Lot: 1

Current Price: 1 USD Starting Bid: 1 USD Estimated: 4.000 - 6.000 USD Losing Winning

OSMANLI SALTANAT ARMASI / ARMA-İ OSMANÎ

19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Ahşap ve farklı malzeme üzeri altın yaldız bezemeli. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan “İmparatorluk Arması”nın özel ve estetik bir örneği olup, nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 33 x 34 cm.

- USD
Place Bid You're Winning Your bid sent
İzleyici olarak girdiniz
Pey veremezsiniz.
Pey vermek için butonu sağa çekin
  • The live auction completed. Thank you for your participation.
  •  
  • Lots
  • Winnings
  • OSMANLI SALTANAT ARMASI / ARMA-İ OSMANÎ-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Ahşap ve farklı malzeme üzeri altın yaldız bezemeli. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan “İmparatorluk Arması”nın özel ve estetik bir örneği olup, nadir koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 33 x 34 cm.

    Lot No: 1

    Lot: 1

    OSMANLI SALTANAT ARMASI / ARMA-İ OSMANÎ-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Ahşap ve farklı malzeme üzeri altın yaldız bezemeli. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan “İmparatorluk Arması”nın özel ve estetik bir örneği olup, nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 33 x 34 cm.

    USDSold
  • HIDİV ABBAS HİLMİ PAŞA İÇİN YAPILMIŞ ÇİFT KANDİL-“Hıdiv Abbas Hilmi es-Sani”

Hicri 1328 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından 1893'te Mısır Hıdivi olarak atanan Hıdiv Abbas Hilmi Paşa için özel olarak yapılmış. Çift. Memluk stili. Akustik topları ile birlikte, askı kulplu, altın konturlu. Cam üzerine kırmızı ve mavi renk mine ile tezyin edilmiş, sülüs hattı ile yazılmış, yoğun altın ile bezenmiş, stilize floral motiflerle neticelendirilmiş. Akustik aparatları silme altın vermeyli. Müstesna eserlerin madalyonlarına “Hıdiv Abbas Hilmi es-Sani”, kitabelerine ise “Şerefli Aziz Efendimiz II.Abbas Hilmi, Allah onun saltanatını devam ettirsin” ve “Hicri 1328” tarihi, bordürlerine ise “Nur Suresi, 35.Ayet” tatbik edilmiş. Mealen; “Allah göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun temsili, içinde ışık bulunan kandil gibidir. O kandil bir fanus içindedir. O fanus inciden bir yıldız gibidir. Doğuya da batıya da ait olmayan mübarek bir ağacın yağından yakılır, onun yağı neredeyse kendisine ateş dokunmasa bile ışık verir. Nur üstüne nurdur. Allah dilediği kimseyi nuruna eriştirir. Allah insanlara örnekler verir. Allah her şeyi bütün ayrıntılarıyla bilendir” yazmakta.

İslam Kültürü’nde simgesel anlam taşıyan kandillerin şahsa yapılmış nadir örnekleri arasında “Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Envanter No:1032 ile kayıtlı “Cevkandar Seyfeddin İlmelek” için yapılmış kandil”, “Metropolitan Müzesi’nde Envanter No:580–1875 ile kayıtlı “Seyfeddin al-Nasiri” için yapılmış kandil”, Gulbenkian Müzesi’nde Envanter No:1033 ile kayıtlı “Amir Alin ibn Baktamur” için yapılmış kandil”, Victoria & Albert Museum’da Envanter No:322-1900 ile kayıtlı “Sultan Rukn al-Din Baybars” için yapılmış kandil”, “Victoria & Albert Museum’da Envanter No: 1056–1869 ile kayıtlı “Seyfeddin Aqbugha” için yapılmış kandil” ile British Museum’da Envanter No:OA+521-G.497 ile kayıtlı “Amir Shaykhu” için yapılmış cam kandilleri sayabiliriz. Dini ve tasavvufi açıdan önemli anlamları olan ve benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan müstesna eserler fevkalade kondisyondadır. Çift ve akustik topları ile birlikte olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden, ele geçmez yüksek kıymette müzelik şaheserlerdir.

Ölçüler: 34 x 24 cm. (her biri) 
Askı Topu Ölçüleri: 17 x 9 cm. (her biri)

    Lot No: 2

    Lot: 2

    HIDİV ABBAS HİLMİ PAŞA İÇİN YAPILMIŞ ÇİFT KANDİL-“Hıdiv Abbas Hilmi es-Sani” Hicri 1328 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından 1893'te Mısır Hıdivi olarak atanan Hıdiv Abbas Hilmi Paşa için özel olarak yapılmış. Çift. Memluk stili. Akustik topları ile birlikte, askı kulplu, altın konturlu. Cam üzerine kırmızı ve mavi renk mine ile tezyin edilmiş, sülüs hattı ile yazılmış, yoğun altın ile bezenmiş, stilize floral motiflerle neticelendirilmiş. Akustik aparatları silme altın vermeyli. Müstesna eserlerin madalyonlarına “Hıdiv Abbas Hilmi es-Sani”, kitabelerine ise “Şerefli Aziz Efendimiz II.Abbas Hilmi, Allah onun saltanatını devam ettirsin” ve “Hicri 1328” tarihi, bordürlerine ise “Nur Suresi, 35.Ayet” tatbik edilmiş. Mealen; “Allah göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun temsili, içinde ışık bulunan kandil gibidir. O kandil bir fanus içindedir. O fanus inciden bir yıldız gibidir. Doğuya da batıya da ait olmayan mübarek bir ağacın yağından yakılır, onun yağı neredeyse kendisine ateş dokunmasa bile ışık verir. Nur üstüne nurdur. Allah dilediği kimseyi nuruna eriştirir. Allah insanlara örnekler verir. Allah her şeyi bütün ayrıntılarıyla bilendir” yazmakta. İslam Kültürü’nde simgesel anlam taşıyan kandillerin şahsa yapılmış nadir örnekleri arasında “Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Envanter No:1032 ile kayıtlı “Cevkandar Seyfeddin İlmelek” için yapılmış kandil”, “Metropolitan Müzesi’nde Envanter No:580–1875 ile kayıtlı “Seyfeddin al-Nasiri” için yapılmış kandil”, Gulbenkian Müzesi’nde Envanter No:1033 ile kayıtlı “Amir Alin ibn Baktamur” için yapılmış kandil”, Victoria & Albert Museum’da Envanter No:322-1900 ile kayıtlı “Sultan Rukn al-Din Baybars” için yapılmış kandil”, “Victoria & Albert Museum’da Envanter No: 1056–1869 ile kayıtlı “Seyfeddin Aqbugha” için yapılmış kandil” ile British Museum’da Envanter No:OA+521-G.497 ile kayıtlı “Amir Shaykhu” için yapılmış cam kandilleri sayabiliriz. Dini ve tasavvufi açıdan önemli anlamları olan ve benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan müstesna eserler fevkalade kondisyondadır. Çift ve akustik topları ile birlikte olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden, ele geçmez yüksek kıymette müzelik şaheserlerdir. Ölçüler: 34 x 24 cm. (her biri) Askı Topu Ölçüleri: 17 x 9 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN KOLEKSİYONU’NDAN MURASSA ALTIN ÇİFT ZARF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han’a ait. Saray atölyelerinde yapılmış. Çift, dişi ve erkek olarak tasarlanmış. Işınsal etkili ajur işçiliği ile tasarlanmış altın gövdesi elmaslar ile bezeli. Kontrast oluşturan siyah renk porselen fincanları ile birlikte. Fevkalade Kondisyonda. Sultan II.Abdülhamid Han’ın şahsi servetinin önemli bölümünü mücevher ve mücevherli objeler oluşturmaktaydı. Sultanın Darülaceze’nin kuruluş masraflarını karşılamak üzere 7.000 altın lira kıymetindeki özel eşyasını hediye ettiği, ayrıca 1911’de İttihat Terakki Hükümeti’nin Sultan’ın mücevher ve mücevher kakmalı eşyalarını Paris’te müzayede yoluyla sattığı bilinmektedir. Bu müstesna eserlerde bu yollarla Sultan II.Abdülhamid Han koleksiyonundan çıkan mücevherli özel eşyalardandır. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın ele geçmez estetik harikası örnekleri ve paha biçilmez müzelik şaheserleridir.

Ölçüler: 4 x 5.5 cm. 
Ağırlık: 120 gr.

    Lot No: 3

    Lot: 3

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN KOLEKSİYONU’NDAN MURASSA ALTIN ÇİFT ZARF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han’a ait. Saray atölyelerinde yapılmış. Çift, dişi ve erkek olarak tasarlanmış. Işınsal etkili ajur işçiliği ile tasarlanmış altın gövdesi elmaslar ile bezeli. Kontrast oluşturan siyah renk porselen fincanları ile birlikte. Fevkalade Kondisyonda. Sultan II.Abdülhamid Han’ın şahsi servetinin önemli bölümünü mücevher ve mücevherli objeler oluşturmaktaydı. Sultanın Darülaceze’nin kuruluş masraflarını karşılamak üzere 7.000 altın lira kıymetindeki özel eşyasını hediye ettiği, ayrıca 1911’de İttihat Terakki Hükümeti’nin Sultan’ın mücevher ve mücevher kakmalı eşyalarını Paris’te müzayede yoluyla sattığı bilinmektedir. Bu müstesna eserlerde bu yollarla Sultan II.Abdülhamid Han koleksiyonundan çıkan mücevherli özel eşyalardandır. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın ele geçmez estetik harikası örnekleri ve paha biçilmez müzelik şaheserleridir. Ölçüler: 4 x 5.5 cm. Ağırlık: 120 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRA BROŞ-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima”

19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde elmas kakma altın broş. Osmanlı Saray sanatkârları tarafından “Sultan II.Abdülhamid Han”ın tuğrası model alınarak altın montür üzeri elmaslar ile bezeli ve arkadan tek uzun iğne ile takılacak şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 46 x 58 mm. 
Ağırlık: 11 gr.

    Lot No: 4

    Lot: 4

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRA BROŞ-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima” 19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde elmas kakma altın broş. Osmanlı Saray sanatkârları tarafından “Sultan II.Abdülhamid Han”ın tuğrası model alınarak altın montür üzeri elmaslar ile bezeli ve arkadan tek uzun iğne ile takılacak şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 46 x 58 mm. Ağırlık: 11 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “SARAY İŞİ” STİL ÖRTÜSÜ / KAHVE PUŞİDESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han için özel yapım. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde. Altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniği ile yapılmış, kadife zeminli. Merkezinde yer alan Sultan II.Abdülhamid Han tuğrasının etrafı “şemse” motifli, stilize floral dekorlu. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış tekrarlı kompozisyonlar ile çevrelenmiş, Ay-Yıldız motifleri ile zenginleştirilmiş. Sim saçaklı, astarlı. Fevkalade kondisyonda. Yüksek sanat değeri ve estetik arz eden, emsaline rastlanılmamış ele geçmez müzelik şaheserdir.

Çap: 117 cm.

    Lot No: 5

    Lot: 5

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “SARAY İŞİ” STİL ÖRTÜSÜ / KAHVE PUŞİDESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han için özel yapım. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde. Altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniği ile yapılmış, kadife zeminli. Merkezinde yer alan Sultan II.Abdülhamid Han tuğrasının etrafı “şemse” motifli, stilize floral dekorlu. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış tekrarlı kompozisyonlar ile çevrelenmiş, Ay-Yıldız motifleri ile zenginleştirilmiş. Sim saçaklı, astarlı. Fevkalade kondisyonda. Yüksek sanat değeri ve estetik arz eden, emsaline rastlanılmamış ele geçmez müzelik şaheserdir. Çap: 117 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN'A AİT BİLLUR KARAF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) inisiyalli. Billur renkte, altın yaldız bezemeli, bilezikli ve orijinal kapaklı. Benzer örnekleri TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı kitabının 214. sayfasında yer almakta ve Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmektedir. Fevkalade kondisyonda. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren ve emsalleri müze koleksiyonlarında bulunan estetik harikası, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de ayrıca büyük önem arz eden gerçek koleksiyonluk eserdir.

Yükseklik: 20 cm.

    Lot No: 6

    Lot: 6

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN'A AİT BİLLUR KARAF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) inisiyalli. Billur renkte, altın yaldız bezemeli, bilezikli ve orijinal kapaklı. Benzer örnekleri TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı kitabının 214. sayfasında yer almakta ve Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmektedir. Fevkalade kondisyonda. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren ve emsalleri müze koleksiyonlarında bulunan estetik harikası, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de ayrıca büyük önem arz eden gerçek koleksiyonluk eserdir. Yükseklik: 20 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN DÖNEMİ SARAY İŞİ YATAK ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) dönemi. Sandık çıkması. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde ipek saten üzerine altın ve gümüş kılaptanla dival işi tekniğinde çalışılmış. Merkezi şemseli üst seviye Osmanlı Rokokosu üslubunda kompozisyonlara sahip eser Sultan II.Mahmud Han’a özgü püskül motifleri ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de çok kıymetli sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin saray menşeili ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Ölçüler: 221 x 179 cm.

    Lot No: 7

    Lot: 7

    SULTAN II.MAHMUD HAN DÖNEMİ SARAY İŞİ YATAK ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) dönemi. Sandık çıkması. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde ipek saten üzerine altın ve gümüş kılaptanla dival işi tekniğinde çalışılmış. Merkezi şemseli üst seviye Osmanlı Rokokosu üslubunda kompozisyonlara sahip eser Sultan II.Mahmud Han’a özgü püskül motifleri ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de çok kıymetli sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin saray menşeili ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 221 x 179 cm.

    USDSold
  • EMİNE SULTAN’A AİT KRİSTAL ÇİFT KADEH-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hanedan parçası, Sultan Abdülaziz Han’ın kızı Emine Sultan için özel yapım. Çift. Merkezinde “Hanedan Tacı” ve Emine Sultan inisiyali “E” ve bulunmakta. Fransa Kralı 15.Louis’nin kraliyet emri ile 1765 yılında kurulan dünyanın en ünlü kristal markası Baccarat tarafından Osmanlı Hanedanı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir.

Yükseklik: 11.5 cm. (her biri)

    Lot No: 8

    Lot: 8

    EMİNE SULTAN’A AİT KRİSTAL ÇİFT KADEH-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hanedan parçası, Sultan Abdülaziz Han’ın kızı Emine Sultan için özel yapım. Çift. Merkezinde “Hanedan Tacı” ve Emine Sultan inisiyali “E” ve bulunmakta. Fransa Kralı 15.Louis’nin kraliyet emri ile 1765 yılında kurulan dünyanın en ünlü kristal markası Baccarat tarafından Osmanlı Hanedanı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Yükseklik: 11.5 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN'A AİT KRİSTAL KADEH-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hanedan parçası, Sultan için özel yapım. Merkezi “Sultan Abdülaziz Han” tuğralı. Fransa Kralı 15.Louis’nin kraliyet emri ile 1765 yılında kurulan dünyanın en ünlü kristal markası Baccarat tarafından Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezinde çelenkler içerisinde tasarlanmış Osmanlı sancaklarından oluşan kompozisyona sahip Sultan Abdülaziz Han tuğralı bir madalyon bulunmakta. Eserin benzer örnekleri “Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu”nda sergilenmekte. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile büyük önem arz eden, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.

Yükseklik: 16.5 cm.

    Lot No: 9

    Lot: 9

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN'A AİT KRİSTAL KADEH-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hanedan parçası, Sultan için özel yapım. Merkezi “Sultan Abdülaziz Han” tuğralı. Fransa Kralı 15.Louis’nin kraliyet emri ile 1765 yılında kurulan dünyanın en ünlü kristal markası Baccarat tarafından Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezinde çelenkler içerisinde tasarlanmış Osmanlı sancaklarından oluşan kompozisyona sahip Sultan Abdülaziz Han tuğralı bir madalyon bulunmakta. Eserin benzer örnekleri “Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu”nda sergilenmekte. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile büyük önem arz eden, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Yükseklik: 16.5 cm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN MURASSA ALTIN “EMPERYAL” ENFİYE KUTUSU -19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için özel yapım. Damgalı, 463 numaralı. Altın, kallavi ebatlarda, takribi 21 karat elmas mıhlı. Sultan Abdülaziz Han altın tuğralı merkezi aznavur (guilloché) işçiliği üzerine kırmızı mine zeminli, çevresi elmaslarla bezeli. Dört köşesi elmaslardan oluşan hilaller ve çepeçevre elmas kartuş ile çevrili, yüksek yan kenarları ve arka yüzü kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Müstesna eser, Osmanlı Saray Kuyumcuları kitabının Sultan Abdülaziz Han Dönemi bölümünde ilk eser olarak yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında bulunan, ele geçmesi zor, yüksek kıymette gerçek müzelik eserdir. 

Provenans: Bonham’s / Islamic & Indian Art 18.10.2016 / Lot 134

Literatür: Osmanlı Saray Kuyumcuları, Garo Kürkman / Sayfa:308 Eser No:1

Referans: Sultan Abdülaziz Han için yapılmış 465 numaralı benzer eser, Christie’s Müzayede Evi’nin 23.05.2014 tarihli “The Collection of the Marquesses of Londonderry / The Raglan Collection” isimli müzayede kataloğunda Lot 185 olarak yer almaktadır.

