Lot: 1

Current Price: 1 USD Starting Bid: 1 USD Estimated: 8.000 - 12.000 USD Losing Winning

SULTAN ABDÜLMECİD HAN İÇİN YAPILMIŞ ÇİFT DUVAR TABAĞI

“Edme-Alexandre-Francisque Rousseau” 19.Yüzyıl. Fransız. Sultan Abdülmecid Han için özel yapım. “Rousseau / Fournisseur du Roi” ve “Aich” damgalı. Saray tedarikçisi altın madalyalı “Edme-Alexandre-Francisque Rousseau” tasarımı. Çift. Kallavi ebatlarda. Bordürlerinde yer alan madalyonlara “Sultan Abdülmecid Han Tuğrası” ve çatılmış “Osmanlı Sancakları” tatbik edilmiş. Rokoko üslubunda tezyinatlı, girlandlı motifler ile çevrelenmiş deniz kabuklarından oluşan floral kompozisyonlu. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserlerdir. Referans: Saray Porselenlerinden İzler, 2007 / TBMM Milli Saraylar Çap: 34 cm. (her biri)

- USD
Place Bid You're Winning Your bid sent
İzleyici olarak girdiniz
Pey veremezsiniz.
Pey vermek için butonu sağa çekin
  • The live auction completed. Thank you for your participation.
  •  
  • Lots
  • Winnings
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN İÇİN YAPILMIŞ ÇİFT DUVAR TABAĞI-“Edme-Alexandre-Francisque Rousseau”

19.Yüzyıl. Fransız. Sultan Abdülmecid Han için özel yapım. “Rousseau / Fournisseur du Roi” ve “Aich” damgalı. Saray tedarikçisi altın madalyalı “Edme-Alexandre-Francisque Rousseau” tasarımı. Çift. Kallavi ebatlarda. Bordürlerinde yer alan madalyonlara “Sultan Abdülmecid Han Tuğrası” ve çatılmış “Osmanlı Sancakları” tatbik edilmiş. Rokoko üslubunda tezyinatlı, girlandlı motifler ile çevrelenmiş deniz kabuklarından oluşan floral kompozisyonlu. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserlerdir.

Referans: Saray Porselenlerinden İzler, 2007 / TBMM Milli Saraylar

Çap: 34 cm. (her biri)

    Lot No: 1

    Lot: 1

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN İÇİN YAPILMIŞ ÇİFT DUVAR TABAĞI-“Edme-Alexandre-Francisque Rousseau” 19.Yüzyıl. Fransız. Sultan Abdülmecid Han için özel yapım. “Rousseau / Fournisseur du Roi” ve “Aich” damgalı. Saray tedarikçisi altın madalyalı “Edme-Alexandre-Francisque Rousseau” tasarımı. Çift. Kallavi ebatlarda. Bordürlerinde yer alan madalyonlara “Sultan Abdülmecid Han Tuğrası” ve çatılmış “Osmanlı Sancakları” tatbik edilmiş. Rokoko üslubunda tezyinatlı, girlandlı motifler ile çevrelenmiş deniz kabuklarından oluşan floral kompozisyonlu. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserlerdir. Referans: Saray Porselenlerinden İzler, 2007 / TBMM Milli Saraylar Çap: 34 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ PORSELEN TABAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) inisiyalli. Sultan için özel yapım. Müstesna eserin iç bordüründe altın ile çekilmiş Sultan II.Abdülhamid Han’ın latin harfleri ile oluşturulmuş “A.H” inisiyali yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve pembe renk boyamalı, altın yaldız bezemeli. TBMM Milli Saraylar “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler” adlı kitapta benzer örnekler mevcuttur. Emsalleri Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmekte olan ve padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de ayrıca büyük önem arz eden gerçek koleksiyonluk eserdir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Çap: 23 cm.

    Lot No: 2

    Lot: 2

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ PORSELEN TABAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) inisiyalli. Sultan için özel yapım. Müstesna eserin iç bordüründe altın ile çekilmiş Sultan II.Abdülhamid Han’ın latin harfleri ile oluşturulmuş “A.H” inisiyali yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve pembe renk boyamalı, altın yaldız bezemeli. TBMM Milli Saraylar “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler” adlı kitapta benzer örnekler mevcuttur. Emsalleri Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmekte olan ve padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de ayrıca büyük önem arz eden gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 23 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN'IN KIZI AYŞE SULTAN’A AİT “BACCARAT” KARAF-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı Hanedan parçası. Fransız, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından Ayşe Sultan için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserin billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezdeki madalyon içerisi altın yaldız ile “Hanedan Tacı” ve “Ayşe Sultan” inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir.

Yükseklik: 16.5 cm.

    Lot No: 3

    Lot: 3

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN'IN KIZI AYŞE SULTAN’A AİT “BACCARAT” KARAF-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı Hanedan parçası. Fransız, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından Ayşe Sultan için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserin billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezdeki madalyon içerisi altın yaldız ile “Hanedan Tacı” ve “Ayşe Sultan” inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir. Yükseklik: 16.5 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN'IN KIZI AYŞE SULTAN’A AİT “BACCARAT” KRİSTAL TAKIM-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı Hanedan parçası. Fransız, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından Ayşe Sultan için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası tepsi, karaf ve iki kadehten oluşan tam takım. Billur renk yüzeyleri kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezdeki madalyonlar içerisi altın yaldız ile “Hanedan Tacı” ve “Ayşe Sultan” inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserlerdir.

Tepsi Ölçüsü: 23 x 33 cm.
Karaf Yüksekliği: 34 cm.
Bardak Yüksekliği: 16 cm. (her biri)

    Lot No: 4

    Lot: 4

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN'IN KIZI AYŞE SULTAN’A AİT “BACCARAT” KRİSTAL TAKIM-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı Hanedan parçası. Fransız, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından Ayşe Sultan için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası tepsi, karaf ve iki kadehten oluşan tam takım. Billur renk yüzeyleri kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezdeki madalyonlar içerisi altın yaldız ile “Hanedan Tacı” ve “Ayşe Sultan” inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserlerdir. Tepsi Ölçüsü: 23 x 33 cm. Karaf Yüksekliği: 34 cm. Bardak Yüksekliği: 16 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN'A AİT “BACCARAT” KARAF-19.Yüzyıl. Osmanlı Hanedan parçası. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Fransız, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından Sultan Abdülaziz Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserin billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezdeki madalyon içerisinde kesme (grave) tekniği ile uygulanmış Sultan Abdülaziz Han’ın (Abdülaziz Han bin Mahmud el-muzaffer daima) tuğrası yer almakta. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu ve iri uzun kulplu. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir.

Yükseklik: 33 cm.

    Lot No: 5

    Lot: 5

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN'A AİT “BACCARAT” KARAF-19.Yüzyıl. Osmanlı Hanedan parçası. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Fransız, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından Sultan Abdülaziz Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserin billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Merkezdeki madalyon içerisinde kesme (grave) tekniği ile uygulanmış Sultan Abdülaziz Han’ın (Abdülaziz Han bin Mahmud el-muzaffer daima) tuğrası yer almakta. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu ve iri uzun kulplu. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir. Yükseklik: 33 cm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN'A AİT “DAUM” ŞERBET TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı Hanedan parçası. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Fransız, Grand Prix madalyalı “Daum” tarafından Sultan Abdülaziz Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Altı adet kadehten oluşan tam takım. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserlerin billur renk yüzeyleri kesme (grave) tekniği ile zarif dekorlu. Merkezlerinde kazıma (grave) tekniği ile uygulanmış Sultan Abdülaziz Han’ın Osmanlıca inisiyali “A.A” yer almakta. Altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserlerdir.

Yükseklik: 17 cm. (her biri)

    Lot No: 6

    Lot: 6

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN'A AİT “DAUM” ŞERBET TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı Hanedan parçası. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Fransız, Grand Prix madalyalı “Daum” tarafından Sultan Abdülaziz Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Altı adet kadehten oluşan tam takım. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserlerin billur renk yüzeyleri kesme (grave) tekniği ile zarif dekorlu. Merkezlerinde kazıma (grave) tekniği ile uygulanmış Sultan Abdülaziz Han’ın Osmanlıca inisiyali “A.A” yer almakta. Altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserlerdir. Yükseklik: 17 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN MURASSA ALTIN “EMPERYAL” ENFİYE KUTUSU-“Abdülaziz Han bin Mahmud el-Muzaffer daima”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için özel yapım. Altın. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Merkezinde testere işi altın “Sultan Abdülaziz Han” tuğrası yer almakta. Tuğra çevresi ve dört kenarı iri kaliteli elmaslarla bezeli. Tüm yüzeyi farklı aznavur (guilloché) işçilikleri üzerine kırmızı mine kaplı. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan estetik harikası ele geçmez müzelik şaheserdir.

Ölçüler: 27 x 95 x 65 mm.
Ağırlık: 224 gr.

    Lot No: 7

    Lot: 7

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN MURASSA ALTIN “EMPERYAL” ENFİYE KUTUSU-“Abdülaziz Han bin Mahmud el-Muzaffer daima” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) için özel yapım. Altın. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Merkezinde testere işi altın “Sultan Abdülaziz Han” tuğrası yer almakta. Tuğra çevresi ve dört kenarı iri kaliteli elmaslarla bezeli. Tüm yüzeyi farklı aznavur (guilloché) işçilikleri üzerine kırmızı mine kaplı. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan estetik harikası ele geçmez müzelik şaheserdir. Ölçüler: 27 x 95 x 65 mm. Ağırlık: 224 gr.

    USDSold
  • YILDIZ PORSELEN “SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN” TUĞRALI TABAK-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu”

19.Yüzyıl. Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 5” tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Saray işi, Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Merkezinde altın ile çekilmiş “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğrası ve “el-Gazi” mahlası yer almakta. Yoğun altın yaldız ile Rumî üslubu tezyinatlı, çevresi halkâr bordürlü, altın konturlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, hafif çukur gövdeli, dışa dönük kenarlı. Eserin “Ser mücellid-i Hazreti Şehriyari” imzalı tıpkı benzeri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Görseli “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 353. sayfasındadır. Fevkalade kondisyonda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa:116)
Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa:353)

Çap: 24 cm.

    Lot No: 8

    Lot: 8

    YILDIZ PORSELEN “SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN” TUĞRALI TABAK-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 5” tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Saray işi, Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Merkezinde altın ile çekilmiş “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğrası ve “el-Gazi” mahlası yer almakta. Yoğun altın yaldız ile Rumî üslubu tezyinatlı, çevresi halkâr bordürlü, altın konturlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, hafif çukur gövdeli, dışa dönük kenarlı. Eserin “Ser mücellid-i Hazreti Şehriyari” imzalı tıpkı benzeri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Görseli “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 353. sayfasındadır. Fevkalade kondisyonda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa:116) Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa:353) Çap: 24 cm.

    USDSold
  • RUS FABERGÉ İMZALI “II.NIKOLAY” MURASSA ALTIN EMPERYAL KUTU-“Nikolai Aleksandrovich Romanov”

19.Yüzyıl. Rus. “Karl Fabergé” imalat ve “Henrik Wigström” usta damgalı. St.Petersburg, 56 Zolotnik. Altın. Fabergé baş ustası “Henrik Wigström” imzalı. Merkezinde Romanov Hanedanı’ndan Rusya İmparatoru “II.Nikolay”ın inisiyali yer almakta. İki renk altın kullanılarak yapılmış. Estetik ve tasarım harikası, elmas ve yakutlarla bezeli. Zemini aznavur (guilloché) işçiliği üzerine kobalt mavi renk mine ile kaplı. Fevkalade kondisyonda. Orijinal Fabergé kutusu ile birlikte. Eserin görseli “Antika Ansiklopedisi” Fabergé bölümü sayfa 119’da yayınlanmıştır. Emsalleri dünyanın en önemli müzelerinde sergilenen yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Referans: Antika Ansiklopedisi, 1998 / Antik A.Ş Kültür Yayınları Sayfa: 119

Ölçüler: 30 x 88 x 63 mm.
Ağırlık: 233 gr.

    Lot No: 9

    Lot: 9

    RUS FABERGÉ İMZALI “II.NIKOLAY” MURASSA ALTIN EMPERYAL KUTU-“Nikolai Aleksandrovich Romanov” 19.Yüzyıl. Rus. “Karl Fabergé” imalat ve “Henrik Wigström” usta damgalı. St.Petersburg, 56 Zolotnik. Altın. Fabergé baş ustası “Henrik Wigström” imzalı. Merkezinde Romanov Hanedanı’ndan Rusya İmparatoru “II.Nikolay”ın inisiyali yer almakta. İki renk altın kullanılarak yapılmış. Estetik ve tasarım harikası, elmas ve yakutlarla bezeli. Zemini aznavur (guilloché) işçiliği üzerine kobalt mavi renk mine ile kaplı. Fevkalade kondisyonda. Orijinal Fabergé kutusu ile birlikte. Eserin görseli “Antika Ansiklopedisi” Fabergé bölümü sayfa 119’da yayınlanmıştır. Emsalleri dünyanın en önemli müzelerinde sergilenen yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Referans: Antika Ansiklopedisi, 1998 / Antik A.Ş Kültür Yayınları Sayfa: 119 Ölçüler: 30 x 88 x 63 mm. Ağırlık: 233 gr.

    USDSold
  • PABLO PICASSO (1881-1973)-“Ma Jolie”

İmzalı. 31.12.68 tarihli. Sertifikalı.
Ön ve arka tarafı Pablo Picasso tarafından ayrı ayrı ıslak imzalı ve tarihli “Ma Jolie” isimli eserin yer aldığı Fernand Hazan tarafından hazırlanmış serinin 21 no’lu kartı. Fevkalade kondisyonda. 

Sertifika: PSA/DNA Authentication Services tarafından 11.Aralık.2020 tarihinde düzenlenmiş ve bilgi bankasına eklenmiş. Collectors Universe Başkanı Joe Orlando ıslak imzalı.

Sertifika No: AI01701

Referans: E.Benezit. Cilt: 8 / Sayfa: 297

Ölçüler: 15 x 10 cm.

    Lot No: 10

    Lot: 10

    PABLO PICASSO (1881-1973)-“Ma Jolie” İmzalı. 31.12.68 tarihli. Sertifikalı. Ön ve arka tarafı Pablo Picasso tarafından ayrı ayrı ıslak imzalı ve tarihli “Ma Jolie” isimli eserin yer aldığı Fernand Hazan tarafından hazırlanmış serinin 21 no’lu kartı. Fevkalade kondisyonda. Sertifika: PSA/DNA Authentication Services tarafından 11.Aralık.2020 tarihinde düzenlenmiş ve bilgi bankasına eklenmiş. Collectors Universe Başkanı Joe Orlando ıslak imzalı. Sertifika No: AI01701 Referans: E.Benezit. Cilt: 8 / Sayfa: 297 Ölçüler: 15 x 10 cm.

    USDSold
  • IVAN KONSTANTINOVICH AIVAZOVSKY (1817-1900)-“Mehtap’ta Karadeniz Sahilleri”

İmzalı. 1861 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. 

Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz ve Sultan II.Abdülhamit Han tarafından “Saray Ressamı” olarak himaye edilmiş, dünyada Romantizm akımının en güçlü temsilcilerinden sayılan Aivazovsky “Mehtap’ta Karadeniz Sahilleri” isimli eserini (sağ alt köşede) Kiril alfabesi ile “Aivazovsky 1861” şeklinde imzalamıştır. Romantizm akımının eğilimlerinden olan Oryantalist yönelime sahip eser, denize olan tutku ile doğanın gücü ve ona karşı verilen mücadelenin sonrasını romantizmin incelikli duygusallığı, sanatçının denizin değişen ruh hallerini yakalamadaki olağanüstü yeteneği ile bize yansıtmaktadır. Eser, denizin değişken yapısını yansıtan hüzünlü hikâyesine karşın, sahile vuran sakin dalgalar, umut, huzur ve keyif veren dengeli, uyumlu bir “Aivazovsky” yorumlamasıdır. Eserin restorasyona ihtiyacı vardır.

Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

Referans: E.Benezit / Cilt: 1 Sayfa: 87

Ölçüler: 44.5 x 53 cm.

    Lot No: 11

    Lot: 11

    IVAN KONSTANTINOVICH AIVAZOVSKY (1817-1900)-“Mehtap’ta Karadeniz Sahilleri” İmzalı. 1861 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz ve Sultan II.Abdülhamit Han tarafından “Saray Ressamı” olarak himaye edilmiş, dünyada Romantizm akımının en güçlü temsilcilerinden sayılan Aivazovsky “Mehtap’ta Karadeniz Sahilleri” isimli eserini (sağ alt köşede) Kiril alfabesi ile “Aivazovsky 1861” şeklinde imzalamıştır. Romantizm akımının eğilimlerinden olan Oryantalist yönelime sahip eser, denize olan tutku ile doğanın gücü ve ona karşı verilen mücadelenin sonrasını romantizmin incelikli duygusallığı, sanatçının denizin değişen ruh hallerini yakalamadaki olağanüstü yeteneği ile bize yansıtmaktadır. Eser, denizin değişken yapısını yansıtan hüzünlü hikâyesine karşın, sahile vuran sakin dalgalar, umut, huzur ve keyif veren dengeli, uyumlu bir “Aivazovsky” yorumlamasıdır. Eserin restorasyona ihtiyacı vardır. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: E.Benezit / Cilt: 1 Sayfa: 87 Ölçüler: 44.5 x 53 cm.

