Arthill Müzayedeleri, konusunun en değerli uzman ve otoritelerinin ekspertiz ve katkıları ile hazırlanmakta, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanlarının onayı ile gerçekleşmektedir.
Eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. Müzayedelerimizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra "7" (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TCMB" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %35 aracılık hizmeti uygulanır.
Müzayede de yer alan eserler 13-17 Kasım 2024 tarihleri arasında "IAAF İstanbul Antika ve Sanat Fuarı"nda, diğer günler "The Ritz-Carlton Istanbul" Süzer Plaza S2'de yer alan "Arthill Gallery"de sergilenmektedir. Müzayede süresince galerimizi 12.00 / 19.00 (Pazar hariç) saatleri arasında ziyaret ederek eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
HANEDAN-I ÂLİ OSMAN NİŞANI
Osmanlı, Hicri 1311 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Altın, mineli. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından rütbesiz ve şemsesiz şekilde fevkalade iltifat olmak üzere uygun görülen, başta *Osmanlı Hanedan üyeleri (şehzade ve sultanlar) ile devlete fiilen ve manen destek olan yabancılara verilmek üzere az sayıda ihdas edilmiş.
Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "El-Müstenid bî-tevkifâti’r Rabbaniye, Meliki’d Devlet-ül Osmaniye / Allah’ın yön göstericiliğine dayanan Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı" ibareli, Hicri “699” ve “1311” tarihli. Kolyesiz, sol göğüste askısız olarak kullanılmış. Orijinal muhafazası içerisinde. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.
*Osmanlı Hanedan üyeleri hariç istisnai olarak “Sadrazam Tevfik Paşa”, İran Şahı “Muhammed Ali Şah” ve “Sultan Ahmed Şah”, Mısır Hidivi “II.Abbas Hilmi Paşa”, Alman İmparatoru “II.Wilhelm” ve İngiltere Kralı “VII.Edward” gibi az sayıda kişi bu ayrıcalığa sahip olmuştur.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa: 297-299)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem (Sayfa : 348-352)
Ölçüler: 58 x 42.5 mm.
Ağırlık: 38 gr.
MURASSA İFTİHAR NİŞANI / NİŞAN-I İFTİHAR
“İmtiyaz Nişan-ı Zîşan”
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tarafından taltif amaçlı ihdas edilmiş. Darphane-i Âmire. Altın, etrafı elmaslarla bezeli şeref nişanı. Merkezinde “16 köşeli yıldız” ve mahlaslı “Sultan II.Mahmud Han” tuğrasının yer aldığı altın ışınsal bir madalyon, etrafında ise defne çelengi ve kurdeleler ile oluşturulmuş elmas montürlü zengin bir çerçeve yer almakta.
Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere taltifat amaçlı verilmek üzere ihdas edilmiş. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün “Devletlü Necâbetlü Efendiler Hazerâtına Mahsûs Nişan-ı Zîşan” bölümünde yer almakta. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:205)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Ölçüler: 49 x 35.5 mm.
Ağırlık: 21 gr.
MURASSA İFTİHAR NİŞANI / NİŞAN-I İFTİHAR
“İmtiyaz Nişan-ı Zîşan”
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tarafından taltif amaçlı ihdas edilmiş. *Darphane-i Âmire, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "Düz" Ermeni usta (Kirkor Düzoğlu) damgalı. Altın, etrafı elmaslarla bezeli şeref nişanı. Merkezinde “16 köşeli yıldız” ve “Sultan II.Mahmud Han” tuğrasının yer aldığı altın ışınsal bir madalyon, etrafında ise defne çelengi ve kurdeleler ile oluşturulmuş elmas montürlü zengin bir çerçeve yer almakta. Orijinal kurdeleli. Sultan II.Mahmud Han aplike tuğralı “Darphane-i Âmire” ibareli orijinal kutusu içerisinde.
*Darphane-i Amire'de görev yapan Ermeniler arasında "Düzoğlu Ailesi"nin müstesna bir yeri vardır. 1762'de Düzoğlu Ailesi'nin atası Mihail "İfrazcıbaşı"lık görevini üstlenmiş, 1783'te görevini oğlu Ohannes'e, o da 1812 yılında görevini halefi Düzoğlu Kirkor'a devretmiştir. (Kaynak: Darbhâne-i Âmire'de Ermeniler / Prof. Dr. Ömerül Faruk Bölükbaşı)
Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere taltifat amaçlı verilmek üzere ihdas edilmiş. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün “Devletlü Necâbetlü Efendiler Hazerâtına Mahsûs Nişan-ı Zîşan” bölümünde yer almakta. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, orijinal kutulu olarak ele geçmez yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:205)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Ölçüler: 44 x 34 mm.
Ağırlık: 23 gr.
