Arthill Müzayedeleri, konusunun en değerli uzman ve otoritelerinin ekspertiz ve katkıları ile hazırlanmakta, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanlarının onayı ile gerçekleşmektedir.
Eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. Müzayedelerimizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra "7" (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TCMB" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %35 aracılık hizmeti uygulanır.
Arthill Müzayedeleri'nde satışa sunulan tüm eserler "The Ritz-Carlton Istanbul" Süzer Plaza S2'de yer alan "Arthill Gallery"de sergilenmektedir. Müzayede süresince galerimizi 12.00 / 19.00 (Pazar hariç) saatlerinde ziyaret ederek eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
OSMANLI VEZİRİ “SADULLAH PAŞA”YA AİT BACCARAT KRİSTAL KARAF
19.Yüzyıl. Fransız. Baccarat, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından “Sadullah Paşa” için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Billur renk yüzeyi grave (kesme) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Platform kaideli, damla formunda şişkin armudi gövdeli, dar uzun boyunlu ve orijinal kapaklı. Madalyon içerisi kufi hattı ile müsenna (aynalı) şekilde Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Sadullah” inisiyalli. Altın yaldız bezemeli.
Yükseklik: 25 cm.
SULTAN ABDÜLMECİD HAN’IN KIZI “REFİA SULTAN”A AİT PORSELEN SUNUM
19.Yüzyıl. Fransız. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han’ın kızı “Refia Sultan” için Fransız kraliyet markası “Le Rosey” tarafından özel olarak tasarlanarak imal edilmiş, “Le Rosey, Rue de la Paix” imalat damgalı. Altın yaldız ile “Refia Sultan” inisiyalli. Altın yaldız bezemeli. Hanedan parçası.
Yükseklik: 7.5 cm.
Çap: 22.5 cm.
SAX MEISSEN “MARCOLINI DÖNEMİ” PORSELEN ZARF ve FİNCAN
18.Yüzyıl. Sax. Meissen imalat (Çifte Meç) damgalı, Kont Marcolini (1774-1815) dönemi. Osmanlı Sarayı ve yakın çevresi için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş, nadir “Pompadour Pembesi” renkte. Porselen zarf ve fincan olmak üzere 2 parçadan müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Repoussé (kabartma) uygulanmış “Türk Buketi” tasvirleri ile stilize floral dekorlu. Altın yaldız bezemeli,
Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin Kocabaş
Yükseklik: 4.5 cm.
OSMANLI “SARAY İŞİ” ALTIN MİNELİ ZARF ve PORSELEN FİNCAN
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Altın, mineli. “Rokoko” üslubunda tasarlanmış, ajur işçilikli. Stilize floral tezyinatlı, madalyonlar içerisi “Türk Buketi” tasvirleri ile dekorlu. Aykırı ve estetik tasarıma sahip, haliyle. Altın yaldız bezemeli “Sax” porselen fincanı ile birlikte.
Yükseklik: 6.5 cm.
Ağırlık: 18 gr.
OSMANLI “SARAY İŞİ” ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU
19.Yüzyıl.Osmanlı. Saray işi. Altın, mineli. Neo-klasik stilde enfiye kutusu olarak tasarlanmış, aykırı boyda. “Rokoko” üslubunda üst seviye mine işçiliği ile stilize tezyinli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile uygulanmış floral dekorlu. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden.
Ölçüler: 67 x 39 x 15 mm.
Ağırlık: 56 gr.
OSMANLI “SARAY İŞİ” ALTIN MİNELİ ZARF
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Altın, mineli. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, “İmparatorluk Mavisi / Royal Blue” renkte. Üst seviye mine işçiliği ile stilize tezyinli, “Türk Buketi” motifleri ile zenginleştirilmiş, şal desenli. Haliyle. Osmanlı Saraylısı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden.
Yükseklik: 6 cm.
Ağırlık: 27 gr.
OSMANLI “SARAY İŞİ” MURASSA ALTIN MİNELİ ZARF
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Altın, mineli. Murassa, incilerle bezeli. Rokoko üslubunda tasarlanmış, ajur işçilikli. Üst seviye mine işçiliği ile stilize tezyinli, “Türk Buketi” motifleri ile zenginleştirilmiş. Murassa, asma yaprakları arasında “Kum İnci”lerinden oluşturulmuş üzüm salkımları ile dekorlu. Haliyle. Benzer örneği “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda, görseli ise “Cevher-Jewel” kitabının 142 ve 143.sayfalarında yer almakta.
Referans: Cevher-Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi (Sayfa 142, 143)
Yükseklik: 6 cm.
Ağırlık: 30 gr.