Ölçüler: 10.2 x 6.8 x 2.8 cm. 
Ağırlık: 286 gr.

    Lot No: 10

    Lot: 10

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN MURASSA ALTIN “EMPERYAL” ENFİYE KUTUSU -19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için özel yapım. Damgalı, 463 numaralı. Altın, kallavi ebatlarda, takribi 21 karat elmas mıhlı. Sultan Abdülaziz Han altın tuğralı merkezi aznavur (guilloché) işçiliği üzerine kırmızı mine zeminli, çevresi elmaslarla bezeli. Dört köşesi elmaslardan oluşan hilaller ve çepeçevre elmas kartuş ile çevrili, yüksek yan kenarları ve arka yüzü kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Müstesna eser, Osmanlı Saray Kuyumcuları kitabının Sultan Abdülaziz Han Dönemi bölümünde ilk eser olarak yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında bulunan, ele geçmesi zor, yüksek kıymette gerçek müzelik eserdir. Provenans: Bonham’s / Islamic & Indian Art 18.10.2016 / Lot 134 Literatür: Osmanlı Saray Kuyumcuları, Garo Kürkman / Sayfa:308 Eser No:1 Referans: Sultan Abdülaziz Han için yapılmış 465 numaralı benzer eser, Christie’s Müzayede Evi’nin 23.05.2014 tarihli “The Collection of the Marquesses of Londonderry / The Raglan Collection” isimli müzayede kataloğunda Lot 185 olarak yer almaktadır. Ölçüler: 10.2 x 6.8 x 2.8 cm. Ağırlık: 286 gr.

    USDSold
  • OSMANLI SALTANAT ARMALI MURASSA ALTIN EMPERYAL TABAKA -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa altın. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Merkezinde elmas, yakut ve zümrüt taşlar ile oluşturulmuş Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Arma-i Osmanî” yer almakta. Osmanlı Rokokosu üslubunda üstten giydirme motiflerle tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan “İmparatorluk Arması” temalı, emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Ölçüler: 2 x 9.5 x 6.5 cm. 
Ağırlık: 131 gr.

    Lot No: 11

    Lot: 11

    OSMANLI SALTANAT ARMALI MURASSA ALTIN EMPERYAL TABAKA -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa altın. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Merkezinde elmas, yakut ve zümrüt taşlar ile oluşturulmuş Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Arma-i Osmanî” yer almakta. Osmanlı Rokokosu üslubunda üstten giydirme motiflerle tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan “İmparatorluk Arması” temalı, emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Ölçüler: 2 x 9.5 x 6.5 cm. Ağırlık: 131 gr.

    USDSold
  • OSMANLI HANEDANI İÇİN YAPILMIŞ MİNELİ ALTIN ENFİYE KUTUSU-19.Yüzyıl. İsviçre, c.1820 Cenevre. Altın, çok renk mine tekniği ile çalışılmış. Osmanlı Sancağı, Hilafet Sancağı ve Mızıka-ı Hümâyun üslubu “Sultani” kompozisyonlar ile dekorlu. Stilize meyve ve çiçek buketli bezemeler ile zenginleştirilmiş. Nadir tesadüf edilen 3 yüzey (kapak üstü, altı ve içi) mine çalışmalı. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında bulunan ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

Ölçüler: 7.5 x 4.8 x 1.8 cm. 
Ağırlık: 103 gr.

    Lot No: 12

    Lot: 12

    OSMANLI HANEDANI İÇİN YAPILMIŞ MİNELİ ALTIN ENFİYE KUTUSU-19.Yüzyıl. İsviçre, c.1820 Cenevre. Altın, çok renk mine tekniği ile çalışılmış. Osmanlı Sancağı, Hilafet Sancağı ve Mızıka-ı Hümâyun üslubu “Sultani” kompozisyonlar ile dekorlu. Stilize meyve ve çiçek buketli bezemeler ile zenginleştirilmiş. Nadir tesadüf edilen 3 yüzey (kapak üstü, altı ve içi) mine çalışmalı. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında bulunan ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 7.5 x 4.8 x 1.8 cm. Ağırlık: 103 gr.

    USDSold
  • OSMANLI SARAY İŞİ MİNELİ ALTIN FİNCAN ZARFI-19.Yüzyıl. İsviçre, c.1820 Cenevre. Saray işi. Üst seviye çok renk mine tekniği ile madalyon içerisine floral kompozisyonlar resmedilmiş ve “Emperyal” motiflerle zenginleştirilmiş. Orijinal porselen fincanı mevcut. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 5.5 x 5 cm. 
Ağırlık: 45 gr.

    Lot No: 13

    Lot: 13

    OSMANLI SARAY İŞİ MİNELİ ALTIN FİNCAN ZARFI-19.Yüzyıl. İsviçre, c.1820 Cenevre. Saray işi. Üst seviye çok renk mine tekniği ile madalyon içerisine floral kompozisyonlar resmedilmiş ve “Emperyal” motiflerle zenginleştirilmiş. Orijinal porselen fincanı mevcut. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 5.5 x 5 cm. Ağırlık: 45 gr.

    USDSold
  • SULTAN VAHDETTİN HAN MİNELİ GÜMÜŞ “EMPERYAL” KUTU -Sultan Vahdettin Han (1918-1922) tuğralı. Hicri 1336 tarihli, Eski Türkçe “n25” damgalı. Sultani özelliklerde, Hanedan parçası. Gümüşten imal edilmiş, üst seviye mineli. Aznavur/guilloche işçiliği ile tezyinli, çelenklerle bezeli, iç yüzeyi altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Bugüne kadar emsaline rastlanılmamış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 2.5 x 7.5 cm. 
Ağırlık: 143 gr.

    Lot No: 14

    Lot: 14

    SULTAN VAHDETTİN HAN MİNELİ GÜMÜŞ “EMPERYAL” KUTU -Sultan Vahdettin Han (1918-1922) tuğralı. Hicri 1336 tarihli, Eski Türkçe “n25” damgalı. Sultani özelliklerde, Hanedan parçası. Gümüşten imal edilmiş, üst seviye mineli. Aznavur/guilloche işçiliği ile tezyinli, çelenklerle bezeli, iç yüzeyi altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Bugüne kadar emsaline rastlanılmamış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 2.5 x 7.5 cm. Ağırlık: 143 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN’IN CÜLÛS-I HÜMÂYUN TÖRENİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kağıt üzeri karışık teknik ve altın yaldız, ahşaba marufle. Muhtemelen saray ressamı ve müzehhibi tarafından yapılmış. Belgesel özellikli eserde Sultan Abdülmecid Han’ın Topkapı Sarayı Bâbüssaâde önünde yapılan görkemli (tahta çıkma) cülus töreni realist üslupla resmedilmiş. Benzer konulu örnekler Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan Konstantin Kapıdağlı imzalı “Sultan II.Osman” ve sanatçısı bilinmeyen “Sultan III.Selim Cülus” töreni tablolarıdır.

Müzayede Referans: Sultan II.Osman’ın Cülus Töreni tablosu İngiltere’de düzenlenen Sotheby’s müzayedesinden T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 521.000 GBP’ye satın alınarak Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’na kazandırılmıştır.

Ölçüler: 74 x 103 cm.

    Lot No: 15

    Lot: 15

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN’IN CÜLÛS-I HÜMÂYUN TÖRENİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kağıt üzeri karışık teknik ve altın yaldız, ahşaba marufle. Muhtemelen saray ressamı ve müzehhibi tarafından yapılmış. Belgesel özellikli eserde Sultan Abdülmecid Han’ın Topkapı Sarayı Bâbüssaâde önünde yapılan görkemli (tahta çıkma) cülus töreni realist üslupla resmedilmiş. Benzer konulu örnekler Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan Konstantin Kapıdağlı imzalı “Sultan II.Osman” ve sanatçısı bilinmeyen “Sultan III.Selim Cülus” töreni tablolarıdır. Müzayede Referans: Sultan II.Osman’ın Cülus Töreni tablosu İngiltere’de düzenlenen Sotheby’s müzayedesinden T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 521.000 GBP’ye satın alınarak Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’na kazandırılmıştır. Ölçüler: 74 x 103 cm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN “MURASSA” TASVİR-İ HÜMÂYÛN-Sebuh Manas (1816-1889)

19.Yüzyıl. Osmanlı. Murassa. Eski Türkçe ile “Sebuh Manas” imzalı, Hicri 1273 tarihli. Sultan Abdülmecid Han siparişi Tasvir-i Hümâyûn Nişanı. Elmas kakma altın ve gümüş montürlü murassa çerçeve içerisinde. Eser, “Osmanlı Madalyaları ve Nişanları” kitabının 221.sayfasındaki “Tasvir-i Hümayun” bölümünün ilk eseri olarak yayınlanmıştır. Sultan Abdülmecid Han döneminde nadir de olsa bu Tasvir-i Hümâyûn’ların taltifat amaçlı nişan olarak verildiği bilinmektedir. Eserin benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda Envanter No: 17/217 olarak kayıtlıdır. Bir diğer örnek de “Khalili Koleksiyonu”nda bulunmaktadır. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir. 

*Osmanlı Ermenisi ressam ve diplomat Sebuh Manas’ın Paris Osmanlı Elçiliği’nde çalışırken Sultan Abdülmecid’in minyatür portresini yapıp İstanbul’a gönderdiği ve sonrasında Sultan Abdülmecid’in bu Tasvir-i Hümâyûn için memnuniyet duyduğu ve tanesi 1500 kuruştan 9000 kuruş karşılığında 6 portre sipariş verdiği bilinmektedir. Sebuh Manas, Sultan Abdülmecid portrelerinden dolayı aynı yıl ödüllendirilmiştir. 

Referans: Osmanlı Madalyaları ve Nişanları / Ottoman Medals and Orders Documented History, Metin Erüreten Sayfa: 221

Ölçüler: 43 x 36 mm. 
Ağırlık: 124 gr.

    Lot No: 16

    Lot: 16

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN “MURASSA” TASVİR-İ HÜMÂYÛN-Sebuh Manas (1816-1889) 19.Yüzyıl. Osmanlı. Murassa. Eski Türkçe ile “Sebuh Manas” imzalı, Hicri 1273 tarihli. Sultan Abdülmecid Han siparişi Tasvir-i Hümâyûn Nişanı. Elmas kakma altın ve gümüş montürlü murassa çerçeve içerisinde. Eser, “Osmanlı Madalyaları ve Nişanları” kitabının 221.sayfasındaki “Tasvir-i Hümayun” bölümünün ilk eseri olarak yayınlanmıştır. Sultan Abdülmecid Han döneminde nadir de olsa bu Tasvir-i Hümâyûn’ların taltifat amaçlı nişan olarak verildiği bilinmektedir. Eserin benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda Envanter No: 17/217 olarak kayıtlıdır. Bir diğer örnek de “Khalili Koleksiyonu”nda bulunmaktadır. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir. *Osmanlı Ermenisi ressam ve diplomat Sebuh Manas’ın Paris Osmanlı Elçiliği’nde çalışırken Sultan Abdülmecid’in minyatür portresini yapıp İstanbul’a gönderdiği ve sonrasında Sultan Abdülmecid’in bu Tasvir-i Hümâyûn için memnuniyet duyduğu ve tanesi 1500 kuruştan 9000 kuruş karşılığında 6 portre sipariş verdiği bilinmektedir. Sebuh Manas, Sultan Abdülmecid portrelerinden dolayı aynı yıl ödüllendirilmiştir. Referans: Osmanlı Madalyaları ve Nişanları / Ottoman Medals and Orders Documented History, Metin Erüreten Sayfa: 221 Ölçüler: 43 x 36 mm. Ağırlık: 124 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN “EDİRNEKÂRİ” HAT KUTUSU-“Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Saray işi, 1839-1861 tarih aralığı. Sultan Abdülmecid Han için Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde ıhlamur ağacından tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. Müstesna eserin kapak içi altın ile çekilmiş Sultan Abdülmecid Han tuğralı, kapak merkezi ise ok, yay ve ok kuburundan oluşan kompozisyonların desteklediği şemse motifli. Tüm yüzeyi altın ile oluşturulmuş Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motifler ve şemseler ile tezyinli. Yüksek dört habbe ayaklı, geniş hazneli. Ön kısmında altın vermeyli gümüş beş adet hokka ve rıhdanı bulunmakta. Altın vermeyli gümüş meşalelerden oluşan girlandlı taşıma kulplarına sahip. Emsallerine müze koleksiyonlarında rastlayabileceğimiz, yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Ölçüler: 11.5 x 33 x 19.5 cm.

    Lot No: 17

    Lot: 17

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN “EDİRNEKÂRİ” HAT KUTUSU-“Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Saray işi, 1839-1861 tarih aralığı. Sultan Abdülmecid Han için Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde ıhlamur ağacından tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. Müstesna eserin kapak içi altın ile çekilmiş Sultan Abdülmecid Han tuğralı, kapak merkezi ise ok, yay ve ok kuburundan oluşan kompozisyonların desteklediği şemse motifli. Tüm yüzeyi altın ile oluşturulmuş Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motifler ve şemseler ile tezyinli. Yüksek dört habbe ayaklı, geniş hazneli. Ön kısmında altın vermeyli gümüş beş adet hokka ve rıhdanı bulunmakta. Altın vermeyli gümüş meşalelerden oluşan girlandlı taşıma kulplarına sahip. Emsallerine müze koleksiyonlarında rastlayabileceğimiz, yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Ölçüler: 11.5 x 33 x 19.5 cm.

    USDSold
  • TARİH-İ ŞEHZADE-İ SULTAN MEHMET (EDİRNEKÂRİ) VİLÂDETNAME-“Hakkâkzâde Mustafa Hilmi Efendi ketebeli Sultan II.Mahmud Han’ın Şehzadesi Mehmed’in doğumu ile ilgili Edirnekâri Tarih Manzumesi” 

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Edirnekâri. Sultan II.Mahmud Han’ın Şehzadesi Mehmed’in doğumu için yazılmış (Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet) Tarih Manzumesi. Saray Hattatı Hakkâkzâde Mustafa Hilmi Efendi ketebeli. Hilye-i Şerife formunda tasarlanmış. El çekme, stilize lalelerle tezyinli, tempera ve altın yaldız bezemeli. Taç bölümü ve merkezdeki metnin çevresi zerendud tekniği ile (altın ile) celi sülüs hatla “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet, İbn-i Sultan Mahmud Han-ı Adli el-Gazi el-Mücahit fî sebîlillah veffek Allahu Teâlâ…” yazılı. Müstesna eserin merkezinde ise ahşap üzerine yapıştırılmış aharlı ve nohudi kâğıt üzerine is mürekkebi ve nesih hatla şehzadenin doğumu için yazılan “Vilâdetname” yer almakta, satırların araları altın beynessütur ile bezenmiş. Vilâdetname’de “Sultan Mehemmeddir benam, Şehzade-i vala-nijad” beyitini takiben şehzadenin Kuran-ı Kerim’in nazil olduğu ayda doğduğu belirtilmektedir. Özel yapılmış çerçevesi içerisinde. Emsaline bugüne kadar rastlanılmamış, ele geçmez ve paha biçilmez müzelik eserdir.

Ölçüler: 100 x 40 cm. 
Çerçeve Ölçüsü: 120 x 70 cm.

    Lot No: 18

    Lot: 18

    TARİH-İ ŞEHZADE-İ SULTAN MEHMET (EDİRNEKÂRİ) VİLÂDETNAME-“Hakkâkzâde Mustafa Hilmi Efendi ketebeli Sultan II.Mahmud Han’ın Şehzadesi Mehmed’in doğumu ile ilgili Edirnekâri Tarih Manzumesi” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Edirnekâri. Sultan II.Mahmud Han’ın Şehzadesi Mehmed’in doğumu için yazılmış (Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet) Tarih Manzumesi. Saray Hattatı Hakkâkzâde Mustafa Hilmi Efendi ketebeli. Hilye-i Şerife formunda tasarlanmış. El çekme, stilize lalelerle tezyinli, tempera ve altın yaldız bezemeli. Taç bölümü ve merkezdeki metnin çevresi zerendud tekniği ile (altın ile) celi sülüs hatla “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet, İbn-i Sultan Mahmud Han-ı Adli el-Gazi el-Mücahit fî sebîlillah veffek Allahu Teâlâ…” yazılı. Müstesna eserin merkezinde ise ahşap üzerine yapıştırılmış aharlı ve nohudi kâğıt üzerine is mürekkebi ve nesih hatla şehzadenin doğumu için yazılan “Vilâdetname” yer almakta, satırların araları altın beynessütur ile bezenmiş. Vilâdetname’de “Sultan Mehemmeddir benam, Şehzade-i vala-nijad” beyitini takiben şehzadenin Kuran-ı Kerim’in nazil olduğu ayda doğduğu belirtilmektedir. Özel yapılmış çerçevesi içerisinde. Emsaline bugüne kadar rastlanılmamış, ele geçmez ve paha biçilmez müzelik eserdir. Ölçüler: 100 x 40 cm. Çerçeve Ölçüsü: 120 x 70 cm.

