Arthill Müzayedeleri, Hüseyin KOCABAŞ ve Türk İslam Sanatı Uzmanı Müzeolog Dr.Zübeyde Cihan Özsayıner direktörlüğünde konusunun en değerli uzman ve otoritelerinin ekspertiz ve katkıları ile hazırlanmakta, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanlarının onayı ile gerçekleşmektedir.
Eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. Eserler ile ilgili olarak +90 538 833 1391 no'lu telefondan bilgi alabilir, ayrıca randevu oluşturarak The Ritz-Carlton Residence'daki adresimizde koleksiyonu yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
Müzayedelerimizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra "7" (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TCMB" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %30 aracılık hizmeti uygulanır.
OSMANLI HANEDAN ALAMETİ SARAY İŞİ SULTANİ GÖĞÜS BROŞU
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Saray kuyumcuları tarafından “Arma-i Osmanî / Osmanlı İmparatorluk Arması” model alınarak imal edilmiş. Altın montür üzeri 5 adedi iri 220’den fazla elmas ve 69 adet güvercin kanı renkte yakut taş ile bezeli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın tasarım harikası eşsiz bir başyapıtı, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheseridir.
Provenans: Özel Koleksiyon
Osmanlı Hanedanı Eski Koleksiyonu. Provenans mektubu mevcuttur.
Referans: Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu
Ölçüler: 66 x 101 mm.
Ağırlık: 44 gr.
Müstesna eserde, Osmanlı Devlet Arması’nda ki üslup devam ettirilerek simgesel anlamda “yıldız” hayatın sebebi, gündüz ve aydınlığın simgesi olarak halifeliği, “hilal” Osmanlı Devleti’nin meliki padişahı, “silahlar” devlet gücünü, “çiçekler”de sevgi ve muhabbeti ifade etmekte. Osmanlı Devlet Arması’nda Osmanlı Sancağı ve Hilafet Sancağı olarak iki sancak bulunurken eserde sadece boydan boya sıralı yakutlar ile zenginleştirilmiş Osmanlı Sancağı’na yer verilmiş, sancağın nihayetlendiği yer uzun lale formlu bir fiyonk ile tamamlanmış. Diğer yönde en üstte “Baltacılar Ocağı”nın kullandığı tören silahı tek yüzlü teber (balta), altında ise Türklerin milli silahı ok ve mızrak bulunmakta.
Share
Ask a question
Ask a question
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI MURASSA ALTIN (SORGUÇ) NİŞAN
“Arma-i Osmanî / Osmanlı İmparatorluk Arması”
Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğralı (Fes Sorgucu) nişan. Saray Kuyumcusu “Ermeni” usta damgalı. Murassa. Altın montür üzeri elmas, yakut ve zümrüt taşlar ile bezeli. Sultani özelliklerde üst seviye işçiliğe ve görülmemiş heybetli ebatlara sahip. Fevkalade kondisyonda. Orijinal muhafazası ile birlikte. Eserin görseli “Antika Ansiklopedisi” ve “Osmanlı Padişahları ve Musevi Tebaaları” kitaplarının kapağında kullanılmış. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı ve paha biçilmez müzelik şaheseridir.
Literatür: Osmanlı Padişahları ve Musevi Tebaaları - Les Sultans Ottomans et Leurs Sujets Juifs, 1999 / Harry Ojalvo (Kapak Resmi)
Antika Ansiklopedisi, 1998 / Antik A.Ş Kültür Yayınları, (Kapak Resmi, Sayfa: 119)
Provenans: Özel Koleksiyon
Referans: Referans: Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular, 2022 / Arsen Yarman
Ölçüler: 105 x 90 mm.
Ağırlık: 106 gr.