OSMANLI “SARAY İŞİ” MURASSA ASA SAPI
“Au Musée Oriental Constantinople”
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde, İmparator taşı olarak da adlandırılan “Ceyt / Jade” (Nefrit) taşından imal edilmiş, altın kakma tezyinatlı. Murassa, “Lapis Lazuli” taş aplikeli. Altın bilezikli. Orijinal “Au Musee Oriental Constantinople” ibareli ve “D.F.” inisiyalli muhafazası içerisinde.
Uzunluk: 8.5 cm.
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI ALTIN MİNELİ CEP SAATİ
“Fournisseurs de S.M.I. Le SULTAN”
Sultan V.Mehmed Reşad Han’ın özel saatçisi “Constantaras Fréres” imzalı. Altın, aznavur (guilloché) tekniği ile tezyinli. Kapağı “Sultan V.Mehmed Reşad Han” tuğralı, üst seviye (kobalt) mine işçilikli. Kapağı ve makinesi “Fournisseurs de S.M.I. Le SULTAN / Majesteleri Sultanın Baş Tedarikçileri (Sarayın Baş Saatçisi) Constantaras Fréres, Constantinople” ibareli.
İsviçre (Helvetia 750) imalat ve altın (18K) garanti damgalı. Chronomètre, 2202280 ve 280 seri numaralı, seri numaraları tutarlı. Altın zarflı, çift kapaklı, üstten kurmalı ve kronometre eşapmanlı. Kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Sultani (büyük) boy.
Çap: 50 mm.
Ağırlık: 114 gr.
SULTAN III.SELİM HAN TUĞRALI BERAT-I ŞERİFE / HİCRİ 1212
“Selim Han bin Mustafa el-muzaffer daima”
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Hicri 1212 (M.1797) tarihli. Sultan III.Selim Han (1789-1807) el çekme tuğralı, 17 satır. Ferman kâğıdı üzerine is (siyah) ve surh (kırmızı) mürekkebi kullanılarak divani hat ile yazılmış, tuğrası dönemine uygun altınlanmış. Altın tezhipli. Altın zerefşanlı, satır araları altın ile “Çintemani” motifli.
1212, Mora Adası’nda bulunan emlak ve arazi mukâtaasının dörtte birinin üçte bir hissesine sahip olan Hüseyin ve dörtte bir hissesine sahip olan Hasan vefat etmiş olduklarından bu mukataaların 835 kuruş peşinat ile Trapoliçe sakinlerinden İsmail Paşazâde Mustafa Bey oğlu Ahmed elinde kararlaştığından kalemiyesini ve peşinatını vererek mukataalara sahip olunması hakkında.
Ekspertiz: MSGSÜ, Doç.Dr. Hüseyin Gündüz tarafından ekspertiz edilerek onaylanmıştır.
Ölçüler: 147 x 48 cm.
HAFIZ TAHSİN EFENDİ (1847-1912)
“Zerendûd Na’t-ı Şerif Hat Levha”
19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. “Hafız Tahsin” ketebeli. Hicri 1321 tarihli. Şair Ali Ulvi Bey’in (Hz.Muhammed’e) yazdığı “Na’t-ı Şerif” levha, 10 satır. Talik hattı ile zırnık mürekkebi üzeri altın kullanılarak zerendûd tekniğiyle yazılmış. Eserin “Sami Efendi” tarafından yazılan yatay formlu benzer örneği “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almakta. Altın ile “Rokoko” üslubunda tezhipli, kurdele, çiçek buketi ve yaprak motifleri ile tezyinli. Altın cetvelli. Sami Efendi ve Mehmed Şefik Bey’in öğrencisi Hafız Tahsin Efendi’nin koleksiyon değeri yüksek önemli eserlerindendir.
