OSMANLI 19.YÜZYIL “MEKKE-İ MÜKERREME” TASVİRİ
"ASÂKİR-İ MANSÛRE-İ MUHAMMEDİYYE RESSAMI SAĞ KOLAĞASI KASIM"
Eski Türkçe “Sağ Kolağası Kasım” imzalı. Kâğıt üzeri suluboya. 19.Yüzyıl başı. Yüksek kıymette, ele geçmesi zor müzelik eserdir.
Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye Sultan II.Mahmud Han tarafından Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının ardından Osmanlı ordusu bünyesinde kurulan bir ocaktır. Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunda bir alay, 8'i Sağ, 8'i de Sol olmak üzere 16 Kola ayrıldı. Kol komutanlarına da (Sağ ve Sol) Kolağası rütbesi verildi. Sağ Kolağası rütbesinin Cumhuriyet döneminde karşılığı Kıdemli Ön Yüzbaşıdır.
Ölçüler: 63 x 96 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SURRE-İ HÜMÂYUN ALAYI SANDIĞI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Surre Alayı sandığı olarak tabaklanmış kahverengi deriden hususi olarak yapılmış. Preslenmiş motifler ile bezeli, yanlardan deri taşıma kulplu, arkadan çift deri kemerli ve tokalı. Bronz hilal motifli kilit mekanizmasına sahip. Surre Alayı'nda Haremeyn’e gönderilen hediyelerin, yardımların ve paraların muhafazası için kullanılan sandıkların nadir küçük boyu. Muhtemelen at koşumu için yapılmış. Özel kıymete sahip nadir koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 41 x 57 x 36 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” SULTANİ TILSIMLI GÖMLEK
18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Osmanlı Sultanı ve Şehzadesi için sarayda özel olarak (savaşta korunmaları ve galip gelmeleri, hastalıkta şifa bulmaları veya nazarlardan korunmaları için) üç, dört yıl gibi uzun bir çalışmanın eseri olarak Saray Âlimi (yazılacak olan ayet ve duaların tespiti için), Saray Müneccimi (ayın eşref saatlerini ve uğurlu günleri tespit için), Saray Hattatı ve Saray Terzisi tarafından özel olarak yapılmış. Aharlanmış kumaş üzerine ön ve arka yüzü ile kolları da dâhil simli cetveller ile kaytanlanmış “41” adet kartuş içerisine camilerde biriken “İS”lerden üretilmiş siyah mürekkep kullanılarak Saray Hattatı tarafından sülüs hat ile Besmele, Ayetel Kürsi, Fetih Suresi, Kuran-ı Kerim’den şifa ayetleri, Esma-ül Hüsna (Allah’ın 99 ismi), Kelime-i Tevhid ve Ashab-ı Kehf’in isimleri (Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve köpekleri Kıtmir) yazılmış. Saray Terzisi tarafından kruvaze biçiminde kapanan, kısa kollu, yuvarlak yakalı, içi astarlı ve etrafı yeşil fitilli olarak tasarlanmış ve dikilmiş. Sarayda bu gömlekler yedekleri ile yapılır ve sadece bir kere kullanılırdı. Fevkalade kondisyonu ile dikkat çeken eserde sadece bir kere kullanılmış ve itina ile günümüze kadar saklanmıştır. Özel yapılmış çelik tabanlı pleksiglas müze teşhir standı ile birlikte. Türk İslam Sanatı’nın müzelik eser statüsünde son derece önemli ve ele geçmez bir örneğidir.
Referans: Eserin tıpkı benzerleri (muhtemelen yedekler) “Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu” ve “Ekrem Ayverdi Koleksiyonu”nda bulunmaktadır. Eser “Sadberk Hanım Müzesi Kubbealtı H.A Koleksiyonu” adlı kitabın 70. Sayfasında (Eser No:34) yer almaktadır.
Ölçüler: 77 x 50 cm.