I.DERECE MURASSA ŞEFKAT NİŞANI ve ŞEMSESİ TAM TAKIM
19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Derece Şefkat Nişanı ve Şemsesi’nden oluşan tam takım, orijinal kurdelesi ve muhafazası ile birlikte. Murassa, altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli, elmas ve yakut taşlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve Hicri 1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Muhafazasında altın vermeyli aplike “Osmanlı Saltanat Arması” yer almakta .
Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından Hicri 1295 (M.1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 1.derece orijinal kurdeleli tam takım olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Nişan Ölçüsü: 50 x 53.5 mm.
Nişan Ağırlık: 17 gr.
Şemse Ölçüsü: 83 x 82 mm.
Şemse Ağırlık: 63 gr.
II.DERECE MURASSA ŞEFKAT NİŞANI ŞEMSESİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Derece Murassa Şefkat Nişanı Şemsesi, orijinal kurdeleli ve kutulu. Altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli, elmas ve yakut taşlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve H.1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. “Darphane-i Âmire” ibareli orijinal muhafazası ile birlikte.
Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından H.1295 (1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 2.derece kurdeleli ve orijinal kutulu olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Ölçüler: 70 x 67 mm.
Ağırlık: 43 gr.
I.DERECE ŞEFKAT NİŞANI ve KURDELESİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Derece Şefkat Nişanı ve kurdelesi. Altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve Hicri 1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Orijinal kurdelesi ile birlikte.
Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından Hicri 1295 (M.1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 1.derece orijinal kurdeleli olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Ölçüler: 42 x 48 mm.
Ağırlık: 27 gr.
SULTAN III.SELİM HAN NİŞAN-I ŞAHANE / HİLÂL NİŞANI
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan III.Selim Han (1789-1807) dönemi. Hilâl Nişanı, Sultan alâmeti olarak taltif amaçlı ihdas edilmiş. Altın üzerine mine işçilikli, orijinal kurdeleli. Işınsal otuz iki kolla çevrelenmiş, merkezi “Ay-Yıldız” motifli, tepesi sorguçlu ve hilalli “Sultan Sarığı” formunda. Müstesna eser “MadalBook”un Osmanlı Nişanları bölümünde 1799 tarihli “Order of the Crescent / Hilâl Nişanı” olarak yer almakta. Hiçbir müze ve koleksiyonda emsaline rastlanılmamış, bilinen tek örnek. Koleksiyon değeri paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheserdir.
Provenans: Prof.Paul Démogé Eski Koleksiyonu
Ölçüler: 51 x 44 mm.
Ağırlık: 24 gr.
OSMANLI "BURSA SERGİSİ" HATIRA MADALYASI / GÜMÜŞ
Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Gümüş, Hicri 1327’de ihdas edilmiş. 1909’da “Sultan V.Mehmed Reşad Han”ın himayelerinde II.Meşrutiyet’in birinci yıl dönümü kutlamaları kapsamında açılan serginin madalyası. “Mesrur İzzet Bey” tarafından tasarlanmış, ön yüzünde “Bursa Ulu Camii” tasviri ve “Hicri 1327” tarihi, arka yüzünde ise kufi hatla "Bursa Sergisi" ibaresi ve ödülü kazanan kişi veya firmanın adının yazılacağı boşluk mevcuttur. Müstesna eserde ise madalya hak edeni olarak grave (kazıma) tekniği ile uygulanmış “Ö.Z” ibaresi yer almakta. Koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen eserdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:308)
Çap: 43 mm.
Ağırlık: 35 gr.
SULTAN ABDÜLMECİD HAN “TUNA” MADALYONU / BRONZ
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Bronz. Tuna kıyılarının Rus ordularından temizlenmesi için 1854’te İstanbul, Londra ve Avusturya’da yapılan anlaşmalar sebebiyle “Tuna Bölgesi Müttefik Harekâtı” hatırasına yaptırılmış ve müttefik ülke temsilciliklerine dağıtılmış. Tanzimat Madalyası’nın yapımcısı Belçikalı madalya tasarımcısı “Laurent-Joseph Hart”a sipariş edilmiş, “Hart, fecit” şeklinde imzalı.
Ön yüzünde "Sultan Abdülmecid Han"ın tasviri ve “Abdul - Medjid - Khan / Empereur des Ottomans” ibaresi, çevresinde ise “Rıza Ömer, Napoléon, Redeliffe, St.Arnaud Raglan, Reghid Rebraslı, Dundas Lamelin, Baraguey, Cambridge” isimleri ve Osmanlı silahlarından oluşturulmuş armalar yer almakta. Arka yüzünde “Victorie Napoléon 1854 / La Mer Noire et le Danube Seront Libres" ibaresi, etrafında “La France et l'Angleterre Unies pour la Défense du Droit”, en altta ise “Dieu le Veut” yazıları bulunmakta.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:198)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Çap: 72 mm.
