Lot: 1

Current Price: 1 USD Starting Bid: 1 USD Estimated: 8.000 - 10.000 USD Losing Winning

SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRASI

“Mehmed Haşim Efendi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Zerendut Hat Levha. Ketebeli. Çivit mavisi zemin üzerine altın kullanılarak zerendut tekniği ile tatbik edilmiş. Levhada, ışınsal oklar (Mecid Şemsesi) içerisinde istifli sülüs hat ile “Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima” tuğrası, tuğranın sağında “mahlas” olması gereken yerde Rokoko üslubu floral motif, sol altta ise “Mehmet Haşim Efendi” şeklinde ketebesi yer almaktadır. Sultan Abdülmecid Han Tuğrası’nın etrafında dilimli elips bir çerçeve bulunmakta, bu çerçevenin etrafından altta kısa, üstte daha uzun ışınsal oklar çıkmaktadır. Hattat Mustafa Râkım Efendi’nin manevi evladı ve öğrencisi olan Mehmet Haşim Efendi, “Sultan Mahmud Hân-ı Sânî Türbesi”nin yazılarını tersîm ve tahrîr etmiş ve Sultan Abdülmecid Han tarafından ödüllendirilmiştir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:132 Ölçüler: 57 x 39 cm.

Aslen Çerkes olup küçük yaşta Hattat Mustafa Râkım Efendi’nin hanesine giren gılmândandır. Zekası ve yeteneği ile dikkati çektiğinden Râkım Efendi tarafından manevi evlad addedilerek eğitimine itina edilmiş, hatta bizzat kendisi tarafından hüsn-i hat dersleri verilmiştir. Yazıda başarılı olunca zamanla Sikke-i Hümâyun ressamlığı, Hâcegan Rütbesi ve Darbhâne-i Â’mire Ser-sikkekenliği’ne terfi etmiştir. Mustafa Râkım’ın son yıllarında felç geçirmesi üzerine, Nusretiye Cami’nin kuşak yazılarının tamamlanmasında hocasına yardım etmiştir. Üstadı Mustafa Râkım Efendi’nin türbesindeki yazıları da kaleme aldığı sanılmaktadır. Ayrıca Sultan Mahmud Hân-ı Sânî Türbesi’nin yazılarını da tersîm ve tahrîr etmiş, türbenin H. 15 Şabân 1256 / M. 12 Kasım 1840 tarihindeki Sultan Abdülmecid’in huzurunda gerçekleştirilen küşadında yüklü bir atiyyeye nail olmuştur.

- USD
Place Bid You're Winning Your bid sent
İzleyici olarak girdiniz
Pey veremezsiniz.
Pey vermek için butonu sağa çekin
  • The live auction completed. Thank you for your participation.
  •  
  • Lots
  • Winnings
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRASI-“Mehmed Haşim Efendi” 

19.Yüzyıl. Osmanlı. Zerendut Hat Levha. Ketebeli. Çivit mavisi zemin üzerine altın kullanılarak zerendut tekniği ile tatbik edilmiş. Levhada, ışınsal oklar (Mecid Şemsesi) içerisinde istifli sülüs hat ile “Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima” tuğrası, tuğranın sağında “mahlas” olması gereken yerde Rokoko üslubu floral motif, sol altta ise “Mehmet Haşim Efendi” şeklinde ketebesi yer almaktadır. Sultan Abdülmecid Han Tuğrası’nın etrafında dilimli elips bir çerçeve bulunmakta, bu çerçevenin etrafından altta kısa, üstte daha uzun ışınsal oklar çıkmaktadır.

Hattat Mustafa Râkım Efendi’nin manevi evladı ve öğrencisi olan Mehmet Haşim Efendi, “Sultan Mahmud Hân-ı Sânî Türbesi”nin yazılarını tersîm ve tahrîr etmiş ve Sultan Abdülmecid Han tarafından ödüllendirilmiştir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:132

Ölçüler: 57 x 39 cm.

    Lot No: 1

    Lot: 1

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRASI-“Mehmed Haşim Efendi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Zerendut Hat Levha. Ketebeli. Çivit mavisi zemin üzerine altın kullanılarak zerendut tekniği ile tatbik edilmiş. Levhada, ışınsal oklar (Mecid Şemsesi) içerisinde istifli sülüs hat ile “Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima” tuğrası, tuğranın sağında “mahlas” olması gereken yerde Rokoko üslubu floral motif, sol altta ise “Mehmet Haşim Efendi” şeklinde ketebesi yer almaktadır. Sultan Abdülmecid Han Tuğrası’nın etrafında dilimli elips bir çerçeve bulunmakta, bu çerçevenin etrafından altta kısa, üstte daha uzun ışınsal oklar çıkmaktadır. Hattat Mustafa Râkım Efendi’nin manevi evladı ve öğrencisi olan Mehmet Haşim Efendi, “Sultan Mahmud Hân-ı Sânî Türbesi”nin yazılarını tersîm ve tahrîr etmiş ve Sultan Abdülmecid Han tarafından ödüllendirilmiştir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:132 Ölçüler: 57 x 39 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRASI-“Kebecizâde Mehmed Vasfî Efendi” 

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1234 tarihli. Açık renkli zemin üzerine is mürekkebi kullanılarak istifli sülüs hat ile tatbik edilmiş. Levhada, “Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” tuğrası, tuğranın sağında “Adlî” mahlası, sol atta ise talik hat ile “Kebecizâde” şeklinde ketebe ve tarih yer almaktadır. Sultan II.Mahmud Han tuğrasının sol üst kısmına ise Rokoko üslubunda altın yapraklı bir “Türk Buketi” tatbik edilmiştir. 

Sultan IV.Mustafa ve Sultan II.Mahmud Han’ın şehzadelikleri döneminde hat hocaları olan Kebecizâde, Sultan II.Mahmud Han’a icâzet vermiş, saltanatı döneminde ise “Kâtib-i Sultâni” olmuştur. Sultan’ın inâyetiyle Hac vazifesine giderken görevini “Mustafa Râkım Efendi”ye devretmiştir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu 

Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:202

Ölçüler: 30 x 25 cm.

    Lot No: 2

    Lot: 2

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRASI-“Kebecizâde Mehmed Vasfî Efendi” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1234 tarihli. Açık renkli zemin üzerine is mürekkebi kullanılarak istifli sülüs hat ile tatbik edilmiş. Levhada, “Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” tuğrası, tuğranın sağında “Adlî” mahlası, sol atta ise talik hat ile “Kebecizâde” şeklinde ketebe ve tarih yer almaktadır. Sultan II.Mahmud Han tuğrasının sol üst kısmına ise Rokoko üslubunda altın yapraklı bir “Türk Buketi” tatbik edilmiştir. Sultan IV.Mustafa ve Sultan II.Mahmud Han’ın şehzadelikleri döneminde hat hocaları olan Kebecizâde, Sultan II.Mahmud Han’a icâzet vermiş, saltanatı döneminde ise “Kâtib-i Sultâni” olmuştur. Sultan’ın inâyetiyle Hac vazifesine giderken görevini “Mustafa Râkım Efendi”ye devretmiştir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:202 Ölçüler: 30 x 25 cm.

    USDSold
  • SULTAN III.SELİM HAN TUĞRASI-“Mehmed Hilmî Emin Efendi” 

18.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1213 tarihli. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi kullanılarak “altın tahrirli” istifli sülüs hat ile tatbik edilmiş. Bursa Kemerli, sere ve hançere boşlukları “Türk Buketi” tezhipli, zerefşanlı altın cetvelli. Levhada, “Selim han bin Mustafa el-muzaffer daima” tuğrası, tuğranın sağında “mahlas” olması gereken yerde açık mavi, pembe, kırmızı, turuncu renklerde gül, koyungözü papatya, şebboy, lale, iris, süsen gibi çiçeklerden oluşan bir “Türk Buketi”, tuğranın solunda ise sağdaki buketin daha küçük ölçüde bir benzeri yer almaktadır.

Ketebe, sol altta altın cetvelli bir kartuş içerisinde “Eser-i hâme-i Mehmed Hilmi Emîn-i Şair-i Hassa sabikan, sene 1213 şerh” şeklinde olup paralelinde altın bezeme floral bir motif bulunmaktadır. Levhanın üst kısmı “Bursa Kemeri” şeklinde tasarlanmış, köşeliklerin içine klasik üslup kobalt renk zemin üzeri altın bezeme stilize tezyinat yapılmıştır. Levha etrafı 2 sıra altın cetvelli, cetvellerin arası “altın zerefşanlı”dır. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Ölçüler: 25 x 29 cm.

    Lot No: 3

    Lot: 3

    SULTAN III.SELİM HAN TUĞRASI-“Mehmed Hilmî Emin Efendi” 18.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1213 tarihli. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi kullanılarak “altın tahrirli” istifli sülüs hat ile tatbik edilmiş. Bursa Kemerli, sere ve hançere boşlukları “Türk Buketi” tezhipli, zerefşanlı altın cetvelli. Levhada, “Selim han bin Mustafa el-muzaffer daima” tuğrası, tuğranın sağında “mahlas” olması gereken yerde açık mavi, pembe, kırmızı, turuncu renklerde gül, koyungözü papatya, şebboy, lale, iris, süsen gibi çiçeklerden oluşan bir “Türk Buketi”, tuğranın solunda ise sağdaki buketin daha küçük ölçüde bir benzeri yer almaktadır. Ketebe, sol altta altın cetvelli bir kartuş içerisinde “Eser-i hâme-i Mehmed Hilmi Emîn-i Şair-i Hassa sabikan, sene 1213 şerh” şeklinde olup paralelinde altın bezeme floral bir motif bulunmaktadır. Levhanın üst kısmı “Bursa Kemeri” şeklinde tasarlanmış, köşeliklerin içine klasik üslup kobalt renk zemin üzeri altın bezeme stilize tezyinat yapılmıştır. Levha etrafı 2 sıra altın cetvelli, cetvellerin arası “altın zerefşanlı”dır. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Ölçüler: 25 x 29 cm.

    USDSold
  • HAKKÂKZADE MUSTAFA HİLMİ EFENDİ KETEBELİ “EDİRNEKÂRİ” VİLÂDETNAME-"Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet"

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Edirnekâri. Saray Hattatı Hakkâkzade Mustafa Hilmi Efendi ketebeli. Hilye-i Şerife formunda tasarlanmış. Sultan II.Mahmud Han’ın Şehzadesi Mehmed’in doğumu için yazılmış el çekme tarih manzumesi “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet”. Stilize lalelerle tezyinli, tempera ve altın yaldız bezemeli. Taç bölümü ve merkezdeki metnin çevresi zerendud tekniği ile (altın ile) celi sülüs hatla “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet, İbn-i Sultan Mahmud Han-ı Adli el-Gazi el-Mücahit fî sebîlillah veffek Allahu Teâlâ” yazılı.

Müstesna eserin merkezinde ahşap üzerine yapıştırılmış aharlı ve nohudi kâğıt üzerine is mürekkebi ve nesih hatla şehzadenin doğumu için yazılan “Vilâdetname” yer almakta, satırların araları altın beynessütur ile bezenmiş. Vilâdetname’de “Sultan Mehemmeddir benam, Şehzade-i vala-nijad” beyitini takiben şehzadenin Kuran-ı Kerim’in nazil olduğu ayda doğduğu belirtilmektedir. Özel yapılmış çerçevesi içerisinde. Emsaline bugüne kadar rastlanılmamış yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Ölçüler: 100 x 40 cm.
Çerçeve Ölçüsü: 120 x 70 cm.

    Lot No: 4

    Lot: 4

    HAKKÂKZADE MUSTAFA HİLMİ EFENDİ KETEBELİ “EDİRNEKÂRİ” VİLÂDETNAME-"Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet" 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Edirnekâri. Saray Hattatı Hakkâkzade Mustafa Hilmi Efendi ketebeli. Hilye-i Şerife formunda tasarlanmış. Sultan II.Mahmud Han’ın Şehzadesi Mehmed’in doğumu için yazılmış el çekme tarih manzumesi “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet”. Stilize lalelerle tezyinli, tempera ve altın yaldız bezemeli. Taç bölümü ve merkezdeki metnin çevresi zerendud tekniği ile (altın ile) celi sülüs hatla “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet, İbn-i Sultan Mahmud Han-ı Adli el-Gazi el-Mücahit fî sebîlillah veffek Allahu Teâlâ” yazılı. Müstesna eserin merkezinde ahşap üzerine yapıştırılmış aharlı ve nohudi kâğıt üzerine is mürekkebi ve nesih hatla şehzadenin doğumu için yazılan “Vilâdetname” yer almakta, satırların araları altın beynessütur ile bezenmiş. Vilâdetname’de “Sultan Mehemmeddir benam, Şehzade-i vala-nijad” beyitini takiben şehzadenin Kuran-ı Kerim’in nazil olduğu ayda doğduğu belirtilmektedir. Özel yapılmış çerçevesi içerisinde. Emsaline bugüne kadar rastlanılmamış yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Ölçüler: 100 x 40 cm. Çerçeve Ölçüsü: 120 x 70 cm.

    USDSold
  • ÇEMŞÎR HAFIZ MEHMET SÂLİH EFENDİ -“Hilye-i Şerife”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1217 tarihli. Enderûn-ı Hümâyun hat hocası Çemşîr Hafız tarafından Edirnekâri üslubunda ahşap üzerine tatbik edilmiş, taç kısmına “Medine-i Münevvere” tasviri uygulanmış, merkezi şemseli, altın cetvelli, altın duraklı. Baş makamında muhakkak hattı ile “Besmele-i Şerif”, her iki yanında sülüs hattı ile sağda “Allah”, solda ise “Muhammed” lafzı yer almakta. 12 dilimli iç bükey altın bezemeli şemseden oluşan göbek bölümünde 23 satır nesih hattı ile Hz.Muhammed‘in dış görünüşünü Hazret-i Ali‘den rivayetle anlatan metin bulunmakta. Şemsenin sağ ve solundaki daireler içerisinde “Aşere-i Mübeşşere” (Cennet'le müjdelenmiş on kişi) sırası ile “Ebubekir (R.A)”, “Osman”, “Hasan”, “Talha “, “Abı Abde”, “Abdurrahman bin“, ”Zubeyr”, ”Hüseyin”, “Ali” ve “Ömer”, şemsenin en üst diliminde ise “Hazret-i Adem”, en alt diliminde de “Nuh” lafzı yer almakta. Her iki Peygamber ismi yukarıya doğru “Rûmi” üslubunda tezhiplidir. En alt kısımda sağda “Sa’d”, solda “Said”, ortada ise sülüs hattı ile “Vemâ erselnâke illâ rahmeten lilâlemîn / Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” anlamındaki Enbiyâ Sûresinin 107.ayeti yazmaktadır.

Şemsenin dışı kıvrık dallar üzerine yerleştirilmiş bahar dalları ile, dilimli şemselerin içleri güller ile, şemsenin dört köşesinde yer alan üçgen alanların zemini bahar dalları ile, yazılı alanların etrafındaki boşluklar ise kıvrık dallar ve çiçek motifleri ile tezhiplidir. En altta yer alan altın kartuşun içerisinde icaze hattı ile “Hafız Salih Çemşir, Hicri 1217” şeklinde ketebe kaydı vardır. Yazıdaki metaneti, kalemindeki güç ve sağlamlık ile sert ve dayanıklı şimşir ağacına benzetildiğinden Çemşîr Hâfız olarak tanınan hattatın Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda bir mushafı yer almaktadır. Türk Hat Sanatı’nın en özel ve en kıymetli eserleri olarak kabul edilen Hilye-i Şerife’ler hem hattatı hem de müzehhibi için şeref duyma vesilesi, sahip olan için ise büyük zenginlik ve kıymettir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:195

Ölçüler: 94 x 41 cm.

    Lot No: 5

    Lot: 5

    ÇEMŞÎR HAFIZ MEHMET SÂLİH EFENDİ -“Hilye-i Şerife” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1217 tarihli. Enderûn-ı Hümâyun hat hocası Çemşîr Hafız tarafından Edirnekâri üslubunda ahşap üzerine tatbik edilmiş, taç kısmına “Medine-i Münevvere” tasviri uygulanmış, merkezi şemseli, altın cetvelli, altın duraklı. Baş makamında muhakkak hattı ile “Besmele-i Şerif”, her iki yanında sülüs hattı ile sağda “Allah”, solda ise “Muhammed” lafzı yer almakta. 12 dilimli iç bükey altın bezemeli şemseden oluşan göbek bölümünde 23 satır nesih hattı ile Hz.Muhammed‘in dış görünüşünü Hazret-i Ali‘den rivayetle anlatan metin bulunmakta. Şemsenin sağ ve solundaki daireler içerisinde “Aşere-i Mübeşşere” (Cennet'le müjdelenmiş on kişi) sırası ile “Ebubekir (R.A)”, “Osman”, “Hasan”, “Talha “, “Abı Abde”, “Abdurrahman bin“, ”Zubeyr”, ”Hüseyin”, “Ali” ve “Ömer”, şemsenin en üst diliminde ise “Hazret-i Adem”, en alt diliminde de “Nuh” lafzı yer almakta. Her iki Peygamber ismi yukarıya doğru “Rûmi” üslubunda tezhiplidir. En alt kısımda sağda “Sa’d”, solda “Said”, ortada ise sülüs hattı ile “Vemâ erselnâke illâ rahmeten lilâlemîn / Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” anlamındaki Enbiyâ Sûresinin 107.ayeti yazmaktadır. Şemsenin dışı kıvrık dallar üzerine yerleştirilmiş bahar dalları ile, dilimli şemselerin içleri güller ile, şemsenin dört köşesinde yer alan üçgen alanların zemini bahar dalları ile, yazılı alanların etrafındaki boşluklar ise kıvrık dallar ve çiçek motifleri ile tezhiplidir. En altta yer alan altın kartuşun içerisinde icaze hattı ile “Hafız Salih Çemşir, Hicri 1217” şeklinde ketebe kaydı vardır. Yazıdaki metaneti, kalemindeki güç ve sağlamlık ile sert ve dayanıklı şimşir ağacına benzetildiğinden Çemşîr Hâfız olarak tanınan hattatın Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda bir mushafı yer almaktadır. Türk Hat Sanatı’nın en özel ve en kıymetli eserleri olarak kabul edilen Hilye-i Şerife’ler hem hattatı hem de müzehhibi için şeref duyma vesilesi, sahip olan için ise büyük zenginlik ve kıymettir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:195 Ölçüler: 94 x 41 cm.

    USDSold
  • İSMÂİL ZÜHDİ EFENDİ -“Meşk / Karalama”

18.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hattatı Kâtib-i Saray-ı Sultâni “İsmâil Zühdi Efendi”. Ketebesi “Nakaleha İsmail ez-Zühdi min hattı Osman Efendi / Osman Efendi’nin hattından İsmâil Zühdi nakletti” şeklinde atılmış. Etrafı ebrulu meşk, aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile Hâfız Osman’dan naklen yazılmış. Altın cetvelli, altın duraklı. Fevkalade kondisyonda. 

Sultan III.Mustafa Saltanatı’nda (1757-1774) Enderûn-ı Hümâyun Hat Muallimi görevinde olan Zühdi Efendi özellikle Hâfız Osman ve Şeyh Hamdullah’ı taklit ederek yazdığı kıta ve karalamalarıyla hayranlık uyandırmıştır. Zamanının “Re’isü’l-Hattâtin”i addedilen Zühdi Efendi’nin en önemli talebeleri öz kardeşi Mustafa Râkım Efendi, Derviş Ahmed ve İbrâhim Şevki Efendi’dir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:186

Ölçüler: 15 x 27 cm.