    USDSold
  • ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Le Grand Visir”

18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “2” Numaralı.
Muh. Sokollu Mehmed Paşa. 

Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır.

Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160

Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî

Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı 

Ölçüler: 31 x 23 cm.

    Lot No: 12

    Lot: 12

    ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Le Grand Visir” 18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “2” Numaralı. Muh. Sokollu Mehmed Paşa. Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160 Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı Ölçüler: 31 x 23 cm.

    USDSold
  • ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Un Effendy”

18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “7” Numaralı.

Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır.

Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160

Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî

Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı 

Ölçüler: 31 x 23 cm.

    Lot No: 13

    Lot: 13

    ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Un Effendy” 18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “7” Numaralı. Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160 Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı Ölçüler: 31 x 23 cm.

    USDSold
  • ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Un Cheleby”

18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “12” Numaralı.

Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır.

Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160

Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî

Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı 

Ölçüler: 31 x 23 cm.

    Lot No: 14

    Lot: 14

    ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Un Cheleby” 18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “12” Numaralı. Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160 Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı Ölçüler: 31 x 23 cm.

    USDSold
  • JEAN PIERRE DROUIN (1782-1861)-“Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmet Çelebi ve Maiyeti'nin Paris’e Girişi"

İmzalı. 1827 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Turquerie Sanat Akımı’nın başlangıcını temsil eden 1721’de Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmet Çelebi ve Maiyeti'nin Paris’e girişleri. Minyatür tarzda küçük ebatlı eserler çalışmış usta sanatçının en büyük ebatlı eseri ve başyapıtı. Orijinal altın varak siyah lake çerçevesi içerisinde.

Referans: E.Benezit / Cilt:3 Sayfa:679

Ölçüler: 130 x 100 cm.

    Lot No: 15

    Lot: 15

    JEAN PIERRE DROUIN (1782-1861)-“Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmet Çelebi ve Maiyeti'nin Paris’e Girişi" İmzalı. 1827 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Turquerie Sanat Akımı’nın başlangıcını temsil eden 1721’de Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmet Çelebi ve Maiyeti'nin Paris’e girişleri. Minyatür tarzda küçük ebatlı eserler çalışmış usta sanatçının en büyük ebatlı eseri ve başyapıtı. Orijinal altın varak siyah lake çerçevesi içerisinde. Referans: E.Benezit / Cilt:3 Sayfa:679 Ölçüler: 130 x 100 cm.

    USDSold
  • JEAN GIOVANNI BRINDESI (1826-1888)-“Başıbozuklar”

İmzalı. Kâğıt üzeri karışık teknik.

Provenans: Eser, Drouot-Richelieu, Paris’te düzenlenen 21.06.2012 tarihli müzayede kataloğunda Lot 47 olarak yer almaktadır.

Referans: Fırçaların Diliyle İstanbul / Sayfa: 42

Ölçüler: 37 x 27 cm.

    Lot No: 16

    Lot: 16

    JEAN GIOVANNI BRINDESI (1826-1888)-“Başıbozuklar” İmzalı. Kâğıt üzeri karışık teknik. Provenans: Eser, Drouot-Richelieu, Paris’te düzenlenen 21.06.2012 tarihli müzayede kataloğunda Lot 47 olarak yer almaktadır. Referans: Fırçaların Diliyle İstanbul / Sayfa: 42 Ölçüler: 37 x 27 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ÇAKMAKLI KALE TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Usta damgalı. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubu süslemelerle bezeli. Mekanizması çakmaklı, gümüş kakma tezyinatlı. Habbe formlu tetiğe sahip. Gümüş bilezikli namlusu çelik, gümüş kakma tezyinatlı. Köşeli formlu dipçiği fildişi, kemik ve bronz hatemkârî stili tezyinatlı. Orijinal çelik harbisi mevcut. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 120 cm.

    Lot No: 17

    Lot: 17

    OSMANLI 19.YÜZYIL ÇAKMAKLI KALE TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Usta damgalı. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubu süslemelerle bezeli. Mekanizması çakmaklı, gümüş kakma tezyinatlı. Habbe formlu tetiğe sahip. Gümüş bilezikli namlusu çelik, gümüş kakma tezyinatlı. Köşeli formlu dipçiği fildişi, kemik ve bronz hatemkârî stili tezyinatlı. Orijinal çelik harbisi mevcut. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 120 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “SULTANİ” MENZİL YAYI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Edirnekâri üslubunda yapılmış. Hicri 1283 tarihli. “Mustafa Kavsi” usta imzalı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Sultan II.Mahmud Han ve Sultan Abdülaziz Han’ın yaylarını yapan dönemin en önemli yay ustası “Mustafa Kavsi” yapımı. Sultani özelliklerde tasarlanmış ve “Osmanlı Rokokosu” üslubunda zengin altın yaldız bezemeler ve “Hatayi” floral motifler ile bezenmiş. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile imzalı ve tarihli fildişi aplikeli gergi kısımları “Şemse” motifli. Mustafa Kavsi’ye ait bir adet yay Metropolitan Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Sultan II.Mahmud Han “Mustafa Kavsi” yayı ile padişahlar içindeki menzil rekortmenidir. Askeri Müze Koleksiyonu’nda Mustafa Kavsi yapımı yaylar mevcut olsa da hiçbiri menzil yayı değildir. Osmanlı Sultanları'nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir.

Referans: Sultanların Silahları, 2007 / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 

Uzunluk: 56 cm.

    Lot No: 18

    Lot: 18

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “SULTANİ” MENZİL YAYI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Edirnekâri üslubunda yapılmış. Hicri 1283 tarihli. “Mustafa Kavsi” usta imzalı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Sultan II.Mahmud Han ve Sultan Abdülaziz Han’ın yaylarını yapan dönemin en önemli yay ustası “Mustafa Kavsi” yapımı. Sultani özelliklerde tasarlanmış ve “Osmanlı Rokokosu” üslubunda zengin altın yaldız bezemeler ve “Hatayi” floral motifler ile bezenmiş. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile imzalı ve tarihli fildişi aplikeli gergi kısımları “Şemse” motifli. Mustafa Kavsi’ye ait bir adet yay Metropolitan Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Sultan II.Mahmud Han “Mustafa Kavsi” yayı ile padişahlar içindeki menzil rekortmenidir. Askeri Müze Koleksiyonu’nda Mustafa Kavsi yapımı yaylar mevcut olsa da hiçbiri menzil yayı değildir. Osmanlı Sultanları'nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir. Referans: Sultanların Silahları, 2007 / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzunluk: 56 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” OK KUBURU (KANDİL) VE MENZİL OKLARI-"Sadrazam Koca Mustafa Reşid Paşa"

19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1861-1876) dönemi. Sultan Abdülmecid Han’ın Sadrazamı Koca Mustafa Reşid Paşa’ya ait. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile sahibi “Reşid Paşa” ve ustası “Şemseddin” ketebeli atış numaralı ve özellikli 24 adet fildişi uçlu menzil oku ve ok kuburundan (kandil) oluşan takım. Ahşaptan imal edilmiş kubur üstten kapaklı ve ok yuvalı. Kapak içi Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Yâ Hafız Yâ Kebikeç” ibareli. (Eseri korumak ve bozulmasını önlemek için yazılan tılsım) Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Koca Mustafa Reşid Paşa, Tanzimat'ın mimarı ve devrin en önemli devlet adamlarından biridir. Sultan Abdülmecid Han döneminde 6 kez Sadrazamlık yapmıştır. 4 kez Hariciye Nazırlığı, Edirne Valiliği, birden fazla kez ise Paris ve Londra Elçiliği görevlerinde bulunmuştur. Tanzimat Fermanı’nı Gülhane Parkı’nda okuyan kişidir.

Referans: Sultanların Silahları, 2007 / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 

Kubur Ölçüsü: 66 x 16 x 8 cm.
Ok Uzunluk: 62 cm. (her biri)

    Lot No: 19

    Lot: 19

    OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” OK KUBURU (KANDİL) VE MENZİL OKLARI-"Sadrazam Koca Mustafa Reşid Paşa" 19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1861-1876) dönemi. Sultan Abdülmecid Han’ın Sadrazamı Koca Mustafa Reşid Paşa’ya ait. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile sahibi “Reşid Paşa” ve ustası “Şemseddin” ketebeli atış numaralı ve özellikli 24 adet fildişi uçlu menzil oku ve ok kuburundan (kandil) oluşan takım. Ahşaptan imal edilmiş kubur üstten kapaklı ve ok yuvalı. Kapak içi Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Yâ Hafız Yâ Kebikeç” ibareli. (Eseri korumak ve bozulmasını önlemek için yazılan tılsım) Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Koca Mustafa Reşid Paşa, Tanzimat'ın mimarı ve devrin en önemli devlet adamlarından biridir. Sultan Abdülmecid Han döneminde 6 kez Sadrazamlık yapmıştır. 4 kez Hariciye Nazırlığı, Edirne Valiliği, birden fazla kez ise Paris ve Londra Elçiliği görevlerinde bulunmuştur. Tanzimat Fermanı’nı Gülhane Parkı’nda okuyan kişidir. Referans: Sultanların Silahları, 2007 / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kubur Ölçüsü: 66 x 16 x 8 cm. Ok Uzunluk: 62 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI DİVAN KAMASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Gümüş, altın vermeyli. Kabzası ve kını yalın işçilikli. Zarif “Rokoko” üslubu askı kancalı. Dilimli kın ağzı repoussé (kabartma) floral estetik bir bordür ile çevrili. Namlusu altın kakma ile “Rumî” üslubu sıralı tekrarlı stilize tezyinatlı. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 54 cm.
Ağırlık: 732 gr.

    Lot No: 20

    Lot: 20

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI DİVAN KAMASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Kallavi ebatlarda. Gümüş, altın vermeyli. Kabzası ve kını yalın işçilikli. Zarif “Rokoko” üslubu askı kancalı. Dilimli kın ağzı repoussé (kabartma) floral estetik bir bordür ile çevrili. Namlusu altın kakma ile “Rumî” üslubu sıralı tekrarlı stilize tezyinatlı. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 54 cm. Ağırlık: 732 gr.

    USDSold
  • RUS 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN KUTUSU-19.Yüzyıl. Rus. Gümüş. 84 Kokoshnik, Moskova imalat ve “И.O” Ivan Obregov usta damgalı. Muhtemelen bir Osmanlı Saraylısına özel olarak yapılmış. Estetik harikası eserin her iki tarafına Osmanlı silah ve sancaklarından oluşan muhteşem kompozisyonlar uygulanmış. “Güya bir bahar-ı feyz-i” diye başlayan beyit yazılı bordür merkezi “Maşallah” ibareli, stilize floral tezyinatlı. Kalp formunda tasarlanmış, üstten menteşe kapaklı. Zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Saraylısının yüksek zevkini gözler önüne seren emsaline rastlanılmamış gerçek koleksiyonluk eserdir.

Referans: Encyclopedia of World Silver Marks, Miller’s / Sayfa: 773 

Ölçüler: 2 x 9 x 8 cm.
Ağırlık: 141 gr.

    Lot No: 21

    Lot: 21

    RUS 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN KUTUSU-19.Yüzyıl. Rus. Gümüş. 84 Kokoshnik, Moskova imalat ve “И.O” Ivan Obregov usta damgalı. Muhtemelen bir Osmanlı Saraylısına özel olarak yapılmış. Estetik harikası eserin her iki tarafına Osmanlı silah ve sancaklarından oluşan muhteşem kompozisyonlar uygulanmış. “Güya bir bahar-ı feyz-i” diye başlayan beyit yazılı bordür merkezi “Maşallah” ibareli, stilize floral tezyinatlı. Kalp formunda tasarlanmış, üstten menteşe kapaklı. Zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Saraylısının yüksek zevkini gözler önüne seren emsaline rastlanılmamış gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Encyclopedia of World Silver Marks, Miller’s / Sayfa: 773 Ölçüler: 2 x 9 x 8 cm. Ağırlık: 141 gr.

    USDSold
  • SULTANİ MURASSA TÖREN TAKIMI -19.Yüzyıl. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu. Saray işi. Murassa. Gümüş, damgalı. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Rokoko üslubunda. Zümrüt, garnet ve inciler ile bezeli. Altın vermeyli. Tuğ, kemer, göğüslük, zincir, muhtelif boyda habbe (düğme), çift mahmuz gibi Sultani tören (merasim) aksesuarlarından oluşmakta. Ajurlu mahmuz arkalıkları anka kuşu tasvirli. “Löw Sandor, Budapest” markalı orijinal muhafazası içerisinde. Benzer örneği “Sheikh Faisal Bin Qassim Al-Thani Museum” FBQ Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. 

Büyük Kemer Uzunluk: 74 cm.
Küçük Kemer Uzunluk: 49 cm.
Kumaş Kemer Uzunluk: 77 cm.
Mahmuz Ölçüsü: 9 x 6 cm. (her biri)
Sorguç Uzunluk: 30 cm.
Ağırlık: 1385 gr.

    Lot No: 22

    Lot: 22

    SULTANİ MURASSA TÖREN TAKIMI -19.Yüzyıl. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu. Saray işi. Murassa. Gümüş, damgalı. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Rokoko üslubunda. Zümrüt, garnet ve inciler ile bezeli. Altın vermeyli. Tuğ, kemer, göğüslük, zincir, muhtelif boyda habbe (düğme), çift mahmuz gibi Sultani tören (merasim) aksesuarlarından oluşmakta. Ajurlu mahmuz arkalıkları anka kuşu tasvirli. “Löw Sandor, Budapest” markalı orijinal muhafazası içerisinde. Benzer örneği “Sheikh Faisal Bin Qassim Al-Thani Museum” FBQ Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Büyük Kemer Uzunluk: 74 cm. Küçük Kemer Uzunluk: 49 cm. Kumaş Kemer Uzunluk: 77 cm. Mahmuz Ölçüsü: 9 x 6 cm. (her biri) Sorguç Uzunluk: 30 cm. Ağırlık: 1385 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL SARAY İŞİ ALTIN KAKMA PALA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1039 / Miladi 1630 tarihli. “Amel-i Kara” usta imzalı. İstanbul işi. Rumî üslubu tezyinatlı.  Kabzası gergedan boynuzundan. Namlusunda yer alan kitabe ve madalyonlarda altın kakma ile “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ Zülfikār”, “Tevekkeltû Alâllah”, “Ya Allah”, “1039, Amel-i Kara” ve Kelime-i Tevhid “Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” yazmakta. Siperlikli, balçaklı, yenilenmiş deri kını bilezikli ve askı kancalı. Sultani özelliklerde ve kalitede. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 86 cm.

    Lot No: 23

    Lot: 23

    OSMANLI 17.YÜZYIL SARAY İŞİ ALTIN KAKMA PALA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1039 / Miladi 1630 tarihli. “Amel-i Kara” usta imzalı. İstanbul işi. Rumî üslubu tezyinatlı. Kabzası gergedan boynuzundan. Namlusunda yer alan kitabe ve madalyonlarda altın kakma ile “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ Zülfikār”, “Tevekkeltû Alâllah”, “Ya Allah”, “1039, Amel-i Kara” ve Kelime-i Tevhid “Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” yazmakta. Siperlikli, balçaklı, yenilenmiş deri kını bilezikli ve askı kancalı. Sultani özelliklerde ve kalitede. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 86 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “MERCANLI” YATAĞAN KOLEKSİYONU -19.Yüzyıl. Osmanlı. Filkulak 4 adet yatağan. Kabzalardan ikisi fildişi, diğer ikisi de mors dişinden. Badem formunda mercanlarla bezeli. Siperlikleri yarı değerli taşlarla zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Çelik namlulu. Kitabeli namlulardan tekinde gümüş kakma ile “Amel-i Mustafa” ve “Sahibi ve Maliki Hüseyin Azade, Sene 1272”, diğerinde ise gümüş kakma ile beyit yazmakta. Düz namlu kazıma (grave) tekniği ile “Hasan Sabbah Ali, 1235” ibareli. Orijinal kınları gümüş ve deriden. Gümüş kınlardan teki kabartma (repoussé) tekniği ile zengin dekorlu, cami tasvirleri ile bezeli. Türünün bir arada ele geçmez, seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir.

Uzunluk: 79 cm. - 75 cm. - 73 cm. - 68 cm.

    Lot No: 24

    Lot: 24

    OSMANLI 19.YÜZYIL “MERCANLI” YATAĞAN KOLEKSİYONU -19.Yüzyıl. Osmanlı. Filkulak 4 adet yatağan. Kabzalardan ikisi fildişi, diğer ikisi de mors dişinden. Badem formunda mercanlarla bezeli. Siperlikleri yarı değerli taşlarla zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Çelik namlulu. Kitabeli namlulardan tekinde gümüş kakma ile “Amel-i Mustafa” ve “Sahibi ve Maliki Hüseyin Azade, Sene 1272”, diğerinde ise gümüş kakma ile beyit yazmakta. Düz namlu kazıma (grave) tekniği ile “Hasan Sabbah Ali, 1235” ibareli. Orijinal kınları gümüş ve deriden. Gümüş kınlardan teki kabartma (repoussé) tekniği ile zengin dekorlu, cami tasvirleri ile bezeli. Türünün bir arada ele geçmez, seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Uzunluk: 79 cm. - 75 cm. - 73 cm. - 68 cm.