    USDSold
  • OSMANLI TOMBAK ŞEYHÜLİSLAM MÜHRÜ-Hicri 1338 tarihli. Osmanlı. Şeyh'ül-İslam Mustafa Sabri Efendi’ye ait “tombak” şahıs mührü. Hakkâkı tarafından istifli hat ile “Mustafa Sabri b.Mehmed, 1338” kazınmış. Aykırı ebatta. Altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış sapa sahip. Fevkalade kondisyonda. Müderris, Meclis-i Mebusan mebusu ve şeyhülislam olan Mustafa Sabri Efendi Millî Mücadele karşıtı olup Yıldız Sarayı'nda Sultan Vahdettin başkanlığında toplanan Meclis-i Âlî'de anlaşmanın kabul edilmesi yönünde görüş bildirenler arasındadır. Koleksiyon değeri yüksek, ele geçmesi zor gerçek koleksiyonluk eserdir. 

Ölçüler: 23 x 10 mm. 
Ağırlık: 2 gr.

    Lot No: 19

    Lot: 19

    OSMANLI TOMBAK ŞEYHÜLİSLAM MÜHRÜ-Hicri 1338 tarihli. Osmanlı. Şeyh'ül-İslam Mustafa Sabri Efendi’ye ait “tombak” şahıs mührü. Hakkâkı tarafından istifli hat ile “Mustafa Sabri b.Mehmed, 1338” kazınmış. Aykırı ebatta. Altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış sapa sahip. Fevkalade kondisyonda. Müderris, Meclis-i Mebusan mebusu ve şeyhülislam olan Mustafa Sabri Efendi Millî Mücadele karşıtı olup Yıldız Sarayı'nda Sultan Vahdettin başkanlığında toplanan Meclis-i Âlî'de anlaşmanın kabul edilmesi yönünde görüş bildirenler arasındadır. Koleksiyon değeri yüksek, ele geçmesi zor gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 23 x 10 mm. Ağırlık: 2 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN’A TAKDİM EDİLEN HATIRA-I TARİHİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1307 tarihli Hatıra-ı Tarihi. Sultan II.Abdülhamid Han’a ithaflı. Selanik-Manastır Demiryolu Hattı’nın açılış hatırası olarak Sultan’a takdim edilmiş bronz kazma-kürek. Belgesel özellikli her iki eserin üzerinde de Eski Türkçe ile “Şehriyar-ı bi meydani Gazi Abdülhamid-i Sani asr-ı celil-i baidil-i milli asar-ı feyz-i nisarından işbu 307 senesi Mayıs'ının 2.Perşembe günü ameliyatına mübaşeret olunan Selanik - Manastır Şimendüfer Hattıçün mukaddime-i ameliyata hizmet eden şu alet bir Hatıra-i Tarihi olmak mühimmiyeti haiz olsa gerektir, İnşaat Direktörü Reno den” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Tarihi açıdan büyük önem ve kıymete sahip, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserlerdir.

Kürek Ölçüsü: 23 x 16 cm. 
Kazma Uzunluk: 34 cm.

    Lot No: 20

    Lot: 20

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN’A TAKDİM EDİLEN HATIRA-I TARİHİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1307 tarihli Hatıra-ı Tarihi. Sultan II.Abdülhamid Han’a ithaflı. Selanik-Manastır Demiryolu Hattı’nın açılış hatırası olarak Sultan’a takdim edilmiş bronz kazma-kürek. Belgesel özellikli her iki eserin üzerinde de Eski Türkçe ile “Şehriyar-ı bi meydani Gazi Abdülhamid-i Sani asr-ı celil-i baidil-i milli asar-ı feyz-i nisarından işbu 307 senesi Mayıs'ının 2.Perşembe günü ameliyatına mübaşeret olunan Selanik - Manastır Şimendüfer Hattıçün mukaddime-i ameliyata hizmet eden şu alet bir Hatıra-i Tarihi olmak mühimmiyeti haiz olsa gerektir, İnşaat Direktörü Reno den” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Tarihi açıdan büyük önem ve kıymete sahip, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserlerdir. Kürek Ölçüsü: 23 x 16 cm. Kazma Uzunluk: 34 cm.

    USDSold
  • MÜŞİR GAZİ AHMET MUHTAR PAŞA’YA AİT ALTIN KAKMA TOPLU TABANCA-19.Yüzyıl. Mauser (Waffenfabrik Mauser, Oberndorf) tarafından “Ahmet Muhtar Paşa” için özel olarak yapılmış. 6 mermi kapasiteli toplu tip tabanca. Damgalı, seri numaralı. Namlusu altın kakma ile “Ahmed Mouktar Pacha / Commandant En Chef” ibareli. Osmanlı zevkine uygun Rokoko üslubunda altın kakma ile stilize tezyinatlı, yoğun altın vermeyli. Kabzası fildişinden, el oyma işçiliği ile Rokoko üslubu stilize floral motifler ile bezeli. Fevkalade kondisyonda. Bir dönem sadrazamlık da yapmış olan Osmanlı'nın en önemli komutanlarından 93 Harbi Kahramanı “Müşir Gazi Ahmet Muhtar Paşa”ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. 

Uzunluk: 21 cm.

    Lot No: 21

    Lot: 21

    MÜŞİR GAZİ AHMET MUHTAR PAŞA’YA AİT ALTIN KAKMA TOPLU TABANCA-19.Yüzyıl. Mauser (Waffenfabrik Mauser, Oberndorf) tarafından “Ahmet Muhtar Paşa” için özel olarak yapılmış. 6 mermi kapasiteli toplu tip tabanca. Damgalı, seri numaralı. Namlusu altın kakma ile “Ahmed Mouktar Pacha / Commandant En Chef” ibareli. Osmanlı zevkine uygun Rokoko üslubunda altın kakma ile stilize tezyinatlı, yoğun altın vermeyli. Kabzası fildişinden, el oyma işçiliği ile Rokoko üslubu stilize floral motifler ile bezeli. Fevkalade kondisyonda. Bir dönem sadrazamlık da yapmış olan Osmanlı'nın en önemli komutanlarından 93 Harbi Kahramanı “Müşir Gazi Ahmet Muhtar Paşa”ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Uzunluk: 21 cm.

    USDSold
  • ŞEHZADE ABDÜLHALÎM EFENDİ’YE AİT “1 NUMARALI” ENVERİYE HANÇERİ-Osmanlı. Enver Paşa tarafından Sultan Abdülmecid Han'ın torunu “Şehzade Abdülhalîm Efendi”ye takdim edilmiş “1” seri numaralı altın kakma Enveriye Hançeri. Müstesna eserin ön yüzünde altın kakma ile Sultan tuğrası, Ay-Yıldız motifi, Osmanlıca “Tüfenk Fabrikası”, “No:1” seri numarası, “Hicri 1334” tarihi ve “Şehzade Abdülhalîm Efendi”nin ismi yer almakta, arka yüzünde ise yine altın kakma olarak “Kelime-i Tevhid” yazmakta. Orijinal altın vermeyli kını kemer kancalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Askeri Eserler'in en kıymetlilerinden kabul edilen Enveriye hançerlerinin belgesel değere sahip “1” numaralı en özel örneği. Naciye Sultan ile evli olan Enver Paşa tarafından kayınbiraderi “Şehzade Abdülhalîm Efendi” ye verilmiş olması sebebi ile ayrıca büyük önem ve kıymete haiz, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 36 cm.

    Lot No: 22

    Lot: 22

    ŞEHZADE ABDÜLHALÎM EFENDİ’YE AİT “1 NUMARALI” ENVERİYE HANÇERİ-Osmanlı. Enver Paşa tarafından Sultan Abdülmecid Han'ın torunu “Şehzade Abdülhalîm Efendi”ye takdim edilmiş “1” seri numaralı altın kakma Enveriye Hançeri. Müstesna eserin ön yüzünde altın kakma ile Sultan tuğrası, Ay-Yıldız motifi, Osmanlıca “Tüfenk Fabrikası”, “No:1” seri numarası, “Hicri 1334” tarihi ve “Şehzade Abdülhalîm Efendi”nin ismi yer almakta, arka yüzünde ise yine altın kakma olarak “Kelime-i Tevhid” yazmakta. Orijinal altın vermeyli kını kemer kancalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Askeri Eserler'in en kıymetlilerinden kabul edilen Enveriye hançerlerinin belgesel değere sahip “1” numaralı en özel örneği. Naciye Sultan ile evli olan Enver Paşa tarafından kayınbiraderi “Şehzade Abdülhalîm Efendi” ye verilmiş olması sebebi ile ayrıca büyük önem ve kıymete haiz, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 36 cm.

    USDSold
  • GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ORDUYA SESLENİŞ KONUŞMASININ ISLAK İMZALI METNİ-Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkumandan olarak ordu mensuplarına yaptığı konuşmanın (Orduya Beyanname) ıslak imzalı orijinal metni. Dört (4) yaprak kağıttan oluşan ve toplamda 252 x 10 cm. ölçülerindeki metin Atatürk’ün kendi el yazısı ve ıslak imzasına sahiptir. Eser, Makbule Atadan tarafından Atatürk'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yapmış H.N.Y’a hediye edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek ele geçmez ünik eserdir.

Provenans: Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Eski Koleksiyonu. 
Koleksiyondaki eserlerin Makbule Hanım tarafından hediye edildiğine dair noter tasdikli evrak mevcuttur.

Ölçüler: 63 x 10 cm. (her biri)
Toplam Uzunluk: 252 cm.
Çerçeve Ölçüsü: 83 x 66 cm.

BEYANNAMENİN TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞ METNİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

    Lot No: 23

    Lot: 23

    GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ORDUYA SESLENİŞ KONUŞMASININ ISLAK İMZALI METNİ-Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkumandan olarak ordu mensuplarına yaptığı konuşmanın (Orduya Beyanname) ıslak imzalı orijinal metni. Dört (4) yaprak kağıttan oluşan ve toplamda 252 x 10 cm. ölçülerindeki metin Atatürk’ün kendi el yazısı ve ıslak imzasına sahiptir. Eser, Makbule Atadan tarafından Atatürk'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yapmış H.N.Y’a hediye edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek ele geçmez ünik eserdir. Provenans: Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Eski Koleksiyonu.  Koleksiyondaki eserlerin Makbule Hanım tarafından hediye edildiğine dair noter tasdikli evrak mevcuttur. Ölçüler: 63 x 10 cm. (her biri) Toplam Uzunluk: 252 cm. Çerçeve Ölçüsü: 83 x 66 cm. BEYANNAMENİN TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞ METNİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

    USDSold
  • GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E AİT ÇEK DEFTERİ-Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait “Banque Impériale Ottomane” çek karnesi. Hicri 1336-1337 yıllarına ait (1920-1921). Kapağı (el yazısı ile) “Exellence Moustafa Kemal Pacha, President du Grand Consill National de Turquie” ibareli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk karneden 8 adet çek yaprağı kullanmıştır. Kullanılan çek yapraklarında Atatürk’ün kendi el yazısı, 7 adedinde ise ıslak imzası bulunmaktadır. Eser, Makbule Atadan tarafından Atatürk'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yapmış H.N.Y'a hediye edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek ele geçmez ünik eserdir.

1.Komünist Fırkası Merkez-i Umumisi tefrişatı için Muzaffer Bey vasıtasıyla alınıp Hamid Bey’e verilen 500 Lira, Teşrinievvel 336. İmza; Mustafa Kemal

2.Türkiye Komünist Partisi Katibi Umumisi Hakkı Behiç Bey’e 1500 Lira, 3 Teşrinisani 336. İmza; Mustafa Kemal

3.Türkiye Komünist Partisi Katibi Umumisi Hakkı Behiç Bey’e 500 Lira, 2 Kanunievvel 336. İmza; Mustafa Kemal

4.Başkatip Recep Bey’e 500 Lira, 9 Kanunisani 337. İmza; Mustafa Kemal

5.Ülker Hanım’ın zevci Nurullah Bey’e 100 Lira, 9 Kanunisani 337. (İptal edilmiş) İmza; Mustafa Kemal

6.Yahya Galip Bey’e vermek üzere Muzaffer Bey aldı, 1000 Lira’dır, 11 Mayıs 337. İmza; Mustafa Kemal

7.Muzaffer Bey aldı, 1000 Lira’dır, 29 Haziran337. İmza; Mustafa Kemal

8.Muzaffer Bey tarafından 14.000 Lira alınmıştır, 22 Temmuz 337.

Provenans: Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Eski Koleksiyonu.
Koleksiyondaki eserlerin Makbule Hanım tarafından hediye edildiğine dair noter tasdikli evrak mevcuttur.

Ölçüler: 8.5 x 27 cm.

    Lot No: 24

    Lot: 24

    GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E AİT ÇEK DEFTERİ-Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait “Banque Impériale Ottomane” çek karnesi. Hicri 1336-1337 yıllarına ait (1920-1921). Kapağı (el yazısı ile) “Exellence Moustafa Kemal Pacha, President du Grand Consill National de Turquie” ibareli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk karneden 8 adet çek yaprağı kullanmıştır. Kullanılan çek yapraklarında Atatürk’ün kendi el yazısı, 7 adedinde ise ıslak imzası bulunmaktadır. Eser, Makbule Atadan tarafından Atatürk'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yapmış H.N.Y'a hediye edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek ele geçmez ünik eserdir. 1.Komünist Fırkası Merkez-i Umumisi tefrişatı için Muzaffer Bey vasıtasıyla alınıp Hamid Bey’e verilen 500 Lira, Teşrinievvel 336. İmza; Mustafa Kemal 2.Türkiye Komünist Partisi Katibi Umumisi Hakkı Behiç Bey’e 1500 Lira, 3 Teşrinisani 336. İmza; Mustafa Kemal 3.Türkiye Komünist Partisi Katibi Umumisi Hakkı Behiç Bey’e 500 Lira, 2 Kanunievvel 336. İmza; Mustafa Kemal 4.Başkatip Recep Bey’e 500 Lira, 9 Kanunisani 337. İmza; Mustafa Kemal 5.Ülker Hanım’ın zevci Nurullah Bey’e 100 Lira, 9 Kanunisani 337. (İptal edilmiş) İmza; Mustafa Kemal 6.Yahya Galip Bey’e vermek üzere Muzaffer Bey aldı, 1000 Lira’dır, 11 Mayıs 337. İmza; Mustafa Kemal 7.Muzaffer Bey aldı, 1000 Lira’dır, 29 Haziran337. İmza; Mustafa Kemal 8.Muzaffer Bey tarafından 14.000 Lira alınmıştır, 22 Temmuz 337. Provenans: Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Eski Koleksiyonu. Koleksiyondaki eserlerin Makbule Hanım tarafından hediye edildiğine dair noter tasdikli evrak mevcuttur. Ölçüler: 8.5 x 27 cm.

    USDSold
  • GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN “EL YAZISI” İLE “ISLAK İMZASI”NA SAHİP FOTOĞRAF-“Atatürk’ten kız kardeşi Makbule Hanım’a ithaflı ve imzalı”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1921 yılında “Kardeşim Makbule’ye, Ankara 29.6.37” (el ile) yazılmış ve imzalanmış çift görselli fotoğraf. Eser, Makbule Atadan tarafından Atatürk'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yapmış H.N.Y’a hediye edilmiş. Eserin arkası “Atatürk’ten Hatıralar Sergisi, Türk Ocağı, Ankara” olarak çift kaşeli. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek, ele geçmez ünik eserdir.

Provenans: Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Eski Koleksiyonu. 
Koleksiyondaki eserlerin Makbule Hanım tarafından hediye edildiğine dair noter tasdikli evrak mevcuttur.
 
Sergi: Eser, Türk Ocağı’nın düzenlediği “Atatürk’ten Hatıralar Sergisi”nde yer almıştır.

Ölçüler: 9 x 11.5 cm.

    Lot No: 25

    Lot: 25

    GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN “EL YAZISI” İLE “ISLAK İMZASI”NA SAHİP FOTOĞRAF-“Atatürk’ten kız kardeşi Makbule Hanım’a ithaflı ve imzalı” Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1921 yılında “Kardeşim Makbule’ye, Ankara 29.6.37” (el ile) yazılmış ve imzalanmış çift görselli fotoğraf. Eser, Makbule Atadan tarafından Atatürk'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yapmış H.N.Y’a hediye edilmiş. Eserin arkası “Atatürk’ten Hatıralar Sergisi, Türk Ocağı, Ankara” olarak çift kaşeli. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek, ele geçmez ünik eserdir. Provenans: Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Eski Koleksiyonu. Koleksiyondaki eserlerin Makbule Hanım tarafından hediye edildiğine dair noter tasdikli evrak mevcuttur. Sergi: Eser, Türk Ocağı’nın düzenlediği “Atatürk’ten Hatıralar Sergisi”nde yer almıştır. Ölçüler: 9 x 11.5 cm.