II.DERECE “KILIÇLI” NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Rütbe. Kılıçlı nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal muhafazası ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli, nişanı kurdeleli. Savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” tabir edilen nadir ve kıymetli tipte. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. Orijinal muhafazası “Darphane-i Âmire” ibareli. 2.derece kılıçlı ve orijinal kutulu takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserlerdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Şemse Ölçüsü: 87 x 87 mm.
Nişan Ölçüsü: 63 x 64 mm.
I.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Rütbe. Nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal kurdelesi ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. 1.derece kurdeleli takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Şemse Ölçüsü: 95 x 97 mm.
Nişan Ölçüsü: 58 x 58 mm.
II.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Rütbe. Nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal muhafazası ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli, nişanı kurdeleli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. 2.derece orijinal kutulu takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Şemse Ölçüsü: 77 x 77 mm.
Nişan Ölçüsü: 61 x 61 mm.
SULTAN III.SELİM HAN "VAKA-İ MISRİYE " MADALYASI TAKIMI
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan III.Selim Han (1789-1807) dönemi. Altın ve gümüş, 2 adet takım. *Vaka-i Mısriye Madalyası’nın ön yüzünde “Sultan III.Selim Han Tuğrası” ve “Miladi 1801” tarihi, arka yüzünde ise “Ay-Yıldız” tasviri yer almakta, fiyonk ve kurdeleler ile zenginleştirilmiş floral bordürlü. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk madalyalarından, takım olarak ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir.
*1798 yılında Mısır’ın Napolyon Bonapart tarafından işgal edilmesi üzerine Osmanlı Ordusu ile Fransız Ordusu karşı karşıya gelmiş ve Osmanlı yenilgiye uğramıştır. Osmanlı müttefiki İngilizler İskenderiye'ye asker çıkarınca, Fransız'lar Mısır’dan çekilmiş ve Mısır Osmanlı Toprakları’na tekrar katılmıştır. “Vaka-i Mısriye Madalyası” da bu olaylar üzerine ihdas edilmiş, Osmanlı Ordusu’nda görev alan komutanlar ile İngiliz Devleti ileri gelenleri ve Amiral Nelson gibi komutanlara verilmiştir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:161)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Altın Çap: 41.5 mm
Altın Ağırlık: 19 gr.
Gümüş Çap: 36.5 mm.
Gümüş Ağırlık: 6 gr.
SULTAN ABDÜLMECİD HAN "AKKÂ" MADALYASI TAKIMI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han dönemi. Altın (Altın Derece-i Rabiğ), gümüş (Sim Derece-i Hamis), bronz ve gümüş minyatürden oluşan 4’lü takım, orijinal kurdeleli askıları ile birlikte. Hicri 1256 (M.1840) tarihli. Cezzar Ahmet Paşa ve Osmanlı Ordusu’nun Mısır’da Napolyon ve Fransız ordusuna karşı kazandığı zaferde katkısı olan asker ve subaylara verilmek üzere ihdas edilmiş. Tuğrakeş Sabit Efendi ve Mr.Robertson tarafından tasarlanmış. Ön yüzüne iki defne dalı (çelenk) arasında “Sultan Abdülmecid Han” tuğrası, arka yüzüne ise altı adet beş köşeli yıldızın altında Osmanlı Bayrağı’nın dalgalandığı “Akkâ Kalesi” tasviri, “Berriyyetü'ş-Şâm ve Kal'e-i Akkâ / Suriye Çölü ve Akkâ Kalesi” ibaresi ve “Hicri 1256" tarihi hakk edilmiş. Altın, gümüş, bronz ve gümüş minyatürlü takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:179)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem
Çap: 28 mm. - 29.5 mm. - 28.5 mm. - 16.5 mm.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN "ALMAN MÜLAKÂTI" MADALYASI / ALTIN
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Hicri 1307 (M.1889) tarihinde ihdas edilmiş. Alman İmparatoru ve Prusya Kralı II.Kaiser Wilhelm'in İstanbul’u ziyareti sebebiyle çıkartılmış, madalya kalıbını “Abdülfettah Efendi” tasarlamış. Altın olarak dört adet büyük, yüz adet de küçük kıtada basılmış, büyükler “İmparator” ve “İmparatoriçe” ile “Bismark”a gönderilmiş ve bir adedi de “Sultan II.Abdühamid Han”da kalmıştır. Koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen eserdir.
Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Osmanlı İmparatorluk Arması” ve “Mülakât-ı Sultan Abdülhamid Han-ı sani bî İmparator-i Almanya Vilhelm-i sani der Kostantiniyye, Fi 7 Re Sene 1307 (7 Rebiyülevvel 1307)” ibaresi, arka yüzünde ise “Alman İmparatorluk Arması” ve “Zur Erinnerung an den Besuch Seiner Majestät des Deutschen Kaisers Wilhelm II. bei Seiner Majestät dem Kaiser der Osmanen Abdulhamid Khan II. in Constantinopel 2. November 1889" ibaresi yer almakta.
Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:260)
Çap: 29.5 mm.
Ağırlık: 18 gr.