Share
Ask a question
Ask a question
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI MURASSA ALTIN 27.CÜLÛS-I HÜMÂYUN NİŞANI
“Arma-i Osmanî / Osmanlı İmparatorluk Arması”
Sultan II.Abdülhamid Han’ın 27.Cülûs’u için özel yapım. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Sene 27” ibareli. Murassa. Altın montür üzeri elmas, safir, yakut ve zümrüt taşlar ile bezeli. Sultani özelliklerde üst seviye işçiliğe sahip. Fevkalade kondisyonda. Orijinal muhafazası ile birlikte, muhafazası “Hanedan Tacı” ve Sultan II.Abdülhamid “A” inisiyalli. Eserin görseli “Osmanlı Hanedanın Yapısı” isimli kitabın kapağında ve “Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular” kitabının arka ve iç kapağı ile farklı sayfalarında kullanılmış. Sultan’ın 25.Cülûs’u sebebiyle yapılan benzer nişan “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”nda, görseli ise “Cevher / Jewel” kitabının 113.sayfasında yer almakta. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı ve paha biçilmez müzelik şaheseridir.
Literatür: Osmanlı Hanedanın Yapısı, 2018 / A. D. Alderson (Kapak Resmi)
Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular, 2022 / Arsen Yarman (Cilt: 1 Bölüm 3 Tüm Sayfalar, Sayfa 133 / Cilt:2 Arka Kapak, İç Kapak, Sayfa: 489
Provenans: Özel Koleksiyon
Sotheby’s New York, 2018 / Arts of the Islamic World, Lot: 240
Referans: Cevher / Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi / Sayfa: 113
Ölçüler: 82 x 70 mm.
Ağırlık: 50 gr.
Share
Ask a question
Ask a question
SULTAN ABDÜLMECİD HAN MURASSA TASVİR-İ HÜMÂYÛN NİŞANI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Murassa. Eski Türkçe ile “Sebuh Manas” imzalı, Hicri 1273 tarihli. Sultan Abdülmecid Han’ın sipariş ettiği 6 adet Tasvir-i Hümâyûn Nişanı’ndan bir tanesi. Elmas kakma, altın ve gümüş montürlü murassa çerçeve içerisinde. Sultan Abdülmecid Han, Paris’te görevli bulunan Osmanlı Ermenisi ressam ve diplomat Sebuh Manas’a 6 adet taltifat amaçlı nişan olarak "Tasvir-i Hümâyûn" siparişi vermiş ve ardından Sebuh Manas’ı bu sebeple ödüllendirmiştir. Müstesna eser, "Osmanlı Saray Kuyumcuları“ kitabının "Sultan Abdülmecid Dönemi" bölümündeki tüm sayfarda ve Osmanlı Madalyaları ve Nişanları” kitabının 221.sayfasında kullanılmıştır. Fevkalade kondisyonda. Diğer örnekler “Khalili Koleksiyonu”nda ve “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda (Envanter No: 17/217 ile kayıtlı) bulunmaktadır. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir.
Literatür: Osmanlı Saray Kuyumcuları, 2019 / Garo Kürkman (Sultan Abdülmecid Dönemi Tüm Sayfalar)
Osmanlı Madalyaları ve Nişanları - Ottoman Medals and Orders , 2001 / Metin Erüreten (Sayfa: 221)
Ölçüler: 43 x 36 mm.
Ağırlık: 124 gr.
Share
Ask a question
Ask a question
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI ZERENDUD LEVHA
“Medresetü’l Hattâtîn Muallimi Mustafa Ferîd Bey”
19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. “Mustafa Ferîd Bey” ketebeli. Ketebesi “Ferîd” şeklinde atılmış. Sultan Abdülmecid Han (Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima) tuğrası. Zerendud tekniği kullanılarak siyah zemin üzerine sülüs hattı ile çekilmiş. Altın ile “Rokoko” üslubunda zengin tezhipli. Altın cetvelli. Ferîd Bey’in zor tesadüf edilen levhalarından. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 48.5 x 59 cm.