    USDSold
  • OSMANLI ERKEN DEVİR “KAYIBOYU DAMGALI” MIZRAK UCU-13/14.Yüzyıl. Osmanlı. Kayıboyu damgalı. İmparatorluğun kuruluş dönemleri veya öncesi. Demirden mamul. Gövde merkezi her iki yönde grave (kazıma) tekniği ile “Selçuk” üslubunda dekorlu ve “Vallahu” ibareli. Harika patine almış sivri uçlu uzun gövdenin saplamasında orijinal katranı mevcut. Koleksiyon değeri yüksek ele geçmesi zor müzelik eserdir.

Provenans: Özel Koleksiyon

Referans: Eser, Arthill’in düzenlediği 14.Müzayede de Lot:75 olarak yer almıştır.   

Ölçüler: 22 x 4 cm.

    Lot No: 25

    Lot: 25

    OSMANLI ERKEN DEVİR “KAYIBOYU DAMGALI” MIZRAK UCU-13/14.Yüzyıl. Osmanlı. Kayıboyu damgalı. İmparatorluğun kuruluş dönemleri veya öncesi. Demirden mamul. Gövde merkezi her iki yönde grave (kazıma) tekniği ile “Selçuk” üslubunda dekorlu ve “Vallahu” ibareli. Harika patine almış sivri uçlu uzun gövdenin saplamasında orijinal katranı mevcut. Koleksiyon değeri yüksek ele geçmesi zor müzelik eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eser, Arthill’in düzenlediği 14.Müzayede de Lot:75 olarak yer almıştır. Ölçüler: 22 x 4 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “MİMARİ ÜSLUP” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi “Topkapı Sarayı”ndan esinlenilmiş mimari yapı tasvirli. Tasvirin merkezi floral, tacı ve iki yanı ise spiral kıvrımlı dalga motifleri ile tezyinli. Çevresi saz üslubu motifler ile zenginleştirilmiş. Tacında iri bir lale motifi yer almakta. Mercan kırmızısı, zümrüt yeşili ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize floral motifler ile bezeli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Restoreli. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. 

Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 24.5 cm.

    Lot No: 26

    Lot: 26

    OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “MİMARİ ÜSLUP” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi “Topkapı Sarayı”ndan esinlenilmiş mimari yapı tasvirli. Tasvirin merkezi floral, tacı ve iki yanı ise spiral kıvrımlı dalga motifleri ile tezyinli. Çevresi saz üslubu motifler ile zenginleştirilmiş. Tacında iri bir lale motifi yer almakta. Mercan kırmızısı, zümrüt yeşili ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize floral motifler ile bezeli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Restoreli. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 24.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “FİGÜRLÜ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi stilize floral unsurların sarmaladığı iri “Lale” motifli ve “Şaha Kalkmış At” figürü tasvirli. Büyük boy. Türk mitolojisinde 'Kutlu Hayvan' olarak kabul edilen ve gökten indiğine inanılarak adeta kutsallaştırılmış olan at figürü eserde cesaret, bağımsızlık ve özgürlük ile asaleti ifade etmekte. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize floral motifler ile bezeli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 29 cm.

    Lot No: 27

    Lot: 27

    OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “FİGÜRLÜ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi stilize floral unsurların sarmaladığı iri “Lale” motifli ve “Şaha Kalkmış At” figürü tasvirli. Büyük boy. Türk mitolojisinde 'Kutlu Hayvan' olarak kabul edilen ve gökten indiğine inanılarak adeta kutsallaştırılmış olan at figürü eserde cesaret, bağımsızlık ve özgürlük ile asaleti ifade etmekte. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize floral motifler ile bezeli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 29 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “FİGÜRLÜ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi stilize floral unsurların sarmaladığı şimşir kaşık çalan “Osmanlı Rakkase” figürlü. Hotozuna lale takmış rakkasenin şişkin eteği spiral kıvrımlı dalga motifleri ile bezenmiş ve her iki yanında lale motifleri ile zenginleştirilmiş. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize floral motifler ile bezeli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 25.5 cm.

    Lot No: 28

    Lot: 28

    OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “FİGÜRLÜ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi stilize floral unsurların sarmaladığı şimşir kaşık çalan “Osmanlı Rakkase” figürlü. Hotozuna lale takmış rakkasenin şişkin eteği spiral kıvrımlı dalga motifleri ile bezenmiş ve her iki yanında lale motifleri ile zenginleştirilmiş. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize floral motifler ile bezeli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 25.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “ÇİNTEMANİ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi dört kollu ve rozetli bir yıldız ile stilize floral unsurların sarmaladığı madalyonlar içerisinde “Çintemani” motifli cennet meyvesi “Nar” dekorlu. Çintemani motifi eserde kötülükleri uzaklaştırmak ve sahibini korumak için bir tılsım veya muska olarak kullanılarak bereket, koruyuculuk, güç ve kuvvet gibi kavramları temsil etmekte. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Eserin benzer örneği “Ateşin oyunu, Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer M. Koç Koleksiyonlarından İznik Çini ve Seramikleri” kitabının 487. sayfasında yer almakta. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 25.5 cm.

    Lot No: 29

    Lot: 29

    OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK “ÇİNTEMANİ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi dört kollu ve rozetli bir yıldız ile stilize floral unsurların sarmaladığı madalyonlar içerisinde “Çintemani” motifli cennet meyvesi “Nar” dekorlu. Çintemani motifi eserde kötülükleri uzaklaştırmak ve sahibini korumak için bir tılsım veya muska olarak kullanılarak bereket, koruyuculuk, güç ve kuvvet gibi kavramları temsil etmekte. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Eserin benzer örneği “Ateşin oyunu, Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer M. Koç Koleksiyonlarından İznik Çini ve Seramikleri” kitabının 487. sayfasında yer almakta. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 25.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “SAZ ÜSLUBU” TABAK-16.Yüzyıl sonu. Osmanlı, İznik. Merkezi lale ve karanfil motiflerinin sarmaladığı içi bahar dallı iri “Saz” motifli. Mercan kırmızısı, zümrüt yeşili ve kobalt mavi renklerin normalden parlak ve canlı kullanıldığı “Saz Üslubu” nadir örneklerden. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. 

Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 25.5 cm.

    Lot No: 30

    Lot: 30

    OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “SAZ ÜSLUBU” TABAK-16.Yüzyıl sonu. Osmanlı, İznik. Merkezi lale ve karanfil motiflerinin sarmaladığı içi bahar dallı iri “Saz” motifli. Mercan kırmızısı, zümrüt yeşili ve kobalt mavi renklerin normalden parlak ve canlı kullanıldığı “Saz Üslubu” nadir örneklerden. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 25.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “MAVİ-BEYAZ” TABAK-16.Yüzyıl. Osmanlı. İznik. Sultan III.Murad Han (1574–1595) dönemi. Müstesna eser “Hatayi” ve “Rumî” üslubunda tezyinli. Merkezi bir kökten çıkan “Saz” motifleri ile zenginleştirilmiş “Nar” ve güç, kuvvet ve taht sembolü “Aslan Başı” tasvirli iri palmet motifli. Tabağı çevreleyen kalın bordürü stilize sıralı-tekrarlı floral motiflerden oluşmakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sır altına “Kobalt Mavi” renkte. Halka dipli, yuvarlak formlu, yayvan çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. 15.Yüzyıl başı Ming dönemi Çin tasarımlarından etkilenilerek imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda, intakt. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Louvre Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir.

Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin Paris’te düzenlediği 06.05.2015 tarihli “Archéologie - Art Islamique” müzayede kataloğunda Lot 120 olarak yer almaktadır.

Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby

Çap: 31.5 cm.

    Lot No: 31

    Lot: 31

    OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “MAVİ-BEYAZ” TABAK-16.Yüzyıl. Osmanlı. İznik. Sultan III.Murad Han (1574–1595) dönemi. Müstesna eser “Hatayi” ve “Rumî” üslubunda tezyinli. Merkezi bir kökten çıkan “Saz” motifleri ile zenginleştirilmiş “Nar” ve güç, kuvvet ve taht sembolü “Aslan Başı” tasvirli iri palmet motifli. Tabağı çevreleyen kalın bordürü stilize sıralı-tekrarlı floral motiflerden oluşmakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sır altına “Kobalt Mavi” renkte. Halka dipli, yuvarlak formlu, yayvan çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. 15.Yüzyıl başı Ming dönemi Çin tasarımlarından etkilenilerek imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda, intakt. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Louvre Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin Paris’te düzenlediği 06.05.2015 tarihli “Archéologie - Art Islamique” müzayede kataloğunda Lot 120 olarak yer almaktadır. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 31.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “MAVİ-BEYAZ” KÂSE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Kallavi ebatlarda. Sıraltına kobalt mavi renklerde tezyinatlı. Siyah konturlü. Estetik ve zarif dekorlu gövdesi dönüşümlü olarak saz üslubu yapraklar, testere dişli gonca ve enginar motifleri ile bezeli. Ağız (iç-dış) ve taban çevresi sıralı, tekrarlı geometrik ve floral motifler ile oluşturulmuş bir bordür ile çevrili. Kase dibinde çift kuşaklı münhani bir rozet yer almakta. Platform halka tabanlı, yuvarlak şişkin gövdeli, düz ve geniş ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Küçük müze restorasyonu mevcut. Türünün bilinen en önemli örneklerinden. Benzer örneği Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’nda Envanter No: 294 olarak kayıtlı olup görseli Kütahya Çini ve Seramikleri kitabının 70.sayfasında yer almaktadır. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir şaheseridir.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Ölçüler: 9.5 x 19.5 cm.

    Lot No: 32

    Lot: 32

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “MAVİ-BEYAZ” KÂSE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Kallavi ebatlarda. Sıraltına kobalt mavi renklerde tezyinatlı. Siyah konturlü. Estetik ve zarif dekorlu gövdesi dönüşümlü olarak saz üslubu yapraklar, testere dişli gonca ve enginar motifleri ile bezeli. Ağız (iç-dış) ve taban çevresi sıralı, tekrarlı geometrik ve floral motifler ile oluşturulmuş bir bordür ile çevrili. Kase dibinde çift kuşaklı münhani bir rozet yer almakta. Platform halka tabanlı, yuvarlak şişkin gövdeli, düz ve geniş ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Küçük müze restorasyonu mevcut. Türünün bilinen en önemli örneklerinden. Benzer örneği Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’nda Envanter No: 294 olarak kayıtlı olup görseli Kütahya Çini ve Seramikleri kitabının 70.sayfasında yer almaktadır. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir şaheseridir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Ölçüler: 9.5 x 19.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” ÇİFT TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Çift. Tabakların merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozu lale motifli olarak tasvir edilmiş figürlerin iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, lavanta ve kobalt mavi renklerde. Tek kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Çift olmaları sebebi ile ayrıca önem arz eden Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik örnekleridir. 
Provenans: Eserler, Sotheby’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 16.10.1998 tarihli müzayede kataloğunda Lot 81 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15.5 cm. (her biri)

    Lot No: 33

    Lot: 33

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” ÇİFT TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Çift. Tabakların merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozu lale motifli olarak tasvir edilmiş figürlerin iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, lavanta ve kobalt mavi renklerde. Tek kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Çift olmaları sebebi ile ayrıca önem arz eden Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik örnekleridir. Provenans: Eserler, Sotheby’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 16.10.1998 tarihli müzayede kataloğunda Lot 81 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15.5 cm. (her biri)

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “ÇİFT FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde ellerinde çiçek dalı tutan erkek ve kadın “Osmanlı Çifti” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı, başlıklı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürlerin yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, sarı ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Haliyle. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. 

Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 30.03.2011 tarihli “Islamic Art” müzayede kataloğunda Lot 123 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15.5 cm.

    Lot No: 34

    Lot: 34

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “ÇİFT FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde ellerinde çiçek dalı tutan erkek ve kadın “Osmanlı Çifti” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı, başlıklı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürlerin yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, sarı ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Haliyle. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 30.03.2011 tarihli “Islamic Art” müzayede kataloğunda Lot 123 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde “Saz Çalan Osmanlı” figürlü. Uzun kaftanlı, şalvarlı ve başlıklı olarak tasvir edilmiş bıyıklı erkek figürü iki eliyle kucağında tuttuğu sazı çalmakta. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, sarı, turkuaz ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Haliyle. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. 

Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 17.04.2007 tarihli “Art of The Islamic World” müzayede kataloğunda Lot 309 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15 cm.

    Lot No: 35

    Lot: 35

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde “Saz Çalan Osmanlı” figürlü. Uzun kaftanlı, şalvarlı ve başlıklı olarak tasvir edilmiş bıyıklı erkek figürü iki eliyle kucağında tuttuğu sazı çalmakta. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, sarı, turkuaz ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Haliyle. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 17.04.2007 tarihli “Art of The Islamic World” müzayede kataloğunda Lot 309 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde “Osmanlı Sokak Ciğercisi” figürlü. Kısa kaftanlı, şalvarlı ve başlıklı olarak tasvir edilmiş sokak satıcısı erkek figürü, sırtında eliyle tuttuğu sopaya asılı ciğerleri taşımakta. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil ve sarı renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örneği “Yadıgâr-ı Kütahya” kitabının 78.sayfasında ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” kitabının 108. Sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. 

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 14.5 cm.

    Lot No: 36

    Lot: 36

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde “Osmanlı Sokak Ciğercisi” figürlü. Kısa kaftanlı, şalvarlı ve başlıklı olarak tasvir edilmiş sokak satıcısı erkek figürü, sırtında eliyle tuttuğu sopaya asılı ciğerleri taşımakta. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil ve sarı renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örneği “Yadıgâr-ı Kütahya” kitabının 78.sayfasında ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” kitabının 108. Sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 14.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde “Osmanlı Çubuk İçen” figürlü. Kısa kaftanlı, şalvarlı ve başlıklı olarak tasvir edilmiş erkek figürü eliyle tuttuğu Tophane lüleli uzun çubuğu içmekte. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, sarı ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. 

Provenans: Eser, Artcurial Müzayede Evi’nin düzenlediği 29.04.2021 tarihli “Antiquities & Islamic Arts” müzayede kataloğunda Lot 129 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15 cm.

    Lot No: 37

    Lot: 37

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde “Osmanlı Çubuk İçen” figürlü. Kısa kaftanlı, şalvarlı ve başlıklı olarak tasvir edilmiş erkek figürü eliyle tuttuğu Tophane lüleli uzun çubuğu içmekte. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, sarı ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. Provenans: Eser, Artcurial Müzayede Evi’nin düzenlediği 29.04.2021 tarihli “Antiquities & Islamic Arts” müzayede kataloğunda Lot 129 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek tutan “Kuşlu Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş uzun boylu figürün bir yanı fantastik kuş figürlü, diğer yanı ise stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, sarı ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. 

Provenans: Eser, Sotheby’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 15.10.2003 tarihli “Arts of the Islamic World” müzayede kataloğunda Lot 59 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15.5 cm.

    Lot No: 38

    Lot: 38

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek tutan “Kuşlu Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş uzun boylu figürün bir yanı fantastik kuş figürlü, diğer yanı ise stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil, sarı ve kobalt mavi renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Benzer örnekleri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. Provenans: Eser, Sotheby’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 15.10.2003 tarihli “Arts of the Islamic World” müzayede kataloğunda Lot 59 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozu lale motifli olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil ve sarı renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Tıpkı benzeri “Kütahya Çini ve Seramikleri” kitabının 104.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. 

Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 07.10.2008 tarihli “Art of The Islamıc World” müzayede kataloğunda Lot 443 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Çap: 15 cm.

    Lot No: 39

    Lot: 39

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” TABAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozu lale motifli olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Yuvarlak formda, halka kaideli, sığ gövdeli ve dışa dönük düz ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil ve sarı renklerde. Çift kuşaklı. Siyah konturlü. Tıpkı benzeri “Kütahya Çini ve Seramikleri” kitabının 104.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 07.10.2008 tarihli “Art of The Islamıc World” müzayede kataloğunda Lot 443 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Çap: 15 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” MATARA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Ön yüz merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Uzun kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Arka yüzü ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde stilize floral motiflerle bezeli. Kuşağı stilize bir su yolu ile çevrili. Küresel şişkin gövdeli, kısa dar boyunlu, geniş ağızlı ve dışa dönük dar emzikli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil ve sarı renklerde. Siyah konturlü. Benzer örneği “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabının 150.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir şaheseridir. 

Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 04.10.2012 tarihli “Art of The Islamic World” müzayede kataloğunda Lot 254 olarak yer almaktadır.

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Ölçüler: 19 x 17 cm.