    Lot No: 6

    Lot: 6

    İSMÂİL ZÜHDİ EFENDİ -“Meşk / Karalama” 18.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hattatı Kâtib-i Saray-ı Sultâni “İsmâil Zühdi Efendi”. Ketebesi “Nakaleha İsmail ez-Zühdi min hattı Osman Efendi / Osman Efendi’nin hattından İsmâil Zühdi nakletti” şeklinde atılmış. Etrafı ebrulu meşk, aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile Hâfız Osman’dan naklen yazılmış. Altın cetvelli, altın duraklı. Fevkalade kondisyonda. Sultan III.Mustafa Saltanatı’nda (1757-1774) Enderûn-ı Hümâyun Hat Muallimi görevinde olan Zühdi Efendi özellikle Hâfız Osman ve Şeyh Hamdullah’ı taklit ederek yazdığı kıta ve karalamalarıyla hayranlık uyandırmıştır. Zamanının “Re’isü’l-Hattâtin”i addedilen Zühdi Efendi’nin en önemli talebeleri öz kardeşi Mustafa Râkım Efendi, Derviş Ahmed ve İbrâhim Şevki Efendi’dir. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:186 Ölçüler: 15 x 27 cm.

    USDSold
  • ŞEYH HAMDULLAH (1426-1520)-15.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Ketebesi “Sevvedehu Hamdullah” şeklinde atılmış. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış, 12 satır. Altın cetvelli, altın duraklı, ebrulu. İç çerçevesi pastel mavi tonda ebru, dış çerçevesi ise kiremit, kahve ve ekru renklerin hakim olduğu ebrudur. Ketebe sol alt kısımda altın bezeme ile iki bölüme ayrılmış alan içinde yer almakta, birinci bölümde karalayan anlamında “Sevvedehu”, ikinci bölümde ise “Hamdullah” şeklindedir. Müstesna eserin kahve tonlarında battal ebrudan oluşan koruyucu kurdeleli bir dosyası bulunmaktadır. Muhtemelen Reîsülhattâtîn Kamil Akdik tarafından tertip edilerek ebrulu muhafaza cilt içerisine alınmıştır. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir.

Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu 

Ekspertiz: Prof. Dr. Muhittin Serin tarafından onaylıdır.

Referans: Hattat Şeyh Hamdullah / Prof. Dr. Muhittin Serin, 2007

Ölçüler: 18 x 14 cm.

    Lot No: 7

    Lot: 7

    ŞEYH HAMDULLAH (1426-1520)-15.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Ketebesi “Sevvedehu Hamdullah” şeklinde atılmış. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış, 12 satır. Altın cetvelli, altın duraklı, ebrulu. İç çerçevesi pastel mavi tonda ebru, dış çerçevesi ise kiremit, kahve ve ekru renklerin hakim olduğu ebrudur. Ketebe sol alt kısımda altın bezeme ile iki bölüme ayrılmış alan içinde yer almakta, birinci bölümde karalayan anlamında “Sevvedehu”, ikinci bölümde ise “Hamdullah” şeklindedir. Müstesna eserin kahve tonlarında battal ebrudan oluşan koruyucu kurdeleli bir dosyası bulunmaktadır. Muhtemelen Reîsülhattâtîn Kamil Akdik tarafından tertip edilerek ebrulu muhafaza cilt içerisine alınmıştır. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Ekspertiz: Prof. Dr. Muhittin Serin tarafından onaylıdır. Referans: Hattat Şeyh Hamdullah / Prof. Dr. Muhittin Serin, 2007 Ölçüler: 18 x 14 cm.

    USDSold
  • OSMANLI ERKEN DÖNEM “SARAY İŞİ” TOMBAK BUHURDAN-1650-1750 tarih aralığı. Osmanlı, Balkanlar. Saray işi. Rum ustalar tarafından bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş. Altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış, son derece nadir üst seviye “tombak üzeri gümüş, gümüş üzeri savat” işçiliği ile dekore edilmiş. Kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak Rûmi üslubunda tezyinli, Türk Kültürü’nde önemi büyük “Hayat Ağacı / Selvi-Servi” motifleri ile bezeli, sıralı palmelerle çevrili. Yarım küre ateşlikli, kubbesel menteşe kapaklı, taşıma kulbu kavisli. Kubbesel kapağı tütsü dumanının dışarı çıkması için ajur işçiliği 5 sıralı madalyona sahip, kapak tutamağı emperyal taç formunda.

Döneminde muhtemelen Çin 16.Yüzyıl Ming porseleni bir buhur haznesi üzerine inşa edilmiş, yakın dönemde opalin bir hazne ile ustalıkla yenilenmiş. Tombak ve genel kondisyonu fevkalade durumda. Osmanlı Tombak Sanatı’nın emsali dünya müzelerindeki birkaç örnek ile sınırlı olan yüksek kıymete sahip ele geçmez müzelik şaheseridir.

Ekspertiz: Eser, Sn.Güner Liman tarafından incelenerek onaylanmıştır.

Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018
Turks, A Journey of a Thousand Years 600-1600 / London Royal Academy of Arts, 2005 / Sayfa: 348, 359

Ölçüler: 24 x 14 cm.

    Lot No: 8

    Lot: 8

    OSMANLI ERKEN DÖNEM “SARAY İŞİ” TOMBAK BUHURDAN-1650-1750 tarih aralığı. Osmanlı, Balkanlar. Saray işi. Rum ustalar tarafından bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş. Altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış, son derece nadir üst seviye “tombak üzeri gümüş, gümüş üzeri savat” işçiliği ile dekore edilmiş. Kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak Rûmi üslubunda tezyinli, Türk Kültürü’nde önemi büyük “Hayat Ağacı / Selvi-Servi” motifleri ile bezeli, sıralı palmelerle çevrili. Yarım küre ateşlikli, kubbesel menteşe kapaklı, taşıma kulbu kavisli. Kubbesel kapağı tütsü dumanının dışarı çıkması için ajur işçiliği 5 sıralı madalyona sahip, kapak tutamağı emperyal taç formunda. Döneminde muhtemelen Çin 16.Yüzyıl Ming porseleni bir buhur haznesi üzerine inşa edilmiş, yakın dönemde opalin bir hazne ile ustalıkla yenilenmiş. Tombak ve genel kondisyonu fevkalade durumda. Osmanlı Tombak Sanatı’nın emsali dünya müzelerindeki birkaç örnek ile sınırlı olan yüksek kıymete sahip ele geçmez müzelik şaheseridir. Ekspertiz: Eser, Sn.Güner Liman tarafından incelenerek onaylanmıştır. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Turks, A Journey of a Thousand Years 600-1600 / London Royal Academy of Arts, 2005 / Sayfa: 348, 359 Ölçüler: 24 x 14 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK SERAMİK TABAK-16.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. 1585-1590 tarih aralığı. Merkezinde aynı kökten çıkan lale ve karanfil motiflerinin oluşturduğu simetrik bir kompozisyon, tacında ise Rumî üslubunda Çin bulutlu bir palmet yer almakta. Kenar bordürü sıralı rozet çiçeklerden oluşmakta. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde tezyinli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi, yeşil ve mercan kırmızısı renklerde. Siyah konturlü. Yuvarlak formlu, halka dipli, sığ gövdeli, dışa dönük kenarlı, düz ağızlı. Fevkalade kondisyonda. 
Eserin benzer örneği “Ateşin oyunu, Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer M. Koç Koleksiyonlarından İznik Çini ve Seramikleri” kitabının 155. Sayfasında yer almakta. Benzer örneklerine sadece Victoria & Albert, British, Louvre, Benaki, Gulbenkian ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında rastlayabileceğimiz İznik Çini Sanatı’nın üst seviye bir örneği ve ele geçmez müzelik şaheseridir.

Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 26 cm.

    Lot No: 9

    Lot: 9

    OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK SERAMİK TABAK-16.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. 1585-1590 tarih aralığı. Merkezinde aynı kökten çıkan lale ve karanfil motiflerinin oluşturduğu simetrik bir kompozisyon, tacında ise Rumî üslubunda Çin bulutlu bir palmet yer almakta. Kenar bordürü sıralı rozet çiçeklerden oluşmakta. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde tezyinli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi, yeşil ve mercan kırmızısı renklerde. Siyah konturlü. Yuvarlak formlu, halka dipli, sığ gövdeli, dışa dönük kenarlı, düz ağızlı. Fevkalade kondisyonda. Eserin benzer örneği “Ateşin oyunu, Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer M. Koç Koleksiyonlarından İznik Çini ve Seramikleri” kitabının 155. Sayfasında yer almakta. Benzer örneklerine sadece Victoria & Albert, British, Louvre, Benaki, Gulbenkian ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında rastlayabileceğimiz İznik Çini Sanatı’nın üst seviye bir örneği ve ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 26 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.AHMED HAN TUĞRALI “SARAY İŞİ” GÜMÜŞ DİVİT-17.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Ahmed Han (1691-1695) tuğralı. Saray işi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Rumî” usta damgalı, “Sahibi Hazinedar Abdurrahman Ağa” ibareli. Gümüş, battal boy. Üst seviye gümüş üzeri "altın vermey", vermey üzeri "Savat" işçilikli. Hokka kapağı iri “Yakut” taş montürlü. Kalemdanı kazıma (grave) işçiliği ile “Souvenir of a pleasant Visit to Constantinople, 1891” ibareli, muh. 19.Yüzyıl'da diplomatik hediye olarak takdim edilmiş.

Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti, birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Savatlı, zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Müstesna eser “Osmanlı Gümüş Damgaları, Garo Kürkman” kitabının 149.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın en önemli örneklerinden sayılan ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Referans: Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman, Sayfa: 149.

Ölçüler: 3 x 27 x 6.5 cm.
Ağırlık: 516 gr.

    Lot No: 10

    Lot: 10

    SULTAN II.AHMED HAN TUĞRALI “SARAY İŞİ” GÜMÜŞ DİVİT-17.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Ahmed Han (1691-1695) tuğralı. Saray işi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Rumî” usta damgalı, “Sahibi Hazinedar Abdurrahman Ağa” ibareli. Gümüş, battal boy. Üst seviye gümüş üzeri "altın vermey", vermey üzeri "Savat" işçilikli. Hokka kapağı iri “Yakut” taş montürlü. Kalemdanı kazıma (grave) işçiliği ile “Souvenir of a pleasant Visit to Constantinople, 1891” ibareli, muh. 19.Yüzyıl'da diplomatik hediye olarak takdim edilmiş. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti, birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Savatlı, zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Müstesna eser “Osmanlı Gümüş Damgaları, Garo Kürkman” kitabının 149.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın en önemli örneklerinden sayılan ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman, Sayfa: 149. Ölçüler: 3 x 27 x 6.5 cm. Ağırlık: 516 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN “EMPERYAL” MURASSA ALTIN (SALDIRMA) BIÇAK -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa. Sultan II.Abdülhamid Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan parçası. Sultani eserin kabzası yekpare mercandan imal edilmiş, sıralı ve iri elmaslarla bezenmiş. Kını ve balçağı ile montür bağlantıları altın. Orijinal meşin muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda.

Deri muhafazanın dışı gümüş "Sultan II.Abdülhamid Han" tuğralı. Kapak içinde Hanedan taçlı ve Osmanlıca inisiyalli "Yûsuf İzzeddin Efendi"nin kişisel etiketi yer almakta. Sultan Abdülaziz Han'ın Şehzadesi Yûsuf İzzeddin Efendi’nin Sultan II.Abdülhamid Han ile iyi ilişkileri vardi, Sultanın nezdinde itibarı hayli yüksekti. Müstesna eser muh.Şehzade tarafından Sultan II.Abdülhamid Han'a hediye olarak sunulmuştur. Emsaline bugüne kadar rastlanılmamış, estetik harikası yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. 

Uzunluk: 29 cm.
Ağırlık: 134 gr.

    Lot No: 11

    Lot: 11

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN “EMPERYAL” MURASSA ALTIN (SALDIRMA) BIÇAK -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa. Sultan II.Abdülhamid Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan parçası. Sultani eserin kabzası yekpare mercandan imal edilmiş, sıralı ve iri elmaslarla bezenmiş. Kını ve balçağı ile montür bağlantıları altın. Orijinal meşin muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Deri muhafazanın dışı gümüş "Sultan II.Abdülhamid Han" tuğralı. Kapak içinde Hanedan taçlı ve Osmanlıca inisiyalli "Yûsuf İzzeddin Efendi"nin kişisel etiketi yer almakta. Sultan Abdülaziz Han'ın Şehzadesi Yûsuf İzzeddin Efendi’nin Sultan II.Abdülhamid Han ile iyi ilişkileri vardi, Sultanın nezdinde itibarı hayli yüksekti. Müstesna eser muh.Şehzade tarafından Sultan II.Abdülhamid Han'a hediye olarak sunulmuştur. Emsaline bugüne kadar rastlanılmamış, estetik harikası yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Uzunluk: 29 cm. Ağırlık: 134 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN “EMPERYAL” MURASSA ALTIN TABAKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Ehl-i Hiref sanatkârları tarafından Sultan II.Abdülhamid Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. 18 ayar altın. Eski kesim pırlanta ve elmaslar ile bezeli Sultani eserin merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası yer almakta. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında bulunan, paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheserdir.

Dünya müzayedelerinden emsal Emperyal murassa altın kutular;
Sotheby’s / ROMANOV HEIRLOOMS 30.11.2009 / Lot 80 Satış Fiyatı: 990.000 USD
Sotheby’s / RUSSIAN WORKS OF ART 01.12.2015 / Lot 420 Satış Fiyatı: 640.000 USD
Sotheby’s / RUSSIAN WORKS OF ART 01.12.2015 / Lot 419 Satış Fiyatı: 450.000 USD

Ölçüler: 9.8 x 6.3 x 1.9 cm.
Ağırlık: 131.5 gr.

    Lot No: 12

    Lot: 12

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN “EMPERYAL” MURASSA ALTIN TABAKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Ehl-i Hiref sanatkârları tarafından Sultan II.Abdülhamid Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. 18 ayar altın. Eski kesim pırlanta ve elmaslar ile bezeli Sultani eserin merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası yer almakta. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında bulunan, paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheserdir. Dünya müzayedelerinden emsal Emperyal murassa altın kutular; Sotheby’s / ROMANOV HEIRLOOMS 30.11.2009 / Lot 80 Satış Fiyatı: 990.000 USD Sotheby’s / RUSSIAN WORKS OF ART 01.12.2015 / Lot 420 Satış Fiyatı: 640.000 USD Sotheby’s / RUSSIAN WORKS OF ART 01.12.2015 / Lot 419 Satış Fiyatı: 450.000 USD Ölçüler: 9.8 x 6.3 x 1.9 cm. Ağırlık: 131.5 gr.

    USDSold
  • 18.YÜZYIL “JAMES ILBERY” MURASSA ALTIN CEP SAATİ / 7.5 ÇALARLI-18.Yüzyıl ortası. Osmanlı Sarayı için 1750’lerde İngiltere’de “James Ilbery” tarafından Sultani özelliklerde imal edilmiş. Makinesi ve toz kapağı “James Ilbery, London” imzalı, seri numaralı. Üç kasalı. İç kasası doğal inci, eski kesim pırlanta, zümrüt ve yakutlarla bezeli. Dış kasası “Shagreen”. 14 kalibre. Yarım çeyrek çalar (7.5 dk. Çalar) ve fusee makineli (zincirli), makinesi çok iyi çalışmakta. Emaye kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Rokoko stili. Ajurlu altın kasasının kol altına grave/kazıma tekniği ile bir yüzde “Boğaz” manzarası, diğer yüzde ise “Mitolojik” tasvir uygulanmış. Orijinal murassa altın mineli kurma anahtarı mevcut. Tam takım. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en özel örneklerinden, ele geçmez müzelik şaheserdir.

Çap: 52 mm.
Ağırlık: 122 gr.

    Lot No: 13

    Lot: 13

    18.YÜZYIL “JAMES ILBERY” MURASSA ALTIN CEP SAATİ / 7.5 ÇALARLI-18.Yüzyıl ortası. Osmanlı Sarayı için 1750’lerde İngiltere’de “James Ilbery” tarafından Sultani özelliklerde imal edilmiş. Makinesi ve toz kapağı “James Ilbery, London” imzalı, seri numaralı. Üç kasalı. İç kasası doğal inci, eski kesim pırlanta, zümrüt ve yakutlarla bezeli. Dış kasası “Shagreen”. 14 kalibre. Yarım çeyrek çalar (7.5 dk. Çalar) ve fusee makineli (zincirli), makinesi çok iyi çalışmakta. Emaye kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Rokoko stili. Ajurlu altın kasasının kol altına grave/kazıma tekniği ile bir yüzde “Boğaz” manzarası, diğer yüzde ise “Mitolojik” tasvir uygulanmış. Orijinal murassa altın mineli kurma anahtarı mevcut. Tam takım. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en özel örneklerinden, ele geçmez müzelik şaheserdir. Çap: 52 mm. Ağırlık: 122 gr.

    USDSold
  • 19.YÜZYIL “ALLÉGRONE & EMERY” ALTIN MİNELİ SARAY İŞİ CEP SAATİ -19.Yüzyıl başı. Osmanlı Sarayı için 1830’larda İsviçre Cenevre’de “Allégrone & Emery” tarafından imal edilmiş. 18 ayar altın, çeyrek çalarlı. 886 seri numaralı, seri numaraları tutarlı. Muhtemelen bir Hanedan mensubuna ait, özel sipariş. Zor tesadüf edilen farklı mine tekniklerinin bir arada kullanıldığı üst seviye eserlerden. Ön kapağına sahibinin inisiyali “S.M”, arka kapağına ise floral bir kompozisyon uygulanmış, çevreleri sıralı kartuşlar içerisinde realist üslup çiçek buketi tasvirleri ile bezenmiş. Kasa ve kurma kolu grave ve kalemişi tekniği ile stilize bitkisel tezyinatlı. Beyaz emaye kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Çap: 51 mm.
Ağırlık: 99 gr.

    Lot No: 14

    Lot: 14

    19.YÜZYIL “ALLÉGRONE & EMERY” ALTIN MİNELİ SARAY İŞİ CEP SAATİ -19.Yüzyıl başı. Osmanlı Sarayı için 1830’larda İsviçre Cenevre’de “Allégrone & Emery” tarafından imal edilmiş. 18 ayar altın, çeyrek çalarlı. 886 seri numaralı, seri numaraları tutarlı. Muhtemelen bir Hanedan mensubuna ait, özel sipariş. Zor tesadüf edilen farklı mine tekniklerinin bir arada kullanıldığı üst seviye eserlerden. Ön kapağına sahibinin inisiyali “S.M”, arka kapağına ise floral bir kompozisyon uygulanmış, çevreleri sıralı kartuşlar içerisinde realist üslup çiçek buketi tasvirleri ile bezenmiş. Kasa ve kurma kolu grave ve kalemişi tekniği ile stilize bitkisel tezyinatlı. Beyaz emaye kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Çap: 51 mm. Ağırlık: 99 gr.