    USDSold
  • FATMA SULTAN’A AİT TUĞRALI GÜMÜŞ MÜCEVHER SANDIĞI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Merkezi çelenkler içerisinde “F.S” (Fatma Sultan) inisiyalli. 1840-1884 yılları arasında yaşamış Fatma Sultan, Sultan Abdülmecid Han ve Gülcemal Kadınefendi'nin kızı, Sultan Mehmed Raşad Han’ın kız kardeşidir. Kallavi ebatlarda. Ajur işçilikli estetik harikası eser kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak “Osmanlı Rokokosu” üslubunda dekorlu. Yüksek ayaklı, geniş dörtgen gövdeli, üstten kapaklı, yanlardan çift taşıma kuplu, kilit mekanizmalı. Altın vermeyli. İç yüzeyi mor renk kapitone kumaş kaplı. Haliyle. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye işçilik kalitesine sahip görülmemiş ebat ve tasarımda, ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 17.5 x 40 x 31 cm. 
Ağırlık: 5650 gr.

    Lot No: 26

    Lot: 26

    FATMA SULTAN’A AİT TUĞRALI GÜMÜŞ MÜCEVHER SANDIĞI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Merkezi çelenkler içerisinde “F.S” (Fatma Sultan) inisiyalli. 1840-1884 yılları arasında yaşamış Fatma Sultan, Sultan Abdülmecid Han ve Gülcemal Kadınefendi'nin kızı, Sultan Mehmed Raşad Han’ın kız kardeşidir. Kallavi ebatlarda. Ajur işçilikli estetik harikası eser kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak “Osmanlı Rokokosu” üslubunda dekorlu. Yüksek ayaklı, geniş dörtgen gövdeli, üstten kapaklı, yanlardan çift taşıma kuplu, kilit mekanizmalı. Altın vermeyli. İç yüzeyi mor renk kapitone kumaş kaplı. Haliyle. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye işçilik kalitesine sahip görülmemiş ebat ve tasarımda, ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 17.5 x 40 x 31 cm. Ağırlık: 5650 gr.

    USDSold
  • EMSALİNUR KADINEFENDİ’YE AİT TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Eski Türkçe ile “Başikbal Emsalinur Hanım, 1316” ibareli. 1866-1950 yılları arasında yaşamış Emsalinur Hanım, Sultan II.Abdülhamid Han’ın eşi ve Şadiye Sultan’ın annesidir. Üst seviye Osmanlı Rokokosu üslubunda kalemişi, kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve ajur teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Kallavi ebatlarda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye işçilik kalitesine sahip estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Çap: 37 cm. 
Bordür Yüksekliği: 3.5 cm.
Ağırlık: 1807 gr.

    Lot No: 27

    Lot: 27

    EMSALİNUR KADINEFENDİ’YE AİT TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Eski Türkçe ile “Başikbal Emsalinur Hanım, 1316” ibareli. 1866-1950 yılları arasında yaşamış Emsalinur Hanım, Sultan II.Abdülhamid Han’ın eşi ve Şadiye Sultan’ın annesidir. Üst seviye Osmanlı Rokokosu üslubunda kalemişi, kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve ajur teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Kallavi ebatlarda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye işçilik kalitesine sahip estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 37 cm. Bordür Yüksekliği: 3.5 cm. Ağırlık: 1807 gr.

    USDSold
  • ATİYE SULTAN’A AİT TUĞRALI GÜMÜŞ PARMAK ABDESTLİĞİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Hanedan parçası. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı. Merkezi “Hanedan Tacı” ve istifli hat ile sahibinin adı “Atiye” ibareli. Yalın işçilikli yüzeyi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş floral bir kompozisyon ile bezeli. Yüksek platform kaideli, geniş çukur gövdeli, dışa dönük yayvan ağızlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan’a ait olması sebebi ile büyük önem taşıyan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 4.5 x 17 cm. 
Ağırlık: 313 gr.

    Lot No: 28

    Lot: 28

    ATİYE SULTAN’A AİT TUĞRALI GÜMÜŞ PARMAK ABDESTLİĞİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Hanedan parçası. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı. Merkezi “Hanedan Tacı” ve istifli hat ile sahibinin adı “Atiye” ibareli. Yalın işçilikli yüzeyi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş floral bir kompozisyon ile bezeli. Yüksek platform kaideli, geniş çukur gövdeli, dışa dönük yayvan ağızlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan’a ait olması sebebi ile büyük önem taşıyan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 4.5 x 17 cm. Ağırlık: 313 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Merkezi “Ay-Yıldızlı Hanedan Tacı” ve sahibinin adı “R.H” inisiyalli. Yastık aynası ve iki kupadan oluşmakta. Tüm yüzeyleri kusursuz ipek Aznavur (guilloché) işçiliği ile dekorlu, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik harikası yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. 

Bardak Ölçüsü: 9 x 8.5 cm. (her biri) 
Ayna Ölçüsü: 26 x 10 cm. 
Ağırlık: 1356 gr. (Ayna dahil)

    Lot No: 29

    Lot: 29

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Merkezi “Ay-Yıldızlı Hanedan Tacı” ve sahibinin adı “R.H” inisiyalli. Yastık aynası ve iki kupadan oluşmakta. Tüm yüzeyleri kusursuz ipek Aznavur (guilloché) işçiliği ile dekorlu, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik harikası yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Bardak Ölçüsü: 9 x 8.5 cm. (her biri) Ayna Ölçüsü: 26 x 10 cm. Ağırlık: 1356 gr. (Ayna dahil)

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” SUNUMLUK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Merkezi “Hanedan Tacı” ve sahibinin adı “C.H” inisiyalli. Tüm yüzeyi kusursuz ipek Aznavur (guilloché) işçiliği ile dekorlu. Estetik yuvarlak formlu, geniş çukur gövdeli, dışa dönük ağızlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Çap: 18 cm. 
Ağırlık: 257 gr.

    Lot No: 30

    Lot: 30

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” SUNUMLUK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Merkezi “Hanedan Tacı” ve sahibinin adı “C.H” inisiyalli. Tüm yüzeyi kusursuz ipek Aznavur (guilloché) işçiliği ile dekorlu. Estetik yuvarlak formlu, geniş çukur gövdeli, dışa dönük ağızlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 18 cm. Ağırlık: 257 gr.

    USDSold
  • FATMA FETHİYE SULTAN’A AİT ÇİFT GÜMÜŞ SAHLEPLİK -Sultan II.Abdülhamid Han’ın torunu Fatma Fethiye Sultan için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Alman gümüş garanti ve usta damgalı. Çift. Eserlerin gövde ve tabak üzeri Eski Türkçe ile “Fethiye” ibareli. Yalın işçilikli sahleplik, kapak ve tabak olmak üzere üç parçadan müteşekkil. Kalemişi zarif floral tezyinatlı, altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Hanedana ait olması sebebi ile önem arz eden türünün seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir.

Tabak Çap: 14.5 cm. (her biri) 
Sahleplik Ölçüsü: 15 x 10 cm. (her biri) 
Ağırlık: 607 gr.

    Lot No: 31

    Lot: 31

    FATMA FETHİYE SULTAN’A AİT ÇİFT GÜMÜŞ SAHLEPLİK -Sultan II.Abdülhamid Han’ın torunu Fatma Fethiye Sultan için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Alman gümüş garanti ve usta damgalı. Çift. Eserlerin gövde ve tabak üzeri Eski Türkçe ile “Fethiye” ibareli. Yalın işçilikli sahleplik, kapak ve tabak olmak üzere üç parçadan müteşekkil. Kalemişi zarif floral tezyinatlı, altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Hanedana ait olması sebebi ile önem arz eden türünün seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Tabak Çap: 14.5 cm. (her biri) Sahleplik Ölçüsü: 15 x 10 cm. (her biri) Ağırlık: 607 gr.

    USDSold
  • ŞADİYE SULTAN’A AİT GÜMÜŞ KAPLUMBAĞA KABUĞU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1307 tarihli. Eski Türkçe ile “Devletlü İsmetlü Şadiye Sultan Hazretleri, 1307” ibareli. Şadiye Sultan, Sultan II.Abdülhamid Han ve Emsalinur Kadınefendi'nin kızıdır. Türk kültüründe uğurlu ve kutsal sayılan kaplumbağaların gümüşten imal edilmiş Sultani örneği. Kazıma (grave) tekniği ile tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın en aykırı örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez müzelik eserdir.

Ölçüler: 9.5 x 21 x 16 cm.
Ağırlık: 450 gr.

    Lot No: 32

    Lot: 32

    ŞADİYE SULTAN’A AİT GÜMÜŞ KAPLUMBAĞA KABUĞU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1307 tarihli. Eski Türkçe ile “Devletlü İsmetlü Şadiye Sultan Hazretleri, 1307” ibareli. Şadiye Sultan, Sultan II.Abdülhamid Han ve Emsalinur Kadınefendi'nin kızıdır. Türk kültüründe uğurlu ve kutsal sayılan kaplumbağaların gümüşten imal edilmiş Sultani örneği. Kazıma (grave) tekniği ile tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın en aykırı örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez müzelik eserdir. Ölçüler: 9.5 x 21 x 16 cm. Ağırlık: 450 gr.

    USDSold
  • FERNAND CORMON (1845-1924)-İmzalı. 1874 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Hocaların hocası olarak bilinen sanatçının ele geçmez başyapıt eserlerinden biridir. 

Cormon’un öğrencileri arasında Vincent van Gogh, Henri Matisse, Lautrec, Osmanlı’dan ise Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Namık İsmail, Hikmet Onat gibi öncüler yer almaktadır. 

Provenans: Mathias-Millon-Robert (S.V.V.) DROUOT-RICHELIEU, Paris / 19.03.2004 / Lot 52

Referans: E.Benezit / Cilt: 3 Sayfa: 169

Ölçüler: 120 x 79 cm.

    Lot No: 33

    Lot: 33

    FERNAND CORMON (1845-1924)-İmzalı. 1874 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Hocaların hocası olarak bilinen sanatçının ele geçmez başyapıt eserlerinden biridir. Cormon’un öğrencileri arasında Vincent van Gogh, Henri Matisse, Lautrec, Osmanlı’dan ise Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Namık İsmail, Hikmet Onat gibi öncüler yer almaktadır. Provenans: Mathias-Millon-Robert (S.V.V.) DROUOT-RICHELIEU, Paris / 19.03.2004 / Lot 52 Referans: E.Benezit / Cilt: 3 Sayfa: 169 Ölçüler: 120 x 79 cm.

    USDSold
  • LEONARDO de MANGO (1843-1930)-"Children Dancing"

İmzalı. 1914 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Provenans: Bonhams Müzayede Evi, Londra / 21.05.2008 Lot 110 Çekiç: 48.975 USD 

Referans: E.Benezit Cilt:7 Sayfa:140

Ölçüler: 48 x 68 cm.

    Lot No: 34

    Lot: 34

    LEONARDO de MANGO (1843-1930)-"Children Dancing" İmzalı. 1914 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Provenans: Bonhams Müzayede Evi, Londra / 21.05.2008 Lot 110 Çekiç: 48.975 USD Referans: E.Benezit Cilt:7 Sayfa:140 Ölçüler: 48 x 68 cm.

    USDSold
  • FRANCESCO BALLESIO (1860-1923)-“Sultanın Gözdesi”

İmzalı. Roma ibareli. Kağıt üzeri suluboya ve karışık teknik. İtalyan Oryantalist Ballesio’nun literatüre girmiş en önemli başyapıt eserlerindendir. 

Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim alan F.Ballesio, 1883’te Roma Uluslararası Güzel Sanatlar Sergisi'ne, 1884'te ise Torino Genel Sergisi'ne katıldı. Sayısız eseri, Dudensing & Son’ın aracılığıyla İngiliz ve Amerikan Müzeleri ile birçok özel koleksiyona dahil oldu. New York Sanat Müzesi’nin Koleksiyonu’ndaki eserlerin birçoğunun kaynağı olan Gallery Dudensing & Son, “Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miro” gibi Avrupa’nın önemli sanatçılarını New York’a taşımış ve sergilerini gerçekleştirerek tanınmalarını sağlamıştır. 

Referans: E.Benezit. Cilt:1 / Sayfa:553

Ölçüler: 80 x 60 cm.

    Lot No: 35

    Lot: 35

    FRANCESCO BALLESIO (1860-1923)-“Sultanın Gözdesi” İmzalı. Roma ibareli. Kağıt üzeri suluboya ve karışık teknik. İtalyan Oryantalist Ballesio’nun literatüre girmiş en önemli başyapıt eserlerindendir. Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim alan F.Ballesio, 1883’te Roma Uluslararası Güzel Sanatlar Sergisi'ne, 1884'te ise Torino Genel Sergisi'ne katıldı. Sayısız eseri, Dudensing & Son’ın aracılığıyla İngiliz ve Amerikan Müzeleri ile birçok özel koleksiyona dahil oldu. New York Sanat Müzesi’nin Koleksiyonu’ndaki eserlerin birçoğunun kaynağı olan Gallery Dudensing & Son, “Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miro” gibi Avrupa’nın önemli sanatçılarını New York’a taşımış ve sergilerini gerçekleştirerek tanınmalarını sağlamıştır. Referans: E.Benezit. Cilt:1 / Sayfa:553 Ölçüler: 80 x 60 cm.

    USDSold
  • SAX MEISSEN 18.YÜZYIL KONT MARCOLINI DÖNEMİ “SARAY İŞİ” PORSELEN TAKIM-18.Yüzyıl. Kont Camillo Marcolini (1774-1815) dönemi, Meissen imalat damgalı. (Çifte Meç) Eserlerin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabı sayfa 89’da mevcuttur. Osmanlı Sarayı için alışılmışın dışında, üst düzey sanat kalitesine sahip şekilde özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Krokodil desenli 6 parçalık şaheser takım 1 kapaklı kallavi ebatlarda sahleplik, 1 kapaklı çift kulplu sunumluk, 2 kapaklı iri boy bonbonière ve 2 tabaktan oluşmakta. Yoğun altın bezemeli beyaz renk zeminleri krokodil desenli ve stilize floral motifli, realist çiçek toplulukları ile dolgulu madalyonlar ile bezeli, turkuaz su yolları ile çevrili. İç yüzeyleri aynı üslup ve zenginlikte çalışılmış floral kompozisyonlar ile tezyinli. Kapakları dalında realist limon ve çiçek tutamaklı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik zevkini gözler önüne seren, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir takımdır.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ


Tabak Ölçüsü: 24 cm. (her biri)
Bonbonière Ölçüsü: 14.5 x 14 cm. (her biri) 
Sahleplik Ölçüsü: 18.5 x 14.5 cm. 
Sunumluk Ölçüsü: 15 x 18.5 cm.

    Lot No: 36

    Lot: 36

    SAX MEISSEN 18.YÜZYIL KONT MARCOLINI DÖNEMİ “SARAY İŞİ” PORSELEN TAKIM-18.Yüzyıl. Kont Camillo Marcolini (1774-1815) dönemi, Meissen imalat damgalı. (Çifte Meç) Eserlerin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabı sayfa 89’da mevcuttur. Osmanlı Sarayı için alışılmışın dışında, üst düzey sanat kalitesine sahip şekilde özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Krokodil desenli 6 parçalık şaheser takım 1 kapaklı kallavi ebatlarda sahleplik, 1 kapaklı çift kulplu sunumluk, 2 kapaklı iri boy bonbonière ve 2 tabaktan oluşmakta. Yoğun altın bezemeli beyaz renk zeminleri krokodil desenli ve stilize floral motifli, realist çiçek toplulukları ile dolgulu madalyonlar ile bezeli, turkuaz su yolları ile çevrili. İç yüzeyleri aynı üslup ve zenginlikte çalışılmış floral kompozisyonlar ile tezyinli. Kapakları dalında realist limon ve çiçek tutamaklı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik zevkini gözler önüne seren, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir takımdır. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Tabak Ölçüsü: 24 cm. (her biri) Bonbonière Ölçüsü: 14.5 x 14 cm. (her biri) Sahleplik Ölçüsü: 18.5 x 14.5 cm. Sunumluk Ölçüsü: 15 x 18.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Saz motifli merkezi karanfil motifleri ile tezyinli, bordürlü, siyah konturlu. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria Albert, British Museum, Topkapı Sarayı ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymete haiz önemli bir örneğidir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby 

Çap: 29 cm.

    Lot No: 37

    Lot: 37

    OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Saz motifli merkezi karanfil motifleri ile tezyinli, bordürlü, siyah konturlu. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria Albert, British Museum, Topkapı Sarayı ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymete haiz önemli bir örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 29 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “ALTIN BEZEMELİ” SERAMİK TABAK-16.Yüzyıl sonu. Osmanlı, İznik. Son derece nadir tesadüf edilen altın bezemeli süslemelere sahip. Merkezi saz motifli, lale ve karanfil motifleri ile tezyinli, bordürlü, siyah konturlu. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria Albert, British Museum, Topkapı Sarayı ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymete haiz önemli bir örneğidir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 29 cm.

