Arthill Müzayedeleri, konusunun en değerli uzman ve otoritelerinin ekspertiz ve katkıları ile hazırlanmakta, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanlarının onayı ile gerçekleşmektedir.
Eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. Müzayedelerimizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra "7" (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TCMB" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %35 aracılık hizmeti uygulanır.
Arthill Müzayedeleri'nde satışa sunulan tüm eserler "The Ritz-Carlton Istanbul" Süzer Plaza S2'de yer alan "Arthill Gallery"de sergilenmektedir. Müzayede süresince galerimizi 12.00 / 19.00 (Pazar hariç) saatlerinde ziyaret ederek eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI SALTANAT ALAMETİ GÜMÜŞ NİŞAN
19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Estetik harikası eserin tacı “Hilal”li ve “el-Gazi” mahlaslı “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğralı, Sene (13)11” ibareli, çelenklerle çevrili. Osmanlı Sancakları, kalkan, çatılmış kılıçlar gibi askeri temalı bir kompozisyon ile tasarlanmış. Orijinal muhafazası içerisinde.
Ölçüler: 7 x 7.5 cm.
Ağırlık: 36 gr.
"ARMA-İ OSMANÎ" TEZYİNLİ MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA
19.Yüzyıl sonu. Viyana. Scheid Georg Adam “G.A.S” imalat damgalı. Gümüş üzeri üst seviye mine işçilikli. Kapağı "Osmanlı İmparatorluk Arması / Arma-i Osmani" dekorlu. Altın vermeyli. Deri muhafaza kutusunda "Sultan V.Mehmed Reşad Han"ın istifli kufi hat ile oluşturulmuş lale formlu inisiyali yer almakta.
Ölçüler: 9 x 7 cm.
Ağırlık: 139 gr.
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI “SARAY İŞİ” PORSELEN AŞURELİK
19.Yüzyıl. Fransız. “Basch et Frère, à Paris” imzalı. “Sultan Abdülmecid Han” tuğralı. Sultani özelliklerde, Osmanlı Sarayı için özel olarak imal edilmiş. Kallavi ebatlarda. “Royal Blue” tabir edilen renkte, üst seviye fırça kalitesinde çalışılmış tezyinata sahip. Boyun madalyonunda altınla çekilmiş “Sultan Tuğrası”, gövde merkezinde ise olağanüstü uygulanmış floral bir kompozisyon yer almakta. Altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, armudi şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu. Rokoko “S” kıvrımlı kulba sahip. Benzer örnekleri “Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonu” ve “Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu”nda, görselleri ise “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler, TBMM Milli Saraylar” adlı kitapta yer almakta.
Referans: Benzer örneği “ARTHILL I.Müzelik Eserler Müzayedesi” Lot 99’da yer almaktadır.
Ölçüler: 45.5 x 20 cm.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRASI MURASSA ALTIN BROŞ
“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima”
19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Altın. Murassa, elmaslarla bezeli. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.
Referans: Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu
Ölçüler: 46 x 58 mm.
Ağırlık: 11 gr.
Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişmesi ve zenginleşmesi ile mücevhercilik giderek önem kazandı ve İstanbul dünyanın önemli mücevher üretim merkezlerinden biri oldu. Bu dönemde, imparatorluğa yeni katılan bölge ve ülkelerde yaşayan toplumların birikimleri de eklendiğinden, kuyumculuk ürünlerinin çeşitlerinde belirgin bir artış oldu. Osmanlı topraklarında yaşamış çok sayıda etnik kimliklerin kültürünü ve binlerce yıllık uygarlıkların izlerini taşıyan Osmanlı kuyumculuğu, bu uygarlıklardan esinlenerek kendi özgün takılarını üretti. Osmanlı Sarayı’nda çeşitli hizmet erbabı sınıflar mevcut olup bunlardan biri de “Ehl-i Hiref denilen sanatkârlar zümresiydi. Bunlar arasında yer alan kuyumcular Topkapı Sarayı'nın Orta Kapısı ile Akağalar Kapısı arasında kalan “Bîrun” denilen bölümde yaşamaktaydılar. Âmirlerine kuyumcubaşı denirdi. Kuyumcular, devşirmelerin kabiliyetlilerinden yetiştirilirdi. Ehl-i hiref teşkilâtında kuyumculukla uğraşan pek çok ustanın ve çeşitli bölüklerin yer aldığı belgelerden anlaşılmaktadır ki, bunların başında altın işçiliği yapan "Zergerân" bölüğü gelmektedir. Yeşim, necef ve maden eserler üzerine altın kakmacılığı yapanlara "Zernişâni", taş yontucu ve işlemecilere "Hakkâkân", taşa foya yapanlara ise "Foyager" denilmekteydi.