Na’t-ı Şerif Levhası’nda “Çıktın şeb-i mi’rac’dâ eflâke ey reşk-i melek / Yûnus’la fark-ı rif’atin beyne’s-semâû ve’s-semek / Envâr-ı subh-i vuslatın vecd-âver-i ehl-i yakîn / Deycûr-ı şâm-ı firkatin zulmet res-i erbâb-ı şek / Zâil olur mû dîdeden eşkimle nakş-ı ârızın / Kâbil değildir eylemek, âyîneden timsâl-i hâk / Makbûl olursâ eyleyem îsâr, cism û cânımı / Bir çâker-i memlûk içün çok mû fedâ-yi mâmelek / Rûhî, hayâl-i Mustafâ olmuş sanâ ni’me’r-refîk / Her kande azm eyler isen, azm eyle, Allâh ma’ek.” yazmakta, anlamı ise “Ey melekleri kıskandıran! Mirac gecesi göklere çıktığında, Yunus Peygamber ile aranızdaki manevi yükseklik farkı, arş ile ferş arası kadardı. Senin Allah’a varışının sabahındaki ışıklar, Miracından şüphe etmeyen inananlarını vecde getirdi, ayrılık akşamının karanlığı da şüphe edenlerin karanlığını götürdü. Gözdeki tasavvurun gözyaşlarımla geçip gider mi? Aynada görünenleri kazımak ne mümkün. Eğer makbul olursa, ruhumu ve bedenimi uğrunda saçıp dağıtayım, bir köle için efendisine her şeyini feda etmek çok mu? Ruhî, Habibin Mustafa’nın hayali sana ne de güzel yoldaş olmuş, artık her nereye gitme kararındaysan, Durma! Allah beraberindedir, sevdiğin yanındadır.” şeklindedir.
Ekspertiz: MSGSÜ, Doç.Dr. Hüseyin Gündüz tarafından ekspertiz edilerek onaylanmıştır.
Ölçüler: 89 x 54 cm.
SOFÎZÂDE HASAN VEFÂ EFENDİ (SÜNBÜLÎ)
“Talik Hat Levha”
19.Yüzyıl. Osmanlı. “Sofizâde Hasan Vefa es-Sünbülî” ketebeli. Hicri 1313 tarihli. Talik hattı ile aharlı kağıt üzerine is (siyah) mürekkebi kullanılarak yazılmış. Altın ile “Rokoko” üslubunda olağanüstü tezhipli. Altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez şaheserlerindendir.
10 satır (2 bölüm) halinde "Arz-ı ta’zîm eylemez mi âlem-i imkân sana / Arz-ı ta’zîm etti Allah-ı azîmü’ş-şân sana / Nûr-ı îmândır nücûmundan dem-â-dem berk uran / Âsmân etmiş hezârân kalb ile îmân sana / Fazl-ı bî-pâyânının bürhân-ı bî-pâyânı var / Var mı ulviyyât içinde olmayan bürhân sana / Hüsn-i Kur’ân’ı görür insân olur hayrân sana / Dest-i kudretle yazılmış hilyedir Kur’ân sana / Dil esîrin olduğu günden beri âzâdedir / Mâsivâya bağlanır mı bağlanan vicdân sana" yazılı.
Ekspertiz: MSGSÜ, Doç.Dr. Hüseyin Gündüz tarafından ekspertiz edilerek onaylanmıştır.
Ölçüler: 57 x 88.5 cm.
AHMED BİN YUSUF EL-MERGANİ
“Gubari Hat Levha”
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1219 (M.1804) tarihli. Aharlı kağıt üzerine “Celi Sülüs” hattı ile “Gubari” tekniğinde is (siyah) mürekkebi kullanılarak yazılmış. Celi sülüs hattı ile “Besmele-i Şerife / Bismillâhirrahmânirrahîm”, içinde “Gubari / Yazı içinde yazı” tekniği ile “İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ / Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik” ayeti ile başlayan Fetih Suresi’nin tamamı tatbik edilmiş. Altın ile “Türk Buketi” motifleri ile tezhipli, stilize geometrik tezyinli. Altın cetvelli.
Ekspertiz: MSGSÜ, Doç.Dr. Hüseyin Gündüz tarafından ekspertiz edilerek onaylanmıştır.
Ölçüler: 27 x 44.5 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL İŞLEME KAPI ÖRTÜSÜ
18.Yüzyıl. Osmanlı. Atlas kumaş üzerine altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş, astarlı. Şemse, kartuş ve kitabeleri sülüs hattı ile oluşturulmuş istifler ile bezeli. Osmanlı Rokokosu üslubunda rumî, floral ve geometrik tezyinli. Haliyle. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örneklerindendir.
Ölçüler: 300 x 210 cm.
ES-SEYYİD HASAN (18.YÜZYIL)
“Kur’an-ı Kerim”
18.Yüzyıl. Osmanlı. “Es-Seyyid Hasan ibn Muhammed el-Müste'zen Muhammed Hilmi” ketebeli. Hicri 1214 tarihli. Aharlı kağıt üzerine siyah is ve beyaz üstübeç mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış, her sayfası 15 satır. Serlevhası altın ile “Neoklasik” üslupta tezhipli. Altın duraklı. Altın cetvelli, cetvel kenarlarında “Cüz Gülleri” yer almakta. Sure isimleri altın üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile yazılmış. Ketebe sayfası altın ile bahar dalı tezhipli. Şemseli deri cilt içerisinde.