    Lot No: 38

    Lot: 38

    OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “ALTIN BEZEMELİ” SERAMİK TABAK-16.Yüzyıl sonu. Osmanlı, İznik. Son derece nadir tesadüf edilen altın bezemeli süslemelere sahip. Merkezi saz motifli, lale ve karanfil motifleri ile tezyinli, bordürlü, siyah konturlu. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria Albert, British Museum, Topkapı Sarayı ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymete haiz önemli bir örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 29 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ ÇAMÇAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Rokoko üslubunda tezyin edilmiş, stilize floral motiflerle bezenmiş, zengin altın yaldız ile bezenmiş. Geniş ve yayvan formlu eserin kuşağında arap alfabesi ile yazılmış güzel sözler yer almakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlının estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 4 x 11.5 cm.

    Lot No: 39

    Lot: 39

    OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ ÇAMÇAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Rokoko üslubunda tezyin edilmiş, stilize floral motiflerle bezenmiş, zengin altın yaldız ile bezenmiş. Geniş ve yayvan formlu eserin kuşağında arap alfabesi ile yazılmış güzel sözler yer almakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlının estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 4 x 11.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL SULTANİ TOMBAK KEMER TOKASI-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kallavi ebatlarda. Sultani özelliklerde üst seviye işçiliğe sahip eser altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda bakırdan dövme, kabartma (repoussé) ve kazıma (grave) teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Çengelle birbirine bağlı iki parçadan müteşekkil. Göbeği ajur işçilikli ve kök zümrüt montürlü. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. 

Ölçüler: 13 x 34 cm.

    Lot No: 40

    Lot: 40

    OSMANLI 18.YÜZYIL SULTANİ TOMBAK KEMER TOKASI-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kallavi ebatlarda. Sultani özelliklerde üst seviye işçiliğe sahip eser altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda bakırdan dövme, kabartma (repoussé) ve kazıma (grave) teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Çengelle birbirine bağlı iki parçadan müteşekkil. Göbeği ajur işçilikli ve kök zümrüt montürlü. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 13 x 34 cm.

    USDSold
  • OSMANLI SARAY İŞİ “SULTANİ” ALTIN KAKMA TOMBAK KILIÇ-18./19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Müstesna eser 15.Yüzyıl namlulu, savatlı gümüş kabzalı ve tombak kınlı olarak Sultani özelliklerde imal edilmiş. Hicri 893 tarihli namlusu altın kakma ile “Maşallah”, “Nasrun minallâhi ve fethun karîb” ve “Amel-i Atfinhas” ibareli. Namlu yüzü her iki yanda boydan boya altın kakma ile “Soyunup derviş metaı neme gerek ar benim, Hiç minnetim yoktur anca cihan için kar benim, Derece malım yoksa kanaatim var benim, Akçe ile kesb olunmuş kara minnet eylemem / Çok şükür olsun Hüdama herkes kendi karına, Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına, Bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına, Rızkımı veren Hüdadır kula minnet eylemem, Sene 893” yazılı. Kını, balçağı ve tüm parçaları altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Gümüş kabzası savat tekniği ile stilize tezyinatlı. Bilezikleri şemseli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Uzunluk: 96 cm.

    Lot No: 41

    Lot: 41

    OSMANLI SARAY İŞİ “SULTANİ” ALTIN KAKMA TOMBAK KILIÇ-18./19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Müstesna eser 15.Yüzyıl namlulu, savatlı gümüş kabzalı ve tombak kınlı olarak Sultani özelliklerde imal edilmiş. Hicri 893 tarihli namlusu altın kakma ile “Maşallah”, “Nasrun minallâhi ve fethun karîb” ve “Amel-i Atfinhas” ibareli. Namlu yüzü her iki yanda boydan boya altın kakma ile “Soyunup derviş metaı neme gerek ar benim, Hiç minnetim yoktur anca cihan için kar benim, Derece malım yoksa kanaatim var benim, Akçe ile kesb olunmuş kara minnet eylemem / Çok şükür olsun Hüdama herkes kendi karına, Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına, Bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına, Rızkımı veren Hüdadır kula minnet eylemem, Sene 893” yazılı. Kını, balçağı ve tüm parçaları altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Gümüş kabzası savat tekniği ile stilize tezyinatlı. Bilezikleri şemseli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Uzunluk: 96 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL FİRUZE KABZALI ALTIN KAKMA YATAĞAN-18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1167 tarihli, “Amel-i Şerif” usta imzalı, “Sahibi Tatar Kel Hasan Ağa” ibareli. Kabzası firuzeden, namlusu kitabeli. Namlu sırtı altın kakma ile “Sene 167” ibareli, namlu yüzü altın kakma ile bir tarafta beyit yazılı (Su urmuş ona ab-ı mürg ile a’la üçün üstad, Görür düşman baktıkça kendini kan içre dil berbad), diğer tarafta ise “Amel-i Şerif, Sahib Tatar Kel Hasan Ağa” ibareli, altın kakma stilize motiflerle bezeli. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. 

Uzunluk: 69 cm.

    Lot No: 42

    Lot: 42

    OSMANLI 18.YÜZYIL FİRUZE KABZALI ALTIN KAKMA YATAĞAN-18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1167 tarihli, “Amel-i Şerif” usta imzalı, “Sahibi Tatar Kel Hasan Ağa” ibareli. Kabzası firuzeden, namlusu kitabeli. Namlu sırtı altın kakma ile “Sene 167” ibareli, namlu yüzü altın kakma ile bir tarafta beyit yazılı (Su urmuş ona ab-ı mürg ile a’la üçün üstad, Görür düşman baktıkça kendini kan içre dil berbad), diğer tarafta ise “Amel-i Şerif, Sahib Tatar Kel Hasan Ağa” ibareli, altın kakma stilize motiflerle bezeli. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 69 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” MURASSA SALDIRMA -18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. “Sakız Kalesi” damgalı. Sultani özelliklerde tasarlanmış eserin zümrüt taş montürlü kabzası “İmparatorluk Taşı” da denilen “nefrit’ten (ceyt / yeşim taşı)” imal edilmiş ve altın ile tezyin edilmiş. Namlusu altın kakma stilize motiflerle bezeli. Bıçağında altın kakma ile bir yüzde Saff Suresi 13.Ayet “Nasrun minallâhi ve fethun karîb ve beşşiril mû’minîn / Allah’tan yardım ve yakın bir fetih, Müminleri müjdele”, diğer yüzde ise Rumi madalyon içerisinde “Maşallah” yazmakta. Gümüş kını kazıma (grave) tekniği ile oluşturulmuş stilize motiflerle bezeli, askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen, ele geçmesi zor gerçek koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 36.5 cm.

    Lot No: 43

    Lot: 43

    OSMANLI 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” MURASSA SALDIRMA -18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. “Sakız Kalesi” damgalı. Sultani özelliklerde tasarlanmış eserin zümrüt taş montürlü kabzası “İmparatorluk Taşı” da denilen “nefrit’ten (ceyt / yeşim taşı)” imal edilmiş ve altın ile tezyin edilmiş. Namlusu altın kakma stilize motiflerle bezeli. Bıçağında altın kakma ile bir yüzde Saff Suresi 13.Ayet “Nasrun minallâhi ve fethun karîb ve beşşiril mû’minîn / Allah’tan yardım ve yakın bir fetih, Müminleri müjdele”, diğer yüzde ise Rumi madalyon içerisinde “Maşallah” yazmakta. Gümüş kını kazıma (grave) tekniği ile oluşturulmuş stilize motiflerle bezeli, askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen, ele geçmesi zor gerçek koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 36.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” ALTIN KAKMA SALDIRMA -18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1203 tarihli. Saray işi. Sultani özelliklerde tasarlanmış eserin kabzası ve namlusu üst düzey altın kakma tezyinatlı. Kını altın vermeyli, bilezikli ve askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen, ele geçmesi zor gerçek koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 38 cm.

    Lot No: 44

    Lot: 44

    OSMANLI 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” ALTIN KAKMA SALDIRMA -18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1203 tarihli. Saray işi. Sultani özelliklerde tasarlanmış eserin kabzası ve namlusu üst düzey altın kakma tezyinatlı. Kını altın vermeyli, bilezikli ve askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen, ele geçmesi zor gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 38 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “ESEDULLÂH” NAMLULU ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1276 tarihli ve “Ali Salih el-Ezi” usta imzalı. Namlusu (bıçağı) “Esedullâh” yapımı, usta alametli. Sultan II.Abdülhamid Han’ın kılıcının namlusu ile benzer işçilik ve tezyinata sahip eser altın kakma ile stilize tezyinatlı ve “Maşallah”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm / Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah'ın yardımıyladır” ve “Ya Allah Ya Rabb” yazılı. Kabza sırtı savat tekniği ile “Ali Salih el-Ezi 1276” ibareli ve sahibinin adı “Banker-i Vazbar” yazılı. Deri kaplı ahşap kını bilezikli, askı halkalı. Tüm parçaları ve çamurluğu gümüşten, savat tekniği ile stilize tezyinatlı ve altın vermeyli. Gümüş topuzu çift yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Esedullâh yapımı emsalleri “Victoria and Albert Museum” ve “Metropolitan Müzesi” gibi koleksiyonlarda yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 101 cm.

    Lot No: 45

    Lot: 45

    OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “ESEDULLÂH” NAMLULU ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1276 tarihli ve “Ali Salih el-Ezi” usta imzalı. Namlusu (bıçağı) “Esedullâh” yapımı, usta alametli. Sultan II.Abdülhamid Han’ın kılıcının namlusu ile benzer işçilik ve tezyinata sahip eser altın kakma ile stilize tezyinatlı ve “Maşallah”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm / Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah'ın yardımıyladır” ve “Ya Allah Ya Rabb” yazılı. Kabza sırtı savat tekniği ile “Ali Salih el-Ezi 1276” ibareli ve sahibinin adı “Banker-i Vazbar” yazılı. Deri kaplı ahşap kını bilezikli, askı halkalı. Tüm parçaları ve çamurluğu gümüşten, savat tekniği ile stilize tezyinatlı ve altın vermeyli. Gümüş topuzu çift yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Esedullâh yapımı emsalleri “Victoria and Albert Museum” ve “Metropolitan Müzesi” gibi koleksiyonlarda yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 101 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “NİŞÂN-I OSMANΔ ve “NİŞÂN-I MECÎDΔ ŞEMSELİ TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire “II.Derece” Nişân-ı Osmanî ve Nişân-ı Mecîdî takım, kurdeleli. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli Osmanî nişan ve şemse ile Mecîdî nişan ve şemseden oluşan tam set. Fevkalade kondisyonda. Takım olarak zor tesadüf edilen, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserlerdir.

Osmani Çap: 80 mm. - 70 mm.
Mecidi Büyük Çap: 80 mm. - 60 mm.

    Lot No: 46

    Lot: 46

    OSMANLI 19.YÜZYIL “NİŞÂN-I OSMANΔ ve “NİŞÂN-I MECÎDΔ ŞEMSELİ TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire “II.Derece” Nişân-ı Osmanî ve Nişân-ı Mecîdî takım, kurdeleli. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli Osmanî nişan ve şemse ile Mecîdî nişan ve şemseden oluşan tam set. Fevkalade kondisyonda. Takım olarak zor tesadüf edilen, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserlerdir. Osmani Çap: 80 mm. - 70 mm. Mecidi Büyük Çap: 80 mm. - 60 mm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA “SULTANİ” ÇİFT PİŞTOV / ESLAH-I RAMİYE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Çift. Saray yüksek erkânından biri için özel olarak tasarlanılarak Sultani özelliklerde imal edilmiş. Eslah-ı Ramiye sınıfına giren eser Osmanlı Rokokosu üslubunda altın kakma ile yoğun dekorlu ve “Afyon İşi” gümüş tezyinatlı. Ahşap kabzası zarif bezemeli ve “Hilal” motifli. Çelik dipçiği altın kakma topuzlu ve muhafazalı. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmesi zor nadir koleksiyonluk eserlerdir.

Uzunluk: 38 cm. (her biri)

    Lot No: 47

    Lot: 47

    OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA “SULTANİ” ÇİFT PİŞTOV / ESLAH-I RAMİYE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Çift. Saray yüksek erkânından biri için özel olarak tasarlanılarak Sultani özelliklerde imal edilmiş. Eslah-ı Ramiye sınıfına giren eser Osmanlı Rokokosu üslubunda altın kakma ile yoğun dekorlu ve “Afyon İşi” gümüş tezyinatlı. Ahşap kabzası zarif bezemeli ve “Hilal” motifli. Çelik dipçiği altın kakma topuzlu ve muhafazalı. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmesi zor nadir koleksiyonluk eserlerdir. Uzunluk: 38 cm. (her biri)

    USDSold
  • OSMANLI 16.YÜZYIL YENİÇERİ OK KUBURU-16.Yüzyıl. Osmanlı. Emsaline rastlanılmamış deriden mamul eser yüklü miktarda ok taşımak için kallavi ebatlarda tasarlanmış. Dönemine özgü stilize motiflerle bezeli. Çift hazneli, tek kapaklı, kınlı ve askılı. Edirnekâri üslubu iki adet oku ile birlikte. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Yükseklik: 52 cm. (her biri) 
Çap: 19 cm. (her biri)

    Lot No: 48

    Lot: 48

    OSMANLI 16.YÜZYIL YENİÇERİ OK KUBURU-16.Yüzyıl. Osmanlı. Emsaline rastlanılmamış deriden mamul eser yüklü miktarda ok taşımak için kallavi ebatlarda tasarlanmış. Dönemine özgü stilize motiflerle bezeli. Çift hazneli, tek kapaklı, kınlı ve askılı. Edirnekâri üslubu iki adet oku ile birlikte. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Yükseklik: 52 cm. (her biri) Çap: 19 cm. (her biri)

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL ÇADIR ÖRTÜSÜ / PUŞİDE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Çadır kapı örtüsü (puşide). Osmanlı çadırlarında kullanılan en yaygın işleme tekniği olan kıvırma oturtma (aplike) yöntemi ile değişik renklerdeki kumaşlardan kesilen parçaların zemindeki kumaş üzerine motifi oluşturacak şekilde oturtularak dikilmesi esasına göre yapılmış. Eserin üst bölümündeki kitabede “İfhem enne li'l-akili fazileteyni akilu yestefidu ve nutk-ı yufidu min hasen / Anlaki akıllı için iki fazilet vardır, İyi şeyden istifade eder güzel konuşur ve kendisinden istifade edilir”, mihrabında “Halka kesret, ihvanımız evdau'l-vefa sadra (ahde vefa),  eminü'n-nas gadra (kötülüklerden emin olma), cedü'n-nas men yemna' (engelleri aşmaya gayretli olmak)” ve alt bölümde ise “el-Birru ve yefalu minhu'ş-şer / İyilik şer'i def' eder” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Otağ-ı Hümayun, Osmanlı Çadırları / Nurhan Atasoy, 2000

Ölçüler: 342 x 203 cm.

    Lot No: 49

    Lot: 49

    OSMANLI 18.YÜZYIL ÇADIR ÖRTÜSÜ / PUŞİDE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Çadır kapı örtüsü (puşide). Osmanlı çadırlarında kullanılan en yaygın işleme tekniği olan kıvırma oturtma (aplike) yöntemi ile değişik renklerdeki kumaşlardan kesilen parçaların zemindeki kumaş üzerine motifi oluşturacak şekilde oturtularak dikilmesi esasına göre yapılmış. Eserin üst bölümündeki kitabede “İfhem enne li'l-akili fazileteyni akilu yestefidu ve nutk-ı yufidu min hasen / Anlaki akıllı için iki fazilet vardır, İyi şeyden istifade eder güzel konuşur ve kendisinden istifade edilir”, mihrabında “Halka kesret, ihvanımız evdau'l-vefa sadra (ahde vefa), eminü'n-nas gadra (kötülüklerden emin olma), cedü'n-nas men yemna' (engelleri aşmaya gayretli olmak)” ve alt bölümde ise “el-Birru ve yefalu minhu'ş-şer / İyilik şer'i def' eder” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Otağ-ı Hümayun, Osmanlı Çadırları / Nurhan Atasoy, 2000 Ölçüler: 342 x 203 cm.

    USDSold
  • ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Gelin Alayı”

18.Yüzyıl. Tuval üzeri yağlıboya. Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden.

Flaman asıllı Fransız ressam Vanmour (1671-1737) Osmanlı Devleti'’nde Lâle Devri'nin tanığı olan tek ve ilk oryantalist ressamdır. 1699'da Fransız elçisi Marquis de Ferriol'un maiyetinde İstanbul'a gelmiştir. Kral XIV.Louis tarafından "Kral'ın Doğu'daki Özel Ressamı / Peintre Ordinaire du Roy en Levant” unvanına layık görülmüştür. Comte de Ferriol ile birlikte Paris'e dönmemiş ve ömrünün sonuna kadar diğer Fransız elçilerinin maiyetinde İstanbul'da kalmıştır. Vanmour’un İstanbul'da bir atölyesinin olduğu bilinmektedir.

Ölçüler: 71 x 110 cm.