OSMANLI MURASSA ALTIN MİNELİ “SARAY İŞİ” ENFİYE KUTUSU
19.Yüzyıl başı. İsviçre, c.1820 Cenevre. Saray işi. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Rokoko üslubunda tasarlanmış, murassa montürü Osmanlı Saray Kuyumcuları tarafından eklenmiş. Eski kesim elmaslarla oluşturulmuş “Ay-Yıldız” motifli. Üst seviye çok renkli mine tekniği ile stilize floral tezyinatlı, arka yüzüne “Mızıka-ı Hümâyun” üslubunda bir kompozisyon uygulanmış. Altın penç motifli kabaralar ile zenginleştirilmiş.
Ölçüler: 80 x 45 x 23 mm.
Ağırlık: 110 gr.
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TASVİRLİ MİNELİ ALTIN CEP SAATİ
“Jacques-Frédéric Houriet”
19.Yüzyıl. İsviçre. “Houriet” imzalı, imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı için 1850’lerde özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş (diplomatik hediye olabilir). Üst seviye çok renkli transparan mine tekniği ile ön yüze “Sultan Abdülmecid Han Tasvir-i Hümâyûnu”, arka yüze ise “Ayasofya Camii ve Meydanı” konulu kompozisyon uygulanmış. Üst seviye kalemişi ve kazıma (grave) işçiliği ile tezyinatlı. Kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Altın köstekli, imalat damgalı. Altın mine işçilikli kösteğinde kan taşı montürlü kurma anahtarı mevcut. Haliyle. Sedef kakma ahşap muhafazası içerisinde. Sultan Abdülmecid Han tasvirli nadir saatler “Topkapı Sarayı Müzesi” ve Amerika “Sir Salomons Collection of Watches and Clocks” gibi dünyanın önemli müze koleksiyonlarında yer almaktadır.
Ölçüler: 46.3 mm.
Ağırlık: 77 gr.
OSMANLI SARAY İŞİ MURASSA ALTIN (SİPSİ) AĞIZLIK
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Altın, mineli. Murassa, elmas, kök yakut (ruby) ve incilerle bezeli. Ağızlık ve çubuk bölümü kehribardan, mineli altın bilezikler ile zenginleştirilmiş. Kallavi ebatlarda. Orijinal “Osmanlı İmparatorluk Arması” aplikeli muhafazası içerisinde.
Ölçüler: 16.5 cm.
Ağırlık: 99 gr.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KEHRİBAR AĞIZLIK
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Gümüş, altın vermeyli. Kehribar uçlu. Orijinal “C.R. Albasini” ibareli muhafazası içerisinde.
Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.
Ölçüler: 14.5 cm.
Ağırlık: 44 gr.
OSMANLI “HANKİYAN” USTA İMZALI VAN İŞİ GÜMÜŞ TABAKA
Osmanlı. Sultan Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Gümüş. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ve “Hankiyan” usta damgalı. Üst seviye kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile mektup zarfı formunda tasarlanmış, kapağına merkezde Sultan V.Mehmed tuğralı “Osmanlı Posta Pulu” ve H.913 tarihli Eski Türkçe (Osmanlıca) ve Türkçe “Van” ibareli bir madalyon tatbik edilmiş, stilize floral tezyinatlı. Altın vermeyli.
Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 98.sayfasında yer almaktadır.
Ölçüler: 5.5 x 8 cm.
Ağırlık: 78 gr.
Tütün,1500 yıllarında Antiller’den İspanyol gemicileri vasıtasıyla İspanya'ya ve oradan Avrupa'ya yayılmıştır. Anadolu'ya ise Osmanlı İmparatorluğu zamanında (1605) Venedikli tüccarlar tarafından sokulmuş ve kullanılışı kısa bir zamanda yayılmıştır. Tütün bitkisi, kurutulmuş yaprakların yakılması ile ortaya çıkan dumanın içe çekilmesi veya tozlarının enfiye halinde buruna çekilmesi veya özel işlem görmüş yapraklarının çiğnenmesi suretiyle kullanılırdı. Osmanlı döneminin en parlak zamanlarına denk gelen dönemlerde tütün daha sonra kahve ile olan kardeşliğini pekiştirmiş ve sosyalleşme yerleri olan kahvehane/kıraathanelerin de yaygınlaşmasında ve günümüze kadar uzanan hükümet devlet indirip çıkarma mekanları olarak Osmanlı toplumunda iletişim zeminini de hazırlamıştır. Bir anlamda doğudan kahve Batıdan tütünle oluşturulan bu harika sentez Osmanlıda zirve yapan hazlardan sadece ikisini oluşturmuştur. İlk kahvehaneler Kanuni döneminde açılmıştır. Osmanlı’nın tütüne olan ilgisi kuşkusuz döneminde tütün tabakaları, nargile, ağızlık ve lülelerin özel olarak Osmanlı zevkine uygun yeni formlar ve tasarımlarla üretilmesi ve kullanılması ile kendi sanatkârlarını, modasını ve sanat eserlerini yaratmıştır.
OSMANLI SARAY İŞİ GÜMÜŞ MAHFAZA
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Gümüş, kuğu (export) damgalı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Repoussé (kabartma), grave (kazıma) ve kalemişi tekniği ile imal edilmiş, "İstanbul Surları" ve "4 minareli Selatin Camii" tasvirleri ile bezenmiş, "Ay-Yıldız" motifleri ile zenginleştirilmiş. Arka yüzüne “Mühr-ü Süleyman" motifi tatbik edilmiş. Altın vermeyli.
Ölçüler: 13 x 17.5 x 9.5 cm.
Ağırlık: 495 gr.
OSMANLI “SARAY İŞİ” KONSOL SAAT
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi estetik ve kalitede mermerden imal edilmiş. Altın vermeyli bronz aplikeler ile zenginleştirilmiş, “Fleur de Lis” motifleri ve floral kompozisyonlar ile bezenmiş. Kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Kallavi ebatlarda.
Provenans: Özel Koleksiyon
Ölçüler: 48 x 36.5 x 11 cm.
TURQUERIE “GILLE L’AÎNÉ” BRONZ DORÉ KONSOL SAAT
19.Yüzyıl. Fransız. “Turquerie Sanat Akımı”nın etkisinde üst seviye işçilik ve kalitede imal edilmiş. Bronz. Osmanlı figürlü, aslan ayaklı. Kadranı “Romen” rakamlı. Altın vermeyli.
Ölçüler: 37 x 41 x 17 cm.
GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA TASVİRLİ “MEŞRUTİYET” ALTIN CEP SAATİ
“Yaşasın Vatan, Millet ve Hürriyet”
İsviçre. İmalat damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın, garanti damgalı. Kadranı “Gazi Mustafa Kemal Paşa” tasvirli, “Osmanlıca” rakamlı. Meşrutiyet temalı kapağı “Ay-Yıldız” motifli, iki lisanda “Yaşasın Vatan, Millet ve Hürriyet” ibareli, siyah renk mineli.
Ölçüler: 45 mm.