    USDSold
  • 19.YÜZYIL “EDWARD PRIOR” MURASSA ALTIN MİNELİ CEP SAATİ / BEYAZIT MANZARALI-19.Yüzyıl. Osmanlı Sarayı için 1890’larda İngiltere’de “Edward Prior” tarafından imal edilmiş, seri numaralı. 18 ayar altın. Üst düzey transparan mine tekniği ile ön kapağına “Beyazıt, İstanbul Üniversitesi Girişi” peyzajı, faytonlar ve Osmanlı tiplemeler ile dönemin günlük hayatını yansıtan realist bir üslupla tasvir edilmiş, arka kapağına ise üst seviye floral bir kompozisyon tatbik edilmiş. Rokoko bordürler elmaslarla zenginleştirilmiş. Altın ve gümüş işlemeli kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Benzer örneği "Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu"nda (2876-Z.128) Envanter numarası ile yer almakta olup "Cevher / Jewel" kitabının 171.sayfasında (Eser No: 063) yayınlanmıştır. Fevkalade kondisyonda. New York Metropolitan ve İngiltere British Museum gibi dünyanın önde gelen müzelerinde eserleri sergilenen Edward Prior’un Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıttığı başyapıt eserlerinden. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette, ele geçmez müzelik şaheserdir.

Referans: Cevher / Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi / Sayfa: 171

Çap: 52 mm.
Ağırlık: 119 gr.

    Lot No: 15

    Lot: 15

    19.YÜZYIL “EDWARD PRIOR” MURASSA ALTIN MİNELİ CEP SAATİ / BEYAZIT MANZARALI-19.Yüzyıl. Osmanlı Sarayı için 1890’larda İngiltere’de “Edward Prior” tarafından imal edilmiş, seri numaralı. 18 ayar altın. Üst düzey transparan mine tekniği ile ön kapağına “Beyazıt, İstanbul Üniversitesi Girişi” peyzajı, faytonlar ve Osmanlı tiplemeler ile dönemin günlük hayatını yansıtan realist bir üslupla tasvir edilmiş, arka kapağına ise üst seviye floral bir kompozisyon tatbik edilmiş. Rokoko bordürler elmaslarla zenginleştirilmiş. Altın ve gümüş işlemeli kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Benzer örneği "Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu"nda (2876-Z.128) Envanter numarası ile yer almakta olup "Cevher / Jewel" kitabının 171.sayfasında (Eser No: 063) yayınlanmıştır. Fevkalade kondisyonda. New York Metropolitan ve İngiltere British Museum gibi dünyanın önde gelen müzelerinde eserleri sergilenen Edward Prior’un Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıttığı başyapıt eserlerinden. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette, ele geçmez müzelik şaheserdir. Referans: Cevher / Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi / Sayfa: 171 Çap: 52 mm. Ağırlık: 119 gr.

    USDSold
  • OSMANLI “SARAY İŞİ” ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU / BOĞAZİÇİ RUMELİ HİSARI TASVİRLİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı Sarayı için 1820’lerde İsviçre Cenevre’de imal edilmiş. Altın. Sultani özelliklerde, üst seviye çok renk mine tekniği ile bir yüzüne Rumeli Hisarı’nda Osmanlı Kalyonları konulu “İstanbul Boğazı” tasviri, diğer yüzüne ise Osmanlı müzik aletleri ve silahlarından oluşan emperyal bir kompozisyon uygulanmış. Müstesna kutuyu çevreleyen stilize sıralı kartuşların içerisine aynı üslupta emperyal kompozisyonlar tatbik edilmiş. Orijinal mahfazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında yer alan, Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk şaheserdir.

Ölçüler: 8.4 x 5.5 x 1.8 cm.
Ağırlık: 91 gr.

    Lot No: 16

    Lot: 16

    OSMANLI “SARAY İŞİ” ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU / BOĞAZİÇİ RUMELİ HİSARI TASVİRLİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı Sarayı için 1820’lerde İsviçre Cenevre’de imal edilmiş. Altın. Sultani özelliklerde, üst seviye çok renk mine tekniği ile bir yüzüne Rumeli Hisarı’nda Osmanlı Kalyonları konulu “İstanbul Boğazı” tasviri, diğer yüzüne ise Osmanlı müzik aletleri ve silahlarından oluşan emperyal bir kompozisyon uygulanmış. Müstesna kutuyu çevreleyen stilize sıralı kartuşların içerisine aynı üslupta emperyal kompozisyonlar tatbik edilmiş. Orijinal mahfazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında yer alan, Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 8.4 x 5.5 x 1.8 cm. Ağırlık: 91 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA HANÇER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa. Mughal (Hint-Türk) üslubunda. Sultani özelliklerde tasarlanmış, kabzası yeşim taşı (ceyt), kını gümüş, namlusu ise altın kakma. Lal (garnet), kök yakut, firuze ve necef taşları ile zenginleştirilmiş. Bıçağı her iki yüzde altın kakma tezyinatlı. Kını kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi tekniği ile stilize motiflerle bezeli. Rokoko pabuçlu, askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 42 cm.
Ağırlık: 331 gr.

    Lot No: 17

    Lot: 17

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA HANÇER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa. Mughal (Hint-Türk) üslubunda. Sultani özelliklerde tasarlanmış, kabzası yeşim taşı (ceyt), kını gümüş, namlusu ise altın kakma. Lal (garnet), kök yakut, firuze ve necef taşları ile zenginleştirilmiş. Bıçağı her iki yüzde altın kakma tezyinatlı. Kını kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi tekniği ile stilize motiflerle bezeli. Rokoko pabuçlu, askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 42 cm. Ağırlık: 331 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA GÜMÜŞ TÖREN KILICI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Sırtı kalın çelik namlusunun her iki yüzüne altın kakma tekniği ile “Tevekkeltü Alallah” ve “Ya Fettah” ibareli Rumî üslubu madalyonlar uygulanmış. Kını, balçağı ve kabzası gümüş. Tüm yüzeyi badem formlu mercanlar ve firuzelerle oluşturulmuş madalyonlar ile bezeli, gümüş örgülü tel işi tekniği spiral burgulu süslemeler ile tezyinli. Kın arkası üst seviye uygulanmış repoussé (kabartma) işçiliği Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral kompozisyonlarla bezenmiş. Balçağı aşağı doğru kıvrımlı, üç çentikli. Kını bilezikli, gümüş askı kancalı. Kabza başı topuz biçiminde.

Eserin benzer örneği “Harbiye Askeri Müze Koleksiyonu"ndadır. Diğer benzer örnek ise "Krakov Ulusal Müzesi Koleksiyonu”na Envanter No: V 100/1-2 olarak kayıtlıdır. Osmanlı Devleti’nin 700.Kuruluş Yıldönümü anısına Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde düzenlenen “Savaş ve Barış Sergisi”nde sergilenmiş, Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan “Savaş ve Barış” kitabının 343.sayfasında yayınlanmıştır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir.

Referans: Zygulski / Broń Wschodnia, Sayfa: 34
Savaş ve Barış, 1999 / T.C. Kültür Bakanlığı, Sayfa: 343

Uzunluk: 90 cm.

    Lot No: 18

    Lot: 18

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA GÜMÜŞ TÖREN KILICI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Sırtı kalın çelik namlusunun her iki yüzüne altın kakma tekniği ile “Tevekkeltü Alallah” ve “Ya Fettah” ibareli Rumî üslubu madalyonlar uygulanmış. Kını, balçağı ve kabzası gümüş. Tüm yüzeyi badem formlu mercanlar ve firuzelerle oluşturulmuş madalyonlar ile bezeli, gümüş örgülü tel işi tekniği spiral burgulu süslemeler ile tezyinli. Kın arkası üst seviye uygulanmış repoussé (kabartma) işçiliği Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral kompozisyonlarla bezenmiş. Balçağı aşağı doğru kıvrımlı, üç çentikli. Kını bilezikli, gümüş askı kancalı. Kabza başı topuz biçiminde. Eserin benzer örneği “Harbiye Askeri Müze Koleksiyonu"ndadır. Diğer benzer örnek ise "Krakov Ulusal Müzesi Koleksiyonu”na Envanter No: V 100/1-2 olarak kayıtlıdır. Osmanlı Devleti’nin 700.Kuruluş Yıldönümü anısına Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde düzenlenen “Savaş ve Barış Sergisi”nde sergilenmiş, Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan “Savaş ve Barış” kitabının 343.sayfasında yayınlanmıştır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir. Referans: Zygulski / Broń Wschodnia, Sayfa: 34 Savaş ve Barış, 1999 / T.C. Kültür Bakanlığı, Sayfa: 343 Uzunluk: 90 cm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN “EMPERYAL” DENİZCİ DÜRBÜNÜ-“Malikül Devleti'l-Osmaniye Sultan Abdülaziz Han”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için İngiliz “Dollond” tarafından özel yapılmış pirinç denizci (gemici) dürbünü. Orijinal muhafazası testere işi Sultan Abdülaziz Han tuğralı, içi kadife kaplı ve standlı, yanlardan çift taşıma kulplu. Gövdesi altın yaldız ile Sultan Abdülaziz Han tuğralı ve “Malikül Devleti'l-Osmaniye Sultan Abdülaziz Han” ibareli, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “London Dollond” yazılı. Pirinç gövdesi kazıma (grave) tekniği ile “Dollond, London” imzalı. Fevkalade kondisyonda. Emsaline rastlanılmamış ele geçmez ve paha biçilmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir.

Dürbün Uzunluk: 71 cm.
Kutu Ölçüsü: 13 x 81 x 15 cm.

    Lot No: 19

    Lot: 19

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN “EMPERYAL” DENİZCİ DÜRBÜNÜ-“Malikül Devleti'l-Osmaniye Sultan Abdülaziz Han” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için İngiliz “Dollond” tarafından özel yapılmış pirinç denizci (gemici) dürbünü. Orijinal muhafazası testere işi Sultan Abdülaziz Han tuğralı, içi kadife kaplı ve standlı, yanlardan çift taşıma kulplu. Gövdesi altın yaldız ile Sultan Abdülaziz Han tuğralı ve “Malikül Devleti'l-Osmaniye Sultan Abdülaziz Han” ibareli, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “London Dollond” yazılı. Pirinç gövdesi kazıma (grave) tekniği ile “Dollond, London” imzalı. Fevkalade kondisyonda. Emsaline rastlanılmamış ele geçmez ve paha biçilmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir. Dürbün Uzunluk: 71 cm. Kutu Ölçüsü: 13 x 81 x 15 cm.

    USDSold
  • KRAL I.FARUK “EMPERYAL” ÇİFT GÜMÜŞ TAÇ GİYME TÖRENİ HATIRASI-Kral 1.Faruk’un 29 Temmuz 1937’de gerçekleşen taç giyme töreni anısına yapılmış. “Haşim” usta imzalı. Çift, gümüş. Kallavi ebatlarda. Emperyal tasarım ve süslemelere sahip. Kitabesinde;

“يوم تتويج صاحب الجلالة الملك فاروق الأول”

“Yevm-ü Tetvîc Sâhib-ul Celâle El-Melik Fâruk-ul Evvel / Celâl Sahibi Birinci Kral Fâruk'un Taç Giyme Günü” ibaresi ve “29 Temmuz Sene 1937” tarihi yer almakta. Rokoko bordüründe yer alan madalyonlar ustasının ismi “Haşim” ibareli. Gümüşten kallavi ebatlarda ve oval formda, üst seviye kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Zümrüd-ü Anka motifleri ile zenginleştirilmiş geniş bordürü Rokoko motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Belgesel özellikli, koleksiyon değeri yüksek ele geçmez eserlerdir.

Ölçüler: 51 x 69 cm. (her biri)
Ağırlık: 5908 gr.

    Lot No: 20

    Lot: 20

    KRAL I.FARUK “EMPERYAL” ÇİFT GÜMÜŞ TAÇ GİYME TÖRENİ HATIRASI-Kral 1.Faruk’un 29 Temmuz 1937’de gerçekleşen taç giyme töreni anısına yapılmış. “Haşim” usta imzalı. Çift, gümüş. Kallavi ebatlarda. Emperyal tasarım ve süslemelere sahip. Kitabesinde; “يوم تتويج صاحب الجلالة الملك فاروق الأول” “Yevm-ü Tetvîc Sâhib-ul Celâle El-Melik Fâruk-ul Evvel / Celâl Sahibi Birinci Kral Fâruk'un Taç Giyme Günü” ibaresi ve “29 Temmuz Sene 1937” tarihi yer almakta. Rokoko bordüründe yer alan madalyonlar ustasının ismi “Haşim” ibareli. Gümüşten kallavi ebatlarda ve oval formda, üst seviye kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Zümrüd-ü Anka motifleri ile zenginleştirilmiş geniş bordürü Rokoko motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Belgesel özellikli, koleksiyon değeri yüksek ele geçmez eserlerdir. Ölçüler: 51 x 69 cm. (her biri) Ağırlık: 5908 gr.

    USDSold
  • KAVALALI MEHMED ALİ PAŞA ÇİFT SUNUMLUK / ZİYAFET-İ SENİYYE-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kavalalılar Hanedanı kurucusu Mehmed Ali Paşa için özel olarak tasarlanılmış, resmi ziyafetlerde (Ziyafet-i Seniyye) kullanılan sofra aksesuarlarından. Çift. Hıdivyal taçlı ve Mehmed Ali Paşa “M.A” inisiyalli. Realist sarmal dallardan oluşan kaideleri üzüm salkımları ve asma yaprakları ile zenginleştirilmiş. Kristal hazneleri kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Paşası ve Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserlerdir.

Ölçüler: 37 x 25 cm. (her biri)

    Lot No: 21

    Lot: 21

    KAVALALI MEHMED ALİ PAŞA ÇİFT SUNUMLUK / ZİYAFET-İ SENİYYE-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kavalalılar Hanedanı kurucusu Mehmed Ali Paşa için özel olarak tasarlanılmış, resmi ziyafetlerde (Ziyafet-i Seniyye) kullanılan sofra aksesuarlarından. Çift. Hıdivyal taçlı ve Mehmed Ali Paşa “M.A” inisiyalli. Realist sarmal dallardan oluşan kaideleri üzüm salkımları ve asma yaprakları ile zenginleştirilmiş. Kristal hazneleri kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Paşası ve Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserlerdir. Ölçüler: 37 x 25 cm. (her biri)

    USDSold
  • KAVALALI MEHMED ALİ PAŞA SUNUMLUK / ZİYAFET-İ SENİYYE-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kavalalılar Hanedanı kurucusu Mehmed Ali Paşa için özel olarak tasarlanılmış, resmi ziyafetlerde (Ziyafet-i Seniyye) kullanılan sofra aksesuarlarından. Hıdivyal taçlı ve Mehmed Ali Paşa “M.A” inisiyalli. Çift kat kristal hazneli, gümüş kaplama kaidesi aznavur (guilloché) işçilikli, üstten taşıma kulplu. Kristal hazneleri kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Paşası ve Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

Ölçüler: 48 x 22 cm.

    Lot No: 22

    Lot: 22

    KAVALALI MEHMED ALİ PAŞA SUNUMLUK / ZİYAFET-İ SENİYYE-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kavalalılar Hanedanı kurucusu Mehmed Ali Paşa için özel olarak tasarlanılmış, resmi ziyafetlerde (Ziyafet-i Seniyye) kullanılan sofra aksesuarlarından. Hıdivyal taçlı ve Mehmed Ali Paşa “M.A” inisiyalli. Çift kat kristal hazneli, gümüş kaplama kaidesi aznavur (guilloché) işçilikli, üstten taşıma kulplu. Kristal hazneleri kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Paşası ve Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 48 x 22 cm.

    USDSold
  • KAVALALI MEHMED ALİ PAŞA CENTERPIECE -19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kavalalılar Hanedanı kurucusu Mehmed Ali Paşa için özel olarak tasarlanılmış. Hıdivyal taçlı ve Mehmed Ali Paşa “M.A” inisiyalli. Estetik bronz kaidesi zengin altın vermeyli. Fıstıki renk cam haznesi kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı, altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Paşası ve Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

Ölçüler: 15 x 25 cm.

    Lot No: 23

    Lot: 23

    KAVALALI MEHMED ALİ PAŞA CENTERPIECE -19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kavalalılar Hanedanı kurucusu Mehmed Ali Paşa için özel olarak tasarlanılmış. Hıdivyal taçlı ve Mehmed Ali Paşa “M.A” inisiyalli. Estetik bronz kaidesi zengin altın vermeyli. Fıstıki renk cam haznesi kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı, altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Paşası ve Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 15 x 25 cm.

    USDSold
  • HIDİV İSMAİL PAŞA MİNELİ SEYAHAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunu Mısır Hıdivi İsmail Paşa için “Christofle” tarafından özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Fransız “Christofle” imalat ve garanti damgalı. Tam takım. Hıdivyal taçlı ve Hıdiv İsmail Paşa inisiyalli. Üst seviye mine işçiliği ile Rokoko üslubunda tezyinli. Altın vermeyli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Hıdiv Hanedanı’na ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. 

Yemek Kaşığı: 19 cm.
Tatlı Kaşığı: 14.5 cm.
Çay Kaşığı: 12 cm.
Çatal: 19 cm.

    Lot No: 24

    Lot: 24

    HIDİV İSMAİL PAŞA MİNELİ SEYAHAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunu Mısır Hıdivi İsmail Paşa için “Christofle” tarafından özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Fransız “Christofle” imalat ve garanti damgalı. Tam takım. Hıdivyal taçlı ve Hıdiv İsmail Paşa inisiyalli. Üst seviye mine işçiliği ile Rokoko üslubunda tezyinli. Altın vermeyli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Hıdiv Hanedanı’na ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Yemek Kaşığı: 19 cm. Tatlı Kaşığı: 14.5 cm. Çay Kaşığı: 12 cm. Çatal: 19 cm.

    USDSold
  • SADRAZAM AHMET TEVFİK PAŞA SEYAHAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sadrazam Ahmet Tevfik Paşa için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Fildişi, aplike gümüş “Ay-Yıldız” Tevfik Paşa inisiyalli. Tam takım. Osmanlı İmparatorluk Armalı orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Sultan II.Abdülhamid, Sultan Mehmed Reşad ve Sultan Vahdettin Han dönemlerinde sadrazamlık yapan Osmanlı devlet adamı Ahmet Tevfik Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

Fırça Uzunluk: 22 cm.
Çekecek Uzunluk: 25 cm.
Ayna Ölçüsü: 18 x 12 cm.

    Lot No: 25

    Lot: 25

    SADRAZAM AHMET TEVFİK PAŞA SEYAHAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sadrazam Ahmet Tevfik Paşa için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Fildişi, aplike gümüş “Ay-Yıldız” Tevfik Paşa inisiyalli. Tam takım. Osmanlı İmparatorluk Armalı orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Sultan II.Abdülhamid, Sultan Mehmed Reşad ve Sultan Vahdettin Han dönemlerinde sadrazamlık yapan Osmanlı devlet adamı Ahmet Tevfik Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Fırça Uzunluk: 22 cm. Çekecek Uzunluk: 25 cm. Ayna Ölçüsü: 18 x 12 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SARAY İŞİ KÜRE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Saray işi. Gümüş. Sultani özelliklerde tasarlanmış estetik harikası eserde, paralel ve meridyen çizgileri ile imparatorluğa ait adalar haritası tasvir edilmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda üst seviye kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Küre etrafı emperyal bir bant ile çevrili. Platform kaideli, Rokoko “S” ayaklı, yarım küre hazneli, menteşe kapaklı, kapak tutamağı aplike bol yapraklı gonca formunda. Fevkalade kondisyonda. Sarayda eğitim amaçlı da kullanılmış eserin benzer örneği Pera Müzesi Koleksiyonu'nda mevcuttur. Osmanlı'nın 19.Yüzyıl’da modern Batı bilimi ve coğrafyasına yönelik ilgi ve ilerici politikasını yansıtan nadide eserlerden, Saray Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 17.5 x 10 cm.