    Lot No: 40

    Lot: 40

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “FİGÜRLÜ” MATARA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Ön yüz merkezi geleneksel kıyafetleri içerisinde elinde çiçek dalı tutan “Osmanlı Kadını” figürlü. Uzun kaftanlı, kuşaklı, şalvarlı ve hotozlu olarak tasvir edilmiş figürün iki yanı stilize bitkisel tezyinatlı. Arka yüzü ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde stilize floral motiflerle bezeli. Kuşağı stilize bir su yolu ile çevrili. Küresel şişkin gövdeli, kısa dar boyunlu, geniş ağızlı ve dışa dönük dar emzikli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, toprak kırmızısı, yeşil ve sarı renklerde. Siyah konturlü. Benzer örneği “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabının 150.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir şaheseridir. Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği 04.10.2012 tarihli “Art of The Islamic World” müzayede kataloğunda Lot 254 olarak yer almaktadır. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Ölçüler: 19 x 17 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA KUPA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Dikey yedi bölüme ayrılmış estetik ve zarif dekorlu gövdesi dönüşümlü olarak “Hayat Ağacı” (Selvi-Servi) ve dikine stilize “Lale” motifleri ile tezyinli. Ağız çevresi sıralı ve tekrarlı geometrik ve floral desenler ile zenginleştirilmiş bir kuşak ile çevrili. Kulbu lale motifleri ile bezeli. Düz dipli, yukarıya doğru daralan ve genişleyen silindirik gövdeli, düz ve geniş ağızlı, tek şerit kuplu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına toprak kırmızısı, sarı, lavanta ve kobalt mavi renklerde. Siyah konturlü. Tabanında 3 ayak fırın izi mevcut. Kütahya Seramik Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan nadir ve koleksiyonluk bir örneğidir. 

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Ölçüler: 9.5 x 10 cm.

    Lot No: 41

    Lot: 41

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA KUPA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Dikey yedi bölüme ayrılmış estetik ve zarif dekorlu gövdesi dönüşümlü olarak “Hayat Ağacı” (Selvi-Servi) ve dikine stilize “Lale” motifleri ile tezyinli. Ağız çevresi sıralı ve tekrarlı geometrik ve floral desenler ile zenginleştirilmiş bir kuşak ile çevrili. Kulbu lale motifleri ile bezeli. Düz dipli, yukarıya doğru daralan ve genişleyen silindirik gövdeli, düz ve geniş ağızlı, tek şerit kuplu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına toprak kırmızısı, sarı, lavanta ve kobalt mavi renklerde. Siyah konturlü. Tabanında 3 ayak fırın izi mevcut. Kütahya Seramik Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan nadir ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Ölçüler: 9.5 x 10 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA ASKI SÜSÜ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Yumurta formunda tasarlanmış. Her iki tarafındaki askı delikleri rozet motifli metal plakalar ile çevrili. Gövde üzerinde birbirini takip eden üç adet “Seraphim Meleği” (Tanrı'nın Tahtını korumakla görevli melek) ve aralarında ikişer “Ortodoks Haçı” yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, yeşil ve sarı renklerde. Siyah konturlü. Tıpkı benzeri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabının 137.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan nadir ve koleksiyonluk bir örneğidir. 

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France)

Ölçüler: 8.5 x 8 cm.

    Lot No: 42

    Lot: 42

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA ASKI SÜSÜ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Yumurta formunda tasarlanmış. Her iki tarafındaki askı delikleri rozet motifli metal plakalar ile çevrili. Gövde üzerinde birbirini takip eden üç adet “Seraphim Meleği” (Tanrı'nın Tahtını korumakla görevli melek) ve aralarında ikişer “Ortodoks Haçı” yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, yeşil ve sarı renklerde. Siyah konturlü. Tıpkı benzeri “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabının 137.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan nadir ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Ölçüler: 8.5 x 8 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA ASKI SÜSÜ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Küresel formda tasarlanmış. Her iki tarafındaki askı delikleri metal plakalar ile çevrili ve orijinal askı zincirli. Gövde üzerinde birbirini takip eden üç adet “Seraphim Meleği” (Tanrı'nın Tahtını korumakla görevli melek) ve aralarında ikişer “Ortodoks Haçı” yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Siyah konturlü. Benzer örneği “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabının 137.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan nadir ve koleksiyonluk bir örneğidir. 

Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı
Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi
Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) 

Ölçüler: 7.5 x 8 cm.

    Lot No: 43

    Lot: 43

    OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA ASKI SÜSÜ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulatı. Küresel formda tasarlanmış. Her iki tarafındaki askı delikleri metal plakalar ile çevrili ve orijinal askı zincirli. Gövde üzerinde birbirini takip eden üç adet “Seraphim Meleği” (Tanrı'nın Tahtını korumakla görevli melek) ve aralarında ikişer “Ortodoks Haçı” yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mangan moru, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Siyah konturlü. Benzer örneği “Splendeurs de la Ceramique Ottomane” kitabının 137.sayfasında yer almakta. Kütahya Seramik Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan nadir ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Ölçüler: 7.5 x 8 cm.

    USDSold
  •  SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ İBRİK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Saray işi kalitede. Repoussé işçiliğinin zirvesi oyma ve kabartma tekniği ile main şeklinde stilize baklava desenli. Platform kaideli, armudi gövdeli, uzun emzikli ve Rokoko “S” kulplu. Kubbesel kapağı aplike bol yapraklı gonca formunda. Bu tip baklava desenli nadir örnekler Topkapı Sarayı Müzesi (Envanter No: 25/3727) ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu’nda (Envanter No: 211 Pertevniyal Valide Sultan Türbesi’ne ait eser) yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez müzelik şaheserdir. 

Provenans: A.N ve B. Ailesi Eski Koleksiyonu’na aittir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 23 x 15 cm.
Ağırlık: 597 gr.

    Lot No: 44

    Lot: 44

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ İBRİK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Saray işi kalitede. Repoussé işçiliğinin zirvesi oyma ve kabartma tekniği ile main şeklinde stilize baklava desenli. Platform kaideli, armudi gövdeli, uzun emzikli ve Rokoko “S” kulplu. Kubbesel kapağı aplike bol yapraklı gonca formunda. Bu tip baklava desenli nadir örnekler Topkapı Sarayı Müzesi (Envanter No: 25/3727) ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu’nda (Envanter No: 211 Pertevniyal Valide Sultan Türbesi’ne ait eser) yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez müzelik şaheserdir. Provenans: A.N ve B. Ailesi Eski Koleksiyonu’na aittir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 23 x 15 cm. Ağırlık: 597 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” ROKOKO SEHPA-19.Yüzyıl başı. Osmanlı, İstanbul işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş. Saray işi kalitede ve Sultani özelliklerde Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Kallavi ebatlarda. Estetik harikası müstesna eser kabartma (repoussé), kazıma (grave), kumlama ve kalemişi teknikleri kullanılarak dekore edilmiş. Rokoko madalyonlar içerisine floral kompozisyonlar çalışılmış, tabla bordürü ve yan yüzler ise girlandlar ile zenginleştirilmiş. Geniş tabla merkezine battal boy vazoda çiçekler konulu muhteşem bir kompozisyon uygulanmış. Gümüş giydirme ahşap kasalı, kabriole altı ayaklı ve iri pabuçlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez müzelik şaheserdir. 

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 45.5 x 40 cm.
Ağırlık: 7.300 gr. (Ahşap kasası dahil)

    Lot No: 45

    Lot: 45

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” ROKOKO SEHPA-19.Yüzyıl başı. Osmanlı, İstanbul işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş. Saray işi kalitede ve Sultani özelliklerde Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Kallavi ebatlarda. Estetik harikası müstesna eser kabartma (repoussé), kazıma (grave), kumlama ve kalemişi teknikleri kullanılarak dekore edilmiş. Rokoko madalyonlar içerisine floral kompozisyonlar çalışılmış, tabla bordürü ve yan yüzler ise girlandlar ile zenginleştirilmiş. Geniş tabla merkezine battal boy vazoda çiçekler konulu muhteşem bir kompozisyon uygulanmış. Gümüş giydirme ahşap kasalı, kabriole altı ayaklı ve iri pabuçlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez müzelik şaheserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 45.5 x 40 cm. Ağırlık: 7.300 gr. (Ahşap kasası dahil)

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ BOZALIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Gümüş, tuğralı (silik)  Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Stilize floral motifler ve madalyonlar ile dekorlu, şemse etkili palmelerle bezeli. Yuvarlak düz dipli, şişkin armudi gövdeli, uzun silindirik boyunlu, yuvarlak vida kapaklı. Zincirli kubbesel kapağı aplike floral tutamaklı. Haliyle. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın zor tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 34 x 15 cm.
Ağırlık: 956 gr.

    Lot No: 46

    Lot: 46

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ BOZALIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Gümüş, tuğralı (silik) Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Stilize floral motifler ve madalyonlar ile dekorlu, şemse etkili palmelerle bezeli. Yuvarlak düz dipli, şişkin armudi gövdeli, uzun silindirik boyunlu, yuvarlak vida kapaklı. Zincirli kubbesel kapağı aplike floral tutamaklı. Haliyle. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın zor tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 34 x 15 cm. Ağırlık: 956 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “KARABET CİZMECİYAN” LEĞEN-İBRİK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. “Karabet Cizmeciyan” usta damgalı. Gümüş, Mısır damgalı. Mısır Tıp Fakültesi Profesörü Day’e ithaflı. Sultani özelliklerde ve estetikte Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Kumlama tekniği ile sıvama kaplı yüzeyi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile alevli “Ay-yıldız”larla zenginleştirilmiş madalyon ve çelenkler içerisinde “Sultan Tuğrası” tezyinli. İbrik, leğen ve sabunluktan oluşan tam takım. Kubbesel kapaklı, zarif kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Yalın işçilikli sabunluğu ajurlu. Kazıma (grave) tekniği ile mealen “1906’dan 1924’e ve 1932’den 1936’ya kadar okulda ve hastanede gösterdiğiniz büyük hizmetler için Mısır Tıp Fakültesi Profesörü öğretim kadrosundan Bay Day’e bir hatıra” şeklinde ithaflı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik harikası yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.  

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 94.sayfasında yer almaktadır.

Leğen Ölçüsü: 11 x 37 cm.
Sabunluk Ölçüsü: 7 x 18 cm.
İbrik Ölçüsü: 33 x 24 cm.
Ağırlık: 2449 gr.

    Lot No: 47

    Lot: 47

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “KARABET CİZMECİYAN” LEĞEN-İBRİK TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. “Karabet Cizmeciyan” usta damgalı. Gümüş, Mısır damgalı. Mısır Tıp Fakültesi Profesörü Day’e ithaflı. Sultani özelliklerde ve estetikte Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Kumlama tekniği ile sıvama kaplı yüzeyi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile alevli “Ay-yıldız”larla zenginleştirilmiş madalyon ve çelenkler içerisinde “Sultan Tuğrası” tezyinli. İbrik, leğen ve sabunluktan oluşan tam takım. Kubbesel kapaklı, zarif kulbu Rokoko “S” kıvrımlı. Yalın işçilikli sabunluğu ajurlu. Kazıma (grave) tekniği ile mealen “1906’dan 1924’e ve 1932’den 1936’ya kadar okulda ve hastanede gösterdiğiniz büyük hizmetler için Mısır Tıp Fakültesi Profesörü öğretim kadrosundan Bay Day’e bir hatıra” şeklinde ithaflı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik harikası yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 94.sayfasında yer almaktadır. Leğen Ölçüsü: 11 x 37 cm. Sabunluk Ölçüsü: 7 x 18 cm. İbrik Ölçüsü: 33 x 24 cm. Ağırlık: 2449 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SARAY İŞİ ŞERBETLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Fransız export damgalı. Kallavi ebatlarda şerbet şişesi. Merkezi kazıma (grave) tekniği ile çalışılmış “Osmanlı Saltanat Kayığı” tasvirli. Platform oval dipli, küresel şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu. Kubbesel vida kapaklı, kapak tutamağı dalında çiçek formunda. Kusursuz yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 37 x 15 cm.
Ağırlık: 973 gr.

    Lot No: 48

    Lot: 48

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SARAY İŞİ ŞERBETLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Fransız export damgalı. Kallavi ebatlarda şerbet şişesi. Merkezi kazıma (grave) tekniği ile çalışılmış “Osmanlı Saltanat Kayığı” tasvirli. Platform oval dipli, küresel şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu. Kubbesel vida kapaklı, kapak tutamağı dalında çiçek formunda. Kusursuz yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 37 x 15 cm. Ağırlık: 973 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “AZNAVUR İŞİ” GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Tüm yüzeyi aznavur (guilloché) işçiliği ile zengin dekorlu, girlandlarla çevrelenmiş merkezi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile “Osmanlı Saltanat Arması” ve “Sultan Tuğrası” motifli. Masif Rokoko çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek nadir koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. 

Ölçüler: 32 x 51 cm.
Ağırlık: 1084 gr.

    Lot No: 49

    Lot: 49

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “AZNAVUR İŞİ” GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Tüm yüzeyi aznavur (guilloché) işçiliği ile zengin dekorlu, girlandlarla çevrelenmiş merkezi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile “Osmanlı Saltanat Arması” ve “Sultan Tuğrası” motifli. Masif Rokoko çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek nadir koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 32 x 51 cm. Ağırlık: 1084 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, çift. Saray işi kalitede ve kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Platform kaideli, silindirik uzun boyunlu, bilezikli ve üç mumluklu. Rokoko “S” kıvrımlı mumluk kolları ve kaidesi aplike kuş ve geyik figürleri ile zenginleştirilmiş. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, nadir tesadüf edilen koleksiyonluk şaheserleridir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 46 x 37 cm.
Ağırlık: 4241 gr.

    Lot No: 50

    Lot: 50

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, çift. Saray işi kalitede ve kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Platform kaideli, silindirik uzun boyunlu, bilezikli ve üç mumluklu. Rokoko “S” kıvrımlı mumluk kolları ve kaidesi aplike kuş ve geyik figürleri ile zenginleştirilmiş. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, nadir tesadüf edilen koleksiyonluk şaheserleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 46 x 37 cm. Ağırlık: 4241 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL GUBARİ HAT LEVHA-“Seyyid Ahmed Hilmî”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1282 tarihli. Ketebeli. Hattatı “Es-Seyyid Ahmed el-Hilmî”. Hocası “El-Hac es-Seyyis Ahmed el-maruf Hamdi el-Hüseni”. Aharlı kağıt üzerine is (siyah) mürekkebi ile yazılmış. Merkezine celi talik hattı ile “Muhammed” lafzı, içerisine ise nesih hattı ile “Yâsîn Suresi” tatbik edilmiş. Zengin altın yaldız ve çok renk ile “Rumî” üslubunda üst düzey tezhipli. Zencerekli ve altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 32 x 41 cm.

    Lot No: 51

    Lot: 51

    OSMANLI 19.YÜZYIL GUBARİ HAT LEVHA-“Seyyid Ahmed Hilmî” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1282 tarihli. Ketebeli. Hattatı “Es-Seyyid Ahmed el-Hilmî”. Hocası “El-Hac es-Seyyis Ahmed el-maruf Hamdi el-Hüseni”. Aharlı kağıt üzerine is (siyah) mürekkebi ile yazılmış. Merkezine celi talik hattı ile “Muhammed” lafzı, içerisine ise nesih hattı ile “Yâsîn Suresi” tatbik edilmiş. Zengin altın yaldız ve çok renk ile “Rumî” üslubunda üst düzey tezhipli. Zencerekli ve altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 32 x 41 cm.

    USDSold
  • HÜSEYİN ABDULLAH KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 963-16.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 963 (1555) tarihli. “Hüseyin Abdullah” ketebeli. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Ser levhasında “Kufi” hattı kullanılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli ve zencirekli deri cildi içerisinde. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir.

Ölçüler: 14.5 x 11 cm.

    Lot No: 52

    Lot: 52

    HÜSEYİN ABDULLAH KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 963-16.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 963 (1555) tarihli. “Hüseyin Abdullah” ketebeli. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Ser levhasında “Kufi” hattı kullanılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli ve zencirekli deri cildi içerisinde. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik bir örneğidir. Ölçüler: 14.5 x 11 cm.

    USDSold
  • DERVİŞ MEHMED EFENDİ KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1107-17.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1107 (1695) tarihli. “Derviş Mehmed” ketebeli. (Kevkeb olabilir) Hocası “Ahmed Nuri el-Üsküdari”. Büyük rahle boy. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli deri cildi içerisinde. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 31 x 21 cm.

    Lot No: 53

    Lot: 53

    DERVİŞ MEHMED EFENDİ KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1107-17.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1107 (1695) tarihli. “Derviş Mehmed” ketebeli. (Kevkeb olabilir) Hocası “Ahmed Nuri el-Üsküdari”. Büyük rahle boy. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli deri cildi içerisinde. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 31 x 21 cm.

