• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

MÜZELİK ESERLER MÜZAYEDESİ | 42

Arthill Müzayedeleri "Salon" ve "Online" olarak (aynı anda) gerçekleşmektedir. Müzayedeler özel salonda, "The Ritz-Carlton | Süzer Plaza"da yer alan "ARTHILL EVENT HALL"da düzenlenmektedir. Rezervasyon yaptırarak katılım sağlayabilirsiniz.

Online müzayede ve canlı yayın web sitemiz "www.arthill.com.tr" ve "müzayedeapp" uygulaması üzerinden yayınlanmaktadır. Eserlere pey vermek ve müzayedeye katılmak için web sitemize üye olunuz. 

Arthill Müzayedeleri, konusunun en değerli uzman ve otoritelerinin ekspertiz ve katkıları ile hazırlanmakta, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanlarının onayı ile gerçekleşmektedir.

Arthill Müzayedeleri'nde satışa sunulan tüm eserler "The Ritz-Carlton Istanbul" Süzer Plaza S2'de yer alan "ARTHILL GALLERY"de sergilenmektedir. Müzayede süresince galerimizi 12.00 / 19.00  saatlerinde ziyaret ederek eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

Arthill Müzayedeleri'nde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra "7" (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TCMB" döviz kuru esas alınır. Kredi kartı ile ödeme geçerlidir. Tüm eserler haliyle satışa sunulmaktadır, açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %35 aracılık hizmeti uygulanır.

Lot: 14 » Porselen

SULTAN II.MAHMUD HAN’A SUNULAN “WORCESTER” PORSELEN TABAK

“The Loan Museum, Sultan’s Pattern Plate, Worcester"

19.Yüzyıl. Osmanlı, Saray işi. 1835’te İngiliz “Royal Worcester” tarafından “Sultan II.Mahmud Han” için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş ve model olarak sunulmuş, tek ve ünik. *“The Loan Museum” ve “Worcester” etiketli, “Sultan’s Pattern Plate, The only one ever made / Sultan’ın model tabağı, sadece bir tane yapılmıştır” ibareli. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Merkezi, Osmanlı İmparatorluğu'nda Sultan tarafından verilen en yüksek kahramanlık nişanı olan “Hilal Nişanı” tasvirli. Rokoko üslubunda tezyin edilmiş, üst seviye fırça kalitesinde çalışılmış “Türk Buketi” tasvirleri ile dekore edilmiş. Altın konturlü. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına “royal blue” tabir edilen renkte. Altın yaldız bezemeli.

*Orijinal etiketlerde “The Loan Museum”, “Worcester, Chamberlain 1835. SULTAN’s Pattern Plate, The only one ever made” ve “Gadroon-edge plate, royal blue ground, embellished with gold ornament in relief, centre painted with crest and rim with groups of flowers” ibareleri yer almakta. Koleksiyon değeri yüksek, belgesel özellikli. Padişaha model olarak (tek) yapılmış olması sebebi ile büyük önem ve kıymet arz eden paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheserdir.

Tescil: Eser, “Topkapı Sarayı Müzesi” tarafından tescillidir. Tescile Tabi Taşınır Kültür Varlığı Belge No: 1929

*Eseri satın almak için “Koleksiyoner Belgesi” gerekmez, herkes tarafından satın alınabilir.

Provenans: Özel Koleksiyon

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Çap: 26.5 cm.

Detaylar
Lot: 15 » Mücevher

SULTAN II.MAHMUD HAN MURASSA ALTIN TUĞRA

“Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han Tuğrası, 1808-1839. Altın, elmas kakma. Saray işi üst seviye örneklerden. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Kallavi ebatlarda tasarlanmış, arkadan tek iğneli ve askı halkalı. Kenarları zarif “güverse” işçilikli. Bir eşi “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almakta. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik örneğidir.

Referans: Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu
Cevher / Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi
Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular, 2022 / Arsen Yarman

Ölçüler: 63 x 75.5 mm.
Ağırlık: 27 gr.

Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişmesi ve zenginleşmesi ile mücevhercilik giderek önem kazandı ve İstanbul dünyanın önemli mücevher üretim merkezlerinden biri oldu. Bu dönemde, imparatorluğa yeni katılan bölge ve ülkelerde yaşayan toplumların birikimleri de eklendiğinden, kuyumculuk ürünlerinin çeşitlerinde belirgin bir artış oldu. Osmanlı topraklarında yaşamış çok sayıda etnik kimliklerin kültürünü ve binlerce yıllık uygarlıkların izlerini taşıyan Osmanlı kuyumculuğu, bu uygarlıklardan esinlenerek kendi özgün takılarını üretti. Osmanlı Sarayı’nda çeşitli hizmet erbabı sınıflar mevcut olup bunlardan biri de “Ehl-i Hiref" denilen sanatkârlar zümresiydi. Bunlar arasında yer alan kuyumcular Topkapı Sarayı'nın Orta Kapısı ile Akağalar Kapısı arasında kalan “Bîrun” denilen bölümde yaşamaktaydılar. Âmirlerine kuyumcubaşı denirdi. Kuyumcular, devşirmelerin kabiliyetlilerinden yetiştirilirdi.  Ehl-i Hiref teşkilâtında kuyumculukla uğraşan pek çok ustanın ve çeşitli bölüklerin yer aldığı belgelerden anlaşılmaktadır ki, bunların başında altın işçiliği yapan "Zergerân" bölüğü gelmektedir. Yeşim, necef ve maden eserler üzerine altın kakmacılığı yapanlara "Zernişâni", taş yontucu ve işlemecilere "Hakkâkân", taşa foya yapanlara ise "Foyager" denilmekteydi.

Detaylar
Lot: 17 » Obje

SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “FABERGÉ” ENFİYE KUTUSU

"К.Фаберже / K.Fabergé”

19.Yüzyıl sonu. Rus. Emperyal, “K.Fabergé” ve “St.Petersburg, 56” Zolotnik (Altın) imalat ve garanti damgalı. Akik ve altın, tek parça damarlı akikten (onyx) imal edilmiş, 14 ayar altın ile tezyin edilmiş. Kapak merkezine altın ile “Sultan II.Abdülhamid Han”ın tuğrası (Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima) tatbik edilmiş, altın (iskeletli) çerçeveli ve altın menteşeli.

Orijinal muhafazası ile birlikte, muhafazası “Nicolas A.Iseotchakos / Arabadji Sokak 11-13. Grand Bazar, STAMBOUL.” ibareli. İmparatorların, çarların ve soylu zenginlerin mücevhercisi “Fabergé” imzalı, emsaline hiçbir koleksiyonda rastlanılmamış estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Provenans: Pierre-Alain Le Brech, Paris

Ölçüler: 16 x 81 x 51 mm.
Ağırlık: 90 gr.

Carl Fabergé, 1846 yılında St. Petersburg'da doğmuştur. 1870 yılında babasının atölyesinde çalışmaya başlamış ve St. Petersburg'daki merkezden hariç Moskova, Odessa, Kiev ve Londra'da şubeler açmış, 500'ü aşkın sanatçı ile kendine bağlı birçok atölyede üretimler yapmıştır. 1885'te Çar III.Alexander'ın 20.evlilik yıldönümüne de denk gelen Paskalya'da eşi Maria Feodorovna'ya hediye etmesi için yaptığı Fabergé Yumurtası o kadar ilgi çekip beğenilmiştir ki, her yıl Paskalya da bu sürprizli mücevher yumurtaların hediye edilmesi gelenek haline gelmiş, Romanov Hanedanlığı 'nin son iki çarı Ill. Alexander ve Il. Nikolas için 53 adet yumurta yapmıştır. Fabergé 1900 yılında çalışmalarını Rusya’yı temsilen Paris Dünya Fuarı’nda sergilemiş ve Legion d'Honour / Şövalye Unvanı ile onurlandırılmıştır. Hiçbir eserde tekrara, seri üretime rastlanmaz ve teknik, sanatsal mükemmelliğin doruk noktaya ulaştığı görülür. 1917'deki Rus ihtilalinde Romanov Hanedanlığı yıkılmış, Fabergé atölyeleri Bolşevikler tarafından kapatılmış ve üretimlerine son verilmiştir. Carl Fabergé 1920 yılında yaşamını yitirmiştir. Fabergé koleksiyoncuları arasında İngiliz Kraliyet Ailesi, Danimarka Kraliyet Ailesi, Monaco Kraliyet Ailesi, Kral Faruk, Aga Han, Victor Vekselberg, Sandoz Ailesi, Rotschild ve Forbes Aileleri yer almaktadır. Dünyanın birçok müze ve önemli koleksiyonu ile Kremlin Sarayı’nda eserleri vardır.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 8
sonraki