Ağırlık: 69 gr.
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN ve İTTİFAK GÜÇLERİ / OSMANLI’NIN SON SEFERBERLİĞİ
“Nach Ludwig Koch”
İmzalı. 1916 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Benzer örneği “Çekya Prag Ulusal Müzesi Koleksiyonu”nda yer almaktadır. Belgesel özellikli.
Eserde, “Sultan V.Mehmed Reşad Han”, “Enver Paşa”, “Sait Halim Paşa”, “Şehzade Ömer Faruk Efendi”, “Kahraman Halil Kut”, “Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi”, “Goltz Paşa”, “Von Senders Paşa” ile İttifak Güçleri’nden “Prusya Kralı ve Alman İmparatoru II.Wilhelm”, “Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph”, “Bulgaristan Çarı I.Ferdinand”, “Alman General Erich Ludendorf” ve “Alman Komutan Otto Wedingen” …vs yer almakta.
Referans: Çekya Prag Ulusal Müzesi / Envanter No: H2-25260
Ölçüler: 60 x 93.5 cm.
İBRAHİM PAŞA’YA AİT TÖREN ÜNİFORMASI ve ÖZEL KILICI
19.Yüzyıl. Osmanlı. İbrahim Paşa’ya ait ceket, pantolon, kemer ve kılıçtan oluşan tam takım. Altın düğmeli. Merasim kıyafeti “V.D’Elia Cairo-Egypte” terzi etiketli, süslemeleri altın kılaptan kullanılarak “Dival” işi tekniğiyle yapılmış. Kemeri altın sırmalı, altın vermey gümüş tokalı. Merasim kılıcı “D.Cleff” imzalı ve “İbrahim Halil, No:11” ibareli. Aslan başı siperlikli kabzası “Vatoz” derisinden, altın vermeyli. Paşa’nın şahsi “Le Général Ibrahim Pacha, Aide de Camp Honoraire, Grand Ecuyer de S.M.F le Sultan, Constantinople” ibareli kartviziti ile birlikte.
Ceket Uzunluk: 105 cm.
Kılıç Uzunluk: 101 cm.
Pantolon Uzunluk: 105 cm.
OSMANLI ALTIN KAKMA SULTANİ PALA
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Balçaklı tip. Kabzası boynuz, bıçağı “Damascus”. Rokoko üslubunda stilize tezyinata sahip, Rumî motifler ile zenginleştirilmiş. Altın kakma ile istifli sülüs hat kullanılarak bir yüzde “Tevekkeltü al Allah, Maşaallah, Nasrun minallahi ve fethun karib ve beşşiril mu'minin” Saf Suresi 13.Ayet, diğer yüzde ise “Maşaallah” ve “ya Fettah” ibareleri yer almakta. Kını gümüş giydirme, bilezikli ve askı kancalı.
Uzunluk: 86.5 cm.
OSMANLI ALTIN KAKMA SULTANİ KILIÇ
“Şâh-ı Velayet Abbas”
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Balçaklı tip, balçağı şemse motifli. Kabzası boynuz, bıçağı “Damascus”. Altın kakma ile “Rokoko” üslubunda stilize tezyinata sahip. Bıçağında yer alan madalyonlar istifli sülüs hat ile “Şâh-ı Velayet Abbas” ve “Amel-i Seyfullah” ibareli. Kını bilezikli ve askı kancalı. Çamurluğu, bileziği, ağızlığı ve balçağı altın kakma, ışınsal motifli.
Uzunluk: 96 cm.
OSMANLI (HEKİM FIÇISI) TABİP MATARASI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Ahşaptan fıçı formunda tasarlanmış, Rumî üslubunda tezyinli savatlı gümüş aplikeler ile zenginleştirilmiş. Merkezinde “Osmanlı İmparatorluk Arması” yer almakta. “Ay-Yıldız” motifleri ve kabaralar ile dekorlu.
Ölçüler: 21 x 28.5 x 13.5 cm.