Mustafa Ferîd Bey, 1858 yılında İstanbul Aksaray Horhor’da doğdu. Dîvân-ı Hümâyûn mensuplarından ve Şâbânî şeyhlerinden Ali Necib Efendi'nin oğludur. 1871'de Dîvân-ı Hümâyûn'da Sâmi Efendi'den (1838-1912) divâni, celî divâni yazılarını ve tuğra çekmesini meşk etti. Şevki Efendi’den (1829-1887) sülüs nesih yazılarını öğrendi. Hocasının vefatından sonra, Sâmi Efendi'den tahsilini tamamlayarak icazet aldı. Dîvân-ı Hümâyûn'daki muhtelif kademelerde çalıştıkdan sonra, Mühimme Kalemi Müdürü iken Meşrutiyet'de emekli oldu. Medresetü'l-Hattâtin'in açılışından itibaren, burada divâni ve celî divâni hatlarını meraklılarına öğretti. Ayrıca vekaleten tezhip dersleri de verdi. Harf İnkılâbı’ndan sonra görevine son verildi. 1930'lu yılların başında vefat eden Ferid Bey'in yazılarına nadiren rastlanmaktadır. Hüsn-i hattaki en başarılı talebesi Halim Özyazıcı'dır.
Share
Ask a question
Ask a question
OSMANLI İMPARATORLUK ARMALI “SARAY İŞİ” MAKAM ÖRTÜSÜ
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde. Mihraplı tip. Dival işi, simli. Bordo renk kadife zemin üzerine “Osmanlı Rokokosu” üslubunda altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. Mihrap merkezi “Osmanlı İmparatorluk Arması” dekorlu, Rokoko abartılı stilize motifler ile bezeli, floral kompozisyonlar ile tezyinli. Astarlı, asma aparatları mevcut. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette Saray kökenli eşsiz bir örneğidir.
Ölçüler: 140 x 80 cm.
Share
Ask a question
Ask a question
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA İÇİN YAPILMIŞ MURASSA “DERSAÂDET” MÜZİKLİ OTURTMA SAAT
19.Yüzyıl. Osmanlı. Dersaâdet (Haliç) imalatı. Saray ustaları tarafından “Vezir Ahmed Reşad Paşa” için özel olarak yapılmış. Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı, Hicri 1317 tarihli. Marşlı (müzikli) tipte kubbeli oturtma konsol saat. Her saat başı farklı "Osmanlı Mûsikisi" çalmakta. Arkasında Eski Türkçe ile kurulması ve çaldığı Osmanlı Marş ve şarkılar hakkında izahat yer almakta. Sultani özelliklerde ve heybetli ebatlarda "Barok" üslubunda tasarlanmış ve dekore edilmiş. Murassa, elmas ve yakutlarla zenginleştirilmiş. Gümüş üzeri kobalt renk mine işçilikli, altın bezemeli. Kadranı "Eski Türkçe (Osmanlıca)" rakamlı. Kasası bağa (kaplumbağa kabuğu) kaplama, altın vermey bronz işçilikli. Madalyonu istifli hat ile “Ahmet Reşad, Dersaâdet Mamulatı Hicri 1317” ibareli. Ay-Yıldız formlu kadran tacı “Sultan II.Abdülhamid Han (El Gazi)” tuğralı ve “Duâ-yı Sultân, Sebeb-i gufrân” ibareli. Kadran kitabesinde “Hilkat-ı isti’dâta göre çalışıp Mîmâr olanları gör, Kudreti zil sefâlete kapdırup Mahkûm olanları gör” yazmakta. Arka kapağında Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Arma-i Osmanî” (Osmanlı İmparatorluk Arması) ve “İş bu saat Dersaâdet’te imal olmuştur, Makinası gayet kuvvetli doğru gider, Haftada bir defa kurulur, Müzikâsı on iki saatte bir kurulur, Her saat başında bir hava çalar, Hamidiye Marşı, Bülbül Peşrevi, On kıt’a Osmanlı Şarkısına hâvîdir” izahati mevcut. Haliyle, bakım gerekiyor. Dersaâdet (Haliç) yapımı bu tip saatler “Topkapı Sarayı (1 adet Yıldız Sarayı’ndan intikal)”, “Dolmabahçe Sarayı (2 adet)”, “Beylerbeyi Sarayı (1 adet)” ve özel koleksiyonlardaki 1-2 örnek ile sınırlıdır. Tıpkı benzerleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa için yapılması sebebiyle tarihi önem ve kıymete sahip ele geçmez müzelik şaheserdir.
Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu
Ölçüler: 84 x 52 x 48 cm.