    USDSold
  • İBRAHİM FEHMÎ EFENDİ KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1282-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1282 (1865) tarihli. “İbrahim Fehmî” ketebeli. Hocası “Es-Seyyid Abdullah”. Büyük boy. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli ve zencirekli deri cildi içerisinde. Cilt sırtı altın yaldız stilize tezyinatlı. İbrahim Fehmi Efendi’nin yazdığı bir Kur’an-ı Kerim “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almaktadır. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 24 x 17 cm.

    Lot No: 54

    Lot: 54

    İBRAHİM FEHMÎ EFENDİ KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1282-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1282 (1865) tarihli. “İbrahim Fehmî” ketebeli. Hocası “Es-Seyyid Abdullah”. Büyük boy. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli ve zencirekli deri cildi içerisinde. Cilt sırtı altın yaldız stilize tezyinatlı. İbrahim Fehmi Efendi’nin yazdığı bir Kur’an-ı Kerim “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almaktadır. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 24 x 17 cm.

    USDSold
  • ESMA-İ ASHÂB-I BEDİR -19.Yüzyıl. Osmanlı. Hz.Muhammed ile birlikte Bedir Savaşı’na katılan sahabeler. Aharlı kağıt üzerine is (siyah) mürekkebi ile kaleme alınmış. Klasik Rumî üslubu tezhipli, altın cetvelli. Yoğun altın yaldız bezemeli. Orijinal deri cildi içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 16 x 10.5 cm.

    Lot No: 55

    Lot: 55

    ESMA-İ ASHÂB-I BEDİR -19.Yüzyıl. Osmanlı. Hz.Muhammed ile birlikte Bedir Savaşı’na katılan sahabeler. Aharlı kağıt üzerine is (siyah) mürekkebi ile kaleme alınmış. Klasik Rumî üslubu tezhipli, altın cetvelli. Yoğun altın yaldız bezemeli. Orijinal deri cildi içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 16 x 10.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” CÜZ KESESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi kalitede ve sultani özelliklerde mor renk kadife üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde imal edilmiş. Merkezine “Osmanlı Saltanat Arması” işlenmiş ve Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motifler ile zenginleştirilmiş. Zarf formunda. Askılı, çift püsküllü. Estetik ve görsel yönden dikkat çekici, ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 19 x 27.5 cm.

    Lot No: 56

    Lot: 56

    OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” CÜZ KESESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi kalitede ve sultani özelliklerde mor renk kadife üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde imal edilmiş. Merkezine “Osmanlı Saltanat Arması” işlenmiş ve Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motifler ile zenginleştirilmiş. Zarf formunda. Askılı, çift püsküllü. Estetik ve görsel yönden dikkat çekici, ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 19 x 27.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL EDİRNEKÂRİ SARAY İŞİ MÜHRE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde ıhlamur ağacından tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. Opal taşlı. Tüm yüzeyi altın ile oluşturulmuş Rumî üslubunda stilize tezyinatlı. Tepe kısmı hilallerle zenginleştirilmiş “Şemse” motifli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Edirnekâri Sanatı’nın ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Uzunluk: 25 cm.

    Lot No: 57

    Lot: 57

    OSMANLI 19.YÜZYIL EDİRNEKÂRİ SARAY İŞİ MÜHRE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde ıhlamur ağacından tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. Opal taşlı. Tüm yüzeyi altın ile oluşturulmuş Rumî üslubunda stilize tezyinatlı. Tepe kısmı hilallerle zenginleştirilmiş “Şemse” motifli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Edirnekâri Sanatı’nın ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Uzunluk: 25 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI “VEHBÎ USTA” YAPIMI GÜMÜŞ KOL DİVİTİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Eski Türkçe “Amel-i Vehbî” usta damgalı. Gümüş. Battal boy. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, zincirinde fildişi maktası bulunmakta. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize bitkisel tezyinatlı. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 109.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 4.5 x 27.5 x 6.5 cm.
Ağırlık: 465 gr.

    Lot No: 58

    Lot: 58

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI “VEHBÎ USTA” YAPIMI GÜMÜŞ KOL DİVİTİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Eski Türkçe “Amel-i Vehbî” usta damgalı. Gümüş. Battal boy. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, zincirinde fildişi maktası bulunmakta. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize bitkisel tezyinatlı. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 109.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 4.5 x 27.5 x 6.5 cm. Ağırlık: 465 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “LATÎF USTA” YAPIMI GÜMÜŞ KOL DİVİTİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Eski Türkçe “Amel-i Latîf” usta damgalı. Gümüş. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta. Kalemdan sırtında “Mey erişir mülk-i Yemen’den geldin âşinâlık“ şeklinde beyit yazılı. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize şemseli rozetler ve bitkisel motifler ile tezyinli. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 109.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 4.5 x 25 x 6 cm.
Ağırlık: 373 gr.

    Lot No: 59

    Lot: 59

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “LATÎF USTA” YAPIMI GÜMÜŞ KOL DİVİTİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Eski Türkçe “Amel-i Latîf” usta damgalı. Gümüş. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta. Kalemdan sırtında “Mey erişir mülk-i Yemen’den geldin âşinâlık“ şeklinde beyit yazılı. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize şemseli rozetler ve bitkisel motifler ile tezyinli. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 109.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 4.5 x 25 x 6 cm. Ağırlık: 373 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL (İANELİ) ARZUHÂLCİ SANDIĞI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Hattat sandığı üslubunda tasarlanmış. İaneli (para gözlü) üç gözlü tek çekmeceye sahip. Kallavi ebatlarda. İşçilik ve malzeme kalitesi ile ön plana çıkan eser ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef, kemik ve abanoz kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı. Emsaline rastlanılmamış eserin üst tablasında kumbara gözü bulunmakta. Kilit mekanizmalı, orijinal anahtarı mevcut.  Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 29.5 x 50 x 27 cm.

    Lot No: 60

    Lot: 60

    OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL (İANELİ) ARZUHÂLCİ SANDIĞI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Hattat sandığı üslubunda tasarlanmış. İaneli (para gözlü) üç gözlü tek çekmeceye sahip. Kallavi ebatlarda. İşçilik ve malzeme kalitesi ile ön plana çıkan eser ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef, kemik ve abanoz kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı. Emsaline rastlanılmamış eserin üst tablasında kumbara gözü bulunmakta. Kilit mekanizmalı, orijinal anahtarı mevcut. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 29.5 x 50 x 27 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL HATTAT SANDIĞI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Kallavi ebatlarda. İşçilik ve malzeme kalitesi ile ön plana çıkan eser ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı. Panel merkezleri Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral kompozisyonlar ile zenginleştirilmiş. Üstten bombe kapaklı, estetik kaide ayaklı ve tek hazneli. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 38 x 57 x 32.5 cm.

    Lot No: 61

    Lot: 61

    OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL HATTAT SANDIĞI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Kallavi ebatlarda. İşçilik ve malzeme kalitesi ile ön plana çıkan eser ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı. Panel merkezleri Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral kompozisyonlar ile zenginleştirilmiş. Üstten bombe kapaklı, estetik kaide ayaklı ve tek hazneli. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 38 x 57 x 32.5 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL HATTAT SANDIĞI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Rumî üslubunda şemse dekorlu. İşçilik ve malzeme kalitesi ile ön plana çıkan eser ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı. Panel merkezleri Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral kompozisyonlar ile zenginleştirilmiş. Üstten kubbesel bombe kapaklı, tek hazneli, kilit mekanizmalı. Türünün ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 26 x 38 x 23 cm.

    Lot No: 62

    Lot: 62

    OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL HATTAT SANDIĞI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Rumî üslubunda şemse dekorlu. İşçilik ve malzeme kalitesi ile ön plana çıkan eser ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı. Panel merkezleri Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral kompozisyonlar ile zenginleştirilmiş. Üstten kubbesel bombe kapaklı, tek hazneli, kilit mekanizmalı. Türünün ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 26 x 38 x 23 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “HATEMKÂRΔ OK KUBURU -19.Yüzyıl. Osmanlı. Hatemkârî Sanatı ile dekore edilmiş, Rumî üslubu motifler ile zenginleştirilmiş. Fildişi, sedef ve abanoz kullanılarak tezyin edilmiş. Üstten kapaklı ve ok yuvalı. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Sultanların Silahları, 2007 / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 

Ölçüler: 65 x 14 x 7 cm.

    Lot No: 63

    Lot: 63

    OSMANLI 19.YÜZYIL “HATEMKÂRΔ OK KUBURU -19.Yüzyıl. Osmanlı. Hatemkârî Sanatı ile dekore edilmiş, Rumî üslubu motifler ile zenginleştirilmiş. Fildişi, sedef ve abanoz kullanılarak tezyin edilmiş. Üstten kapaklı ve ok yuvalı. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Sultanların Silahları, 2007 / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ölçüler: 65 x 14 x 7 cm.

    USDSold
  • OSMANLI AFYON İŞİ “SALTANAT ARMALI” TABAKA-Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Afyon işi. Hicri 1319 tarihli. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Saffet” ibareli. Ön yüzüne tenzil işi gümüş teller ile “Osmanlı Saltanat Arması” çalışılmış, stilize floral motifler ile zenginleştirilmiş. Arka yüzü ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde floral bir kompozisyon ile bezeli. Fevkalade kondisyonda. Türünün estetik ve seçkin bir örneğidir.  

Ölçüler: 9.5 x 7 cm.

    Lot No: 64

    Lot: 64

    OSMANLI AFYON İŞİ “SALTANAT ARMALI” TABAKA-Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Afyon işi. Hicri 1319 tarihli. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Saffet” ibareli. Ön yüzüne tenzil işi gümüş teller ile “Osmanlı Saltanat Arması” çalışılmış, stilize floral motifler ile zenginleştirilmiş. Arka yüzü ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde floral bir kompozisyon ile bezeli. Fevkalade kondisyonda. Türünün estetik ve seçkin bir örneğidir. Ölçüler: 9.5 x 7 cm.

    USDSold
  • TURQUERIE SANATI 19.YÜZYIL FRANSIZ YELPAZE-19.Yüzyıl başı. Fransız. “C.D” sanatçı imzalı. Osmanlı Pazarı için Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde imal edilmiş. Rokoko üslubunda dekore edilmiş. Altın ve gümüş bezemeli ajurlu sapı fildişinden, katlanır formda. Kağıt yaprağı realist saray yaşamı konulu figüratif resim çalışmalı. Özel yapım teşhir çerçevesi içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 26 x 50 cm.
Çerçeve Ölçüsü: 37 x 63 cm.

    Lot No: 65

    Lot: 65

    TURQUERIE SANATI 19.YÜZYIL FRANSIZ YELPAZE-19.Yüzyıl başı. Fransız. “C.D” sanatçı imzalı. Osmanlı Pazarı için Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde imal edilmiş. Rokoko üslubunda dekore edilmiş. Altın ve gümüş bezemeli ajurlu sapı fildişinden, katlanır formda. Kağıt yaprağı realist saray yaşamı konulu figüratif resim çalışmalı. Özel yapım teşhir çerçevesi içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 26 x 50 cm. Çerçeve Ölçüsü: 37 x 63 cm.

    USDSold
  • TURQUERIE 19.YÜZYIL “MEISSEN” PORSELEN ÇİFT FİGÜR-“Sultanın Atı ve Seyisi”

19.Yüzyıl başı. Turquerie. Meissen imalat damgalı, model numaralı. Çift. Johann Joachim Kaendler’in 1700’lerin ortalarında tasarladığı “Sultanın Atı ve Seyisi” konulu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve çok renk sıraltı boyamalı. 1721 yılında Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve öteki Avrupa merkezlerine de yayılan Turquerie Sanat Akımı’nın etkisi altında son derece görsel ve estetik şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Realist üslupta otantik kıyafetler içinde tasvir edilmiş seyislerin başı serpuşludur. Haliyle. Fevkalade görsellikte, nadir damgaya sahip koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Ölçüler: 26 x 22 x 11 cm. - 24 x 22 x 11 cm.

    Lot No: 66

    Lot: 66

    TURQUERIE 19.YÜZYIL “MEISSEN” PORSELEN ÇİFT FİGÜR-“Sultanın Atı ve Seyisi” 19.Yüzyıl başı. Turquerie. Meissen imalat damgalı, model numaralı. Çift. Johann Joachim Kaendler’in 1700’lerin ortalarında tasarladığı “Sultanın Atı ve Seyisi” konulu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve çok renk sıraltı boyamalı. 1721 yılında Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve öteki Avrupa merkezlerine de yayılan Turquerie Sanat Akımı’nın etkisi altında son derece görsel ve estetik şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Realist üslupta otantik kıyafetler içinde tasvir edilmiş seyislerin başı serpuşludur. Haliyle. Fevkalade görsellikte, nadir damgaya sahip koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 26 x 22 x 11 cm. - 24 x 22 x 11 cm.

    USDSold
  • VİYANA 18.YÜZYIL “SAX” PORSELEN ZENNE TİP LEĞEN İBRİK TAKIMI -18.Yüzyıl. Avusturya. Sax. Viyana imalat damgalı (mavi sepet damga). Osmanlı Saraylısı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Zenne tip ibrik, sabunluk ve leğen olmak üzere 3 parçadan müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına çok renk realist çiçek buketleri ve stilize floral motiflerle tezyinli. Krokodil desenli, altın konturlu. Rokoko üslubunda yoğun altın yaldız bezemeli. Leğeni kallavi ebatlarda, sabunluğu aykırı formda ve ajurlu. İbriği zenne boyda, taşıma kulplu ve emzikli, kapak tutamağı çiçek formunda. Fevkalade kondisyonda, eksiksiz ve kusursuz tam takım. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabının 105.sayfasında yer almakta. Osmanlı Sarayı ve çevresine 18.Yüzyıl’da Meissen ile birlikte en fazla sipariş edilen Viyana Porselenleri’nin yüksek kıymette ele geçmez bir şaheseri ve müzelik örneğidir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

İbrik Ölçüsü: 27 x 19 cm.
Sabunluk Çap: 24 cm.
Leğen Ölçüsü: 8 x 32 cm.

    Lot No: 67

    Lot: 67

    VİYANA 18.YÜZYIL “SAX” PORSELEN ZENNE TİP LEĞEN İBRİK TAKIMI -18.Yüzyıl. Avusturya. Sax. Viyana imalat damgalı (mavi sepet damga). Osmanlı Saraylısı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Zenne tip ibrik, sabunluk ve leğen olmak üzere 3 parçadan müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına çok renk realist çiçek buketleri ve stilize floral motiflerle tezyinli. Krokodil desenli, altın konturlu. Rokoko üslubunda yoğun altın yaldız bezemeli. Leğeni kallavi ebatlarda, sabunluğu aykırı formda ve ajurlu. İbriği zenne boyda, taşıma kulplu ve emzikli, kapak tutamağı çiçek formunda. Fevkalade kondisyonda, eksiksiz ve kusursuz tam takım. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabının 105.sayfasında yer almakta. Osmanlı Sarayı ve çevresine 18.Yüzyıl’da Meissen ile birlikte en fazla sipariş edilen Viyana Porselenleri’nin yüksek kıymette ele geçmez bir şaheseri ve müzelik örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ İbrik Ölçüsü: 27 x 19 cm. Sabunluk Çap: 24 cm. Leğen Ölçüsü: 8 x 32 cm.

    USDSold
  • YILDIZ PORSELEN TABLALI SARAY İŞİ ROKOKO SEHPA-19.Yüzyıl. Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 3” tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Saray işi. Döküm sehpası Rokoko üslubunda tasarlanmış, altın vermeyli. Porselen tabla üst seviye fırça kalitesinde peyzaj çalışmalı. Altın yaldız bezemeli, altın konturlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, düz dipli, hafif yüksek kenarlı. Eserin benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Görseli “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 369. sayfasındadır. Fevkalade kondisyonda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa:116)

Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa:369)

Ölçüler: 83 x 46 cm.

    Lot No: 68

    Lot: 68

    YILDIZ PORSELEN TABLALI SARAY İŞİ ROKOKO SEHPA-19.Yüzyıl. Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 3” tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Saray işi. Döküm sehpası Rokoko üslubunda tasarlanmış, altın vermeyli. Porselen tabla üst seviye fırça kalitesinde peyzaj çalışmalı. Altın yaldız bezemeli, altın konturlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, düz dipli, hafif yüksek kenarlı. Eserin benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Görseli “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 369. sayfasındadır. Fevkalade kondisyonda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa:116) Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa:369) Ölçüler: 83 x 46 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 17.YÜZYIL BURSA İŞİ ÇATMA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Bursa tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Salbekli şemse madalyonlu, stilize lale ve karanfil motifleri ile bezeli. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Benzer örnekleri Metropolitan Museum, Victoria & Albert Museum, British Museum, Benaki Museum, Gulbenkian Museum, Topkapı Sarayı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan Osmanlı Tekstil Sanatı’nın yüksek kıymette müzelik bir örneğidir.

Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi

Ölçüler: 119 x 68 cm.