    Lot No: 50

    Lot: 50

    ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Gelin Alayı” 18.Yüzyıl. Tuval üzeri yağlıboya. Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Flaman asıllı Fransız ressam Vanmour (1671-1737) Osmanlı Devleti'’nde Lâle Devri'nin tanığı olan tek ve ilk oryantalist ressamdır. 1699'da Fransız elçisi Marquis de Ferriol'un maiyetinde İstanbul'a gelmiştir. Kral XIV.Louis tarafından "Kral'ın Doğu'daki Özel Ressamı / Peintre Ordinaire du Roy en Levant” unvanına layık görülmüştür. Comte de Ferriol ile birlikte Paris'e dönmemiş ve ömrünün sonuna kadar diğer Fransız elçilerinin maiyetinde İstanbul'da kalmıştır. Vanmour’un İstanbul'da bir atölyesinin olduğu bilinmektedir. Ölçüler: 71 x 110 cm.

    USDSold
  • SULTAN I.AHMED HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TAS-17.Yüzyıl başı. Osmanlı. Gümüş. Sultan I.Ahmed Han (1603-1617) tuğralı. 16 ve 17.Yüzyıla özgü karakteristik üslupla tezyin edilmiş. Kaide tabanlı, geniş ve yayvan formlu. Kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak tezyin edilmiş. Penç motifli omphalos’un etrafı rûmî ve hatâyî motifler ile bezeli. Bilinen diğer Sultan I.Ahmed tuğralı tas “Staatliche Museum Berlin” koleksiyonunda bulunmakta. Fevkalade kondisyonda. Sertifikalı. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın günümüze ulaşmış en kıymetli örneklerinden ele geçmez müzelik şaheserdir.

Sertifika: Eser, Sn.Garo Kürkman tarafından ekspertiz edilerek sertifikalandırılmış. 

Referans: Benzer örnek “Staatliche Museum Berlin” Koleksiyonu’nda bulunmaktadır. Eserin görseli “Osmanlı Gümüş Damgaları” kitabının 132.sayfasında yayınlanmıştır.

Eserin damgası (tuğra) "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 41.sayfasında yer almaktadır.

Yükseklik: 3.4 cm. 
Çap: 12.5 cm. 
Ağırlık: 101 gr.

    Lot No: 51

    Lot: 51

    SULTAN I.AHMED HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TAS-17.Yüzyıl başı. Osmanlı. Gümüş. Sultan I.Ahmed Han (1603-1617) tuğralı. 16 ve 17.Yüzyıla özgü karakteristik üslupla tezyin edilmiş. Kaide tabanlı, geniş ve yayvan formlu. Kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak tezyin edilmiş. Penç motifli omphalos’un etrafı rûmî ve hatâyî motifler ile bezeli. Bilinen diğer Sultan I.Ahmed tuğralı tas “Staatliche Museum Berlin” koleksiyonunda bulunmakta. Fevkalade kondisyonda. Sertifikalı. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın günümüze ulaşmış en kıymetli örneklerinden ele geçmez müzelik şaheserdir. Sertifika: Eser, Sn.Garo Kürkman tarafından ekspertiz edilerek sertifikalandırılmış. Referans: Benzer örnek “Staatliche Museum Berlin” Koleksiyonu’nda bulunmaktadır. Eserin görseli “Osmanlı Gümüş Damgaları” kitabının 132.sayfasında yayınlanmıştır. Eserin damgası (tuğra) "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 41.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 3.4 cm. Çap: 12.5 cm. Ağırlık: 101 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL KYRENEIA GEYİĞİ FİGÜRLÜ “LİTÜRJİK” GÜMÜŞ KÂSE-17.Yüzyıl sonu. Osmanlı, Balkanlar. Gümüş. Platform kaideli, yuvarlak çukur formlu ve omphalos’u şişkin olarak tasarlanmış, kumlama zemin üzerine repoussé (kabartma), grave (kazıma), kalemişi ve dövme tekniği ile tezyin edilmiş ve sanatçısı tarafından tabanı noktalama şeklinde işaretlenmiş. Dini ve mitolojik anlamlarla yüklü seküler temalar, hayvan sembolizmi ve Yunan Mitolojisi ile bezenmiş eserin omphalos’unda (kafası 360° haraket eden) Tanrıça Artemis’in kutsal hayvanı “Kyreneia Geyiği / Kyrenitis” figürü yer almakta. Yılan motifli sütunlar ve kavisli kemerlerle birbirinden ayrılmış kartuşların merkezine Bizans İmparatorluğu’nun simgesi çift başlı kartal ile Herakles’e (Herkül) Miken Kralı Eurystheus tarafından verilen 12 görevi betimleyen “Herakles Efsanesi”nden sahneler çalışılmış.

Omphalos’un da geyik figürü bulunan benzer kâse “İstanbul Sadberk Hanım Müzesi”nde envanter 15698-M.1252. sıra no ile sergilenmekte ve SHM Parıldayan Hatıralar Kitabı’nda sayfa 64’te 33 no’lu eser olarak yer almaktadır. Çift başlı kartal motifinin kullanıldığı bu ekoldeki bir gümüş eser Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan Benaki Müzesi’nde diğer iki örnekte İstanbul Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda 15717-M.1271 ve 1572-M.1266 envanter sıra no ile bulunmaktadır. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Sina Yarımadası, Azize Aikaterina Manastırı, Patmos Adası ve Aynaroz Dağı’ndaki hazineler buna örnektir. Ayrıca 1923’te Lausanne’da imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması sonrasında bir grup eserde Yunanistan’a taşınmış ve çoğu Atina’daki Bizans ve Benaki müzeleri arasında dağılmıştır. Fevkalade kondisyonda. 1890’lardan yakın tarihe kadar Amerika’daki Schuetz Ailesi Koleksiyonu’nda bulunan ve 1940’larda “The Oriental Institute Museum / Chicago”da sergilenen bu müstesna eser, Osmanlı Gümüş Sanatı’nın erken dönem müzelik örneğidir.

Provenans: SCHUETZ Koleksiyonu (USA) / 1890-2016

Sergi: The Oriental Institute Museum Chicago / 1940

Benzer Örnekler: Sadberk Hanım Müzesi-İstanbul / Envanter No: 15698-M.1252.
The Walters Art Museum-Baltimore / Envanter No: 57.1083
The British Museum-London / Envanter: 1230.640

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Çap: 11 cm. 
Yükseklik: 4.5 cm. 
Ağırlık: 115 gr.

    Lot No: 52

    Lot: 52

    OSMANLI 17.YÜZYIL KYRENEIA GEYİĞİ FİGÜRLÜ “LİTÜRJİK” GÜMÜŞ KÂSE-17.Yüzyıl sonu. Osmanlı, Balkanlar. Gümüş. Platform kaideli, yuvarlak çukur formlu ve omphalos’u şişkin olarak tasarlanmış, kumlama zemin üzerine repoussé (kabartma), grave (kazıma), kalemişi ve dövme tekniği ile tezyin edilmiş ve sanatçısı tarafından tabanı noktalama şeklinde işaretlenmiş. Dini ve mitolojik anlamlarla yüklü seküler temalar, hayvan sembolizmi ve Yunan Mitolojisi ile bezenmiş eserin omphalos’unda (kafası 360° haraket eden) Tanrıça Artemis’in kutsal hayvanı “Kyreneia Geyiği / Kyrenitis” figürü yer almakta. Yılan motifli sütunlar ve kavisli kemerlerle birbirinden ayrılmış kartuşların merkezine Bizans İmparatorluğu’nun simgesi çift başlı kartal ile Herakles’e (Herkül) Miken Kralı Eurystheus tarafından verilen 12 görevi betimleyen “Herakles Efsanesi”nden sahneler çalışılmış. Omphalos’un da geyik figürü bulunan benzer kâse “İstanbul Sadberk Hanım Müzesi”nde envanter 15698-M.1252. sıra no ile sergilenmekte ve SHM Parıldayan Hatıralar Kitabı’nda sayfa 64’te 33 no’lu eser olarak yer almaktadır. Çift başlı kartal motifinin kullanıldığı bu ekoldeki bir gümüş eser Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan Benaki Müzesi’nde diğer iki örnekte İstanbul Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda 15717-M.1271 ve 1572-M.1266 envanter sıra no ile bulunmaktadır. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Sina Yarımadası, Azize Aikaterina Manastırı, Patmos Adası ve Aynaroz Dağı’ndaki hazineler buna örnektir. Ayrıca 1923’te Lausanne’da imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması sonrasında bir grup eserde Yunanistan’a taşınmış ve çoğu Atina’daki Bizans ve Benaki müzeleri arasında dağılmıştır. Fevkalade kondisyonda. 1890’lardan yakın tarihe kadar Amerika’daki Schuetz Ailesi Koleksiyonu’nda bulunan ve 1940’larda “The Oriental Institute Museum / Chicago”da sergilenen bu müstesna eser, Osmanlı Gümüş Sanatı’nın erken dönem müzelik örneğidir. Provenans: SCHUETZ Koleksiyonu (USA) / 1890-2016 Sergi: The Oriental Institute Museum Chicago / 1940 Benzer Örnekler: Sadberk Hanım Müzesi-İstanbul / Envanter No: 15698-M.1252. The Walters Art Museum-Baltimore / Envanter No: 57.1083 The British Museum-London / Envanter: 1230.640 Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Çap: 11 cm. Yükseklik: 4.5 cm. Ağırlık: 115 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL “LİTÜRJİK” GÜMÜŞ KÂSE-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Gümüş. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış mitolojik temalar ile bezeli eserin omphalos’unda şövalye ve ejder motifi yer almakta. Eserin kuşağında floral motifler ile zenginleştirilmiş “Hayvan sembolizmi” tekrarlı olarak kullanılmış. Tabanı ve Omphalos’unun etrafı yazılar ve ibarelerle bezeli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Çap: 11 cm. 
Yükseklik: 3 cm. 
Ağırlık: 130 gr.

    Lot No: 53

    Lot: 53

    OSMANLI 18.YÜZYIL “LİTÜRJİK” GÜMÜŞ KÂSE-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Gümüş. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış mitolojik temalar ile bezeli eserin omphalos’unda şövalye ve ejder motifi yer almakta. Eserin kuşağında floral motifler ile zenginleştirilmiş “Hayvan sembolizmi” tekrarlı olarak kullanılmış. Tabanı ve Omphalos’unun etrafı yazılar ve ibarelerle bezeli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Çap: 11 cm. Yükseklik: 3 cm. Ağırlık: 130 gr.

    USDSold
  • ARGÛN EL-KÂMİLÎ / ARGUN-I KÂMİL-“İslam Hat Sanatı’nın Yâkût el-Mustasimî’den sonraki en büyük üstadlarından” 

14.Yüzyıl. Ketebeli (Ketebehu Argun-ı Kâmili). Orijinal altınlı dönem tezhibine sahip. Sülüs hattı ile şiir yazılı. Yâkut-ı Musta‘sımî’nin en önemli öğrencisi olan ve “Esâtîze-i Seb‘a”dan sayılan Argun-ı Kâmil’in günümüze kadar fevkalade kondisyonda ulaşmış (orta harfta müdahale var) hat levhası. İslam Hat Sanatı’nın çok önemli bir örneği ve ele geçmez müzelik şaheseridir.

Eserde “Güvenli ve arınmış malımızın hesabı bizimdir, Heyecanla mızraklarımızı sürükleyerek dua ediyoruz, Her gün kötü bir günün buhranını yaşayarak, Ruhların bozulmasını ve cesurluğun kaybolduğunu görüyoruz, Evlerimizin korunduğu yerde oturuyoruz, Zaman ve bizim dışımızdakiler sanki yayılıyor gibi görüyoruz, Ketebehu Argun-ı Kâmili” yazmakta. 

Argun-ı Kâmil Bağdatlı’dır, ölüm tarihi Hicri 742 (Miladi 1341) olarak bilinmektedir. Babası Arap, annesi Türk olduğu için “melez” manasına gelen “Argun” lakabıyla anılmıştır. Yâkut-ı Musta‘sımî’den meşkettiği aklâm-ı sittede, bilhassa muhakkak kaleminde zamanının önde gelen ismi olmuştur. Yâkūt ve altı talebesi Hat Sanatı Tarihi’nde “Esâtîze-i Seb‘a (yedi üstat)” diye anılır.

Ölçüler: 43 x 30.5 cm.

    Lot No: 54

    Lot: 54

    ARGÛN EL-KÂMİLÎ / ARGUN-I KÂMİL-“İslam Hat Sanatı’nın Yâkût el-Mustasimî’den sonraki en büyük üstadlarından” 14.Yüzyıl. Ketebeli (Ketebehu Argun-ı Kâmili). Orijinal altınlı dönem tezhibine sahip. Sülüs hattı ile şiir yazılı. Yâkut-ı Musta‘sımî’nin en önemli öğrencisi olan ve “Esâtîze-i Seb‘a”dan sayılan Argun-ı Kâmil’in günümüze kadar fevkalade kondisyonda ulaşmış (orta harfta müdahale var) hat levhası. İslam Hat Sanatı’nın çok önemli bir örneği ve ele geçmez müzelik şaheseridir. Eserde “Güvenli ve arınmış malımızın hesabı bizimdir, Heyecanla mızraklarımızı sürükleyerek dua ediyoruz, Her gün kötü bir günün buhranını yaşayarak, Ruhların bozulmasını ve cesurluğun kaybolduğunu görüyoruz, Evlerimizin korunduğu yerde oturuyoruz, Zaman ve bizim dışımızdakiler sanki yayılıyor gibi görüyoruz, Ketebehu Argun-ı Kâmili” yazmakta. Argun-ı Kâmil Bağdatlı’dır, ölüm tarihi Hicri 742 (Miladi 1341) olarak bilinmektedir. Babası Arap, annesi Türk olduğu için “melez” manasına gelen “Argun” lakabıyla anılmıştır. Yâkut-ı Musta‘sımî’den meşkettiği aklâm-ı sittede, bilhassa muhakkak kaleminde zamanının önde gelen ismi olmuştur. Yâkūt ve altı talebesi Hat Sanatı Tarihi’nde “Esâtîze-i Seb‘a (yedi üstat)” diye anılır. Ölçüler: 43 x 30.5 cm.

    USDSold
  • HAFIZ OSMAN (1642-1698)-“Hilye-i Şerife”

17.Yüzyıl. Osmanlı. Hafız Osman ketebeli, Hicri 1089 tarihli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, zerefşanlı. Baş makamında Besmele-i Şerif, göbek bölümünde 10 satır Hz.Muhammed‘in dış görünüşünü Hazret-i Ali‘den rivayetle anlatan metin, göbek bölümünün köşelerinde “Çihâr Yâr” isimleri (dört halife Hz.Ebubekir, Hz.Ömer, Hz.Osman ve Hz.Ali), etek bölümünde ise 3 satır hilye metni ve ketebe yazılmıştır. Türk Hat Sanatı’nın en özel ve kıymetli eserleri olan Hilye-i Şerife’ler hem hattatı hem de müzehhibi için şeref duyma vesilesi, sahip olan için ise büyük zenginlik ve kıymettir. Tarihte levha halindeki ilk Hilye-i Şerife’nin Hafız Osman eliyle yazıldığı kabul edilmektedir. Sertifikalı. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez ve paha biçilmez müzelik bir başyapıtıdır.

Sertifika: Prof.Uğur Derman tarafından 31.03.2022 tarihinde ekspertiz edilerek sertifikalandırılmıştır. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir.  

Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109

Ölçüler: 54 x 42 cm.

    Lot No: 55

    Lot: 55

    HAFIZ OSMAN (1642-1698)-“Hilye-i Şerife” 17.Yüzyıl. Osmanlı. Hafız Osman ketebeli, Hicri 1089 tarihli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, zerefşanlı. Baş makamında Besmele-i Şerif, göbek bölümünde 10 satır Hz.Muhammed‘in dış görünüşünü Hazret-i Ali‘den rivayetle anlatan metin, göbek bölümünün köşelerinde “Çihâr Yâr” isimleri (dört halife Hz.Ebubekir, Hz.Ömer, Hz.Osman ve Hz.Ali), etek bölümünde ise 3 satır hilye metni ve ketebe yazılmıştır. Türk Hat Sanatı’nın en özel ve kıymetli eserleri olan Hilye-i Şerife’ler hem hattatı hem de müzehhibi için şeref duyma vesilesi, sahip olan için ise büyük zenginlik ve kıymettir. Tarihte levha halindeki ilk Hilye-i Şerife’nin Hafız Osman eliyle yazıldığı kabul edilmektedir. Sertifikalı. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez ve paha biçilmez müzelik bir başyapıtıdır. Sertifika: Prof.Uğur Derman tarafından 31.03.2022 tarihinde ekspertiz edilerek sertifikalandırılmıştır. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109 Ölçüler: 54 x 42 cm.

    USDSold
  • HASAN RIZÂ EFENDİ (1849-1920)-“Hilye-i Şerîfe”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Es-Seyyid Hasan Rızâ ketebeli, Hicri 1301 tarihli. Üst düzey “Rokoko” tezhipli, altın duraklı ve altın cetvelli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Müstesna eserin baş makamına Besmele-i Şerif, göbek bölümüne 9 satır Hz.Muhammed‘in dış görünüşünü Hazret-i Ali‘den rivayetle anlatan metin, göbek bölümünün köşelerine “Çihâr Yâr” isimleri (dört halife Hz.Ebubekir, Hz.Ömer, Hz.Osman ve Hz.Ali), etek bölümüne ise 5 satır hilye metni ve ketebe uygulanmış. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez bir başyapıtıdır.

Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa: 249

Ölçüler: 44 x 36 cm.

    Lot No: 56

    Lot: 56

    HASAN RIZÂ EFENDİ (1849-1920)-“Hilye-i Şerîfe” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Es-Seyyid Hasan Rızâ ketebeli, Hicri 1301 tarihli. Üst düzey “Rokoko” tezhipli, altın duraklı ve altın cetvelli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Müstesna eserin baş makamına Besmele-i Şerif, göbek bölümüne 9 satır Hz.Muhammed‘in dış görünüşünü Hazret-i Ali‘den rivayetle anlatan metin, göbek bölümünün köşelerine “Çihâr Yâr” isimleri (dört halife Hz.Ebubekir, Hz.Ömer, Hz.Osman ve Hz.Ali), etek bölümüne ise 5 satır hilye metni ve ketebe uygulanmış. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez bir başyapıtıdır. Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa: 249 Ölçüler: 44 x 36 cm.

    USDSold
  • ÜSKÜDAR MEVLEVÎHÂNESİ ŞEYHİ MEHMED ZEKİ DEDE (1821-1881)-"Kitapların Velisi Mustafa Fazıl Paşa Kütüphanesi'nden Tercümetü’l-Mevâkib”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han dönemi. “Mehmed Zeki Dede el-Mevlevi” ketebeli. (Üsküdar Mevlevîhânesi Şeyhi) 3 cilt tezhipli el yazma Kur’an tefsiri. Saray ciltli. “Kitapların Velisi Mustafa Fazıl Paşa Kütüphanesi’nden” ibareli. Üst seviye tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Aharlı kâğıt üzerine is ve surh mürekkebi ile yazılmış. Fevkalade kondisyonda. Hiçbir müze ve koleksiyonda emsaline rastlanılmamış, Türk Hat Sanatı’nın zirve eserlerinden ele geçmez şaheserlerdir.

Provenans: Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunu (Prens) Mustafa Fazıl Paşa Koleksiyonu. (Mustafa Fazıl Paşa Osmanlı İmparatorluğu’nda Vezirlik, Tanzimat Meclisi Üyeliği, Maliye Nazırlığı ve Maarif Nazırlığı yapmıştır. Jön Türkler’in hamisi ve başkanıdır.)

Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:226

Ölçüler: 32.5 x 20.5 cm. (her biri)

    Lot No: 57

    Lot: 57

    ÜSKÜDAR MEVLEVÎHÂNESİ ŞEYHİ MEHMED ZEKİ DEDE (1821-1881)-"Kitapların Velisi Mustafa Fazıl Paşa Kütüphanesi'nden Tercümetü’l-Mevâkib” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han dönemi. “Mehmed Zeki Dede el-Mevlevi” ketebeli. (Üsküdar Mevlevîhânesi Şeyhi) 3 cilt tezhipli el yazma Kur’an tefsiri. Saray ciltli. “Kitapların Velisi Mustafa Fazıl Paşa Kütüphanesi’nden” ibareli. Üst seviye tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Aharlı kâğıt üzerine is ve surh mürekkebi ile yazılmış. Fevkalade kondisyonda. Hiçbir müze ve koleksiyonda emsaline rastlanılmamış, Türk Hat Sanatı’nın zirve eserlerinden ele geçmez şaheserlerdir. Provenans: Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunu (Prens) Mustafa Fazıl Paşa Koleksiyonu. (Mustafa Fazıl Paşa Osmanlı İmparatorluğu’nda Vezirlik, Tanzimat Meclisi Üyeliği, Maliye Nazırlığı ve Maarif Nazırlığı yapmıştır. Jön Türkler’in hamisi ve başkanıdır.) Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:226 Ölçüler: 32.5 x 20.5 cm. (her biri)

    USDSold
  • MUSTAFA RÂKIM EFENDİ (1758-1826)-“Hatt-ı Gülzârî”

Mustafa Rakım Efendi’nin “Hatt-ı Gülzâri” tarzında bilinen iki eserinden biridir. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi ve altın kullanılarak yazılmış istifli levha. Celî sülüs ve sülüs hattı ile “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm / Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah’ın yardımıyladır” yazılı. Pervazı halkârî. Üst seviye muazzam tezhibi “Zehebehu Muhsin, 1370” ketebeli (Muhsin Demironat). Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın başyapıt örneklerinden müzelik şaheserdir.

Referans: Eser, “Fennülhatt” kitabının arka kapak görselidir. Süheyl Ünver’in “50 San’at Sever Serisi” isimli eserinin “Hattat Mustafa Rakım Efendi” bölümünde yayınlanmıştır. Kataloğunda Uğur Derman tarafından yeniden tesbit edilmiştir. Eserin, Sn.Nurullah Özdem tarafından verilmiş 2022 tarihli künye ve izahat sertifikası mevcuttur. Süheyl Ünver’in 1966 yılında Edhem Bey Köşkü’nde çektiği fotoğrafta yer almaktadır.

Provenans: Eski Halil Edhem Arda Koleksiyonu. 

Ölçüler: 39 x 29.5 cm.

    Lot No: 58

    Lot: 58

    MUSTAFA RÂKIM EFENDİ (1758-1826)-“Hatt-ı Gülzârî” Mustafa Rakım Efendi’nin “Hatt-ı Gülzâri” tarzında bilinen iki eserinden biridir. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi ve altın kullanılarak yazılmış istifli levha. Celî sülüs ve sülüs hattı ile “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm / Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah’ın yardımıyladır” yazılı. Pervazı halkârî. Üst seviye muazzam tezhibi “Zehebehu Muhsin, 1370” ketebeli (Muhsin Demironat). Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın başyapıt örneklerinden müzelik şaheserdir. Referans: Eser, “Fennülhatt” kitabının arka kapak görselidir. Süheyl Ünver’in “50 San’at Sever Serisi” isimli eserinin “Hattat Mustafa Rakım Efendi” bölümünde yayınlanmıştır. Kataloğunda Uğur Derman tarafından yeniden tesbit edilmiştir. Eserin, Sn.Nurullah Özdem tarafından verilmiş 2022 tarihli künye ve izahat sertifikası mevcuttur. Süheyl Ünver’in 1966 yılında Edhem Bey Köşkü’nde çektiği fotoğrafta yer almaktadır. Provenans: Eski Halil Edhem Arda Koleksiyonu. Ölçüler: 39 x 29.5 cm.

    USDSold
  • YAKUP CEM (1949)-İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya. Sanatçı eseri “Enrique Linan” imzalı saray temalı boyutlu bir çalışmanın içerisine özel olarak yapmıştır. Sanatçının bu ekolde bilinen tek eseridir.

Ölçüler: 19 x 9 cm. 
Çerçeve Ölçüsü: 46 x 34 cm.

    Lot No: 59

    Lot: 59

    YAKUP CEM (1949)-İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya. Sanatçı eseri “Enrique Linan” imzalı saray temalı boyutlu bir çalışmanın içerisine özel olarak yapmıştır. Sanatçının bu ekolde bilinen tek eseridir. Ölçüler: 19 x 9 cm. Çerçeve Ölçüsü: 46 x 34 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL BURSA İŞİ ÇATMA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Bursa tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Salbekli şemse madalyonlu, stilize lale ve karanfil motifleri ile bezeli. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk örneğidir.

Ölçüler: 119 x 68 cm.

    Lot No: 60

    Lot: 60

    OSMANLI 17.YÜZYIL BURSA İŞİ ÇATMA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Bursa tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Salbekli şemse madalyonlu, stilize lale ve karanfil motifleri ile bezeli. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 119 x 68 cm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ “SARAY İŞİ” ÇİFT SİNEK KOVUCU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda çift olarak meşale formunda imal edilmiş. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındırmakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir.

Uzunluk: 37 cm.

    Lot No: 61

    Lot: 61

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ “SARAY İŞİ” ÇİFT SİNEK KOVUCU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda çift olarak meşale formunda imal edilmiş. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındırmakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Uzunluk: 37 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SARAY İŞİ FENER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Sultani özelliklerde ve devasa boyutlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda kalemişi, kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve ajur teknikleri kullanılarak altıgen formda ve iki mumluklu olarak imal edilmiş. Tepeliği kubbe formunda, gövdesi girlandlarla bezeli, kolonları hilal motifleri ile neticelenmiş. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ihtişamlı ve heybetli görüntüsü ile dikkat çeken yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 68 x 33 cm. 
Ağırlık: 8950 gr.

    Lot No: 62

    Lot: 62

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SARAY İŞİ FENER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Sultani özelliklerde ve devasa boyutlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda kalemişi, kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve ajur teknikleri kullanılarak altıgen formda ve iki mumluklu olarak imal edilmiş. Tepeliği kubbe formunda, gövdesi girlandlarla bezeli, kolonları hilal motifleri ile neticelenmiş. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ihtişamlı ve heybetli görüntüsü ile dikkat çeken yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 68 x 33 cm. Ağırlık: 8950 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KANDİL / POLYKANDELON-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Aykırı form ve tasarıma sahip, göbekli ve 3 hazneli. Ajurlu olarak imal edilmiş ve akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş eserin tüm yüzeyi kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Orijinal gümüş askılı ve askı aparatlı. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 30 x 26 cm. 
Zincir Uzunluk: 52 cm.
Ağırlık: 1097 gr.

    Lot No: 63

    Lot: 63

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KANDİL / POLYKANDELON-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Aykırı form ve tasarıma sahip, göbekli ve 3 hazneli. Ajurlu olarak imal edilmiş ve akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş eserin tüm yüzeyi kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Orijinal gümüş askılı ve askı aparatlı. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 30 x 26 cm. Zincir Uzunluk: 52 cm. Ağırlık: 1097 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” ŞİNANAY-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Aznavur (guilloché) tekniği kullanılarak dekore edilmiş. Bugüne kadar görülmemiş form ve estetikte, portatif olarak taşınabilen ve dik ya da asılı olarak kullanılmaya müsait şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın emsaline rastlanılmamış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 14.5 x 7 cm. 
Ağırlık: 133 gr.

    Lot No: 64

    Lot: 64

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” ŞİNANAY-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Aznavur (guilloché) tekniği kullanılarak dekore edilmiş. Bugüne kadar görülmemiş form ve estetikte, portatif olarak taşınabilen ve dik ya da asılı olarak kullanılmaya müsait şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın emsaline rastlanılmamış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 14.5 x 7 cm. Ağırlık: 133 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda, çift. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındırmakta. Kalemişi, kazıma/grave ve repousse tekniği ile stilize dekorlu. Mumluk kısımları ile geniş yayvan kaideleri egzotik yapraklardan oluşmakta. Sütunsal yüksek gövdeleri birbirinden farklı geometrik tezyinatlı bilezikler ile zenginleştirilmiş. Asıl yapılış amaçları ışık vermek gibi görünse de şamdanlar bilginin açığa çıkışını ve manevi aydınlanmayı sembolize eder. Soyut olan tanrının somut olarak ifade şekli olan bu eşyalar, hem tanrının nuru olan kutsal ışığı yaymakta, hem de sahipleri için güç ve statü göstergesi olmaktadırlar. Şamdan ve kandil gibi aydınlatma eşyalarının nûr ve ışık ile ilgili oldukları ve tanrıyı sembolize ettikleri Kur’an-ı Kerim’in Nȗr Sûresi 35. ayetine dayandırılır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen gerçek koleksiyonluk örnekleridir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Yükseklik: 38 cm. (her biri) 
Ağırlık : 1.308 gr.

    Lot No: 65

    Lot: 65

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda, çift. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındırmakta. Kalemişi, kazıma/grave ve repousse tekniği ile stilize dekorlu. Mumluk kısımları ile geniş yayvan kaideleri egzotik yapraklardan oluşmakta. Sütunsal yüksek gövdeleri birbirinden farklı geometrik tezyinatlı bilezikler ile zenginleştirilmiş. Asıl yapılış amaçları ışık vermek gibi görünse de şamdanlar bilginin açığa çıkışını ve manevi aydınlanmayı sembolize eder. Soyut olan tanrının somut olarak ifade şekli olan bu eşyalar, hem tanrının nuru olan kutsal ışığı yaymakta, hem de sahipleri için güç ve statü göstergesi olmaktadırlar. Şamdan ve kandil gibi aydınlatma eşyalarının nûr ve ışık ile ilgili oldukları ve tanrıyı sembolize ettikleri Kur’an-ı Kerim’in Nȗr Sûresi 35. ayetine dayandırılır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen gerçek koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 38 cm. (her biri) Ağırlık : 1.308 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” MUM MAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanılarak dekore edilmiş. Sahibinin adı “K.K” inisiyalli. Görülmemiş form ve estetikte. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın emsaline rastlanılmamış nadir koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Uzunluk: 20.5 cm. 
Ağırlık: 196 gr.

    Lot No: 66

    Lot: 66

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” MUM MAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanılarak dekore edilmiş. Sahibinin adı “K.K” inisiyalli. Görülmemiş form ve estetikte. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın emsaline rastlanılmamış nadir koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 20.5 cm. Ağırlık: 196 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ AYNA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı (Tahsis-i ayardan sonraki tuğra tipi). Sultani özelliklerde ve görülmemiş devasa boyutlarda tasarlanmış. Sultan Abdülmecid dönemine özgü karakteristik tüm özellikleri barındırmakta. Repoussé (kabartma) işçiliğinin zirvesi olan eser Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Münhani bir rozet bulunan merkezi çarkıfelek motifli, akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın heybetli ve ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken, estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Çap: 45 cm. 
Ağırlık: 4.150 gr.

    Lot No: 67

    Lot: 67

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ AYNA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı (Tahsis-i ayardan sonraki tuğra tipi). Sultani özelliklerde ve görülmemiş devasa boyutlarda tasarlanmış. Sultan Abdülmecid dönemine özgü karakteristik tüm özellikleri barındırmakta. Repoussé (kabartma) işçiliğinin zirvesi olan eser Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Münhani bir rozet bulunan merkezi çarkıfelek motifli, akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın heybetli ve ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken, estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 45 cm. Ağırlık: 4.150 gr.

    USDSold
  • BEHİYE SULTAN'A AİT TUĞRALI GÜMÜŞ LEĞEN İBRİK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Madalyonlar içerisi sahibinin adı Behiye Sultan “B.S” inisiyalli.  Behiye Sultan, Sultan V.Murad'ın oğlu Şehzade Mehmed Selahaddin Efendi ve Naziknaz Hanımefendi'nin kızıdır. Sultani özelliklerde ve estetikte tasarlanmış takım ibrik, leğen ve sabunluktan oluşmakta. Sıvama ipek aznavur işçiliği ile dekorlu. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış madalyonlar ile zenginleştirilmiş. Kubbesel sabunluğu yalın işçilikli ve ajurlu, ibrik tutma kulbu Rokoko “S” kıvrımlı, leğeni ise geniş ve yayvan formda. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Leğen Ölçüsü: 10.5 x 35.5 cm. 
İbrik Ölçüsü: 32 x 22 cm. 
Ağırlık: 2595 gr.

    Lot No: 68

    Lot: 68

    BEHİYE SULTAN'A AİT TUĞRALI GÜMÜŞ LEĞEN İBRİK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Madalyonlar içerisi sahibinin adı Behiye Sultan “B.S” inisiyalli. Behiye Sultan, Sultan V.Murad'ın oğlu Şehzade Mehmed Selahaddin Efendi ve Naziknaz Hanımefendi'nin kızıdır. Sultani özelliklerde ve estetikte tasarlanmış takım ibrik, leğen ve sabunluktan oluşmakta. Sıvama ipek aznavur işçiliği ile dekorlu. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış madalyonlar ile zenginleştirilmiş. Kubbesel sabunluğu yalın işçilikli ve ajurlu, ibrik tutma kulbu Rokoko “S” kıvrımlı, leğeni ise geniş ve yayvan formda. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Leğen Ölçüsü: 10.5 x 35.5 cm. İbrik Ölçüsü: 32 x 22 cm. Ağırlık: 2595 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KAHVEDAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş girlandlı stilize floral motiflerle bezeli. Her iki yüzü Osmanlı silah ve müzik aletlerinden oluşan “Mızıka-yı Hümâyun” üslubu şemseli asalet arması ile dekorlu. Halka dipli, şişkin armudi gövdeli, kulplu, imbikli ve kubbesel kapaklı, kapak tutamağı palamut formunda. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk ve nadir bir örneğidir. 

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 18 x 13.5 cm. 
Ağırlık: 308 gr.