    Lot No: 26

    Lot: 26

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SARAY İŞİ KÜRE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Saray işi. Gümüş. Sultani özelliklerde tasarlanmış estetik harikası eserde, paralel ve meridyen çizgileri ile imparatorluğa ait adalar haritası tasvir edilmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda üst seviye kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Küre etrafı emperyal bir bant ile çevrili. Platform kaideli, Rokoko “S” ayaklı, yarım küre hazneli, menteşe kapaklı, kapak tutamağı aplike bol yapraklı gonca formunda. Fevkalade kondisyonda. Sarayda eğitim amaçlı da kullanılmış eserin benzer örneği Pera Müzesi Koleksiyonu'nda mevcuttur. Osmanlı'nın 19.Yüzyıl’da modern Batı bilimi ve coğrafyasına yönelik ilgi ve ilerici politikasını yansıtan nadide eserlerden, Saray Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 17.5 x 10 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ROKOKO KANDİL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Rokoko üslubunda tasarlanmış. Estetik harikası ajurlu gövdesi üst seviye kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri ile stilize tezyinli. Tek hazneli, üç askılı ve askı aparatlı. Zengin altın vermeyli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın kallavi ebatları ve işçilik kalitesi ile ön plana çıkan, koleksiyon değeri yüksek ele geçmez bir şaheseridir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 36 x 23 cm.
Ağırlık: 2367 gr.

    Lot No: 27

    Lot: 27

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ROKOKO KANDİL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Rokoko üslubunda tasarlanmış. Estetik harikası ajurlu gövdesi üst seviye kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri ile stilize tezyinli. Tek hazneli, üç askılı ve askı aparatlı. Zengin altın vermeyli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın kallavi ebatları ve işçilik kalitesi ile ön plana çıkan, koleksiyon değeri yüksek ele geçmez bir şaheseridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 36 x 23 cm. Ağırlık: 2367 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ GÜMÜŞ MAHFAZA-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Gümüş, kuğu (export) damgalı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanılarak üst seviye işçilik ile kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Kallavi ebatlarda, dört ayaklı, kubbesel bombe kapaklı. Tüm yüzeyine kabartma (repoussé) işçiliğinin zirvesi "İstanbul Surları" ve "4 minareli Selatin Cami" tasvirleri çalışılmış. Benzer mimari tasvirler Datça Mehmet Ali Ağa Konağı duvar resimlerinde de yer almaktadır.

Ay-yıldız motifleri ile zenginleştirilmiş, arka yüzüne “Mühür kimdeyse Süleyman odur” sözüne atfen Türk İslam Sanatı’nda çokça kullanılan “Hâtem-i Süleyman” (Mühr-ü Süleyman) motifi tatbik edilmiş. Altın vermeyli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın emsaline rastlanılmamış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Ölçüler: 13 x 17.5 x 9.5 cm.
Ağırlık: 495 gr.

    Lot No: 28

    Lot: 28

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ GÜMÜŞ MAHFAZA-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Gümüş, kuğu (export) damgalı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanılarak üst seviye işçilik ile kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Kallavi ebatlarda, dört ayaklı, kubbesel bombe kapaklı. Tüm yüzeyine kabartma (repoussé) işçiliğinin zirvesi "İstanbul Surları" ve "4 minareli Selatin Cami" tasvirleri çalışılmış. Benzer mimari tasvirler Datça Mehmet Ali Ağa Konağı duvar resimlerinde de yer almaktadır. Ay-yıldız motifleri ile zenginleştirilmiş, arka yüzüne “Mühür kimdeyse Süleyman odur” sözüne atfen Türk İslam Sanatı’nda çokça kullanılan “Hâtem-i Süleyman” (Mühr-ü Süleyman) motifi tatbik edilmiş. Altın vermeyli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın emsaline rastlanılmamış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Ölçüler: 13 x 17.5 x 9.5 cm. Ağırlık: 495 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KARLIK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı, Mısır gümüş damgalı. Kallavi ebatlarda. Yalın işçilikli, stilize tezyinli bordürler ile çevrili. Karlıklı, karlığı taşıma kulplu. Halka dipli, şişkin gövdeli, uzun imbiği süzgeçli. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı goncagül formunda. Taşıma kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymete ve koleksiyon değerine sahip seçkin bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. 

Ölçüler: 29 x 24 cm.
Ağırlık: 2990 gr.

    Lot No: 29

    Lot: 29

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KARLIK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı, Mısır gümüş damgalı. Kallavi ebatlarda. Yalın işçilikli, stilize tezyinli bordürler ile çevrili. Karlıklı, karlığı taşıma kulplu. Halka dipli, şişkin gövdeli, uzun imbiği süzgeçli. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı goncagül formunda. Taşıma kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymete ve koleksiyon değerine sahip seçkin bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 29 x 24 cm. Ağırlık: 2990 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ HAMAM TASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı, İstanbul işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, Osmanlı Rokokosu üslubunda kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dekorlu. Şişkin ve yassı gövdeli, dar ağızlı, yüksek kenarlı, iri bombe göbekli. Omphalos’unda floral bir kompozisyon yer almakta, dış yüzeyi çepeçevre estetik girlandlar ile çevrili. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 6 x 19 cm.
Ağırlık: 305 gr.

    Lot No: 30

    Lot: 30

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ HAMAM TASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı, İstanbul işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, Osmanlı Rokokosu üslubunda kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dekorlu. Şişkin ve yassı gövdeli, dar ağızlı, yüksek kenarlı, iri bombe göbekli. Omphalos’unda floral bir kompozisyon yer almakta, dış yüzeyi çepeçevre estetik girlandlar ile çevrili. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 6 x 19 cm. Ağırlık: 305 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KAHVEDAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Saray işi. Gümüş, kuğu (export) damgalı. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile tezyinli. “Mızıka-yı Hümâyun” üslubu çelenkler içerisinde Osmanlı sancakları ile silah ve müzik aletlerinden oluşan asalet armaları ile dekorlu. Ağız çevreleri ve dibi sıralı palmelerle çevrili, stilize floral tezyinatlı. Halka dipli, şişkin armudi gövdeli ve kulplu, kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı goncagül formunda. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette nadir koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 18.5 x 9.5 cm.
Ağırlık: 343 gr.

    Lot No: 31

    Lot: 31

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KAHVEDAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Saray işi. Gümüş, kuğu (export) damgalı. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile tezyinli. “Mızıka-yı Hümâyun” üslubu çelenkler içerisinde Osmanlı sancakları ile silah ve müzik aletlerinden oluşan asalet armaları ile dekorlu. Ağız çevreleri ve dibi sıralı palmelerle çevrili, stilize floral tezyinatlı. Halka dipli, şişkin armudi gövdeli ve kulplu, kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı goncagül formunda. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette nadir koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 18.5 x 9.5 cm. Ağırlık: 343 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ DİVİT-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, hokka kapağı firuze taş montürlü, zengin altın vermeyli. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize bitkisel tezyinatlı. Zincirinde “Es Seyyid Mehmed Muhiddin, 1287” ibareli sahibinin gümüş mührü bulunmakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 3 x 26 x 6 cm.
Ağırlık: 434 gr.

    Lot No: 32

    Lot: 32

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ DİVİT-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, hokka kapağı firuze taş montürlü, zengin altın vermeyli. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize bitkisel tezyinatlı. Zincirinde “Es Seyyid Mehmed Muhiddin, 1287” ibareli sahibinin gümüş mührü bulunmakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 3 x 26 x 6 cm. Ağırlık: 434 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA HATTAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Usta damgalı. Hattat makası, kalemtıraş ve makta olmak üzere 3 parçadan müteşekkil, tam takım. Çelik gövdeleri altın kakma tekniği ile stilize tezyinatlı. Kalemtıraşı yavrulu, boynu vidalı. Orijinal muhafazası içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, takım olarak zor tesadüf edilen nadir koleksiyonluk eserdir.

Hattat Makası Uzunluk: 26.5 cm.
Makta Uzunluk: 12 cm.
Kalemtıraş Uzunluk: 18 cm.

    Lot No: 33

    Lot: 33

    OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA HATTAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Usta damgalı. Hattat makası, kalemtıraş ve makta olmak üzere 3 parçadan müteşekkil, tam takım. Çelik gövdeleri altın kakma tekniği ile stilize tezyinatlı. Kalemtıraşı yavrulu, boynu vidalı. Orijinal muhafazası içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, takım olarak zor tesadüf edilen nadir koleksiyonluk eserdir. Hattat Makası Uzunluk: 26.5 cm. Makta Uzunluk: 12 cm. Kalemtıraş Uzunluk: 18 cm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ “SARAY İŞİ” KALEMDAN-19.Yüzyıl ortası. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı için Sultani özelliklerde imal edilmiş. Sıvama altın vermeyli. Muhaddeb (dışbükey) çift kapaklı, açma mekanizmalı. Rumî üslubu tasarlanmış mürekkep haznelerinden oluşmakta, zemin katı muhafaza amaçlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı'nın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası ele geçmez müzelik şaheserdir.

Uzunluk: 21.5 cm.

    Lot No: 34

    Lot: 34

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ “SARAY İŞİ” KALEMDAN-19.Yüzyıl ortası. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı için Sultani özelliklerde imal edilmiş. Sıvama altın vermeyli. Muhaddeb (dışbükey) çift kapaklı, açma mekanizmalı. Rumî üslubu tasarlanmış mürekkep haznelerinden oluşmakta, zemin katı muhafaza amaçlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı'nın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası ele geçmez müzelik şaheserdir. Uzunluk: 21.5 cm.

    USDSold
  • SULTAN I.AHMED HAN TUĞRALI BERAT-I ŞERİFE / HİCRİ 1019-“Ahmed bin Mehmed Han el-muzaffer daima”

17.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1019 / Miladi 1610 tarihli. Sultan I.Ahmed Han (1603–1617) el çekme tuğralı, 8 satır. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 

1 Rebîulevvel 1019, Kütahya’ya bağlı Arslan Apa nahiyesine bağlı Ayaş Karyesi’nde vakıf olan Uruz Çiftliği’nden günlük 1 akçe hissenin sahibi Hasan’ın elindeki beratın yenilenmesi hakkında.

Ölçüler: 45.5 x 21 cm.

    Lot No: 35

    Lot: 35

    SULTAN I.AHMED HAN TUĞRALI BERAT-I ŞERİFE / HİCRİ 1019-“Ahmed bin Mehmed Han el-muzaffer daima” 17.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1019 / Miladi 1610 tarihli. Sultan I.Ahmed Han (1603–1617) el çekme tuğralı, 8 satır. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 1 Rebîulevvel 1019, Kütahya’ya bağlı Arslan Apa nahiyesine bağlı Ayaş Karyesi’nde vakıf olan Uruz Çiftliği’nden günlük 1 akçe hissenin sahibi Hasan’ın elindeki beratın yenilenmesi hakkında. Ölçüler: 45.5 x 21 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI FERAŞET-I ŞERİFE / HİCRİ 1240-“Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Hicri 1240 tarihli. Büyük boy. Sultan tuğrası surhla (kırmızı mürekkep) çekilmiş. Zerefşanlı. Filigranlı Ferman kâğıdı üzerine divani hatla altın, kırmızı, yeşil ve siyah renk mürekkep kullanılarak yazılmış. 

11 Muharrem 1240, Ferraş-ı Şerife mutasarrıf olan El-hac Mehmed Emin’in vefat etmesiyle Haremeyn-i Şerefeyn evkafı nazırı olan Ebubekir Ağa’nın göreve layık görülmesi hakkında.

İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde verilen bu görevlere “Hizmet-i müstevcibü’l-mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. 

Ölçüler: 150 x 50 cm.

    Lot No: 36

    Lot: 36

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI FERAŞET-I ŞERİFE / HİCRİ 1240-“Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Hicri 1240 tarihli. Büyük boy. Sultan tuğrası surhla (kırmızı mürekkep) çekilmiş. Zerefşanlı. Filigranlı Ferman kâğıdı üzerine divani hatla altın, kırmızı, yeşil ve siyah renk mürekkep kullanılarak yazılmış. 11 Muharrem 1240, Ferraş-ı Şerife mutasarrıf olan El-hac Mehmed Emin’in vefat etmesiyle Haremeyn-i Şerefeyn evkafı nazırı olan Ebubekir Ağa’nın göreve layık görülmesi hakkında. İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde verilen bu görevlere “Hizmet-i müstevcibü’l-mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. Ölçüler: 150 x 50 cm.

    USDSold
  • OSMANLI FERAŞET-İ ŞERİFE ÇANTASI-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Evkaf Nezareti’nde Surre-i Hümâyûn Alayı ile birlikte gönderilen Feraşet-i Şerife Çantası. Surre Alayı’nın uzun ve çetin yol şartlarına dayanıklı olacak şekilde özel olarak deriden imal edilmiş, bir yüzünde gönderenin diğer yüzünde ise feraşet vekilinin (alıcının) ismi yazılı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Bi-mennihi taala Mekke-i Mükerreme’de Babu’l-umre itisalinde delilimiz Kürdizade Derebağ-yı Hanifi-i Celile müsevvidi faziletlü Abdülkadir Efendi Hazretlerine, 1340” ve “Bi-mennihi taala der-aliyede Sultan Bayazid’de Parmakkapı’da Emin Bey Mahallesinde Beğlikçi merhum el-Hac Mustafa Efendizade atufetlü el-Hac Mehmet Sadık Beyefendi Hazretlerine, 1318” ibareli.

Osmanlı’da Haremeyn-i Şerîfeyn’i temizleme hizmetine “Feraşet”, temizleyen hizmetlilere “Ferraş”,  vekillerine ise “Feraşet Vekili” denilirdi. İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde feraşet ile ilgili verilen görevlere ise “Hizmet-i Müstevcibü’l-Mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. Benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymete ve manevi özelliklere sahip ele geçmez müzelik eserdir.

Ölçüler: 33 x 37 cm.

    Lot No: 37

    Lot: 37

    OSMANLI FERAŞET-İ ŞERİFE ÇANTASI-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Evkaf Nezareti’nde Surre-i Hümâyûn Alayı ile birlikte gönderilen Feraşet-i Şerife Çantası. Surre Alayı’nın uzun ve çetin yol şartlarına dayanıklı olacak şekilde özel olarak deriden imal edilmiş, bir yüzünde gönderenin diğer yüzünde ise feraşet vekilinin (alıcının) ismi yazılı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Bi-mennihi taala Mekke-i Mükerreme’de Babu’l-umre itisalinde delilimiz Kürdizade Derebağ-yı Hanifi-i Celile müsevvidi faziletlü Abdülkadir Efendi Hazretlerine, 1340” ve “Bi-mennihi taala der-aliyede Sultan Bayazid’de Parmakkapı’da Emin Bey Mahallesinde Beğlikçi merhum el-Hac Mustafa Efendizade atufetlü el-Hac Mehmet Sadık Beyefendi Hazretlerine, 1318” ibareli. Osmanlı’da Haremeyn-i Şerîfeyn’i temizleme hizmetine “Feraşet”, temizleyen hizmetlilere “Ferraş”, vekillerine ise “Feraşet Vekili” denilirdi. İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde feraşet ile ilgili verilen görevlere ise “Hizmet-i Müstevcibü’l-Mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. Benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymete ve manevi özelliklere sahip ele geçmez müzelik eserdir. Ölçüler: 33 x 37 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ HAT İSTİFİ -19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han Halifeliği dönemi. İpek atlas üzerine altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. Müsenna (aynalı yazı) hat ile Tevbe Suresi’nin 18.Ayeti “İnnemâ ya’muru mesâcidallâhi men âmene billâhi vel yevmil âhir…”, üstteki madalyonlar içerisinde ise sağda “Allah (C.C)”, solda “Muhammed (S.A.S)” lafzı yer almakta. İstif dışında kalan bölümler hatayî, penç ve yaprak motifleri ile stilize tezyinli. Bu müsenna hat istifi “Şişli Camii” giriş kapısında mermer üzerine kullanılmıştır. Koleksiyonluk değere ve manevi kıymete sahip nadir tesadüf edilen eserdir. 

Referans: Al-Astaar al-Haramayn / Hülya Tezcan, 1996

Ölçüler: 73 x 78 cm.

    Lot No: 38

    Lot: 38

    OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ HAT İSTİFİ -19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han Halifeliği dönemi. İpek atlas üzerine altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. Müsenna (aynalı yazı) hat ile Tevbe Suresi’nin 18.Ayeti “İnnemâ ya’muru mesâcidallâhi men âmene billâhi vel yevmil âhir…”, üstteki madalyonlar içerisinde ise sağda “Allah (C.C)”, solda “Muhammed (S.A.S)” lafzı yer almakta. İstif dışında kalan bölümler hatayî, penç ve yaprak motifleri ile stilize tezyinli. Bu müsenna hat istifi “Şişli Camii” giriş kapısında mermer üzerine kullanılmıştır. Koleksiyonluk değere ve manevi kıymete sahip nadir tesadüf edilen eserdir. Referans: Al-Astaar al-Haramayn / Hülya Tezcan, 1996 Ölçüler: 73 x 78 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ŞEYHÜLİSLAM CÜPPESİ ve AKSESUARLARI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Şeyhülislam Cüppesi, Sürre Alayı kamçısı, madalyalar ve kurdeleleri, bant, kafalık ve orijinal fotoğraftan oluşan 9 parçalık koleksiyon. Şeyhülislam cüppesi yeşil renkte, hakim yakalı, geniş kollu, parlak yeşil astarlı. Altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş Barok üslubunda kıvrık dal, yaprak ve çiçek motiflerinden oluşan kompozisyonlar ile bezeli. Şeyhülislamın madalya grubu “Osmanîye Nişanı, Kanun-i Esasî Madalyası ve Hicaz Demiryolları Madalyası” ile madalya kurdelelerinden oluşmakta. Şeyhülislamın koleksiyondaki eserlerle poz verdiği orijinal fotoğraf ile. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’na ait belgesel özellikli, emsaline rastlanılmamış yüksek kıymette ele geçmez koleksiyondur.

Cübbe Uzunluk: 136 cm.
Kamçı Uzunluk: 88 cm.
Osmani Nişan Ölçüsü: 60 mm.
Hicaz Demiryolu Madalya Ölçüsü: 30 mm.
Kanun-u Esasi Madalya Ölçüsü: 27 mm.