    Lot No: 69

    Lot: 69

    OSMANLI 17.YÜZYIL BURSA İŞİ ÇATMA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Bursa tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Salbekli şemse madalyonlu, stilize lale ve karanfil motifleri ile bezeli. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Benzer örnekleri Metropolitan Museum, Victoria & Albert Museum, British Museum, Benaki Museum, Gulbenkian Museum, Topkapı Sarayı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan Osmanlı Tekstil Sanatı’nın yüksek kıymette müzelik bir örneğidir. Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Ölçüler: 119 x 68 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” TOMBAK LEĞEN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Emsaline rastlanılmamış estetik ve görsellikte. Sultani özelliklerde bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı, bordürü çepeçevre estetik harikası girlandlarla çevrili. Merkezinde alev saçan bir penç motifi bulunmakta. Düz dipli, geniş ve yayvan hazneli, dışa dönük ağızlı. Osmanlı Tombak Sanatı’nın en kıymetli örneklerinden olan bu tip leğenler Osmanlı Sarayı’nda ayak sehpaları ile kullanılır ve hizmete “ibrik gülamı” ile “ibrikdar” bakardı. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda “Başkadın Servetseza Hanım”a ait olan gibi az da olsa örnek mevcuttur. Türk Maden Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez bir şaheseridir.
 
Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018

Ölçüler: 13 x 59 cm.

    Lot No: 70

    Lot: 70

    OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” TOMBAK LEĞEN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Emsaline rastlanılmamış estetik ve görsellikte. Sultani özelliklerde bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave) tekniği ile stilize floral tezyinatlı, bordürü çepeçevre estetik harikası girlandlarla çevrili. Merkezinde alev saçan bir penç motifi bulunmakta. Düz dipli, geniş ve yayvan hazneli, dışa dönük ağızlı. Osmanlı Tombak Sanatı’nın en kıymetli örneklerinden olan bu tip leğenler Osmanlı Sarayı’nda ayak sehpaları ile kullanılır ve hizmete “ibrik gülamı” ile “ibrikdar” bakardı. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda “Başkadın Servetseza Hanım”a ait olan gibi az da olsa örnek mevcuttur. Türk Maden Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez bir şaheseridir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 13 x 59 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” TOMBAK GÜĞÜM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kallavi ebatlarda. Sultani özelliklerde bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Oval düz tavanlı, şişkin uzun gövdeli, geniş boyunlu. Kulplu ve geniş emzikli. Kazıma (grave) tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral tezyinatlı. Tombak kondisyonu çok iyi durumda. Benzer örneği Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda Envanter No SHM 402 M.69 ile yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez bir şaheseridir.

Referans: Eserin benzer örneği “Tombak / Altından Süzülen Zarafet” isimli kitabın 114. sayfasında yer almaktadır. Yapı Kredi Yayınları, 2018

Ölçüler: 20.5 x 17 cm.

    Lot No: 72

    Lot: 72

    OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” TOMBAK GÜĞÜM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kallavi ebatlarda. Sultani özelliklerde bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Oval düz tavanlı, şişkin uzun gövdeli, geniş boyunlu. Kulplu ve geniş emzikli. Kazıma (grave) tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral tezyinatlı. Tombak kondisyonu çok iyi durumda. Benzer örneği Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda Envanter No SHM 402 M.69 ile yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez bir şaheseridir. Referans: Eserin benzer örneği “Tombak / Altından Süzülen Zarafet” isimli kitabın 114. sayfasında yer almaktadır. Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 20.5 x 17 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK BUHURDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Rokoko “S” kıvrımlı üç ayak üzerinde, yuvarlak tablalı. Kubbesel kapağı ajurlu, kapak tutamağı tomurcuk formunda. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Saray işi kalitede ve kondisyonda. Benzer örneği Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda Envanter No SHM 3695 İHK.632 ile yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ve koleksiyonluk örneğidir.

Referans: Eserin benzer örnekleri “Tombak / Altından Süzülen Zarafet” isimli kitabın 176, 177 ve 179. sayfalarında yer almaktadır. Yapı Kredi Yayınları, 2018

Ölçüler: 19.5 x 18.5 cm.

    Lot No: 73

    Lot: 73

    OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK BUHURDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Rokoko “S” kıvrımlı üç ayak üzerinde, yuvarlak tablalı. Kubbesel kapağı ajurlu, kapak tutamağı tomurcuk formunda. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Saray işi kalitede ve kondisyonda. Benzer örneği Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda Envanter No SHM 3695 İHK.632 ile yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın yüksek kıymette nadir ve koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin benzer örnekleri “Tombak / Altından Süzülen Zarafet” isimli kitabın 176, 177 ve 179. sayfalarında yer almaktadır. Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 19.5 x 18.5 cm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SERLİ “BACCARAT” NARGİLE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Estetik gümüş seri kubbesel formda tasarlanmış, yalın işçilikli. Osmanlı zevkine uygun billur şişesi Fransa Kralı 15.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” imalatı. Kesme (grave) tekniği ile geometrik dekorlu, gümüş bilezikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı'nın yüksek zevkini gözler önüne seren koleksiyonluk ve seçkin bir örnektir. 

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır.

Yükseklik: 42 cm.
Ağırlık: 427 gr.

    Lot No: 74

    Lot: 74

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SERLİ “BACCARAT” NARGİLE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Estetik gümüş seri kubbesel formda tasarlanmış, yalın işçilikli. Osmanlı zevkine uygun billur şişesi Fransa Kralı 15.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” imalatı. Kesme (grave) tekniği ile geometrik dekorlu, gümüş bilezikli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı'nın yüksek zevkini gözler önüne seren koleksiyonluk ve seçkin bir örnektir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 42 cm. Ağırlık: 427 gr.

    USDSold
  • ÇİN 18.YÜZYIL QİNG HANEDANI “KANGXI DÖNEMİ” BLEU-BLANC PORSELEN ÇİFT EMZİKLİ MATARA-Çin. 18.Yüzyıl başı. Saray işi. Qing Hanedanı, Kangxi (1661-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Topkapı Sarayı Ehl-i Hiref Atölyeleri “Cemaat-i Kazganyân-ı Hâssa” sanatkarları tarafından eklenmiş kubbesel çift gümüş kapaklı, zincirli. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda bu tip maden eklemeler yapılmış 187 adet porselen mevcuttur. Platform kaideli, armudi şişkin gövdeli, sarmal çift emzikli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına kobalt mavi renkte. Stilize floral motiflerle bezeli. Haliyle. Tıpkı benzerleri Topkapı Sarayı Müzesi, Rijksmuseum Amsterdam, Victoria & Albert Museum, Shanghai Museum ve Princessehof Ceramic Museum Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin benzer örnekleri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette müzelik bir örneğidir.


Referans: Chinese Ceramics in the Rijksmuseum Amsterdam, Jan Jorg / Sayfa: 257
China for the West Chinese Porcelain, David Howard and John Ayers / Sayfa: 59
Chinese Export Porcelain Chine de Commande, D. F. Lunsingh Scheurleer / Sayfa: 216

Ölçüler: 22 x 10 x 7 cm.

    Lot No: 75

    Lot: 75

    ÇİN 18.YÜZYIL QİNG HANEDANI “KANGXI DÖNEMİ” BLEU-BLANC PORSELEN ÇİFT EMZİKLİ MATARA-Çin. 18.Yüzyıl başı. Saray işi. Qing Hanedanı, Kangxi (1661-1722) dönemi. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Topkapı Sarayı Ehl-i Hiref Atölyeleri “Cemaat-i Kazganyân-ı Hâssa” sanatkarları tarafından eklenmiş kubbesel çift gümüş kapaklı, zincirli. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda bu tip maden eklemeler yapılmış 187 adet porselen mevcuttur. Platform kaideli, armudi şişkin gövdeli, sarmal çift emzikli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına kobalt mavi renkte. Stilize floral motiflerle bezeli. Haliyle. Tıpkı benzerleri Topkapı Sarayı Müzesi, Rijksmuseum Amsterdam, Victoria & Albert Museum, Shanghai Museum ve Princessehof Ceramic Museum Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin benzer örnekleri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette müzelik bir örneğidir. Referans: Chinese Ceramics in the Rijksmuseum Amsterdam, Jan Jorg / Sayfa: 257 China for the West Chinese Porcelain, David Howard and John Ayers / Sayfa: 59 Chinese Export Porcelain Chine de Commande, D. F. Lunsingh Scheurleer / Sayfa: 216 Ölçüler: 22 x 10 x 7 cm.

    USDSold
  • ATATÜRK’ÜN NECMEDDİN OKYAY’A ÖZEL YAPTIRDIĞI 2 CİLT NUTUK-Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile özel olarak yapılan 15 takım Nutuk’tan biri. Özel lüks baskılı 2 cilt. Ciltleri ve ebruları Atatürk’ün talimatı ile Necmeddin Okyay tarafından yapılmış. Deri, klasik dönem Rumî üslubu tezyinatlı. Şemseli, salbekli, köşebentli ve zencirekli. Altın ve gümüş bezemeli, altın cetvelli. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez ve paha biçilmez eserlerdir.

Atatürk, 1927’de dönemin önemli hattat, mücellit ve ebrucusu Necmettin Okyay’a özel lüks baskılı 15 adet Nutuk nüshasına ayrı ayrı deri cilt ve ebru yapması talimatını vermiştir. Necmettin Okyay ciltlerdeki motifler için Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’ndaki kitap kalıplarını kullanmış ve eserleri “Necmeddin Ebrusu” denen kendi ebruları ile tamamlamıştır. Atatürk, hizmeti karşılığı sanatçıya 400 lira gibi yüksek bir ücret ödemiştir. Necmeddin Efendi ise bu para ile Şeyh Hamdullah’ın Sultan II.Bayezid için yazdığı Kuran-ı Kerim’i satın almış ve Topkapı Sarayı Müzesi’ne kazandırmıştır. 

Referans: Diğer bir örneği “Genelkurmay Askeri Tarih Arşivi”nde “Atatürk’e ait Nutuk” olarak korunmaktadır.

Ölçüler: 24 x 18 cm. (her biri)

    Lot No: 76

    Lot: 76

    ATATÜRK’ÜN NECMEDDİN OKYAY’A ÖZEL YAPTIRDIĞI 2 CİLT NUTUK-Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile özel olarak yapılan 15 takım Nutuk’tan biri. Özel lüks baskılı 2 cilt. Ciltleri ve ebruları Atatürk’ün talimatı ile Necmeddin Okyay tarafından yapılmış. Deri, klasik dönem Rumî üslubu tezyinatlı. Şemseli, salbekli, köşebentli ve zencirekli. Altın ve gümüş bezemeli, altın cetvelli. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez ve paha biçilmez eserlerdir. Atatürk, 1927’de dönemin önemli hattat, mücellit ve ebrucusu Necmettin Okyay’a özel lüks baskılı 15 adet Nutuk nüshasına ayrı ayrı deri cilt ve ebru yapması talimatını vermiştir. Necmettin Okyay ciltlerdeki motifler için Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’ndaki kitap kalıplarını kullanmış ve eserleri “Necmeddin Ebrusu” denen kendi ebruları ile tamamlamıştır. Atatürk, hizmeti karşılığı sanatçıya 400 lira gibi yüksek bir ücret ödemiştir. Necmeddin Efendi ise bu para ile Şeyh Hamdullah’ın Sultan II.Bayezid için yazdığı Kuran-ı Kerim’i satın almış ve Topkapı Sarayı Müzesi’ne kazandırmıştır. Referans: Diğer bir örneği “Genelkurmay Askeri Tarih Arşivi”nde “Atatürk’e ait Nutuk” olarak korunmaktadır. Ölçüler: 24 x 18 cm. (her biri)

    USDSold
  • GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN “EL YAZISI” İLE “ISLAK İMZASI”NA SAHİP ZARF-Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından (el) ile “Ehemmiyeti Yoktur” yazılmış ve “M.Kemal” olarak imzalanmış “Mühim bir Vesika-i Tarihçe” notlu zarf. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve orijinal ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek ele geçmez ünik eserdir.

Ölçüler: 13 x 19 cm.

    Lot No: 77

    Lot: 77

    GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN “EL YAZISI” İLE “ISLAK İMZASI”NA SAHİP ZARF-Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından (el) ile “Ehemmiyeti Yoktur” yazılmış ve “M.Kemal” olarak imzalanmış “Mühim bir Vesika-i Tarihçe” notlu zarf. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve orijinal ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek ele geçmez ünik eserdir. Ölçüler: 13 x 19 cm.

    USDSold
  • OSMANLI MAARİF NİŞANI-Osmanlı. Darphane-i Âmire. III.Derece, kurdeleli. Gümüş üzerine mine işçilikli, altın vermeyli. Sultan V.Mehmed Reşad Han tarafından H.1328 yılında kaydı hayat şartıyla ilime, sanata ve maarifete ait işlerde üstün başarı göstererek hizmet edenlere verilmek üzere ihdas edilmiş. Merkezi çelenk içerisinde Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğralı ve El-Gazi mahlaslı. Ay-yıldız üzeri Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Ulûm ve Fünûn ve Sanâyi-i Nefîse” ibareli. Arka tarafı “Darphane-i Âmire” damgalı. Son derece nadir yüksek kıymete sahip gerçek koleksiyonluk eserdir. 

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 31 x 23 mm.

    Lot No: 78

    Lot: 78

    OSMANLI MAARİF NİŞANI-Osmanlı. Darphane-i Âmire. III.Derece, kurdeleli. Gümüş üzerine mine işçilikli, altın vermeyli. Sultan V.Mehmed Reşad Han tarafından H.1328 yılında kaydı hayat şartıyla ilime, sanata ve maarifete ait işlerde üstün başarı göstererek hizmet edenlere verilmek üzere ihdas edilmiş. Merkezi çelenk içerisinde Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğralı ve El-Gazi mahlaslı. Ay-yıldız üzeri Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Ulûm ve Fünûn ve Sanâyi-i Nefîse” ibareli. Arka tarafı “Darphane-i Âmire” damgalı. Son derece nadir yüksek kıymete sahip gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 31 x 23 mm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL MURASSA ŞEFKAT NİŞANI, MİNYATÜRÜ ve KIZIL HAÇ MADALYA SETİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Balkan Hastanesi Başhekimi Johanna Hendrika Kuyper’e (1875-1948) verilmiş. II.Derece. Murassa Şefkat Nişanı ve minyatür madalya barı ile Osmanlı “Hilal-i Ahmer” madalyası ve Avrupa dört adet “Kızıl Haç” madalyasından oluşan kurdeleli tam set. Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid tarafından H.1295 (1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. Altın ve gümüş üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli olup elmas ve yakutlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve H.1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Gümüş mineli Hilal-i Ahmer Madalyası’nda ise Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğrası ve Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Muavenet-i İnsaniyetkarane, Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti H.1328-1329” ibaresi yer almakta. Diğerleri ise “Red Cross, Dutch Cross, Hungarian Cross ve Balkan Harbi” madalyaları olup gümüş üzerine mineli işçiliklidir. Altı madalya ve minyatürleri ile kurdeleli tam set. Fevkalade kondisyonda. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. Tam takım olarak ele geçmez yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 57 x 26 mm. - 51 x 37 mm. - 48 x 34 mm. - 48 x 48 mm. - 47 x 36 mm. - 73 x 73 mm. 

Minyatür Ölçüsü: 35 x 93 mm.

    Lot No: 79

    Lot: 79

    OSMANLI 19.YÜZYIL MURASSA ŞEFKAT NİŞANI, MİNYATÜRÜ ve KIZIL HAÇ MADALYA SETİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Balkan Hastanesi Başhekimi Johanna Hendrika Kuyper’e (1875-1948) verilmiş. II.Derece. Murassa Şefkat Nişanı ve minyatür madalya barı ile Osmanlı “Hilal-i Ahmer” madalyası ve Avrupa dört adet “Kızıl Haç” madalyasından oluşan kurdeleli tam set. Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid tarafından H.1295 (1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. Altın ve gümüş üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli olup elmas ve yakutlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve H.1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Gümüş mineli Hilal-i Ahmer Madalyası’nda ise Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğrası ve Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Muavenet-i İnsaniyetkarane, Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti H.1328-1329” ibaresi yer almakta. Diğerleri ise “Red Cross, Dutch Cross, Hungarian Cross ve Balkan Harbi” madalyaları olup gümüş üzerine mineli işçiliklidir. Altı madalya ve minyatürleri ile kurdeleli tam set. Fevkalade kondisyonda. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. Tam takım olarak ele geçmez yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 57 x 26 mm. - 51 x 37 mm. - 48 x 34 mm. - 48 x 48 mm. - 47 x 36 mm. - 73 x 73 mm. Minyatür Ölçüsü: 35 x 93 mm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “KILIÇLI” NİŞÂN-I MECÎDÎ MİNYATÜRLÜ TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Kılıçlı Nişân-ı Mecîdî ve minyatür madalya barı. Kaydı hayat şartıyla savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” nadir tip. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Hicri 1268 (1851) senesinde Sultan Abdülmecid Han tarafından yaptırılmaya başlanan nişanın merkezinde Sultan tuğrası ve Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazmakta. Orijinal kutusu ve kurdeleleri ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 66 x 67 mm.
Minyatür Ölçüsü: 21 x 44 mm.