    Lot No: 69

    Lot: 69

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KAHVEDAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş girlandlı stilize floral motiflerle bezeli. Her iki yüzü Osmanlı silah ve müzik aletlerinden oluşan “Mızıka-yı Hümâyun” üslubu şemseli asalet arması ile dekorlu. Halka dipli, şişkin armudi gövdeli, kulplu, imbikli ve kubbesel kapaklı, kapak tutamağı palamut formunda. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk ve nadir bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 18 x 13.5 cm. Ağırlık: 308 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ SAVATLI GÜMÜŞ ŞERBET TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Savat işçiliğinin zirvesi altı adet gümüş şerbet bardağından oluşan takım. Estetik harikası eserlere üst seviye savat işçiliği uygulanmış. Madalyonlar içerisine İstanbul’un önemli yerleri tasvir edilmiş. Her bardakta 3 taneden toplamda 18 farklı tasvir (Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, İstanbul Boğazı gibi) yer almakta. Madalyon çevreleri ve kaideleri akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş stilize floral motifler ile bezeli. İç yüzeyleri zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette emsaline rastlanılmamış şaheserleridir. 

Ölçüler: 12.5 x 6 cm. 
Ağırlık: 907 gr.

    Lot No: 70

    Lot: 70

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ SAVATLI GÜMÜŞ ŞERBET TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Savat işçiliğinin zirvesi altı adet gümüş şerbet bardağından oluşan takım. Estetik harikası eserlere üst seviye savat işçiliği uygulanmış. Madalyonlar içerisine İstanbul’un önemli yerleri tasvir edilmiş. Her bardakta 3 taneden toplamda 18 farklı tasvir (Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, İstanbul Boğazı gibi) yer almakta. Madalyon çevreleri ve kaideleri akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş stilize floral motifler ile bezeli. İç yüzeyleri zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette emsaline rastlanılmamış şaheserleridir. Ölçüler: 12.5 x 6 cm. Ağırlık: 907 gr.

    USDSold
  • JEAN-BAPTİSTE VANMOUR EKOLÜ-18.Yüzyıl. Diptik (Çift) Tuval üzeri yağlıboya. 

Flaman asıllı Fransız ressam Vanmour (1671-1737) Osmanlı Devleti'’nde Lâle Devri'nin tanığı olan tek ve ilk oryantalist ressamdır. 1699'da Fransız elçisi Marquis de Ferriol'un maiyetinde İstanbul'a gelmiştir. Kral XIV.Louis tarafından "Kral'ın Doğu'daki Özel Ressamı / Peintre Ordinaire du Roy en Levant” unvanına layık görülmüştür. Comte de Ferriol ile birlikte Paris'e dönmemiş ve ömrünün sonuna kadar diğer Fransız elçilerinin maiyetinde İstanbul'da kalmıştır. Vanmour’un İstanbul'da bir atölyesinin olduğu bilinmektedir.

Ölçüler: 49.5 x 69.5 cm. (her biri)

    Lot No: 71

    Lot: 71

    JEAN-BAPTİSTE VANMOUR EKOLÜ-18.Yüzyıl. Diptik (Çift) Tuval üzeri yağlıboya. Flaman asıllı Fransız ressam Vanmour (1671-1737) Osmanlı Devleti'’nde Lâle Devri'nin tanığı olan tek ve ilk oryantalist ressamdır. 1699'da Fransız elçisi Marquis de Ferriol'un maiyetinde İstanbul'a gelmiştir. Kral XIV.Louis tarafından "Kral'ın Doğu'daki Özel Ressamı / Peintre Ordinaire du Roy en Levant” unvanına layık görülmüştür. Comte de Ferriol ile birlikte Paris'e dönmemiş ve ömrünün sonuna kadar diğer Fransız elçilerinin maiyetinde İstanbul'da kalmıştır. Vanmour’un İstanbul'da bir atölyesinin olduğu bilinmektedir. Ölçüler: 49.5 x 69.5 cm. (her biri)

    USDSold
  • SZOKOF (19.YÜZYIL)-“Falcı”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Dönemine ait altın varak muazzam çerçevesi içerisinde.

Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu
(Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.)

Ölçüler: 53 x 42 cm. 
Çerçeveli Ölçü: 79 x 69 cm.

    Lot No: 72

    Lot: 72

    SZOKOF (19.YÜZYIL)-“Falcı” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Dönemine ait altın varak muazzam çerçevesi içerisinde. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Ölçüler: 53 x 42 cm. Çerçeveli Ölçü: 79 x 69 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KAVUK ÖRTÜSÜ-18.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Suzeni tekniği ile yapılmış. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.

Referans: The Art of Turkish Weaving, Designs Through The Ages / Nevber Gürsu, 1988 

Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemleri / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1999

Ölçüler: 105 x 103 cm.

    Lot No: 73

    Lot: 73

    OSMANLI 18.YÜZYIL KAVUK ÖRTÜSÜ-18.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Suzeni tekniği ile yapılmış. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: The Art of Turkish Weaving, Designs Through The Ages / Nevber Gürsu, 1988 Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemleri / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1999 Ölçüler: 105 x 103 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL KAVUK ÖRTÜSÜ-17.Yüzyıl. Osmanlı. Suzeni tekniği ile yapılmış. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.

Referans: The Art of Turkish Weaving, Designs Through The Ages / Nevber Gürsu, 1988

Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemleri / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1999

Ölçüler: 115 x 105 cm.

    Lot No: 74

    Lot: 74

    OSMANLI 17.YÜZYIL KAVUK ÖRTÜSÜ-17.Yüzyıl. Osmanlı. Suzeni tekniği ile yapılmış. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: The Art of Turkish Weaving, Designs Through The Ages / Nevber Gürsu, 1988 Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemleri / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1999 Ölçüler: 115 x 105 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL YATAK ÖRTÜSÜ-17.Yüzyıl. Osmanlı. Suzeni tekniği ile yapılmış. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.

Referans: The Art of Turkish Weaving, Designs Through The Ages / Nevber Gürsu, 1988

Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemleri / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1999

Ölçüler: 213 x 97 cm.

    Lot No: 75

    Lot: 75

    OSMANLI 17.YÜZYIL YATAK ÖRTÜSÜ-17.Yüzyıl. Osmanlı. Suzeni tekniği ile yapılmış. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: The Art of Turkish Weaving, Designs Through The Ages / Nevber Gürsu, 1988 Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemleri / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1999 Ölçüler: 213 x 97 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL PARAVAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Mihraplı tasarıma sahip üç kanattan oluşmakta. Rûmî üslubu tezyinli, altın yaldız bezemeli. Tasarımda Osmanlı Tekstil Sanatı’nın en güzel örnekleri kullanılmış. Fevkalade kondisyonda. Osmanlının tüm ihtişam ve estetiğini gözler önüne seren, koleksiyon değeri yüksek ele geçmez eserdir. 

Provenas: Yönetmen Federico Fellini Eski Koleksiyonu

Yükseklik: 222 cm. 
Yan Panel En: 60 cm. (her biri) 
Orta Panel En: 100 cm.

    Lot No: 76

    Lot: 76

    OSMANLI 19.YÜZYIL PARAVAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Mihraplı tasarıma sahip üç kanattan oluşmakta. Rûmî üslubu tezyinli, altın yaldız bezemeli. Tasarımda Osmanlı Tekstil Sanatı’nın en güzel örnekleri kullanılmış. Fevkalade kondisyonda. Osmanlının tüm ihtişam ve estetiğini gözler önüne seren, koleksiyon değeri yüksek ele geçmez eserdir. Provenas: Yönetmen Federico Fellini Eski Koleksiyonu Yükseklik: 222 cm. Yan Panel En: 60 cm. (her biri) Orta Panel En: 100 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “İKONOGRAFİK” KANDİL / KANDELA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Eksiksiz. Ajurlu olarak imal edilmiş eserin tüm yüzeyi kalemişi ve kabartma (repoussé) tekniği ile Rokoko üslubunda “İkonografik” dekorlu. Gövdesine 3 adet Meryem Ana’nın bir taht üzerinde kollarında çocuk İsa ile tasvir edildiği “Theotokos’’ ikonaları çalışılmış. İçi hazneli, gümüş askılı ve askı aparatlı. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 33 x 23 cm. 
Zincir Uzunluğu: 42 cm.
Ağırlık: 796 gr.

    Lot No: 77

    Lot: 77

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “İKONOGRAFİK” KANDİL / KANDELA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Eksiksiz. Ajurlu olarak imal edilmiş eserin tüm yüzeyi kalemişi ve kabartma (repoussé) tekniği ile Rokoko üslubunda “İkonografik” dekorlu. Gövdesine 3 adet Meryem Ana’nın bir taht üzerinde kollarında çocuk İsa ile tasvir edildiği “Theotokos’’ ikonaları çalışılmış. İçi hazneli, gümüş askılı ve askı aparatlı. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 33 x 23 cm. Zincir Uzunluğu: 42 cm. Ağırlık: 796 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ PATEN / DİSKOS-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kallavi ebatlarda, tek mumluklu. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak imal edilmiş eserin merkezinde yer alan omphalos’unda piskopos giysileriyle tasvir edilmiş “Aziz Nikolaos” figürü yer almakta. Dış bordürü Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral dekorlu ve tek mumluklu. En önemli litürjik eşyaların başında gelen ve ayinlerde kutsanmış ekmek ile kutsanmış antidoron konması için kullanılan bu tip eserlerin diğer bir işlevi de kiliseye gelen cemaat arasında dolaştırılarak bağış toplanması için kullanılmalarıdır. Bu sebeple kültürümüzde “İane Tabağı” olarak isimlendirilirler. Eserin benzer örneği “SHM Parıldayan Hatıralar” kitabının 33.sayfasında yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Çap: 32.5 cm. Ağırlık: 637 gr.

    Lot No: 78

    Lot: 78

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ PATEN / DİSKOS-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kallavi ebatlarda, tek mumluklu. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak imal edilmiş eserin merkezinde yer alan omphalos’unda piskopos giysileriyle tasvir edilmiş “Aziz Nikolaos” figürü yer almakta. Dış bordürü Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral dekorlu ve tek mumluklu. En önemli litürjik eşyaların başında gelen ve ayinlerde kutsanmış ekmek ile kutsanmış antidoron konması için kullanılan bu tip eserlerin diğer bir işlevi de kiliseye gelen cemaat arasında dolaştırılarak bağış toplanması için kullanılmalarıdır. Bu sebeple kültürümüzde “İane Tabağı” olarak isimlendirilirler. Eserin benzer örneği “SHM Parıldayan Hatıralar” kitabının 33.sayfasında yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Çap: 32.5 cm. Ağırlık: 637 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” BAKRAÇ / ASPERSORIUM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, Ermeni işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. “Oniki Havari”yi gösteren sıralı tasvire sahip suyun kutsanması ritüeli ile ilgili eser pedestal kaideli, şişkin gövdeli, geniş ağızlı ve sepet kulplu olarak tasarlanmış ve kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak dekore edilmiş. Kutsanmış suyun konulduğu eserin gövdesi sıralı kartuşlar içerisinde tam boy resmedilen üzerlerinde psikoposluk giysileri, ellerinde kutsal eşya ve simgeler taşıyan “Oniki Havari” tasvirleri ile bezeli. Müstesna eserde yer alan bu ikonografi Ermeni kilise eşyalarının standart bir özelliğidir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik eserdir.

Referans: Eserin tıpkı benzeri “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”na envanter no: 15716-M.1270 ile kayıtlı olup “SHM Parıldayan Hatıralar (Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas) kitabının 57. ve 163. sayfasında yer almaktadır.

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 8 x 10 cm. 
Ağırlık: 134 gr.

    Lot No: 79

    Lot: 79

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” BAKRAÇ / ASPERSORIUM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, Ermeni işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. “Oniki Havari”yi gösteren sıralı tasvire sahip suyun kutsanması ritüeli ile ilgili eser pedestal kaideli, şişkin gövdeli, geniş ağızlı ve sepet kulplu olarak tasarlanmış ve kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak dekore edilmiş. Kutsanmış suyun konulduğu eserin gövdesi sıralı kartuşlar içerisinde tam boy resmedilen üzerlerinde psikoposluk giysileri, ellerinde kutsal eşya ve simgeler taşıyan “Oniki Havari” tasvirleri ile bezeli. Müstesna eserde yer alan bu ikonografi Ermeni kilise eşyalarının standart bir özelliğidir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik eserdir. Referans: Eserin tıpkı benzeri “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”na envanter no: 15716-M.1270 ile kayıtlı olup “SHM Parıldayan Hatıralar (Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas) kitabının 57. ve 163. sayfasında yer almaktadır. Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 8 x 10 cm. Ağırlık: 134 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” İBRİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Aykırı formda kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak oluşturulmuş dini ve mitolojik temalar ile bezeli. Merkezde yer alan madalyonlar içerisi ikonografik sahneli. Ejder motifli emzik ve kulba sahip, kapağı zincirli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Litürjik eserlerin en nadirlerinden olan müstesna eser döneminde (kulp, kapak, taban) renove edilmiş. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 18 x 15 x 7 cm.
Ağırlık: 290 gr.

    Lot No: 80

    Lot: 80

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” İBRİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Aykırı formda kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak oluşturulmuş dini ve mitolojik temalar ile bezeli. Merkezde yer alan madalyonlar içerisi ikonografik sahneli. Ejder motifli emzik ve kulba sahip, kapağı zincirli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Litürjik eserlerin en nadirlerinden olan müstesna eser döneminde (kulp, kapak, taban) renove edilmiş. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 18 x 15 x 7 cm. Ağırlık: 290 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” BARDAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak oluşturulmuş litürjik eserin gövdesinde “tapınak” ve “Aziz” tasvirleri yer almakta. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 9.5 x 8 cm.
Ağırlık: 76 gr.

    Lot No: 81

    Lot: 81

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” BARDAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak oluşturulmuş litürjik eserin gövdesinde “tapınak” ve “Aziz” tasvirleri yer almakta. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 9.5 x 8 cm. Ağırlık: 76 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” ÜÇ ADET KAŞIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak oluşturulmuş eserlerin kepçelerinde dini ve mitolojik temalı tasvirler yer almakta. Rokoko sapları ajur işçilikli ve kuş figürü aplikeli, altın vermeyli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Uzunluk: 21 cm. (her biri)

    Lot No: 82

    Lot: 82

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” ÜÇ ADET KAŞIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak oluşturulmuş eserlerin kepçelerinde dini ve mitolojik temalı tasvirler yer almakta. Rokoko sapları ajur işçilikli ve kuş figürü aplikeli, altın vermeyli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 21 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KÂSE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış dini ve mitolojik temalar ile bezeli eserin omphalos’unda şahlanmış at üstünde çıplak bir figür yer almakta. Stilize motifler ile bezeli eserin kuşağında “Çift Başlı Bizans Kartalı” tekrarlı olarak kullanılmış.  Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 4 x 14 cm. 
Ağırlık: 85 gr.

    Lot No: 83

    Lot: 83

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KÂSE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış dini ve mitolojik temalar ile bezeli eserin omphalos’unda şahlanmış at üstünde çıplak bir figür yer almakta. Stilize motifler ile bezeli eserin kuşağında “Çift Başlı Bizans Kartalı” tekrarlı olarak kullanılmış. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 4 x 14 cm. Ağırlık: 85 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KÂSE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, Ermeni işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı (Sivas). Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış, girlandlar ile bezeli eserin omphalos’unda İsa’nın simgesi “Tanrı Kuzusu” yer almakta. Tanrı Kuzusu motifi Ermeni Sanatı’nın Batı etkisinde kalmış bir geleneğinin ürünüdür. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 3.5 x 10.5 cm. 
Ağırlık: 73 gr.

    Lot No: 84

    Lot: 84

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KÂSE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, Ermeni işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı (Sivas). Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış, girlandlar ile bezeli eserin omphalos’unda İsa’nın simgesi “Tanrı Kuzusu” yer almakta. Tanrı Kuzusu motifi Ermeni Sanatı’nın Batı etkisinde kalmış bir geleneğinin ürünüdür. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 3.5 x 10.5 cm. Ağırlık: 73 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KÂSE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış mitolojik temalar ile bezeli eserin omphalos’unda dolanmış ejder motifi yer almakta. Eserin kuşağında floral motifler ile zenginleştirilmiş “Hayvan sembolizmi” tekrarlı olarak kullanılmış.  Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 3.5 x 12 cm. 
Ağırlık: 86 gr.

    Lot No: 85

    Lot: 85

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” KÂSE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile çalışılmış mitolojik temalar ile bezeli eserin omphalos’unda dolanmış ejder motifi yer almakta. Eserin kuşağında floral motifler ile zenginleştirilmiş “Hayvan sembolizmi” tekrarlı olarak kullanılmış. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 3.5 x 12 cm. Ağırlık: 86 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” TAS / TASIA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile merkezine münhani bir rozet, kuşağına ise sıralı madalyonlar içerisinde “Bizans Süsleme Sanatı” geleneğinin bir parçası olan hayvan figürleri çalışılmış. Stilize floral ve geometrik motifler ile bezeli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 3 x 15 cm. 
Ağırlık: 109 gr.

    Lot No: 86

    Lot: 86

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “LİTÜRJİK” TAS / TASIA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile merkezine münhani bir rozet, kuşağına ise sıralı madalyonlar içerisinde “Bizans Süsleme Sanatı” geleneğinin bir parçası olan hayvan figürleri çalışılmış. Stilize floral ve geometrik motifler ile bezeli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 3 x 15 cm. Ağırlık: 109 gr.

    USDSold