    Lot No: 39

    Lot: 39

    OSMANLI 19.YÜZYIL ŞEYHÜLİSLAM CÜPPESİ ve AKSESUARLARI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Şeyhülislam Cüppesi, Sürre Alayı kamçısı, madalyalar ve kurdeleleri, bant, kafalık ve orijinal fotoğraftan oluşan 9 parçalık koleksiyon. Şeyhülislam cüppesi yeşil renkte, hakim yakalı, geniş kollu, parlak yeşil astarlı. Altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş Barok üslubunda kıvrık dal, yaprak ve çiçek motiflerinden oluşan kompozisyonlar ile bezeli. Şeyhülislamın madalya grubu “Osmanîye Nişanı, Kanun-i Esasî Madalyası ve Hicaz Demiryolları Madalyası” ile madalya kurdelelerinden oluşmakta. Şeyhülislamın koleksiyondaki eserlerle poz verdiği orijinal fotoğraf ile. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’na ait belgesel özellikli, emsaline rastlanılmamış yüksek kıymette ele geçmez koleksiyondur. Cübbe Uzunluk: 136 cm. Kamçı Uzunluk: 88 cm. Osmani Nişan Ölçüsü: 60 mm. Hicaz Demiryolu Madalya Ölçüsü: 30 mm. Kanun-u Esasi Madalya Ölçüsü: 27 mm.

    USDSold
  • MEKKE EMİRİ ŞERİF HÜSEYİN’E AİT TELKÂRİ GÜMÜŞ SAVATLI TABAKA-Sultan II.Abdülhamid Han tarafından 1908’de atanan Şerif Hüseyin’e ait. Telkari işçiliği ile gümüşten imal edilmiş, savat işçiliği ile dekore edilmiş, ajurlu. Merkezde yer alan kitabesi savat tekniği ile “Mayor Hellig Cruz Bey’den Emîr-i Kıbrıs Hüseyin Bey hazretlerine” ibareli. Müstesna eserin her iki yüzünde çiçek ve kıvrık dallardan oluşan yoğun bir bezeme, ağız çevresinde ise habbelerden oluşan bir suyolu mevcut, kilit mekanizmalı. Fevkalade kondisyonda.

Hüseyin bin Ali el-Haşimi (Şerif Hüseyin) 1916 yılında bağımsızlığını ilan ederek kendini Hicaz Kralı ilan etmiş, Arabistanlı Lawrence ile birlikte isyana önderlik etmiştir. Versailles Antlaşması'nı kabul etmemesi nedeniyle İngilizler ile arası açılmış, İhvan tarafından yakalanarak Kıbrıs adasına sürgün edilmiştir. Müstesna eser, Şerif Hüseyin’in Kıbrıs’ta bulunduğu dönemde Belediye Başkanı Hellig Cruz tarafından kendisine hediye edilmiştir. Belgesel ve tarihi değere sahip yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. 

Ölçüler: 13 x 8 cm.
Ağırlık: 185 gr.

    Lot No: 40

    Lot: 40

    MEKKE EMİRİ ŞERİF HÜSEYİN’E AİT TELKÂRİ GÜMÜŞ SAVATLI TABAKA-Sultan II.Abdülhamid Han tarafından 1908’de atanan Şerif Hüseyin’e ait. Telkari işçiliği ile gümüşten imal edilmiş, savat işçiliği ile dekore edilmiş, ajurlu. Merkezde yer alan kitabesi savat tekniği ile “Mayor Hellig Cruz Bey’den Emîr-i Kıbrıs Hüseyin Bey hazretlerine” ibareli. Müstesna eserin her iki yüzünde çiçek ve kıvrık dallardan oluşan yoğun bir bezeme, ağız çevresinde ise habbelerden oluşan bir suyolu mevcut, kilit mekanizmalı. Fevkalade kondisyonda. Hüseyin bin Ali el-Haşimi (Şerif Hüseyin) 1916 yılında bağımsızlığını ilan ederek kendini Hicaz Kralı ilan etmiş, Arabistanlı Lawrence ile birlikte isyana önderlik etmiştir. Versailles Antlaşması'nı kabul etmemesi nedeniyle İngilizler ile arası açılmış, İhvan tarafından yakalanarak Kıbrıs adasına sürgün edilmiştir. Müstesna eser, Şerif Hüseyin’in Kıbrıs’ta bulunduğu dönemde Belediye Başkanı Hellig Cruz tarafından kendisine hediye edilmiştir. Belgesel ve tarihi değere sahip yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 13 x 8 cm. Ağırlık: 185 gr.

    USDSold
  • OSMANLI SARAY İŞİ MURASSA KEMER TOKASI-18.Yüzyıl veya öncesi. Osmanlı. Muh. Sultan III.Mustafa Han dönemi. Saray işi, murassa. Gümüş, altın vermeyli. Merkezi palmet biçimli birbirine kilit sistemi ile bağlı 3 parçadan müteşekkil, battal boy. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize tezyinatlı, gümüş sırmalı. Altın vermey aplike plakalar ile zenginleştirilmiş. Kum incileri, yakut ve zümrüt gibi değerli ve yarı değerli taşlar ile bezenmiş. Benzer örnekleri Sadberk Hanım Müzesi ve diğer müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 12 x 31 cm.

    Lot No: 41

    Lot: 41

    OSMANLI SARAY İŞİ MURASSA KEMER TOKASI-18.Yüzyıl veya öncesi. Osmanlı. Muh. Sultan III.Mustafa Han dönemi. Saray işi, murassa. Gümüş, altın vermeyli. Merkezi palmet biçimli birbirine kilit sistemi ile bağlı 3 parçadan müteşekkil, battal boy. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize tezyinatlı, gümüş sırmalı. Altın vermey aplike plakalar ile zenginleştirilmiş. Kum incileri, yakut ve zümrüt gibi değerli ve yarı değerli taşlar ile bezenmiş. Benzer örnekleri Sadberk Hanım Müzesi ve diğer müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 12 x 31 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MEŞİN SALTANAT KAYIĞI KUPASI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde, Saltanat kayıkları için yapılan kupa formlu çamçaklardan. Üç renk deriden, yüzeyleri sırmalı ve yandan zarif kuplu olarak tasarlanmış. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Sıhhat ve Afiyet Olsun” ibareli.

İmparatorluğun saltanat kayıklarından birine ait olan benzer örneği “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almakta olup “Müze ve Koleksiyonlardan Deri Eserler” kitabının 65.sayfasında yayınlanmıştır. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Referans: Müze ve Koleksiyonlardan Deri Eserler, 2007 / Türkiye Deri Vakfı, Lütfü Dağtaş

Ölçüler: 11 x 10 cm.

    Lot No: 42

    Lot: 42

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MEŞİN SALTANAT KAYIĞI KUPASI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde, Saltanat kayıkları için yapılan kupa formlu çamçaklardan. Üç renk deriden, yüzeyleri sırmalı ve yandan zarif kuplu olarak tasarlanmış. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Sıhhat ve Afiyet Olsun” ibareli. İmparatorluğun saltanat kayıklarından birine ait olan benzer örneği “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almakta olup “Müze ve Koleksiyonlardan Deri Eserler” kitabının 65.sayfasında yayınlanmıştır. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Müze ve Koleksiyonlardan Deri Eserler, 2007 / Türkiye Deri Vakfı, Lütfü Dağtaş Ölçüler: 11 x 10 cm.

    USDSold
  • KANUNÎ DÖNEMİ SARAY İŞİ BARUTLUK-16.Yüzyıl ortası. Osmanlı. Saray işi. Kanuni Sultan Süleyman Han dönemi. Hicri 961 / Miladi 1554 tarihli, ustası “Mustafi”, sahibi “Mustafa bin Ali”. Hatemkârî stili tezyinata sahip, ahşaptan yürek formunda oyulmuş. Üst seviye el işçiliği kazıma (grave) ve oyma tekniği ile stilize tezyinatlı, pirinç giydirme, pirinç çakma. Madalyonlar içerisi istifli hat ile “Sahibu Mustafa Ağa”, “Amel-i Mustafi” ve “Sene 961” ibareli. Ağız kısmı ve tıpası boynuzdan. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneği Askeri Müze Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Referans: Islamic Weapons, Maghrib to Moghul / Sayfa: 143
Askeri Müze Koleksiyonu / Sayfa: 156

Ölçüler: 25 x 11 cm.

    Lot No: 43

    Lot: 43

    KANUNÎ DÖNEMİ SARAY İŞİ BARUTLUK-16.Yüzyıl ortası. Osmanlı. Saray işi. Kanuni Sultan Süleyman Han dönemi. Hicri 961 / Miladi 1554 tarihli, ustası “Mustafi”, sahibi “Mustafa bin Ali”. Hatemkârî stili tezyinata sahip, ahşaptan yürek formunda oyulmuş. Üst seviye el işçiliği kazıma (grave) ve oyma tekniği ile stilize tezyinatlı, pirinç giydirme, pirinç çakma. Madalyonlar içerisi istifli hat ile “Sahibu Mustafa Ağa”, “Amel-i Mustafi” ve “Sene 961” ibareli. Ağız kısmı ve tıpası boynuzdan. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneği Askeri Müze Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Referans: Islamic Weapons, Maghrib to Moghul / Sayfa: 143 Askeri Müze Koleksiyonu / Sayfa: 156 Ölçüler: 25 x 11 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA “SULTANİ” ÇİFT PİŞTOV / ESLAH-I RAMİYE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Çift. Usta damgalı. Osmanlı Rokokosu üslubunda altın kakma ile yoğun dekorlu ve “Afyon İşi” telkâri ve gümüş giydirme tezyinatlı. Namlu kitabesi altın kakma ile "ПМАР" ibareli. Edebiyatta ve halk dilinde "МИР" olarak kullanılan "Pamir / Pimar" kelimesi Sırpça "Barış" anlamına gelmektedir. Kabzası topuz formunda, gümüş dipçiği “Ay-Yıldız” motifli. Namlusu yoğun altın kakma stilize floral motiflerle bezeli, “Ay-Yıldız” detaylı. Orijinal harbili. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmesi zor koleksiyonluk şaheserlerdir.

Uzunluk: 52 cm. (her biri)

    Lot No: 44

    Lot: 44

    OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA “SULTANİ” ÇİFT PİŞTOV / ESLAH-I RAMİYE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Çift. Usta damgalı. Osmanlı Rokokosu üslubunda altın kakma ile yoğun dekorlu ve “Afyon İşi” telkâri ve gümüş giydirme tezyinatlı. Namlu kitabesi altın kakma ile "ПМАР" ibareli. Edebiyatta ve halk dilinde "МИР" olarak kullanılan "Pamir / Pimar" kelimesi Sırpça "Barış" anlamına gelmektedir. Kabzası topuz formunda, gümüş dipçiği “Ay-Yıldız” motifli. Namlusu yoğun altın kakma stilize floral motiflerle bezeli, “Ay-Yıldız” detaylı. Orijinal harbili. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmesi zor koleksiyonluk şaheserlerdir. Uzunluk: 52 cm. (her biri)

    USDSold
  • OSMANLI SARAY İŞİ ALTIN KAKMA TUĞRALI YATAĞAN / HİCRİ 1229-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Hicri 1229 tarihli, sahibi “Hasan Kalfa”, ustası “Amel-i Hüseyin”. Gümüş kını tuğralı, tuğrası okunamadı. Namlusu altın kakma tezyinatlı. Fildişi (filkulak) kabzalı, kabzası badem formlu iri mercanlarla bezeli, yarı değerli taş montürlü. Altın vermeyli. Namlusu altın kakma stilize tezyinatlı, Sultan tuğrası formunda “Amelühü Hüseyin, sahibi Hasan Kalfa” ibareli, 1229 tarihli. Kitabesinde Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Bu bıçağı kıl Mübarek, Ey kerim ü lâ Yezâl, sahibine verme Yârap, ömrü oldukça Zevâl” yazılı. Gümüş kını üst düzey repoussé (kabartma) işçiliği ile Rokoko üslubunda zengin dekorlu, altın vermeyli. Rokoko çamurluğu ajurlu. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 84 cm.

    Lot No: 45

    Lot: 45

    OSMANLI SARAY İŞİ ALTIN KAKMA TUĞRALI YATAĞAN / HİCRİ 1229-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Hicri 1229 tarihli, sahibi “Hasan Kalfa”, ustası “Amel-i Hüseyin”. Gümüş kını tuğralı, tuğrası okunamadı. Namlusu altın kakma tezyinatlı. Fildişi (filkulak) kabzalı, kabzası badem formlu iri mercanlarla bezeli, yarı değerli taş montürlü. Altın vermeyli. Namlusu altın kakma stilize tezyinatlı, Sultan tuğrası formunda “Amelühü Hüseyin, sahibi Hasan Kalfa” ibareli, 1229 tarihli. Kitabesinde Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Bu bıçağı kıl Mübarek, Ey kerim ü lâ Yezâl, sahibine verme Yârap, ömrü oldukça Zevâl” yazılı. Gümüş kını üst düzey repoussé (kabartma) işçiliği ile Rokoko üslubunda zengin dekorlu, altın vermeyli. Rokoko çamurluğu ajurlu. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 84 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL NİŞAN-I OSMANÎ ve MECİDÎ ŞEMSESİ / OSMANİYE ve MECİDİYE NİŞANI ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Rütbe. Darphane-i Âmire. 2 adet, altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan, Sultan Abdülaziz Han döneminde (Hicri 1278) ihdas edilmiş Nişan-ı Osmanî Şemsesi ve Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş Nişan-ı Mecidî Şemsesi. Osmanî şemsenin merkezi Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı, Allah'ın yön göstermesine dayanan Abdülaziz Han”, Mecidî şemsenin merkezi ise Sultan tuğrası etrafında “Gayret, Hamiyet, Sadakat” ibareli. 1.derece yüksek kıymette nadir ve koleksiyonluk takımdır.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 98 x 92 mm. (Mecidi) 
91 x 91 mm. (Osmanî)

    Lot No: 46

    Lot: 46

    OSMANLI 19.YÜZYIL NİŞAN-I OSMANÎ ve MECİDÎ ŞEMSESİ / OSMANİYE ve MECİDİYE NİŞANI ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Rütbe. Darphane-i Âmire. 2 adet, altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan, Sultan Abdülaziz Han döneminde (Hicri 1278) ihdas edilmiş Nişan-ı Osmanî Şemsesi ve Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş Nişan-ı Mecidî Şemsesi. Osmanî şemsenin merkezi Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı, Allah'ın yön göstermesine dayanan Abdülaziz Han”, Mecidî şemsenin merkezi ise Sultan tuğrası etrafında “Gayret, Hamiyet, Sadakat” ibareli. 1.derece yüksek kıymette nadir ve koleksiyonluk takımdır. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 98 x 92 mm. (Mecidi) 91 x 91 mm. (Osmanî)

    USDSold
  • OSMANLI HANEDAN MENSUBU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tuval üzeri yağlıboya.
Aziziye Fesli Hanedan mensubu (1/1 ölçülerde) interior.

Ölçüler: 192.5 x 117.5 cm.

    Lot No: 47

    Lot: 47

    OSMANLI HANEDAN MENSUBU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tuval üzeri yağlıboya. Aziziye Fesli Hanedan mensubu (1/1 ölçülerde) interior. Ölçüler: 192.5 x 117.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ (MİNİ) ŞEHZADE PALASI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Çocuk şehzade için Sultani özelliklerde ve küçük ebatlarda özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Namlusu (bıçağı) altın kakma tezyinatlı, kitabesi Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Maşallah” ibareli. Kabzası gergedan boynuzundan, gümüş balçaklı. Gümüş kını deri kaplı, bilezikli ve askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı’ndaki estetik anlayışının aykırı boyutlara ve işçiliğe sahip en nadide örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Uzunluk: 63 cm.

    Lot No: 48

    Lot: 48

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ (MİNİ) ŞEHZADE PALASI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Çocuk şehzade için Sultani özelliklerde ve küçük ebatlarda özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Namlusu (bıçağı) altın kakma tezyinatlı, kitabesi Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Maşallah” ibareli. Kabzası gergedan boynuzundan, gümüş balçaklı. Gümüş kını deri kaplı, bilezikli ve askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı’ndaki estetik anlayışının aykırı boyutlara ve işçiliğe sahip en nadide örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Uzunluk: 63 cm.

    USDSold
  • ŞEHZADE AHMED NURİ EFENDİ’YE AİT SUNUM TAKIMI-“Devletlü Necâbetlü Ahmed Nuri Efendi Hazretleri”

19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Devletlü Necâbetlü Ahmed Nuri Efendi Hazretleri, 1324” ibareli. Sultan II.Abdülhamid Han’ın Şehzadesi Ahmed Nuri Efendi için Osmanlı Rokokosu üslubunda özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş 4 adet sunum tabağı. Gümüş kaplama, repoussé işçilikli zengin bordürlü merkezde Sultan tuğralı asalet arması ile dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Hanedan’a özel yapılmış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir.

Çap: 22 cm. (her biri)

    Lot No: 49

    Lot: 49

    ŞEHZADE AHMED NURİ EFENDİ’YE AİT SUNUM TAKIMI-“Devletlü Necâbetlü Ahmed Nuri Efendi Hazretleri” 19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Devletlü Necâbetlü Ahmed Nuri Efendi Hazretleri, 1324” ibareli. Sultan II.Abdülhamid Han’ın Şehzadesi Ahmed Nuri Efendi için Osmanlı Rokokosu üslubunda özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş 4 adet sunum tabağı. Gümüş kaplama, repoussé işçilikli zengin bordürlü merkezde Sultan tuğralı asalet arması ile dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Hanedan’a özel yapılmış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Çap: 22 cm. (her biri)

    USDSold
  • FRANSIZ 19.YÜZYIL “LE PETIT PROTECTOR” YÜZÜK SİLAH-19.Yüzyıl. Fransız. Le Petit Protector. Literatüre göre en eski ve en küçük silahlardan biri olarak kabul edilen yüzük şeklinde yapılmış silindirik namlulu antika silah. 7 mermi kapasiteli, orijinal yedek silindirli. İşaret parmağına takılarak baş parmak ile tetiklenecek şekilde tasarlanmış. Alman gümüşü yüzük kısmı kazıma (grave) işçiliği ile estetik tezyinli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.

Yüzük Ölçüsü: 42 x 27 mm.

    Lot No: 50

    Lot: 50

    FRANSIZ 19.YÜZYIL “LE PETIT PROTECTOR” YÜZÜK SİLAH-19.Yüzyıl. Fransız. Le Petit Protector. Literatüre göre en eski ve en küçük silahlardan biri olarak kabul edilen yüzük şeklinde yapılmış silindirik namlulu antika silah. 7 mermi kapasiteli, orijinal yedek silindirli. İşaret parmağına takılarak baş parmak ile tetiklenecek şekilde tasarlanmış. Alman gümüşü yüzük kısmı kazıma (grave) işçiliği ile estetik tezyinli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Yüzük Ölçüsü: 42 x 27 mm.

    USDSold
  • LEONARDO de MANGO (1843-1930)-"The Muezzin"

İmzalı. 1919 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Provenans: Bonhams Müzayede Evi, Londra / 17.12.2008, Lot 109

Referans: E.Benezit Cilt:7 Sayfa:140

Ölçüler: 24 x 17.5 cm.

    Lot No: 51

    Lot: 51

    LEONARDO de MANGO (1843-1930)-"The Muezzin" İmzalı. 1919 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Provenans: Bonhams Müzayede Evi, Londra / 17.12.2008, Lot 109 Referans: E.Benezit Cilt:7 Sayfa:140 Ölçüler: 24 x 17.5 cm.

    USDSold
  • ADOLPH WEINMANN (1810-1878)-“Silah Satıcısı”

İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 676

Provenans: Gros & Delettrez, Paris, France / 11.10.2017, Lot 58

Ölçüler: 32.5 x 24 cm.