*Şehadet şerbeti içmek deyiminin çıkış noktası olan tabip mataraları, Osmanlı döneminde savaşlarda yaralanan ve vefat etmek üzere olan askerlere, hekimlerin şehit olmadan önce zemzem ile hazırlanmış şerbet içirdikleri “Hekim Fıçısı” olarak da isimlendirilen eserlerdir.
OSMANLI “EDİRNEKÂRİ” SARAY İŞİ SANDIK
19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Edirnekâri. Saray işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, ahşaptan üst düzey oyma işçiliği ile imal edilmiş. Tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak dekore edilmiş. Kallavi ebatlarda. Kabriole ayaklı, üstten kapaklı, çekmeceli ve kilit mekanizmalı. Merkezi “Ay-Yıldız” motifli, kuş figürleri ile zenginleştirilmiş floral kompozisyonlu tezyinata sahip.
Ölçüler: 73 x 131 x 65 cm.
SÂMİ EFENDİ (1837-1912)
“Zerendûd Hat Levha”
19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1318 tarihli. Altın ile zerendûd tekniğinde uygulanmış, kalıp. İstifli celi sülüs hattı ile “Kelime-i Tevhid” yazılı. Altın cetvelli. Altın ile Rokoko üslubunda tezhipli.
Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa 239)
Ölçüler: 50.5 x 82.5 cm.
ABDÜLKÂDİR BİN MEHMED EFENDİ
“Hilye-i Şerife”
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1219 tarihli. Hilye-i Şerife, aharlı kâğıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak talik hattı ile yazılmış, altın duraklı. Eserde, “Besmele-i Şerife”, “Hazret-i Muhammed”in maddi ve manevi özellikleri, Hulefâ-yi Râşidîn “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman”, “Ali” olmak üzere dört halife ile “Hasan”, “Hüseyin” ve “Vemâ erselnâke illâ rahmeten lil'âlemîn / Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik” anlamındaki Enbiya Suresi 107.ayet yazmakta. Altın cetvelli. Altın bezemeli, altın ile “Rokoko” üslubunda tezhipli.
Ölçüler: 65 x 43.5 cm.
HAFIZ OSMAN (1642-1698)
“Kıt’a”
17.Yüzyıl. Osmanlı. Siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile “Nebi Aleyhisselam buyurdu ki; Haram yiyerek bedenini büyüten cennete giremez” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Altın cetvelli, altın duraklı. Altın ile koltuklarda floral tezhipli. Arkası “Ne güzel Hafız Osman Efendi Rahmetullahi Tağli” şerhli.
Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109
Ölçüler: 12 x 17.5 cm.
HAFIZ OSMAN (1642-1698)
“Karalama / Meşk”
17.Yüzyıl. Osmanlı. Meşk, aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile çalışılmış. Altın tezhipli, altın duraklı. Altın cetvelli. Etrafı, Neoklasik üslupta tezhip ile çevrelenmiş, tığlarla zenginleştirilmiş.
Provenans: Özel Koleksiyon
Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109
Ölçüler: 10 x 20 cm.
HAFIZ OSMAN (1642-1698)
“Karalama / Meşk”
17.Yüzyıl. Osmanlı. Meşk, aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile çalışılmış. Altın tezhipli, altın duraklı. Altın cetvelli. Etrafı, Neoklasik üslupta tezhip ile çevrelenmiş, tığlarla zenginleştirilmiş.
Provenans: Özel Koleksiyon
Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109
Ölçüler: 14 x 20 cm.
HAFIZ OSMAN (1642-1698)
“Karalama / Meşk”
17.Yüzyıl. Osmanlı. Meşk, aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile çalışılmış. Altın tezhipli, altın duraklı. Altın cetvelli. Etrafı, Neoklasik üslupta tezhip ile çevrelenmiş, tığlarla zenginleştirilmiş.
Provenans: Özel Koleksiyon
Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109
Ölçüler: 10.5 x 14 cm.