Vezir ve Nazır Ahmed Reşad Paşa 1848-1927 yılları arasında yaşamış, Sultan II.Abdülhamit Han devrinin en seçkin ve önemli devlet adamlarındandır. Şahsına vezirlik rütbesi ile devrin en büyük takdir beratı olan “Menşur’u Ali” verilmiştir. 1898-1904 yılları arası “Maliye Nazırlığı” görevinde bulunmuş vezirlerdendir. Mimar Mehmet Efendi’ye inşası 14 yıl süren meşhur “Ahmed Reşad Paşa Köşkü”nü yaptırmıştır. Köşkün açılışında resmi bir kabul töreni düzenlenmiş, törende devrin mülki, askeri ve sivil devlet erkânının hemen hepsi hazır bulunmuşlardır. Bu tören uzun yıllar konulmuş, köşkte yapılan bu görkemli törenler zaman içinde tarihi konağın önemini kat kat arttırmıştır. Vezir Ahmed Reşad Paşa Maliye Nazırı iken ölen kızı Suad Hanım adına Erenköy’de bir cami yaptırmış, bu camiye nispetle o semtin adı da Suadiye kalmıştır. Ahmed Reşad Paşa, Ayşe Kulin'in Veda romanında önemli bir rol oynar.
Share
Ask a question
Ask a question
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI YILDIZ PORSELEN TABAK
“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu”
19.Yüzyıl. Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 5” tarihli. “Ser mücellid-i Hazreti Şehriyari” yapımı. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Saray işi, Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Merkezinde altın ile çekilmiş “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğrası ve “el-Gazi” mahlası yer almakta. Yoğun altın yaldız ile Rumî üslubu tezyinatlı, çevresi halkâr bordürlü, altın konturlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, hafif çukur gövdeli, dışa dönük kenarlı. Eserin “Ser mücellid-i Hazreti Şehriyari” imzalı tıpkı benzeri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda, görseli ise “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 353. Sayfasında yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir.
Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa:116)
Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa:353)
Çap: 24 cm.
Türk Çini Sanatı’nı canlandırmak, yeni bir yön ve hız vermek amacıyla Sultan II. Abdülhamid Han tarafından 1891 yılında Yıldız Sarayı bahçesinde Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu kurulmuştur. Hemen üretime başlayan Fabrika, 1894 depreminde zarar görmüş, aynı yıl İtalyan Mimar Raimondo d’Aronco’ya adeta yeniden yaptırılmıştır. Fabrika’nın kuruluşunda gerekli olan ileri teknoloji, her türlü malzeme ve kalıp Fransa'daki Sèvres ve Limoges fabrikalarından getirilmiştir. Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu’nda üretilen eserlerin tümünde fabrikanın orijinal amblemi olan “Ay-Yıldız” damgası yer almaktadır. Damganın hemen altında eserin hangi yılda üretildiği yazar. Hereke Fabrikası gibi bir imparatorluk fabrikası olan Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu’nda üretilen porselenler, öncelikli olarak son dönem saray, köşk ve kasırların dekorasyonunda kullanılmış ve armağan olarak yabancı hanedanlara sunulmuştur. Fabrikada birçok yerli ve yabancı sanatçı çalışmıştır. Bu sanatçıların en önemlilerinden biri olan Halid Naci, padişah tarafından yetiştirilmek üzere Sèvres Porselen Fabrikası'na gönderilmiştir. Fabrikanın kurulduğu ilk yıllarda üretilen eserler, form ve bezeme açısından Fransız porselenlerinin etkisindedir. Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu’ndaki üretim, 1909 yılında, Sultan II. Abdülhamid’in tahtan indirilmesiyle durdurulmuştur. Bu dönemde Müze-i Hümâyûn Müdürlüğü'ne bağlanan fabrikanın yeniden üretime geçmesi için Müze-i Hümâyûn’un müdürü olan Osman Hamdi Bey girişimlerde bulunmuştur. 1910 yılında Osman Hamdi Bey'in ölümüyle Halil Edhem Bey, Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu'nu yeniden çalıştırma hazırlıklarına başlar ve 1911 yılında fabrikada yeniden üretime geçilir.
Share
Ask a question
Ask a question