    Lot No: 52

    Lot: 52

    ADOLPH WEINMANN (1810-1878)-“Silah Satıcısı” İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 676 Provenans: Gros & Delettrez, Paris, France / 11.10.2017, Lot 58 Ölçüler: 32.5 x 24 cm.

    USDSold
  • CHARLES BARGUE EKOLÜ (19.YÜZYIL)-“A Bashi-Bazouk”

Tuval üzeri yağlıboya.

Charles Bargue’ın New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenen “A Bashi-Bazouk” adlı yapıtından esinlenerek yapılmış, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 38 x 25.5 cm.

    Lot No: 53

    Lot: 53

    CHARLES BARGUE EKOLÜ (19.YÜZYIL)-“A Bashi-Bazouk” Tuval üzeri yağlıboya. Charles Bargue’ın New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenen “A Bashi-Bazouk” adlı yapıtından esinlenerek yapılmış, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 38 x 25.5 cm.

    USDSold
  • SULTANIN ATI ve SEYİSİ / 18.YÜZYIL-18.Yüzyıl. Tuval üzeri yağlıboya. Turquerie.
"Szépművészeti Múzeum, Budapest" mühürlü.

1721 yılında Osmanlı elçisi Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve 18.Yüzyıl boyunca öteki Avrupa merkezlerine de yayılan Turquerie Sanat Akımı’nın etkisi altında tuvale aktarılmış yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Provenans: Szépművészeti Múzeum, Budapest

Ölçüler: 53 x 66 cm.

    Lot No: 54

    Lot: 54

    SULTANIN ATI ve SEYİSİ / 18.YÜZYIL-18.Yüzyıl. Tuval üzeri yağlıboya. Turquerie. "Szépművészeti Múzeum, Budapest" mühürlü. 1721 yılında Osmanlı elçisi Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve 18.Yüzyıl boyunca öteki Avrupa merkezlerine de yayılan Turquerie Sanat Akımı’nın etkisi altında tuvale aktarılmış yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Provenans: Szépművészeti Múzeum, Budapest Ölçüler: 53 x 66 cm.

    USDSold
  • ÉTIENE JEURAT EKOLÜ (18.YÜZYIL)-“Turquerie Sanatı”

Tuval üzeri yağlıboya. Boppe’un “Türk Ressamları” olarak adlandırdığı Étiene Jeurat’ın da aralarında bulunduğu sanatçı grubunun yaptığı nadir eserlerden. Benzer örnekleri İstanbul “Pera Müzesi” ve Belçika “Musée Groesbeeck de Croix”da bulunmaktadır. 

18.Yüzyıl’da, 15.Louis’nin gözdeleri Madame Pompadour ve Barry Düşesi Madame de Barry başta olmak üzere, Paris’li soylular ve Avrupalı ileri gelenler Türk kıyafetleri içerisinde iç mekan detaylarına önem vererek “Saz, Pala ve Lüle” gibi aksesuarlar ile Osmanlı tebaası gibi dönemin önemli ressamlarına pozlar vermişlerdir. Bu önemli belgesel özellik ile günümüze çok az sayıda “Turquerie” tablo intikal etmiştir. 1721 yılında Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve 18.Yüzyıl boyunca öteki Avrupa merkezlerine de yayılan “Turquerie Sanat Akımı”nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Referans: Turquerie 18.Yüzyılda Avrupa’da Türk Modası / Haydn Williams, 2015 YKY

Ölçüler: 90.5 x 84.5 cm.

    Lot No: 55

    Lot: 55

    ÉTIENE JEURAT EKOLÜ (18.YÜZYIL)-“Turquerie Sanatı” Tuval üzeri yağlıboya. Boppe’un “Türk Ressamları” olarak adlandırdığı Étiene Jeurat’ın da aralarında bulunduğu sanatçı grubunun yaptığı nadir eserlerden. Benzer örnekleri İstanbul “Pera Müzesi” ve Belçika “Musée Groesbeeck de Croix”da bulunmaktadır. 18.Yüzyıl’da, 15.Louis’nin gözdeleri Madame Pompadour ve Barry Düşesi Madame de Barry başta olmak üzere, Paris’li soylular ve Avrupalı ileri gelenler Türk kıyafetleri içerisinde iç mekan detaylarına önem vererek “Saz, Pala ve Lüle” gibi aksesuarlar ile Osmanlı tebaası gibi dönemin önemli ressamlarına pozlar vermişlerdir. Bu önemli belgesel özellik ile günümüze çok az sayıda “Turquerie” tablo intikal etmiştir. 1721 yılında Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve 18.Yüzyıl boyunca öteki Avrupa merkezlerine de yayılan “Turquerie Sanat Akımı”nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Turquerie 18.Yüzyılda Avrupa’da Türk Modası / Haydn Williams, 2015 YKY Ölçüler: 90.5 x 84.5 cm.

    USDSold
  • ÉMILE FRIANT (1863-1932)-Jeune Fille du Palais”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sertifikalı.

Sertifika: Eserin “Claude Remy” (Paris) tarafından 25 Haziran 2012 tarihinde verilmiş sertifikası mevcuttur. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir.

Sanatçının Müzayede Satış Rekorları;
2005 / Sotheby's (New York) Çekiç Fiyatı: 508.800 USD
2018 / Sotheby's (26 x 34 cm) Çekiç Fiyatı: 212.500 EUR
2019 / Sotheby's (63 x 46 cm) Çekiç Fiyatı: 324.030 EUR 

Referans: E.Benezit / Cilt: 4 Sayfa: 524

Ölçüler: 41.5 x 32.5 cm.

    Lot No: 56

    Lot: 56

    ÉMILE FRIANT (1863-1932)-Jeune Fille du Palais” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sertifikalı. Sertifika: Eserin “Claude Remy” (Paris) tarafından 25 Haziran 2012 tarihinde verilmiş sertifikası mevcuttur. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Sanatçının Müzayede Satış Rekorları; 2005 / Sotheby's (New York) Çekiç Fiyatı: 508.800 USD 2018 / Sotheby's (26 x 34 cm) Çekiç Fiyatı: 212.500 EUR 2019 / Sotheby's (63 x 46 cm) Çekiç Fiyatı: 324.030 EUR Referans: E.Benezit / Cilt: 4 Sayfa: 524 Ölçüler: 41.5 x 32.5 cm.

    USDSold
  • THÉODORE JACQUES RALLI EKOLÜ (19.YÜZYIL)-“Sultanın Gözdesi”

Ahşap üzeri yağlıboya. Oryantalist.

Kral Otto’nun himayesinde Paris’e gönderilen ve orada Jean-Léon Gérôme ve Jean-Jules Antoine Lecomte du Nouy’un öğrencisi olan Yunanlı Oryantalist T.J.Ralli üslubunda yapılmış, yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 27 x 21.5 cm.

    Lot No: 57

    Lot: 57

    THÉODORE JACQUES RALLI EKOLÜ (19.YÜZYIL)-“Sultanın Gözdesi” Ahşap üzeri yağlıboya. Oryantalist. Kral Otto’nun himayesinde Paris’e gönderilen ve orada Jean-Léon Gérôme ve Jean-Jules Antoine Lecomte du Nouy’un öğrencisi olan Yunanlı Oryantalist T.J.Ralli üslubunda yapılmış, yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 27 x 21.5 cm.

    USDSold
  • FAUSTO ZONARO (1854-1929) -“Ressam-ı Hazret-i Şehriyari”

İmzalı. Portre. Kağıt üzerine karışık teknik.

Provenans: Casa d'Aste Capitolium, Rome, Italy/ 22.09.2014, Lot 88

Referans: E.Benezit. Cilt: 10 Sayfa: 917

Ölçüler: 39 x 27 cm.

    Lot No: 58

    Lot: 58

    FAUSTO ZONARO (1854-1929) -“Ressam-ı Hazret-i Şehriyari” İmzalı. Portre. Kağıt üzerine karışık teknik. Provenans: Casa d'Aste Capitolium, Rome, Italy/ 22.09.2014, Lot 88 Referans: E.Benezit. Cilt: 10 Sayfa: 917 Ölçüler: 39 x 27 cm.

    USDSold
  • IVAN KONSTANTINOVICH AIVAZOVSKY (1817-1900)-"Ressam-ı Hazret-i Şehriyari"

İmzalı. Kağıt üzeri karakalem. Sertifikalı.

Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz ve Sultan II.Abdülhamid Han tarafından “Saray Ressamı” olarak himaye edilmiş, dünyada Romantizm akımının en güçlü temsilcilerinden sayılan Aivazovsky’nin koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen yapıtlarındandır.

Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

Referans: E.Benezit / Cilt: 1 Sayfa: 87

Ölçüler: 22 x 26 cm.

    Lot No: 59

    Lot: 59

    IVAN KONSTANTINOVICH AIVAZOVSKY (1817-1900)-"Ressam-ı Hazret-i Şehriyari" İmzalı. Kağıt üzeri karakalem. Sertifikalı. Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz ve Sultan II.Abdülhamid Han tarafından “Saray Ressamı” olarak himaye edilmiş, dünyada Romantizm akımının en güçlü temsilcilerinden sayılan Aivazovsky’nin koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen yapıtlarındandır. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: E.Benezit / Cilt: 1 Sayfa: 87 Ölçüler: 22 x 26 cm.

    USDSold
  • HALİD NACİ (1875-1927)-“Boğaziçi Rumeli Hisarı”

Eski Türkçe imzalı. Hicri 1317 tarihli. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:118

Ölçüler: 65 x 46 cm.

    Lot No: 60

    Lot: 60

    HALİD NACİ (1875-1927)-“Boğaziçi Rumeli Hisarı” Eski Türkçe imzalı. Hicri 1317 tarihli. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:118 Ölçüler: 65 x 46 cm.

    USDSold
  • İBRAHİM ÇALLI (1882-1960)-“Topkapı Sarayı, II.Avlu Divan Meydanı”

İmzalı. 1960 tarihli. Mukavva üzeri yağlıboya. Sertifikalı.

Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

Referans: E.Benezit Cilt: 2 Sayfa: 463

Ölçüler: 34 x 42 cm.

    Lot No: 61

    Lot: 61

    İBRAHİM ÇALLI (1882-1960)-“Topkapı Sarayı, II.Avlu Divan Meydanı” İmzalı. 1960 tarihli. Mukavva üzeri yağlıboya. Sertifikalı. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: E.Benezit Cilt: 2 Sayfa: 463 Ölçüler: 34 x 42 cm.

    USDSold
  • HAYRİ ÇİZEL (1891-1950)-“Osmanlı Beyzade”

Eski Türkçe imzalı. Hicri 1325 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 218

Ölçüler: 35 x 24 cm.

    Lot No: 62

    Lot: 62

    HAYRİ ÇİZEL (1891-1950)-“Osmanlı Beyzade” Eski Türkçe imzalı. Hicri 1325 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 218 Ölçüler: 35 x 24 cm.

    USDSold
  • OSMANLI HAS KEHRİBAR TESPİH ve ESER-İ İSTANBUL MAHFAZASI-18./19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın kamçılı has damla kehribar tespih ve Eser-i İstanbul mahfazası. Tespih 99’luk, has damla kehribar, şeccar, beyzi habbeli, orijinal imame ve duraklı, kazaz örme geç dönem altın kamçılı. Mahfazası 18.Yüzyıl, İstanbul işi ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı ve yıldız motifli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı zevkinin ve estetik anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir takımdır. 

Tesbih Uzunluk: 61 cm.
Kutu Ölçüsü: 8 x 12.5 x 8 cm.

    Lot No: 63

    Lot: 63

    OSMANLI HAS KEHRİBAR TESPİH ve ESER-İ İSTANBUL MAHFAZASI-18./19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın kamçılı has damla kehribar tespih ve Eser-i İstanbul mahfazası. Tespih 99’luk, has damla kehribar, şeccar, beyzi habbeli, orijinal imame ve duraklı, kazaz örme geç dönem altın kamçılı. Mahfazası 18.Yüzyıl, İstanbul işi ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı ve yıldız motifli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı zevkinin ve estetik anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir takımdır. Tesbih Uzunluk: 61 cm. Kutu Ölçüsü: 8 x 12.5 x 8 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ KAŞIK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Hicri 1326 tarihli, “Mehmed Hamdi” usta imzalı. 6 adet, tam takım. Üst seviye işçilik, hassasiyet ve fırça kalitesine sahip. Ahşap, el işçiliği. Altın ve çok renk ile ağız kısımlarına “Osmanlı İmparatorluk Arması”, diğer yüzeylere ise Barok ve Rokoko üslubunda stilize tezyinat uygulanmış, burmalı sütunlar ve “Türk Buketi” motifleri ile zenginleştirilmiş. Eserlerde Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Padişahım Çok Yaşa” ibaresi, “Hayru'n-nâs men yenfeu'n-nâs” İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır anlamındaki Hadis-i Şerif, Sene 1326 tarihi ve ustasının ismi “Mehmed Hamdi” ibareleri yer almakta. Tüm kaşıklar aynı zengin sanata, simetrik işçiliğe ve aynı hassaslıkta gramaja sahiptir. Fevkalade kondisyonda. Saraya hizmet eden icazetli bir kaşık ustasının elinden çıkma, yüksek kıymette ele geçmez nadir koleksiyonluk eserlerdir.

Kaşık Uzunluk: 22.5 cm. (her biri)

    Lot No: 64

    Lot: 64

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ KAŞIK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Hicri 1326 tarihli, “Mehmed Hamdi” usta imzalı. 6 adet, tam takım. Üst seviye işçilik, hassasiyet ve fırça kalitesine sahip. Ahşap, el işçiliği. Altın ve çok renk ile ağız kısımlarına “Osmanlı İmparatorluk Arması”, diğer yüzeylere ise Barok ve Rokoko üslubunda stilize tezyinat uygulanmış, burmalı sütunlar ve “Türk Buketi” motifleri ile zenginleştirilmiş. Eserlerde Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Padişahım Çok Yaşa” ibaresi, “Hayru'n-nâs men yenfeu'n-nâs” İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır anlamındaki Hadis-i Şerif, Sene 1326 tarihi ve ustasının ismi “Mehmed Hamdi” ibareleri yer almakta. Tüm kaşıklar aynı zengin sanata, simetrik işçiliğe ve aynı hassaslıkta gramaja sahiptir. Fevkalade kondisyonda. Saraya hizmet eden icazetli bir kaşık ustasının elinden çıkma, yüksek kıymette ele geçmez nadir koleksiyonluk eserlerdir. Kaşık Uzunluk: 22.5 cm. (her biri)

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL İSTANBUL İŞİ “ÜSKÜDAR” ÇATMA-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. İstanbul işi. Üsküdar tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize motiflerle bezeli, merkezi madalyonlu, etrafı geniş bordürlü. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Estetik harikası tezyinata ve canlı renklere sahip, yüksek kondisyonda. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın estetik yönü ile ön plana çıkan yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi
Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemeleri, 1999 / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları

Ölçüler: 123 x 58 cm.

    Lot No: 65

    Lot: 65

    OSMANLI 18.YÜZYIL İSTANBUL İŞİ “ÜSKÜDAR” ÇATMA-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. İstanbul işi. Üsküdar tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize motiflerle bezeli, merkezi madalyonlu, etrafı geniş bordürlü. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Estetik harikası tezyinata ve canlı renklere sahip, yüksek kondisyonda. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın estetik yönü ile ön plana çıkan yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemeleri, 1999 / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları Ölçüler: 123 x 58 cm.

    USDSold
  • OSMANLI “HANKİYAN” USTA İMZALI VAN İŞİ GÜMÜŞ TABAKA-Osmanlı. Sultan Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Gümüş. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ve “Hankiyan” usta damgalı. Üst seviye kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile mektup zarfı formunda tasarlanmış, kapağına merkezde Sultan V.Mehmed tuğralı “Osmanlı Posta Pulu” ve H.913 tarihli Eski Türkçe (Osmanlıca) ve Türkçe “Van” ibareli bir madalyon tatbik edilmiş, stilize floral tezyinatlı. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. 

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 98.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 5.5 x 8 cm.
Ağırlık: 78 gr.

    Lot No: 66

    Lot: 66

    OSMANLI “HANKİYAN” USTA İMZALI VAN İŞİ GÜMÜŞ TABAKA-Osmanlı. Sultan Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Gümüş. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ve “Hankiyan” usta damgalı. Üst seviye kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile mektup zarfı formunda tasarlanmış, kapağına merkezde Sultan V.Mehmed tuğralı “Osmanlı Posta Pulu” ve H.913 tarihli Eski Türkçe (Osmanlıca) ve Türkçe “Van” ibareli bir madalyon tatbik edilmiş, stilize floral tezyinatlı. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 98.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 5.5 x 8 cm. Ağırlık: 78 gr.

    USDSold
  • RUS 19.YÜZYIL “FEDOR A.VERKHOVTSEV” İMZALI MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl. Rus. 84 (Kokoşnik), Moskova (Delta) ve “Fedor Andreev Verkhovtsev” usta damgalı. Gümüş. Osmanlı ve İslam Pazarı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Üst seviye mine işçiliği ile tezyinli, kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri ile stilize dekorlu, zengin altın vermeyli. Ön kapak üzerini çevreleyen bordürüne “Cemâleddin İshak el-Karamanî”nin “Münacat” adlı kasidesinden mealen “Ey Rabbimiz senin dışında herkesten uzak durduk. Sen hariç tüm varlıklardan kendimizi soyutlamayı tercih ettik. Gözlerimizi tüm yüzlere kapattık. Açlıktan ölecek hale geldik. Seni görünceye kadar. Ey ihsanı bol, cömertliğin çok olduğu için bizi heva, heves ve diğer kötülüklerden koru. Akrabalara yakınlık gösterdik. Senin düşmanın olanlardan yüz çevirdik. Sadece senin cemaline baktık. Sadece senin rızanı diledik” şeklindeki beyit tatbik edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Orijinal muhafazası içerisinde. Rus Gümüş Sanatı’nın Osmanlı ve İslam Pazarı’na yapılmış en nadide örneklerinden, estetik ve tasarım harikası yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Ölçüler: 10.5 x 8 cm.
Ağırlık: 186 gr.

    Lot No: 67

    Lot: 67

    RUS 19.YÜZYIL “FEDOR A.VERKHOVTSEV” İMZALI MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl. Rus. 84 (Kokoşnik), Moskova (Delta) ve “Fedor Andreev Verkhovtsev” usta damgalı. Gümüş. Osmanlı ve İslam Pazarı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Üst seviye mine işçiliği ile tezyinli, kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri ile stilize dekorlu, zengin altın vermeyli. Ön kapak üzerini çevreleyen bordürüne “Cemâleddin İshak el-Karamanî”nin “Münacat” adlı kasidesinden mealen “Ey Rabbimiz senin dışında herkesten uzak durduk. Sen hariç tüm varlıklardan kendimizi soyutlamayı tercih ettik. Gözlerimizi tüm yüzlere kapattık. Açlıktan ölecek hale geldik. Seni görünceye kadar. Ey ihsanı bol, cömertliğin çok olduğu için bizi heva, heves ve diğer kötülüklerden koru. Akrabalara yakınlık gösterdik. Senin düşmanın olanlardan yüz çevirdik. Sadece senin cemaline baktık. Sadece senin rızanı diledik” şeklindeki beyit tatbik edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Orijinal muhafazası içerisinde. Rus Gümüş Sanatı’nın Osmanlı ve İslam Pazarı’na yapılmış en nadide örneklerinden, estetik ve tasarım harikası yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 10.5 x 8 cm. Ağırlık: 186 gr.