    Lot No: 80

    Lot: 80

    OSMANLI 19.YÜZYIL “KILIÇLI” NİŞÂN-I MECÎDÎ MİNYATÜRLÜ TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Kılıçlı Nişân-ı Mecîdî ve minyatür madalya barı. Kaydı hayat şartıyla savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” nadir tip. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Hicri 1268 (1851) senesinde Sultan Abdülmecid Han tarafından yaptırılmaya başlanan nişanın merkezinde Sultan tuğrası ve Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazmakta. Orijinal kutusu ve kurdeleleri ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 66 x 67 mm. Minyatür Ölçüsü: 21 x 44 mm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “KILIÇLI” NİŞÂN-I OSMANÎ ve NİŞÂN-I MECÎDÎ TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Kılıçlı Nişân-ı Osmanî ve Kılıçlı Nişân-ı Mecîdî kurdeleli takım. Kaydı hayat şartıyla savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” nadir tip. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Mecîdî nişanın merkezinde Sultan tuğrası ve Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Gayret, Hamiyet, Sadakat”, Osmanî nişanın merkezinde ise “Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı, Allah'ın yön göstermesine dayanan Abdülaziz Han” yazmakta. Orijinal kurdeleleri ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Mecidi Nişan Ölçüsü: 67 x 66 mm.
Osmani Nişan Ölçüsü: 68 x 66 mm.

    Lot No: 81

    Lot: 81

    OSMANLI 19.YÜZYIL “KILIÇLI” NİŞÂN-I OSMANÎ ve NİŞÂN-I MECÎDÎ TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Kılıçlı Nişân-ı Osmanî ve Kılıçlı Nişân-ı Mecîdî kurdeleli takım. Kaydı hayat şartıyla savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” nadir tip. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Mecîdî nişanın merkezinde Sultan tuğrası ve Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Gayret, Hamiyet, Sadakat”, Osmanî nişanın merkezinde ise “Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı, Allah'ın yön göstermesine dayanan Abdülaziz Han” yazmakta. Orijinal kurdeleleri ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Mecidi Nişan Ölçüsü: 67 x 66 mm. Osmani Nişan Ölçüsü: 68 x 66 mm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “KILIÇLI” NİŞÂN-I OSMANÎ -19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Kılıçlı Nişân-ı Osmanî. Kaydı hayat şartıyla savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” nadir tip. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Merkezinde Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı, Allah'ın yön göstermesine dayanan Abdülaziz Han” yazmakta. Orijinal kurdelesi ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 68 x 65 mm.

    Lot No: 82

    Lot: 82

    OSMANLI 19.YÜZYIL “KILIÇLI” NİŞÂN-I OSMANÎ -19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Kılıçlı Nişân-ı Osmanî. Kaydı hayat şartıyla savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” nadir tip. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Merkezinde Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı, Allah'ın yön göstermesine dayanan Abdülaziz Han” yazmakta. Orijinal kurdelesi ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 68 x 65 mm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL NİŞAN-I MECİDÎ ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Nişan-ı Mecidî Şemsesi. II.Derece. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. 1851 senesinde Sultan Abdülmecid Han tarafından yaptırılmaya başlanan nişanın merkezinde altın Sultan tuğrası, etrafında ise kırmızı mineli kartuşlar içerisinde altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette koleksiyonluk bir örnektir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 91 x 93 mm.

    Lot No: 83

    Lot: 83

    OSMANLI 19.YÜZYIL NİŞAN-I MECİDÎ ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Darphane-i Âmire. Nişan-ı Mecidî Şemsesi. II.Derece. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. 1851 senesinde Sultan Abdülmecid Han tarafından yaptırılmaya başlanan nişanın merkezinde altın Sultan tuğrası, etrafında ise kırmızı mineli kartuşlar içerisinde altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette koleksiyonluk bir örnektir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 91 x 93 mm.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLAZİZ HAN “İŞLEME” TASVİR-İ HÜMÂYÛN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi kalitede ve estetikte. İpek atlas üzerine altın, gümüş ve renkli kılaptanla “Sultan Abdülaziz Han” tasviri işlenmiş, stilize floral girlandlı muhteşem bir kompozisyonla çevrelenmiş. Elde işlenmesi zor ve meşakkatli, emek ve sabır isteyen bu sanatın en özel örneklerinden. Çerçeve içine alınmış. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 48 x 52 cm.

    Lot No: 84

    Lot: 84

    SULTAN ABDÜLAZİZ HAN “İŞLEME” TASVİR-İ HÜMÂYÛN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi kalitede ve estetikte. İpek atlas üzerine altın, gümüş ve renkli kılaptanla “Sultan Abdülaziz Han” tasviri işlenmiş, stilize floral girlandlı muhteşem bir kompozisyonla çevrelenmiş. Elde işlenmesi zor ve meşakkatli, emek ve sabır isteyen bu sanatın en özel örneklerinden. Çerçeve içine alınmış. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 48 x 52 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN FERAŞET-I ŞERİFE BERATI / HİCRİ 1240-“Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima”

19.Yüzyıl başı. Hicri 1240 (1824) tarihli. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Feraşet-ı Şerife Beratı. Zerefşanlı. Sultan tuğrası surhla (kırmızı mürekkep) çekilmiş. Fligranlı ferman kâğıdı üzerine altın, kırmızı, yeşil ve siyah renk mürekkep kullanılarak divani hatla yazılmış. Büyük boy. Metinde “Ferraş-ı Şerife mutasarrıf olan El-hac Mehmed Emin’in vefat etmesiyle Haremeyn-i Şerefeyn evkafı nazırı olan Ebubekir Ağa bu göreve layık görülmüştür. 11 Muharrem 1240” yazmakta. İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde verilen bu tip görevlere “Hizmet-i Müstevcibü’l-Mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. Yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 150 x 50 cm.

    Lot No: 85

    Lot: 85

    SULTAN II.MAHMUD HAN FERAŞET-I ŞERİFE BERATI / HİCRİ 1240-“Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” 19.Yüzyıl başı. Hicri 1240 (1824) tarihli. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Feraşet-ı Şerife Beratı. Zerefşanlı. Sultan tuğrası surhla (kırmızı mürekkep) çekilmiş. Fligranlı ferman kâğıdı üzerine altın, kırmızı, yeşil ve siyah renk mürekkep kullanılarak divani hatla yazılmış. Büyük boy. Metinde “Ferraş-ı Şerife mutasarrıf olan El-hac Mehmed Emin’in vefat etmesiyle Haremeyn-i Şerefeyn evkafı nazırı olan Ebubekir Ağa bu göreve layık görülmüştür. 11 Muharrem 1240” yazmakta. İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde verilen bu tip görevlere “Hizmet-i Müstevcibü’l-Mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. Yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 150 x 50 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “ESEDULLÂH” NAMLULU SULTANİ ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1276 tarihli ve “Ali Salih el-Ezi” usta imzalı. Namlusu (bıçağı) “Esedullâh” yapımı, usta alametli. Sultan II.Abdülhamid Han’ın kılıcının namlusu ile benzer işçilik ve tezyinata sahip eser altın kakma ile stilize tezyinatlı ve “Maşallah”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm / Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah'ın yardımıyladır” ve “Ya Allah Ya Rabb” yazılı. Kabza sırtı savat tekniği ile “Ali Salih el-Ezi 1276” ibareli ve sahibinin adı “Banker-i Vazbar” yazılı. Deri kaplı ahşap kını bilezikli, askı halkalı. Tüm parçaları ve çamurluğu gümüşten, savat tekniği ile stilize tezyinatlı ve altın vermeyli. Gümüş topuzu çift yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Victoria & Albert ve Metropolitan gibi dünyanın önemli müzelerinde yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Uzunluk: 101 cm.

    Lot No: 86

    Lot: 86

    OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “ESEDULLÂH” NAMLULU SULTANİ ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1276 tarihli ve “Ali Salih el-Ezi” usta imzalı. Namlusu (bıçağı) “Esedullâh” yapımı, usta alametli. Sultan II.Abdülhamid Han’ın kılıcının namlusu ile benzer işçilik ve tezyinata sahip eser altın kakma ile stilize tezyinatlı ve “Maşallah”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm / Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah'ın yardımıyladır” ve “Ya Allah Ya Rabb” yazılı. Kabza sırtı savat tekniği ile “Ali Salih el-Ezi 1276” ibareli ve sahibinin adı “Banker-i Vazbar” yazılı. Deri kaplı ahşap kını bilezikli, askı halkalı. Tüm parçaları ve çamurluğu gümüşten, savat tekniği ile stilize tezyinatlı ve altın vermeyli. Gümüş topuzu çift yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Victoria & Albert ve Metropolitan gibi dünyanın önemli müzelerinde yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Uzunluk: 101 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL “ALAYBOZAN” TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Nadir tip çakmaklı Alaybozan tipi boru namlulu silah. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekore edilmiş. Boru formunda dışa doğru koni biçiminde genişleyen namlusu, dipçik tabanı, tetik korkuluğu ve diğer bölümleri gümüş kakma ve kazıma (grave) tekniği ile stilize tezyinli. Ahşap yüzeyleri gümüş ile “Afyon işi” tekniğinde stilize floral motifler ile bezeli. Osmanlı'da silah işlevselliğinin yanında estetiğiyle de ilgi konusudur. Osmanlı silahları biçimlerinin ve üstün niteliklerinin yanı sıra süslemeleriyle de sanat eseri niteliği taşımaktadır. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 83 cm.

    Lot No: 87

    Lot: 87

    OSMANLI 19.YÜZYIL “ALAYBOZAN” TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Nadir tip çakmaklı Alaybozan tipi boru namlulu silah. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekore edilmiş. Boru formunda dışa doğru koni biçiminde genişleyen namlusu, dipçik tabanı, tetik korkuluğu ve diğer bölümleri gümüş kakma ve kazıma (grave) tekniği ile stilize tezyinli. Ahşap yüzeyleri gümüş ile “Afyon işi” tekniğinde stilize floral motifler ile bezeli. Osmanlı'da silah işlevselliğinin yanında estetiğiyle de ilgi konusudur. Osmanlı silahları biçimlerinin ve üstün niteliklerinin yanı sıra süslemeleriyle de sanat eseri niteliği taşımaktadır. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 83 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SULTANİ ÇİFT PİŞTOV -19.Yüzyıl. Osmanlı. “Amel-i Yesendide” usta damgalı. Çift. Sultani özelliklerde ve kalitede. Eslah-ı Ramiye sınıfına giren eserler Osmanlı Rokokosu üslubunda dekore edilmiş. Altın vermeyli. Namlu sırtı gümüş kakma tekniği ile “Ahmed-i Zemci Veli’den bu nişan dili kurşun ağzıdır ateş feşan” ibareli. Ahşap gövdeleri el oyma işçiliği ile emperyal dekorlu. Dipçikleri gümüş kakma topuzlu. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmesi zor nadir koleksiyonluk eserlerdir.

Uzunluk: 48 cm. (her biri)

    Lot No: 88

    Lot: 88

    OSMANLI 19.YÜZYIL SULTANİ ÇİFT PİŞTOV -19.Yüzyıl. Osmanlı. “Amel-i Yesendide” usta damgalı. Çift. Sultani özelliklerde ve kalitede. Eslah-ı Ramiye sınıfına giren eserler Osmanlı Rokokosu üslubunda dekore edilmiş. Altın vermeyli. Namlu sırtı gümüş kakma tekniği ile “Ahmed-i Zemci Veli’den bu nişan dili kurşun ağzıdır ateş feşan” ibareli. Ahşap gövdeleri el oyma işçiliği ile emperyal dekorlu. Dipçikleri gümüş kakma topuzlu. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmesi zor nadir koleksiyonluk eserlerdir. Uzunluk: 48 cm. (her biri)

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ ŞİMŞİR KILIÇ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Sultani özelliklerde ve Saray işi kalitede tören kılıcı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatlı. Altın vermeyli. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı sancaklarından ve silahlarından oluşan “Mızıka-ı Hümâyun” üslubu kompozisyonlarla bezeli. Kabzası gergedan boynuzundan. Namlusunda altın kakma ile Osmanlıca beyit yazılı. Siperliği ve balçağı gümüşten. Kını deri kaplı, gümüş bilezikli ve askı halkalı. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 100 cm.

    Lot No: 89

    Lot: 89

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ ŞİMŞİR KILIÇ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Sultani özelliklerde ve Saray işi kalitede tören kılıcı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatlı. Altın vermeyli. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı sancaklarından ve silahlarından oluşan “Mızıka-ı Hümâyun” üslubu kompozisyonlarla bezeli. Kabzası gergedan boynuzundan. Namlusunda altın kakma ile Osmanlıca beyit yazılı. Siperliği ve balçağı gümüşten. Kını deri kaplı, gümüş bilezikli ve askı halkalı. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 100 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KINLI ALTIN KAKMA ŞİMŞİR KILIÇ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatlı. Namlusu 17/18.Yüzyıl’a tarihlenmekte. Namlu kitabesi altın kakma ile “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ Zülfikār” ve “Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” ibareli. Siperliği ve balçağı gümüşten. Kını gümüş bilezikli ve askı halkalı. Bademli kabza ve kın gövdesinin “Vatoz” derisi yenilenmiş. Gümüş parçaları tuğralı, sah ve çeşnili. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 94 cm.

    Lot No: 90

    Lot: 90

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KINLI ALTIN KAKMA ŞİMŞİR KILIÇ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatlı. Namlusu 17/18.Yüzyıl’a tarihlenmekte. Namlu kitabesi altın kakma ile “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ Zülfikār” ve “Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” ibareli. Siperliği ve balçağı gümüşten. Kını gümüş bilezikli ve askı halkalı. Bademli kabza ve kın gövdesinin “Vatoz” derisi yenilenmiş. Gümüş parçaları tuğralı, sah ve çeşnili. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 94 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA YATAĞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1268 tarihli, “Amel-i Ahmed Şerif” usta imzalı. Kabzası mors dişinden. Altın vermeyli. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusundaki kitabede altın ve gümüş kakma ile “Kıl Şefâat Yâ Resûlallâh”, “Amel-i el Hac Ahmed Sefahi Şerif, Sene 1268” ve beyit yazılı. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 76 cm.

    Lot No: 91

    Lot: 91

    OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA YATAĞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1268 tarihli, “Amel-i Ahmed Şerif” usta imzalı. Kabzası mors dişinden. Altın vermeyli. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusundaki kitabede altın ve gümüş kakma ile “Kıl Şefâat Yâ Resûlallâh”, “Amel-i el Hac Ahmed Sefahi Şerif, Sene 1268” ve beyit yazılı. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 76 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA YATAĞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sahibi “Ruşen” ibareli. Kabzası mors dişinden. Altın kakma. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusundaki kitabede altın kakma ile Fetih Suresi’nin ilk ayeti “İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ / Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik” ve beyit yazılı. Rumî madalyonlar altın kakma ile “Ya Allah” ve “Sahibi Ruşen” ibareli. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 61 cm.

    Lot No: 92

    Lot: 92

    OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA YATAĞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sahibi “Ruşen” ibareli. Kabzası mors dişinden. Altın kakma. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusundaki kitabede altın kakma ile Fetih Suresi’nin ilk ayeti “İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ / Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik” ve beyit yazılı. Rumî madalyonlar altın kakma ile “Ya Allah” ve “Sahibi Ruşen” ibareli. Emsalleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 61 cm.

    USDSold
  • OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ “OTAĞ-I HÜMAYUN” ALINLIĞI-18.Yüzyıl. Osmanlı. “Amel-i Vali” usta damgalı. Gümüş. Repoussé (kabartma) tekniği ile palmelerden oluşturulmuş çelenk formunda tasarlanmış. Merkezinde münhani bir rozet yer almakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmez müzelik bir örneğidir. 

Ölçüler: 16 x 13.5 cm.
Ağırlık: 162 gr.

    Lot No: 93

    Lot: 93

    OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ “OTAĞ-I HÜMAYUN” ALINLIĞI-18.Yüzyıl. Osmanlı. “Amel-i Vali” usta damgalı. Gümüş. Repoussé (kabartma) tekniği ile palmelerden oluşturulmuş çelenk formunda tasarlanmış. Merkezinde münhani bir rozet yer almakta. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ele geçmez müzelik bir örneğidir. Ölçüler: 16 x 13.5 cm. Ağırlık: 162 gr.

    USDSold
  • FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Aynada Ben”

Eski Türkçe ile imzalı ve (1 Temmuz 22) tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Eserde kendini askeri üniforma ile resmeden usta sanatçının sağ göğsünde Hicri 1333 tarihinde Sultan V.Mehmed Reşad Han tarafından I.Dünya Savaşı’nda üstün cesaret ve kahramanlık gösteren askerlere verilen Harp Madalyası, sol göğsünde ise topluma örnek olan sivil ve askeri kişilere verilen Liyakat Madalyası bulunmaktadır. 

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211

Ölçüler: 73 x 60 cm.

    Lot No: 94

    Lot: 94

    FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Aynada Ben” Eski Türkçe ile imzalı ve (1 Temmuz 22) tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Eserde kendini askeri üniforma ile resmeden usta sanatçının sağ göğsünde Hicri 1333 tarihinde Sultan V.Mehmed Reşad Han tarafından I.Dünya Savaşı’nda üstün cesaret ve kahramanlık gösteren askerlere verilen Harp Madalyası, sol göğsünde ise topluma örnek olan sivil ve askeri kişilere verilen Liyakat Madalyası bulunmaktadır. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 73 x 60 cm.