Ekspertiz: MSGSÜ, Doç.Dr. Hüseyin Gündüz tarafından ekspertiz edilerek onaylanmıştır.
Ölçüler: 19.5 x 14 cm.
OSMANLI TOMBAK BUHURDAN
19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, ajur işçilikli. Kazıma (grave), repoussé (kabartma) ve kalemişi tekniği ile klasik üslupta stilize floral tezyinatlı. Kubbesel kapağı menteşeli, kapak tutamağı topuz formunda. Tombağı yüksek kondisyonda. Sertifikalı.
Sertifika: Eserin, Sn.Güner Liman tarafından verilmiş “Ekspertiz Raporu” mevcuttur.
Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet, 2008 / Yapı Kredi Yayınları
Ölçüler: 23 x 18 cm.
OSMANLI TOMBAK MİNELİ HAMAM TASI
18.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış, mineli rozetler ile zenginleştirilmiş. Nadir tesadüf edilen form ve tasarımda, baklava dilimli. Yalın işçilikli, merkezi penç motifli. Tombağı yüksek kondisyonda. Benzer örnekleri “Tombak” kitabının 157.sayfasında yer almakta.
Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet, 2008 / Yapı Kredi Yayınları
Ölçüler: 4.5 x 16.5 cm.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TAS
“Aznavur İşi”
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah damgalı ve çeşnili. Gümüş. Dalgalı ipek aznavur (guilloché) tekniği ile yoğun dekorlu, zarif “Rokoko” üslubunda tezyinatlı. Nadir tesadüf edilen boyutta. Altın vermeyli.
Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.
Çap: 21.5 cm.
Ağırlık: 600 gr.
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SAHLEPLİK
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı, sah damgalı ve çeşnili. Gümüş. Nadir tesadüf edilen “Fıçı” formunda. Kapak tutamağı “Kyrenia Geyiği” tasvirli. Altın vermeyli. Tabağı ile birlikte üç parçadan müteşekkil, tam takım. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Zarif kulbu “Rokoko” üslubunda tasarlanmış. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek nadir örneklerindendir.
Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.
Yükseklik: 13.5 cm.
Tabak Çapı: 14.5 cm.
Ağırlık: 446 gr.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TATLI TAKIMI
"Aznavur işi"
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah damgalı ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış iki adet kaşıklık ve bir adet kapaklı tatlılıktan oluşan tam takım. Tüm yüzeyler aznavur (guilloché) tekniği ile dekorlu, ajur işçilikli. Altın vermeyli.
Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.
Tatlılık Yükseklik: 19 cm.
Kaşıklık Yükseklik: 15 cm. (her biri)
Ağırlık: 900 gr.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ZARF
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah damgalı ve çeşnili. Gümüş, çift. Ajur işçilikli. Rokoko üslubunda stilize tezyinatlı. Altın vermeyli. Rus “Kuznetsov” damgalı porselen fincanları ile birlikte. Orijinal muhafazası içerisinde.
Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.
Yükseklik: 6 cm. (her biri)
Ağırlık: 41 gr.
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ZARF
20.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı, sah damgalı ve çeşnili. Gümüş, çift. Altın vermeyli. Porselen fincanları ile birlikte.
Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.
Yükseklik: 6 cm. (her biri)
Ağırlık: 27 gr.
FRANSIZ MİNELİ GÜMÜŞ ENFİYE KUTUSU
19.Yüzyıl. Fransız. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Gümüş, üst seviye işçiliğe ve estetik tasarıma sahip. Merkezinde yer alan madalyon, mine tekniği ile uygulanmış “Türk Buketi” tasvirli. Rokoko üslubunda grave (kazıma) tekniği ile stilize tezyinatlı, floral motifler ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli.
Ölçüler: 78 x 54 x 28 mm.
Ağırlık: 106 gr.
OSMANLI SAVATLI GÜMÜŞ AĞIZLIK
19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi estetik ve kalitede. Savat işçiliği ile stilize geometrik ve floral tezyinatlı. Akantus yaprakları ve yıldız motifleri ile zenginleştirilmiş. Bilezikli, ağızlık kısmı ateşi kehribar. Altın vermeyli.
Uzunluk: 16.5 cm.
Ağırlık: 49 gr.
OSMANLI SAVATLI GÜMÜŞ AĞIZLIK
19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Saray işi estetik ve kalitede. Savat işçiliği ile stilize geometrik ve floral tezyinatlı. Madalyonlar içerisi kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile dekorlu. Ağızlık ve uç kısmı ateşi kehribar.
Uzunluk: 15.5 cm.
Ağırlık: 51 gr.