    USDSold
  • OSMANLI SULTANİ ŞİŞLİ ASA / HİCRİ 1321-Osmanlı. Hicri 1321 tarihli. Yatağanlı Süleyman usta imzalı. Sultani özelliklerde tasarlanmış. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “La feta illa Ali la Seyfe illa Zülfikar / Zülfikar'dan başka kılıç, Ali'den başka yiğit yoktur” ve Ashab-ı Kehf’in isimleri “Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve Kıtmir” ibareli. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: ARTHILL 14.Müzayede 14.04.2021 (aynı ustaya ait benzer eser) Lot 54; Osmanlı 19.Yüzyıl Müzelik Bektaşi Şişli Şeyh Asası

Uzunluk: 93 cm.

    Lot No: 68

    Lot: 68

    OSMANLI SULTANİ ŞİŞLİ ASA / HİCRİ 1321-Osmanlı. Hicri 1321 tarihli. Yatağanlı Süleyman usta imzalı. Sultani özelliklerde tasarlanmış. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “La feta illa Ali la Seyfe illa Zülfikar / Zülfikar'dan başka kılıç, Ali'den başka yiğit yoktur” ve Ashab-ı Kehf’in isimleri “Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve Kıtmir” ibareli. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: ARTHILL 14.Müzayede 14.04.2021 (aynı ustaya ait benzer eser) Lot 54; Osmanlı 19.Yüzyıl Müzelik Bektaşi Şişli Şeyh Asası Uzunluk: 93 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA HATTAT TÜFEĞİ / HİCRİ 1311-19.Yüzyıl. Osmanlı. “Amel-i Refed” usta damgalı. Hicri 1311 tarihli. Altın kakma ile “Sahibi Hattatzade Hulusi bin İbrahim Efendi” ibareli. Mekanizması kazıma (grave) tekniği ile Rokoko üslubunda zengin tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 98 cm.

    Lot No: 69

    Lot: 69

    OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA HATTAT TÜFEĞİ / HİCRİ 1311-19.Yüzyıl. Osmanlı. “Amel-i Refed” usta damgalı. Hicri 1311 tarihli. Altın kakma ile “Sahibi Hattatzade Hulusi bin İbrahim Efendi” ibareli. Mekanizması kazıma (grave) tekniği ile Rokoko üslubunda zengin tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 98 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.SÜLEYMAN HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1101-“Şah Süleyman bin İbrahim Han el-Muzaffer daima”

17.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1101 / Miladi 1689 tarihli. Sultan II.Süleyman Han (1687-1691) el çekme tuğralı, 17 satır. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 

10 Rebiulevvel 1101, Kudüs Patriğinin Patrikliğine dahil Kudüs-i Şerife vakıf olan Kıbrıs Adası’ndaki Dosostimos Manastırı rahibinin, toplanan paraları zimmetine geçirip Kudüs'e göndermediğinden dolayı paranın tahsilini arz etmesi üzerine Lefkoşe kadısına hitaben davanın Şeriate göre görülmesi hakkında.

Ölçüler: 60 x 22 cm.

    Lot No: 70

    Lot: 70

    SULTAN II.SÜLEYMAN HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1101-“Şah Süleyman bin İbrahim Han el-Muzaffer daima” 17.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1101 / Miladi 1689 tarihli. Sultan II.Süleyman Han (1687-1691) el çekme tuğralı, 17 satır. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 10 Rebiulevvel 1101, Kudüs Patriğinin Patrikliğine dahil Kudüs-i Şerife vakıf olan Kıbrıs Adası’ndaki Dosostimos Manastırı rahibinin, toplanan paraları zimmetine geçirip Kudüs'e göndermediğinden dolayı paranın tahsilini arz etmesi üzerine Lefkoşe kadısına hitaben davanın Şeriate göre görülmesi hakkında. Ölçüler: 60 x 22 cm.

    USDSold
  • SULTAN I.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1199-“Abdülhamid Han bin Ahmed el-Muzaffer daima”

18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1199 / Miladi 1785 tarihli. Sultan I.Abdülhamid Han (1774-1789) el çekme tuğralı, 10 satır. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 

9 Recep 1199, Tirilye Şehri Keşlik (Keselik) Camii’ne günlük yarım akçe ile Cuma Müezzinliği ve Ferrâşlık vazifesine Mehmed ve Ahmed Halife kardeşlerin tayin edilmeleri hakkında.

Ölçüler: 75 x 26.5 cm.

    Lot No: 71

    Lot: 71

    SULTAN I.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1199-“Abdülhamid Han bin Ahmed el-Muzaffer daima” 18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1199 / Miladi 1785 tarihli. Sultan I.Abdülhamid Han (1774-1789) el çekme tuğralı, 10 satır. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 9 Recep 1199, Tirilye Şehri Keşlik (Keselik) Camii’ne günlük yarım akçe ile Cuma Müezzinliği ve Ferrâşlık vazifesine Mehmed ve Ahmed Halife kardeşlerin tayin edilmeleri hakkında. Ölçüler: 75 x 26.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ SULTANİ HANÇER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Van işi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ibareli. Kallavi ebatlarda. Gümüşten imal edilmiş müstesna eserin tüm yüzeyi savat tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Kın merkezinde yer alan madalyonlar içerisine bir yüzde Sultan II.Abdülhamid Han tuğrasına sahip “Osmanlı İmparatorluk Arması”, diğer yüzde ise “Van Kalesi” tasviri tatbik edilmiş. Kabza başı “Sultan Tuğrası” dekorlu. Rokoko pabuçlu, yanlardan çift askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 40 cm.
Ağırlık: 631 gr. (Bıçak dahil)

    Lot No: 72

    Lot: 72

    OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ SULTANİ HANÇER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Van işi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ibareli. Kallavi ebatlarda. Gümüşten imal edilmiş müstesna eserin tüm yüzeyi savat tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Kın merkezinde yer alan madalyonlar içerisine bir yüzde Sultan II.Abdülhamid Han tuğrasına sahip “Osmanlı İmparatorluk Arması”, diğer yüzde ise “Van Kalesi” tasviri tatbik edilmiş. Kabza başı “Sultan Tuğrası” dekorlu. Rokoko pabuçlu, yanlardan çift askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 40 cm. Ağırlık: 631 gr. (Bıçak dahil)

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “AĞA” ŞAŞKASI / HİCRİ 1307-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1307 tarihli. Sahibi “Said Mehmed bin Reşid Ağa “, ustası “Amel-i Hüseyin”. Altın kakma çelik namlulu. Kabzası, kın ağızlığı, bilezikleri ve çamurluğu gümüş, üst seviye savat işçiliği ile Rokoko üslubunda stilize yoğun tezyinatlı. Namlu yüzüne altın kakma ile Fetih Suresi’nin ilk ayeti “İnna Fetahna Leke Fethan Mübina / Şüphesiz biz sana apaçık bir zafer verdik” ve ustasının adı “Amelühü Hüseyin” tatbik edilmiş. Kın kitabesi savat tekniği ile “181 dirhem, Sahibu Said Mehmed bin Reşid Ağa, Sene 1307” ibareli. Deri kaplı kını gümüş bilezikli, askı halkalı. Orijinal tokaları savatlı gümüş, kayışı yenilenmiş. Gümüş kabza başı tek yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve işçilik kalitesi ile ön plana çıkan, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 95 cm.

    Lot No: 73

    Lot: 73

    OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “AĞA” ŞAŞKASI / HİCRİ 1307-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1307 tarihli. Sahibi “Said Mehmed bin Reşid Ağa “, ustası “Amel-i Hüseyin”. Altın kakma çelik namlulu. Kabzası, kın ağızlığı, bilezikleri ve çamurluğu gümüş, üst seviye savat işçiliği ile Rokoko üslubunda stilize yoğun tezyinatlı. Namlu yüzüne altın kakma ile Fetih Suresi’nin ilk ayeti “İnna Fetahna Leke Fethan Mübina / Şüphesiz biz sana apaçık bir zafer verdik” ve ustasının adı “Amelühü Hüseyin” tatbik edilmiş. Kın kitabesi savat tekniği ile “181 dirhem, Sahibu Said Mehmed bin Reşid Ağa, Sene 1307” ibareli. Deri kaplı kını gümüş bilezikli, askı halkalı. Orijinal tokaları savatlı gümüş, kayışı yenilenmiş. Gümüş kabza başı tek yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve işçilik kalitesi ile ön plana çıkan, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 95 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ KAMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kafkas (Çerkez) işi. Gümüş. Usta damgalı. Kın kitabesi sahibinin adı “Sahib el-Nuri” ibareli. Kallavi ebatlarda. Kın sırtında yavrusu (bıçak) bulunmakta. Kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş ve savat işçiliği ile dekore edilmiş. Rokoko üslubunda stilize floral ve geometrik tezyinatlı, altın vermeyli. Kabzası çift kubbeli, kını vatoz derisi detaylı, askı kancalı. Fildişi saplı yavrusu altın tezyinatlı, “E” inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 55 cm.
Yavru Uzunluk: 18 cm.

    Lot No: 74

    Lot: 74

    OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ KAMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kafkas (Çerkez) işi. Gümüş. Usta damgalı. Kın kitabesi sahibinin adı “Sahib el-Nuri” ibareli. Kallavi ebatlarda. Kın sırtında yavrusu (bıçak) bulunmakta. Kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş ve savat işçiliği ile dekore edilmiş. Rokoko üslubunda stilize floral ve geometrik tezyinatlı, altın vermeyli. Kabzası çift kubbeli, kını vatoz derisi detaylı, askı kancalı. Fildişi saplı yavrusu altın tezyinatlı, “E” inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 55 cm. Yavru Uzunluk: 18 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL LİTÜRJİK GÜMÜŞ TAS-18.Yüzyıl. Osmanlı, Balkanlar. 1777 tarihli. Ustası “Giakos”, sahibi “Giannhs Karakostas”. Repoussé (kabartma), grave (kazıma), kalemişi ve dövme tekniği ile üst seviye işçilik kalitesinde imal edilmiş. Omphalos’unda kafası 360° haraket eden Tanrıça Artemis’in kutsal hayvanı “Kyreneia Geyiği / Kyrenitis” figürü yer almakta, etrafını Yunanca ve Slavca karışık “ΤΟΎΤΙ ΚΟΥΠΑ ΕΝΕ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΟΣΤΑ ΓΙΑΚΟΣ ΤΗΝ ΕΧ ΣΤΟΡΗΜΕΝΙ 1777+” / “Bu kupa GIANNHS KARAKOSTAS'a (Siyah Kostas) aittir, GIAKOS bunu -1777 yarattı" şeklinde 2 farklı dialekte ve mix yazıma sahip anlaşılması zor bir metin çevrelemekte. Bordürün dışı “Seraphim” melekleri ile zenginleştirilmiş Bizans İmparatorluğu’nun simgesi çift başlı kartal figürü ve farklı hayvan tasvirleri tatbik edilmiş stilize madalyonlar ile çevrili.

“Agios Konstantinos / Aziz Konstantin”e hürmeten, muhtemelen “Ioannina / Yanya”lı bir usta tarafından yapılmış. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas

Çap: 12.5 cm.
Ağırlık: 186 gr.

    Lot No: 75

    Lot: 75

    OSMANLI 18.YÜZYIL LİTÜRJİK GÜMÜŞ TAS-18.Yüzyıl. Osmanlı, Balkanlar. 1777 tarihli. Ustası “Giakos”, sahibi “Giannhs Karakostas”. Repoussé (kabartma), grave (kazıma), kalemişi ve dövme tekniği ile üst seviye işçilik kalitesinde imal edilmiş. Omphalos’unda kafası 360° haraket eden Tanrıça Artemis’in kutsal hayvanı “Kyreneia Geyiği / Kyrenitis” figürü yer almakta, etrafını Yunanca ve Slavca karışık “ΤΟΎΤΙ ΚΟΥΠΑ ΕΝΕ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΟΣΤΑ ΓΙΑΚΟΣ ΤΗΝ ΕΧ ΣΤΟΡΗΜΕΝΙ 1777+” / “Bu kupa GIANNHS KARAKOSTAS'a (Siyah Kostas) aittir, GIAKOS bunu -1777 yarattı" şeklinde 2 farklı dialekte ve mix yazıma sahip anlaşılması zor bir metin çevrelemekte. Bordürün dışı “Seraphim” melekleri ile zenginleştirilmiş Bizans İmparatorluğu’nun simgesi çift başlı kartal figürü ve farklı hayvan tasvirleri tatbik edilmiş stilize madalyonlar ile çevrili. “Agios Konstantinos / Aziz Konstantin”e hürmeten, muhtemelen “Ioannina / Yanya”lı bir usta tarafından yapılmış. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Çap: 12.5 cm. Ağırlık: 186 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ LEĞEN-İBRİK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Sultani özelliklerde ve estetikte Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, Rumî üslubunda dekore edilmiş. İbrik, sabunluk ve leğen olmak üzere 3 parçadan müteşekkil, tam takım. Kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak istifli sülüs ve müsenna (aynalı kufi) hat ile tezyin edilmiş, Rumî motifler ile zenginleştirilmiş. Müstesna esere istifli sülüs hat ile “Esma-ül Hüsna” (Allah’ın 99 ismi) tatbik edilmiş, kufi hat yazılı madalyonlar ve kuşaklar uygulanmış. Kubbesel kapaklı, sabunluğu ajurlu, zarif kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik harikası yüksek kıymette koleksiyonluk bir şaheseridir. 

Ekspertiz: Eserin, Sn.Garo Kürkman tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

İbrik Yükseklik: 37 cm.
Sabunluk Çap: 17 cm.
Leğen Çap: 36 cm.
Ağırlık: 2342 gr.

    Lot No: 76

    Lot: 76

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ LEĞEN-İBRİK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Sultani özelliklerde ve estetikte Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, Rumî üslubunda dekore edilmiş. İbrik, sabunluk ve leğen olmak üzere 3 parçadan müteşekkil, tam takım. Kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak istifli sülüs ve müsenna (aynalı kufi) hat ile tezyin edilmiş, Rumî motifler ile zenginleştirilmiş. Müstesna esere istifli sülüs hat ile “Esma-ül Hüsna” (Allah’ın 99 ismi) tatbik edilmiş, kufi hat yazılı madalyonlar ve kuşaklar uygulanmış. Kubbesel kapaklı, sabunluğu ajurlu, zarif kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik harikası yüksek kıymette koleksiyonluk bir şaheseridir. Ekspertiz: Eserin, Sn.Garo Kürkman tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. İbrik Yükseklik: 37 cm. Sabunluk Çap: 17 cm. Leğen Çap: 36 cm. Ağırlık: 2342 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TIRAŞ AYNASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış ve dekore edilmiş, bombeli merkezine “Osmanlı İmparatorluk Arması” tatbik edilmiş. Kallavi ebatlarda. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral ve geometrik dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ve Osmanlı Çeyiz Kültürü’nün önemli bir unsuru olan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 25 x 18.5 cm.
Ağırlık: 1253 gr. (Ayna dahil)

    Lot No: 77

    Lot: 77

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TIRAŞ AYNASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış ve dekore edilmiş, bombeli merkezine “Osmanlı İmparatorluk Arması” tatbik edilmiş. Kallavi ebatlarda. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral ve geometrik dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ve Osmanlı Çeyiz Kültürü’nün önemli bir unsuru olan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 25 x 18.5 cm. Ağırlık: 1253 gr. (Ayna dahil)

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ “MIZIKA-I HÜMÂYUN” ARMALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. İstanbul işi. Gümüş, kazıma (grave), kalemişi ve ajur teknikleri kullanılarak uygulanmış üst seviye tezyinata sahip. Merkezine floral kompozisyonlu bir madalyon, çevresine ise sıralı kartuşlar içerisinde “Mızıka-ı Hümâyun” armaları ve “Ayasofya” tasvirleri tatbik edilmiş. Oval formda, dışa açık yüksek kenarlı, bordürü ajurlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmez, koleksiyonluk ve seçkin bir örneğidir.

Çap: 33 cm.
Ağırlık: 634 gr.

    Lot No: 78

    Lot: 78

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ “MIZIKA-I HÜMÂYUN” ARMALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. İstanbul işi. Gümüş, kazıma (grave), kalemişi ve ajur teknikleri kullanılarak uygulanmış üst seviye tezyinata sahip. Merkezine floral kompozisyonlu bir madalyon, çevresine ise sıralı kartuşlar içerisinde “Mızıka-ı Hümâyun” armaları ve “Ayasofya” tasvirleri tatbik edilmiş. Oval formda, dışa açık yüksek kenarlı, bordürü ajurlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmez, koleksiyonluk ve seçkin bir örneğidir. Çap: 33 cm. Ağırlık: 634 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AYNA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Gümüş. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındıran müstesna eser kabartma (repoussé), kazıma (grave), kalemişi ve ajur teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Merkezinde yer alan münhani rozetten çıkan ışınsal motifler ile oluşturulmuş “Mecid Şemsesi” dekorlu, stilize floral tezyinli. Bordo renk kadife zeminli, orijinal taş aynalı. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.

Çap: 33 cm.
Ağırlık: 1841 gr. (Ayna dahil)

    Lot No: 79

    Lot: 79

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AYNA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Gümüş. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındıran müstesna eser kabartma (repoussé), kazıma (grave), kalemişi ve ajur teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Merkezinde yer alan münhani rozetten çıkan ışınsal motifler ile oluşturulmuş “Mecid Şemsesi” dekorlu, stilize floral tezyinli. Bordo renk kadife zeminli, orijinal taş aynalı. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Çap: 33 cm. Ağırlık: 1841 gr. (Ayna dahil)

    USDSold
  • NİHALTER HANIMEFENDİ’YE AİT TUĞRALI GÜMÜŞ HAMAM TASI-“Devletlü İkinci İkbal Nihalter Hanımefendi Hazretleri”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Devletlü İkinci İkbal Nihalter Hanımefendi Hazretleri, Sene 1286” ibareli. Kallavi ebatlarda, yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan’a özel yapılmış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Çap: 20.5 cm.
Ağırlık: 479 gr.

    Lot No: 80

    Lot: 80

    NİHALTER HANIMEFENDİ’YE AİT TUĞRALI GÜMÜŞ HAMAM TASI-“Devletlü İkinci İkbal Nihalter Hanımefendi Hazretleri” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Devletlü İkinci İkbal Nihalter Hanımefendi Hazretleri, Sene 1286” ibareli. Kallavi ebatlarda, yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan’a özel yapılmış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Çap: 20.5 cm. Ağırlık: 479 gr.

    USDSold
  • EMSAL-İ NUR KADINEFENDİ’YE AİT TUĞRALI GÜMÜŞ LOKUMLUK-“Sultan II.Abdülhamid Han’ın Eşi Başikbal Emsal-i Nur Kadınefendi Hazretleri”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Başikbal Emsal-i Nur Hanım, 1316” ibareli. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan’a özel yapılmış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. 

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 8 x 9 cm.
Ağırlık: 139 gr.