    USDSold
  • HAYRİ ÇİZEL (1891-1950)-“Otoportre”

Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Hicri 1328 tarihli. Duralit üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:218

Ölçüler: 18.5 x 9.5 cm.

    Lot No: 95

    Lot: 95

    HAYRİ ÇİZEL (1891-1950)-“Otoportre” Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Hicri 1328 tarihli. Duralit üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:218 Ölçüler: 18.5 x 9.5 cm.

    USDSold
  • İSMAİL HAKKI ALTUNBEZER (1871-1946)-“Portre”

Eski Türkçe İmzalı. (Bende-i İsmail)  Hicri 1311 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının nadir ele geçen müzelik yapıtlarındandır.

“Bende (kul, köle)” ibaresi tablonun saraya yapıldığını göstermektedir. Bende/Kulları imzasının takvim anlamında ilk kullanım tarihi Saray Ressamlığı’nın kurumsal olarak başladığı 1860’lı yıllara tekabül etmektedir.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 199-200
Padişahın Ressam Kulları, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İstanbul 2012

Ölçüler: 55 x 38 cm.

    Lot No: 96

    Lot: 96

    İSMAİL HAKKI ALTUNBEZER (1871-1946)-“Portre” Eski Türkçe İmzalı. (Bende-i İsmail) Hicri 1311 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının nadir ele geçen müzelik yapıtlarındandır. “Bende (kul, köle)” ibaresi tablonun saraya yapıldığını göstermektedir. Bende/Kulları imzasının takvim anlamında ilk kullanım tarihi Saray Ressamlığı’nın kurumsal olarak başladığı 1860’lı yıllara tekabül etmektedir. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 199-200 Padişahın Ressam Kulları, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İstanbul 2012 Ölçüler: 55 x 38 cm.

    USDSold
  • YERVANT OSGAN / OSKAN EFENDİ (1855-1914)-“Naile Hanım”

İmzalı. Constantinople 1895 tarihli. Bronz Rölyef.
Fondeur: Ferdinand Barbedienne 

Osmanlı ilk heykeltıraş Oskan Efendi’nin Osman Hamdi Bey’in eşi Naile Hanım tasviri. Türk Heykel Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez başyapıt eserlerindendir.

Sergi: Eser, Rezan Has Müzesi'nde (2009) düzenlenen "Türk Resim Sanatının Bir Asırlık Öyküsü" sergisinde yer almıştır. 

Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 395

Çap: 50 cm.

    Lot No: 97

    Lot: 97

    YERVANT OSGAN / OSKAN EFENDİ (1855-1914)-“Naile Hanım” İmzalı. Constantinople 1895 tarihli. Bronz Rölyef. Fondeur: Ferdinand Barbedienne Osmanlı ilk heykeltıraş Oskan Efendi’nin Osman Hamdi Bey’in eşi Naile Hanım tasviri. Türk Heykel Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez başyapıt eserlerindendir. Sergi: Eser, Rezan Has Müzesi'nde (2009) düzenlenen "Türk Resim Sanatının Bir Asırlık Öyküsü" sergisinde yer almıştır. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 395 Çap: 50 cm.

    USDSold
  • MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“Peyzaj”

İmzalı. 1890 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Sanatçının yaptığı büyük ebatlı başyapıt eserlerinden. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde.

Referans: E.Benezit / Cilt:5 Sayfa: 56

Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404

Ölçüler: 75 x 100 cm.

    Lot No: 98

    Lot: 98

    MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“Peyzaj” İmzalı. 1890 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının yaptığı büyük ebatlı başyapıt eserlerinden. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde. Referans: E.Benezit / Cilt:5 Sayfa: 56 Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404 Ölçüler: 75 x 100 cm.

    USDSold
  • HARALD JERICHAU (1851-1878)-“İstanbul Tarihi Yarımada”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt: 6 Sayfa: 65

Ölçüler: 31 x 52 cm.

    Lot No: 99

    Lot: 99

    HARALD JERICHAU (1851-1878)-“İstanbul Tarihi Yarımada” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 6 Sayfa: 65 Ölçüler: 31 x 52 cm.

    USDSold
  • ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Un Saka ou Porteur d'Eau”

18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “29” Numaralı.
Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır.

Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160

Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî
Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı 

Ölçüler: 31 x 23 cm.

    Lot No: 100

    Lot: 100

    ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Un Saka ou Porteur d'Eau” 18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Arkası “29” Numaralı. Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen eserlerden. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160 Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı Ölçüler: 31 x 23 cm.

    USDSold
  • SAMİ YETİK (1878-1945)-“Belgrad Ormanı”

Eski Türkçe imzalı ve tarihli. Duralit üzeri yağlıboya. 

Ölçüler: 28.x 38 cm.

    Lot No: 101

    Lot: 101

    SAMİ YETİK (1878-1945)-“Belgrad Ormanı” Eski Türkçe imzalı ve tarihli. Duralit üzeri yağlıboya. Ölçüler: 28.x 38 cm.

    USDSold
  • MÜFİDE KADRİ (1890 - 1912)-İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Türk Resim Sanatı’nın ilk kadın sanatçılarından olan Müfide Kadri’nin ele geçmez koleksiyonluk bir yapıtıdır.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi Sayfa:496

Ölçüler: 27 x 22 cm.

    Lot No: 102

    Lot: 102

    MÜFİDE KADRİ (1890 - 1912)-İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Türk Resim Sanatı’nın ilk kadın sanatçılarından olan Müfide Kadri’nin ele geçmez koleksiyonluk bir yapıtıdır. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi Sayfa:496 Ölçüler: 27 x 22 cm.

    USDSold
  • NACİ KALMUKOĞLU (1896-1954)-“Ortaköy”

Duralit üzeri yağlıboya.

Ekspertiz: Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından onaylıdır.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:221

Ölçüler: 24 x 35 cm.

    Lot No: 103

    Lot: 103

    NACİ KALMUKOĞLU (1896-1954)-“Ortaköy” Duralit üzeri yağlıboya. Ekspertiz: Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından onaylıdır. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:221 Ölçüler: 24 x 35 cm.

    USDSold
  • DAVID ÇIRACİYAN (1839-1907)-“Boğaziçi”

İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. 

Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:2 Sayfa:292

Ölçüler: 30 x 40 cm.

    Lot No: 104

    Lot: 104

    DAVID ÇIRACİYAN (1839-1907)-“Boğaziçi” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:2 Sayfa:292 Ölçüler: 30 x 40 cm.

    USDSold
  • MEHMET ALİ LAGA (1878-1947)-“Bursa Yeşil Türbe / Peyzaj”

Çift İmzalı. Çift taraflı. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Sanatçı eserin ön yüzüne Bursa Yeşil Türbe, arkasına ise peyzaj konulu resim çalışmıştır.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:441

Ölçüler: 50 x 53 cm.

    Lot No: 105

    Lot: 105

    MEHMET ALİ LAGA (1878-1947)-“Bursa Yeşil Türbe / Peyzaj” Çift İmzalı. Çift taraflı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Sanatçı eserin ön yüzüne Bursa Yeşil Türbe, arkasına ise peyzaj konulu resim çalışmıştır. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:441 Ölçüler: 50 x 53 cm.

    USDSold
  • MEHMET ALİ LAGA (1878-1947)-İmzalı. Peyzaj. Duralit üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:441

Ölçüler: 30 x 40 cm.

    Lot No: 106

    Lot: 106

    MEHMET ALİ LAGA (1878-1947)-İmzalı. Peyzaj. Duralit üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:441 Ölçüler: 30 x 40 cm.

    USDSold
  • HÜSEYİN HAMDİ (19.YÜZYIL)-“Yıldız Sarayı”

Eski Türkçe imzalı. Hicri 1318 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Ölçüler: 73 x 100 cm.

    Lot No: 107

    Lot: 107

    HÜSEYİN HAMDİ (19.YÜZYIL)-“Yıldız Sarayı” Eski Türkçe imzalı. Hicri 1318 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 73 x 100 cm.

    USDSold
  • BİNBAŞI EYÜPLÜ CEMAL (1836-1898)-“Peyzaj”

Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 32

Ölçüler: 75 x 100 cm.

    Lot No: 108

    Lot: 108

    BİNBAŞI EYÜPLÜ CEMAL (1836-1898)-“Peyzaj” Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 32 Ölçüler: 75 x 100 cm.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Tüm yüzeyi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı ve zengin dekorlu. Merkezi çelenkler içerisinde “Osmanlı Saltanat Arması” ve “Sultan Tuğrası” motifli. Masif Rokoko çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik ve görsel yönden zor tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 42.5 x 63 cm.
Ağırlık: 2433 gr.

    Lot No: 109

    Lot: 109

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Tüm yüzeyi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı ve zengin dekorlu. Merkezi çelenkler içerisinde “Osmanlı Saltanat Arması” ve “Sultan Tuğrası” motifli. Masif Rokoko çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik ve görsel yönden zor tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 42.5 x 63 cm. Ağırlık: 2433 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ MACUNLUK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Aykırı forma sahip eser kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral motifler ile bezeli. Platform kaideli, yanlardan Rokoko “S” kulplu, kubbesel kapaklı, kapağı dalında palamut formunda tutamaklı. Ağız çevresi stilize bir su yolu ile çevrili. Zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 12 x 18 x 8 cm.
Ağırlık: 284 gr.

    Lot No: 110

    Lot: 110

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ MACUNLUK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Aykırı forma sahip eser kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral motifler ile bezeli. Platform kaideli, yanlardan Rokoko “S” kulplu, kubbesel kapaklı, kapağı dalında palamut formunda tutamaklı. Ağız çevresi stilize bir su yolu ile çevrili. Zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 12 x 18 x 8 cm. Ağırlık: 284 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ HAMAM TASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dekorlu. Dar ağızlı yüksek kenarı çepeçevre estetik girlandlar ile bezeli, iri bombe göbeği dalında gonca gül motifli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk ve seçkin bir örneğidir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 6 x 19 cm.
Ağırlık: 305 gr.

    Lot No: 111

    Lot: 111

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ HAMAM TASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dekorlu. Dar ağızlı yüksek kenarı çepeçevre estetik girlandlar ile bezeli, iri bombe göbeği dalında gonca gül motifli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk ve seçkin bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 6 x 19 cm. Ağırlık: 305 gr.

    USDSold
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Gümüş, çift. Saray işi kalitede tasarlanmış sütunsal yüksek gövdeli, bilezikli ve tek mumluklu. Geniş yayvan kaidesi ve mumluğu iri palmelerden oluşmakta. Kazıma (grave), kabartma (repoussé), ve kalemişi tekniği ile stilize dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Sultan Abdülmecid Han dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındıran Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk şaheserleridir.

Yükseklik: 38 cm. (her biri)
Ağırlık : 1.308 gr.

    Lot No: 112

    Lot: 112

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Gümüş, çift. Saray işi kalitede tasarlanmış sütunsal yüksek gövdeli, bilezikli ve tek mumluklu. Geniş yayvan kaidesi ve mumluğu iri palmelerden oluşmakta. Kazıma (grave), kabartma (repoussé), ve kalemişi tekniği ile stilize dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Sultan Abdülmecid Han dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındıran Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk şaheserleridir. Yükseklik: 38 cm. (her biri) Ağırlık : 1.308 gr.

    USDSold
  • OSMANLI HIDİV 19.YÜZYIL "NİŞAN KARANBOĞOSYAN" GÜMÜŞ FES KALIBI-19.Yüzyıl. Osmanlı, Hıdiv. Nişan Karanboğosyan usta ve gümüş ayar damgalı. Fesliği Osmanlıca “DEVLET” ibareli. Kallavi ebatlarda. Realist figürlü kaideye sahip fesliği yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 95.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 37 x 17 cm.
Ağırlık: 1896 gr.

    Lot No: 113

    Lot: 113

    OSMANLI HIDİV 19.YÜZYIL "NİŞAN KARANBOĞOSYAN" GÜMÜŞ FES KALIBI-19.Yüzyıl. Osmanlı, Hıdiv. Nişan Karanboğosyan usta ve gümüş ayar damgalı. Fesliği Osmanlıca “DEVLET” ibareli. Kallavi ebatlarda. Realist figürlü kaideye sahip fesliği yalın işçilikli. Fevkalade kondisyonda. Estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 95.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 37 x 17 cm. Ağırlık: 1896 gr.

    USDSold
  • OSMANLI HIDİV 19.YÜZYIL “ZİYAFET-İ SENİYYE” GÜMÜŞ ÇİFT SAHLEPLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı, Hıdiv. Gümüş, damgalı. Çift. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda. Resmi davetlerde (Ziyafet-i Seniyye) kullanılan müstesna eserler kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Rokoko üslubunda stilize tezyinatlı. Platform tasarımlı aykırı tabak ve kapakları “Hıdiv Tacı” dekorlu. Kapak tutamakları dalında gonca formunda. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Hıdiv Hanedanı’na ait yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir.

Sahleplik Ölçüsü: 15.5 x 14 cm. (her biri)
Tabak Çap: 19 cm. (her biri)
Ağırlık: 1499 gr.

    Lot No: 114

    Lot: 114

    OSMANLI HIDİV 19.YÜZYIL “ZİYAFET-İ SENİYYE” GÜMÜŞ ÇİFT SAHLEPLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı, Hıdiv. Gümüş, damgalı. Çift. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda. Resmi davetlerde (Ziyafet-i Seniyye) kullanılan müstesna eserler kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Rokoko üslubunda stilize tezyinatlı. Platform tasarımlı aykırı tabak ve kapakları “Hıdiv Tacı” dekorlu. Kapak tutamakları dalında gonca formunda. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Hıdiv Hanedanı’na ait yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Sahleplik Ölçüsü: 15.5 x 14 cm. (her biri) Tabak Çap: 19 cm. (her biri) Ağırlık: 1499 gr.

    USDSold
  • OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ TELKÂRİ GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Telkâri Sanatı’nın zirvesi, Ermeni usta işi. Sultani özelliklerde ve estetikte. Zor ve meşakkatli telkâri işçiliği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış eksiksiz tam takım. Geverseli palmelerden oluşturulmuş iki adet kaşıklık, bir adet kubbesel kapaklı tatlılık, altı adet kaşık ve platform ayaklı kallavi tepsiden müteşekkil. Zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye bir örneği ve yüksek kıymette ele geçmez şaheseridir.

Tepsi Ölçüsü: 39 x 61 cm.
Tatlılık Yükseklik: 16 cm.
Kaşıklık Yükseklik: 13.5 cm. (her biri)
Kaşık Uzunluk: 15.5 cm. (her biri)
Ağırlık: 3270 gr.

    Lot No: 115

    Lot: 115

    OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ TELKÂRİ GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Telkâri Sanatı’nın zirvesi, Ermeni usta işi. Sultani özelliklerde ve estetikte. Zor ve meşakkatli telkâri işçiliği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış eksiksiz tam takım. Geverseli palmelerden oluşturulmuş iki adet kaşıklık, bir adet kubbesel kapaklı tatlılık, altı adet kaşık ve platform ayaklı kallavi tepsiden müteşekkil. Zengin altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye bir örneği ve yüksek kıymette ele geçmez şaheseridir. Tepsi Ölçüsü: 39 x 61 cm. Tatlılık Yükseklik: 16 cm. Kaşıklık Yükseklik: 13.5 cm. (her biri) Kaşık Uzunluk: 15.5 cm. (her biri) Ağırlık: 3270 gr.

    USDSold
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Kallavi ebatlarda. Düz dipli, şişkin gövdeli, yüksek dilimli bombe kapaklı, yanlardan çift Rokoko kulplu. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dikine kartuşlar içerisi lale motifleri ile zenginleştirilmiş stilize floral dekorlu, ağız çevresi sıralı gonca motifli bir su ile çevrili. Menteşesi şemse motifli. Gösterişli kapak tutamağı dala tünemiş kuş figürlü. Kilit mekanizmalı, orijinal anahtarı mevcut. Osmanlı Çeyiz Kültürü’nün kıymetli ve önemli bir unsuru olan nadir koleksiyonluk eserdir.

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 20 x 25 x 17 cm.
Ağırlık: 573 gr.

    Lot No: 116

    Lot: 116

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Kallavi ebatlarda. Düz dipli, şişkin gövdeli, yüksek dilimli bombe kapaklı, yanlardan çift Rokoko kulplu. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dikine kartuşlar içerisi lale motifleri ile zenginleştirilmiş stilize floral dekorlu, ağız çevresi sıralı gonca motifli bir su ile çevrili. Menteşesi şemse motifli. Gösterişli kapak tutamağı dala tünemiş kuş figürlü. Kilit mekanizmalı, orijinal anahtarı mevcut. Osmanlı Çeyiz Kültürü’nün kıymetli ve önemli bir unsuru olan nadir koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 20 x 25 x 17 cm. Ağırlık: 573 gr.

    USDSold