    Lot No: 81

    Lot: 81

    EMSAL-İ NUR KADINEFENDİ’YE AİT TUĞRALI GÜMÜŞ LOKUMLUK-“Sultan II.Abdülhamid Han’ın Eşi Başikbal Emsal-i Nur Kadınefendi Hazretleri” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Başikbal Emsal-i Nur Hanım, 1316” ibareli. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan’a özel yapılmış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 8 x 9 cm. Ağırlık: 139 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI MURASSA GÜMÜŞ SAKIZLIK -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Kapak tutamağı pırlanta taş monturlü. Altın vermeyli. Kubbesel kapaklı, zarif kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette nadir koleksiyonluk örneğidir. 

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 14.5 x 13 cm.
Ağırlık: 315 gr.

    Lot No: 82

    Lot: 82

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI MURASSA GÜMÜŞ SAKIZLIK -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Kapak tutamağı pırlanta taş monturlü. Altın vermeyli. Kubbesel kapaklı, zarif kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette nadir koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 14.5 x 13 cm. Ağırlık: 315 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KAHVE CEZVESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, yalın işçilikli. Kapaklı, kapak tutamağı palamut formunda. Fildişi taşıma kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir ele geçen seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.  

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 8.5 x 29 cm.
Ağırlık: 171 gr. (Kulp dahil)

    Lot No: 83

    Lot: 83

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KAHVE CEZVESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, yalın işçilikli. Kapaklı, kapak tutamağı palamut formunda. Fildişi taşıma kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir ele geçen seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 8.5 x 29 cm. Ağırlık: 171 gr. (Kulp dahil)

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ NİHALE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda ajurlu ve yanlardan çift kulplu olarak tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece zor tesadüf edilen, yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Çap: 20 cm.
Ağırlık: 405 gr.

    Lot No: 84

    Lot: 84

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ NİHALE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda ajurlu ve yanlardan çift kulplu olarak tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece zor tesadüf edilen, yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 20 cm. Ağırlık: 405 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ GÜLEBDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda zarif dekorlu. Platform kaideli, armudi şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu. Ağzı bilezikli, palamut formunda vida kapaklı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Yükseklik: 21 cm.
Ağırlık: 393 gr.

    Lot No: 85

    Lot: 85

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ GÜLEBDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda zarif dekorlu. Platform kaideli, armudi şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu. Ağzı bilezikli, palamut formunda vida kapaklı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 21 cm. Ağırlık: 393 gr.

    USDSold
  • ÇİN 18.YÜZYIL MONOKROM GÜLEBDAN-Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel imalat. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi renkte, altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu, boynu bilezikli ve boğumlu. Fevkalade kondisyonda. Tıpkı benzeri Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda “Env. No: H.K 85-3148” ile kayıtlı olup, “Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum” kitabının 129.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. 

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum, 1995 / John Carswell

Yükseklik: 21 cm.

    Lot No: 86

    Lot: 86

    ÇİN 18.YÜZYIL MONOKROM GÜLEBDAN-Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel imalat. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi renkte, altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu, boynu bilezikli ve boğumlu. Fevkalade kondisyonda. Tıpkı benzeri Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda “Env. No: H.K 85-3148” ile kayıtlı olup, “Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum” kitabının 129.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum, 1995 / John Carswell Yükseklik: 21 cm.

    USDSold
  • ÇİN 18.YÜZYIL İMARİ STİLİ İKİ ADET GÜLEBDAN-Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel imalat. 2 adet. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi, mavi, yeşil ve mercan kırmızısı renkte stilize floral ve geometrik motifler ile tezyinli, altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu, boynu bilezikli. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri Topkapı Sarayı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. 

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum, 1995 / John Carswell

Yükseklik: 21.5 cm. - 23 cm.

    Lot No: 87

    Lot: 87

    ÇİN 18.YÜZYIL İMARİ STİLİ İKİ ADET GÜLEBDAN-Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel imalat. 2 adet. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi, mavi, yeşil ve mercan kırmızısı renkte stilize floral ve geometrik motifler ile tezyinli, altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu, boynu bilezikli. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri Topkapı Sarayı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum, 1995 / John Carswell Yükseklik: 21.5 cm. - 23 cm.

    USDSold
  • ÇİN 18.YÜZYIL BLEU-BLANC ÇİFT GÜLEBDAN-Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel imalat. Çift. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi renkte stilize lotus çiçekleri, dal ve yaprak motifleri ile tezyinli, altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu, boynu bilezikli. Fevkalade kondisyonda. Tıpkı benzeri Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda “Env. No: H.K 80-3143” ile kayıtlı olup, “Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum” kitabının 106.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. 

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum, 1995 / John Carswell

Yükseklik: 22 cm. (her biri)

    Lot No: 88

    Lot: 88

    ÇİN 18.YÜZYIL BLEU-BLANC ÇİFT GÜLEBDAN-Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel imalat. Çift. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına kobalt mavi renkte stilize lotus çiçekleri, dal ve yaprak motifleri ile tezyinli, altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu, boynu bilezikli. Fevkalade kondisyonda. Tıpkı benzeri Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda “Env. No: H.K 80-3143” ile kayıtlı olup, “Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum” kitabının 106.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum, 1995 / John Carswell Yükseklik: 22 cm. (her biri)

    USDSold
  • SAX MEISSEN 18.YÜZYIL KONT MARCOLINI DÖNEMİ PORSELEN LEĞEN İBRİK TAKIMI-18.Yüzyıl. Sax. Meissen imalat damgalı (Çifte Meç), Kont Marcolini (1774-1815) dönemi. Osmanlı Sarayı ve yakın çevresi için imal edilmiş. Rokoko üslubunda tasarlanmış ibrik ve leğenden müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı, sıraltına kobalt renkte. Altın yaldız bezemeli. Üst düzey fırça kalitesine sahip stilize floral motiflerle tezyinli. Fiyonklu madalyonlar içerisi realist çiçek buketleri ile tasvirli, altın yaldız konturlu. Haliyle. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” sayfa 89’da mevcuttur. Osmanlı Saraylısı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

İbrik Yükseklik: 33 cm.
Leğen Çap: 37 cm.

    Lot No: 89

    Lot: 89

    SAX MEISSEN 18.YÜZYIL KONT MARCOLINI DÖNEMİ PORSELEN LEĞEN İBRİK TAKIMI-18.Yüzyıl. Sax. Meissen imalat damgalı (Çifte Meç), Kont Marcolini (1774-1815) dönemi. Osmanlı Sarayı ve yakın çevresi için imal edilmiş. Rokoko üslubunda tasarlanmış ibrik ve leğenden müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı, sıraltına kobalt renkte. Altın yaldız bezemeli. Üst düzey fırça kalitesine sahip stilize floral motiflerle tezyinli. Fiyonklu madalyonlar içerisi realist çiçek buketleri ile tasvirli, altın yaldız konturlu. Haliyle. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” sayfa 89’da mevcuttur. Osmanlı Saraylısı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ İbrik Yükseklik: 33 cm. Leğen Çap: 37 cm.

    USDSold
  • MEISSEN 18.YÜZYIL “SAX” PORSELEN ÇİFT CACHE-POT-18.Yüzyıl. Meissen imalat (çifte meç) damgalı. Çift, orijinal tablalı. Altın yaldız bezemeli, krokodil desenli, stilize floral motiflerle tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Yüksek Erkânı’nın estetik zevkini gözler önüne seren ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Saksı Tabağı Çap: 15 cm. (her biri)
Saksı Ölçüsü: 15 x 16.5 cm. (her biri)

    Lot No: 90

    Lot: 90

    MEISSEN 18.YÜZYIL “SAX” PORSELEN ÇİFT CACHE-POT-18.Yüzyıl. Meissen imalat (çifte meç) damgalı. Çift, orijinal tablalı. Altın yaldız bezemeli, krokodil desenli, stilize floral motiflerle tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Yüksek Erkânı’nın estetik zevkini gözler önüne seren ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Saksı Tabağı Çap: 15 cm. (her biri) Saksı Ölçüsü: 15 x 16.5 cm. (her biri)

    USDSold
  • OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “SAZ ÜSLUBU” ALTIN BEZEMELİ SERAMİK TABAK-16.Yüzyıl sonu. Osmanlı, İznik. Saz üslubu, nadir tesadüf edilen altın bezemeli süslemelere sahip. Merkezi saz motifli, lale ve karanfil motifleri ile tezyinli. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Siyah konturlü. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 29 cm.

    Lot No: 91

    Lot: 91

    OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “SAZ ÜSLUBU” ALTIN BEZEMELİ SERAMİK TABAK-16.Yüzyıl sonu. Osmanlı, İznik. Saz üslubu, nadir tesadüf edilen altın bezemeli süslemelere sahip. Merkezi saz motifli, lale ve karanfil motifleri ile tezyinli. Arkası ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Siyah konturlü. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 29 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi penç motifli, etrafı cennet meyvesi “Nar” motifleri ve “Rumî” madalyonlar ile tezyinli. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 30 cm.

    Lot No: 92

    Lot: 92

    OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi penç motifli, etrafı cennet meyvesi “Nar” motifleri ve “Rumî” madalyonlar ile tezyinli. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 30 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK SÜRAHİ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Kallavi ebatlarda. Stilize motiflerle tezyinli gövdesine çevresi ışınsal çizgili kazıma kafes taramalı madalyonlar ile baklava düzeninde yerleştirilmiş kabartma benekler uygulanmış, serbest fırça iğne yapraklı dallar ile zenginleştirilmiş. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına firuze ve kobalt mavi renklerde. Pedestal kaideli, basık ve şişkin küresel gövdeli, gaga ağızlı ve tek şerit kulplu, boynu bilezikli, haliyle.

Tıpkı benzeri “Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu”nda yer almakta olup "Kütahya Çini ve Seramikleri" kitabının 84.sayfasında ve “Yadıgâr-ı Kütahya” kitabının 64.sayfasında yayınlanmıştır. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Yükseklik: 93 cm.

    Lot No: 93

    Lot: 93

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK SÜRAHİ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Kallavi ebatlarda. Stilize motiflerle tezyinli gövdesine çevresi ışınsal çizgili kazıma kafes taramalı madalyonlar ile baklava düzeninde yerleştirilmiş kabartma benekler uygulanmış, serbest fırça iğne yapraklı dallar ile zenginleştirilmiş. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına firuze ve kobalt mavi renklerde. Pedestal kaideli, basık ve şişkin küresel gövdeli, gaga ağızlı ve tek şerit kulplu, boynu bilezikli, haliyle. Tıpkı benzeri “Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu”nda yer almakta olup "Kütahya Çini ve Seramikleri" kitabının 84.sayfasında ve “Yadıgâr-ı Kütahya” kitabının 64.sayfasında yayınlanmıştır. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Yükseklik: 93 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” SERAMİK TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozu lale motifli olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, lavanta ve kobalt mavi renklerde. Tek kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15.5 cm.

    Lot No: 94

    Lot: 94

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” SERAMİK TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozu lale motifli olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, lavanta ve kobalt mavi renklerde. Tek kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” SERAMİK TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, sarı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Tek kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Provenans: Eser, Sotheby’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 24.04.2012 tarihli “L12225” numaralı müzayede kataloğunda Lot 198 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15 cm.

    Lot No: 95

    Lot: 95

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” SERAMİK TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, sarı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Tek kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Eser, Sotheby’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 24.04.2012 tarihli “L12225” numaralı müzayede kataloğunda Lot 198 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” SERAMİK TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Aykırı ebatta yuvarlak formlu, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, sarı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 16 cm.

    Lot No: 96

    Lot: 96

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” SERAMİK TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Aykırı ebatta yuvarlak formlu, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, sarı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 16 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK GÜLEBDAN-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Stilize floral motiflerle tezyinli gövdesine içerisi kazıma kafes taramalı madalyonlar uygulanmış. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına toprak kırmızısı, sarı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Siyah konturlü. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli ve boynu bilezikli. Bileziği noktalı zikzak bezemeli kuşağa sahip. Haliyle. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Yükseklik: 19.5 cm.

    Lot No: 97

    Lot: 97

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK GÜLEBDAN-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Stilize floral motiflerle tezyinli gövdesine içerisi kazıma kafes taramalı madalyonlar uygulanmış. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına toprak kırmızısı, sarı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Siyah konturlü. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli ve boynu bilezikli. Bileziği noktalı zikzak bezemeli kuşağa sahip. Haliyle. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Yükseklik: 19.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK ASLAN FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Platform kaide üzerinde uzanmış, pençeleri ile çiçek tutan aslan figürü. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, sarı renk sır akıtmalı ve sıraltına taba renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. 

Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu'na "5156" envanter numarası ile kayıtlı olan benzer örnek “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” kitabında 102 no’lu eser olarak yer almaktadır. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Referans: Türk Devri Çanakkale Seramikleri, 1971 / Gönül Öney
Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi, 1991 / John Carswell, Gönül Öney

Ölçüler: 19 x 22 x 6.5 cm.

    Lot No: 98

    Lot: 98

    OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK ASLAN FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Platform kaide üzerinde uzanmış, pençeleri ile çiçek tutan aslan figürü. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, sarı renk sır akıtmalı ve sıraltına taba renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu'na "5156" envanter numarası ile kayıtlı olan benzer örnek “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” kitabında 102 no’lu eser olarak yer almaktadır. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Türk Devri Çanakkale Seramikleri, 1971 / Gönül Öney Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi, 1991 / John Carswell, Gönül Öney Ölçüler: 19 x 22 x 6.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK KUŞ FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, yeşil renk sır akıtmalı ve sıraltına koyu yeşil renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Türk Devri Çanakkale Seramikleri, 1971 / Gönül Öney 
Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi, 1991 / John Carswell, Gönül Öney

Ölçüler: 21 x 18 x 10 cm.

    Lot No: 99

    Lot: 99

    OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK KUŞ FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, yeşil renk sır akıtmalı ve sıraltına koyu yeşil renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Türk Devri Çanakkale Seramikleri, 1971 / Gönül Öney Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi, 1991 / John Carswell, Gönül Öney Ölçüler: 21 x 18 x 10 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK ASLAN FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, yeşil renk sır akıtmalı ve sıraltına koyu yeşil renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Ayakları bilezikli dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Benzer örneği “Atina Benaki Müzesi Koleksiyonu”nda 19137 envanter numarası ile kayıtlı olup “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” isimli kitapta 104 no’lu eser olarak yayınlanmıştır.

Ölçüler: 21 x 20 x 8 cm.

    Lot No: 100

    Lot: 100

    OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK ASLAN FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, yeşil renk sır akıtmalı ve sıraltına koyu yeşil renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Ayakları bilezikli dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Benzer örneği “Atina Benaki Müzesi Koleksiyonu”nda 19137 envanter numarası ile kayıtlı olup “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” isimli kitapta 104 no’lu eser olarak yayınlanmıştır. Ölçüler: 21 x 20 x 8 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK AT FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, yeşil renk sır akıtmalı ve sıraltına koyu yeşil renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Ayakları bilezikli dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Benzer örneği “Atina Benaki Müzesi Koleksiyonu”nda 1449 envanter numarası ile kayıtlı olup “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” isimli kitapta 105 no’lu eser olarak yayınlanmıştır.

Ölçüler: 19 x 18 x 8 cm.

    Lot No: 101

    Lot: 101

    OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK AT FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, yeşil renk sır akıtmalı ve sıraltına koyu yeşil renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Ayakları bilezikli dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Göğüs kısmında kabartma bir rozet mevcut. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Benzer örneği “Atina Benaki Müzesi Koleksiyonu”nda 1449 envanter numarası ile kayıtlı olup “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” isimli kitapta 105 no’lu eser olarak yayınlanmıştır. Ölçüler: 19 x 18 x 8 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK HÖRGÜÇLÜ DEVE FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, sarı renk sır akıtmalı ve sıraltına taba renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Ayakları bilezikli dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Benzer örneği “Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu”nda 1867 envanter numarası ile kayıtlı olup “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” isimli kitapta 103 no’lu eser olarak yayınlanmıştır.

Ölçüler: 18 x 23 x 8 cm.

    Lot No: 102

    Lot: 102

    OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK HÖRGÜÇLÜ DEVE FİGÜRÜ (KAP)-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, detaylar zemine hamur yapıştırma tekniğiyle kabartma olarak belirlenmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, sarı renk sır akıtmalı ve sıraltına taba renkte. Yer yer sırüstü boya kullanılarak motifsel hareket kazandırılmış. Ayakları bilezikli dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Benzer örneği “Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu”nda 1867 envanter numarası ile kayıtlı olup “Türk Devri Çanakkale Seramikleri” isimli kitapta 103 no’lu eser olarak yayınlanmıştır. Ölçüler: 18 x 23 x 8 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK KÖRÜKLÜ FENER-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile stilize tezyinatlı. Kabaralı ve ajurlu yuvarlak gövdeye sahip. Kapaklı, taşıma kulplu, asma kancalı ve bez körüklü, körüğü yenilenmiş. Tek mumluklu haznesi mevcut. Benzer örneği “Tombak” kitabının 33.sayfasında yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın günümüze kadar eksiksiz ve yüksek kondisyonda ulaşmış seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018

Çap: 27.5 cm.

    Lot No: 103

    Lot: 103

    OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK KÖRÜKLÜ FENER-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile stilize tezyinatlı. Kabaralı ve ajurlu yuvarlak gövdeye sahip. Kapaklı, taşıma kulplu, asma kancalı ve bez körüklü, körüğü yenilenmiş. Tek mumluklu haznesi mevcut. Benzer örneği “Tombak” kitabının 33.sayfasında yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın günümüze kadar eksiksiz ve yüksek kondisyonda ulaşmış seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Çap: 27.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK KAPAKLI SAHAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Tıpkı benzer örnekleri “Tombak” kitabının 103. ve 104.sayfalarında yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ve koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018

Ölçüler: 11.5 x 15 cm.

    Lot No: 104

    Lot: 104

    OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK KAPAKLI SAHAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Tıpkı benzer örnekleri “Tombak” kitabının 103. ve 104.sayfalarında yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ve koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 11.5 x 15 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK HAMAM TASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Bakırdan dövme tekniği ile yayvan yuvarlak formlu, geniş tabanlı, yüksek kenarlı ve ağzı dilimli şekilde tasarlanılarak imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Repoussé (kabartma) ve grave (kazıma) teknikleri kullanılarak “Münhanî” üslubunda tezyin edilmiş. Tombağı yüksek kondisyonda. Türk Maden Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018

Çap: 20 cm.

    Lot No: 105

    Lot: 105

    OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK HAMAM TASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Bakırdan dövme tekniği ile yayvan yuvarlak formlu, geniş tabanlı, yüksek kenarlı ve ağzı dilimli şekilde tasarlanılarak imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Repoussé (kabartma) ve grave (kazıma) teknikleri kullanılarak “Münhanî” üslubunda tezyin edilmiş. Tombağı yüksek kondisyonda. Türk Maden Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Çap: 20 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ ABDEST İBRİĞİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış ve dekore edilmiş, bafon. Kallavi ebatlarda. Platform kaideli, armudi gövdeli, uzun emzikli ve Rokoko “S” kulplu. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı kozalak formunda. Fevkalade kondisyonda. Türünün seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.

Yükseklik: 38 cm.

    Lot No: 106

    Lot: 106

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ ABDEST İBRİĞİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış ve dekore edilmiş, bafon. Kallavi ebatlarda. Platform kaideli, armudi gövdeli, uzun emzikli ve Rokoko “S” kulplu. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı kozalak formunda. Fevkalade kondisyonda. Türünün seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Yükseklik: 38 cm.

    USDSold