Eserde tercih edilen “41” sayısı tılsım amaçlıdır. “41” en büyük sayıdan bile 1 fazlaya işarettir. 40 sayısı âdet ve geleneklerde çoğunluğu bildiren işlerde asgari en büyük sayıyı temsil eder. İnanışa göre bazı sure ve dualar “41” kere okunursa çocuk hastalıklardan, beladan korunur, şifa bulur, gam, keder ve sıkıntı kalmaz, sihir ve büyü tesirsiz hale gelir, şeytandan korunulur ve peygamber gece rüyada görülür. Numerolojide ise “41” cennet kuvvetleri tarafından gönderilen mistik ve güçlü sayılardan biridir. Pozitif enerjiyi ve mücadeleyi temsil eder, size inanan cennetsel kuvvetler olduğu anlamına gelir.
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “GERGEDAN BOYNUZU” ALTIN APLİKELİ ŞERBET KADEHİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Altın aplikeli. Müstesna eser gergedan boynuzundan üst seviye işçilik ile son derece estetik şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Yüksek kaideli, boğumlu, şişkin gövdeli. Tabanı ve ağız çevresi altın. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Ele geçmesi zor, yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 16 x 10 cm.
18.YÜZYIL SARAY İŞİ “MURASSA” MUKADDES EMANET MUHAFAZASI
"SAKAL-I ŞERİF KUTUSU"
18.Yüzyıl. Gümüş, imalat damgalı. Murassa. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Kök zümrüt, lal ve incilerle bezeli, altın vermeyli. Tüm gümüş yüzeyler kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile Rokoko üslubunda stilize hatayi motiflerle bezeli. Kapağı bombe, iç yüzeyi altın vermeyli. Kapak zemin fonu boynuz. Dikdörtgen formlu gövdeyi taşıyan dört ayağı kıymetli taş mıhlı. Deri muhafazası ile birlikte. İslam Sanatı’nın en kıymetli örneklerinden sayılan, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 4.5 x 8.5 x 4 cm.
Ağırlık: 124 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL “YENİKAPI MEVLEVİHANESİ ve SEMÂ ZİKRİ” TASVİRLİ GÜMÜŞ TAS
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Gümüş. Kabartma/repoussé, kazıma/grave, kalemişi ve kumlama teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Müstesna eserin merkezinde sembolik “Yenikapı Mevlihanesi”, etrafında ise Mevlevîlerin bir araya gelip Semâ gününde (Mukabele Günü) “Semahane”de yaptıkları Semâ Zikri (Mukabele) tasvir edilmiş. Tasvirde selamlayan ve Mevlana’nın makamı kabul edilen postun üzerinde oturan şeyh efendi sarığı ile, semazenler ise başlarına giydikleri “sikke”, üstlerine giydikleri nefsi simgeleyen “hırka”ları ile baş keserken yani selamlarken, Kudümzenbaşı’nın Devr-i Veledî’nin bittiğini ikaz eden vuruşları ile sessizce başları önlerinde beklerken, kollarını iki yana açarak sağdan sola dönerken yani evreni kalbiyle kucaklarken canlandırılmış. Fevkalade kondisyonda. Yüksek sanat kalitesi, üst düzey işçiliği ve öne çıkan görülmemiş tasarımsal zenginliği ile belgesel önem taşıyan, ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır.
Çap: 14 cm.
Ağırlık: 119 gr.
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ (SANCAK) KURAN-I KERİM MAHFAZASI
18.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sancak alemine takılan tip Kuran-ı Kerim mahfazası. Kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile kapak kısmına “Âyetü’l-Kürsî”, yanlara ise “Esma’ül Hüsna”dan isimler çalışılmış. Stilize floral tezyinatlı. Askı kancaları Rumi üslubu, kilit mekanizmalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir örneklerinden. Ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 15 x 40 mm.
Ağırlık: 27 gr.
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ (SANCAK) KURAN-I KERİM MAHFAZASI
18.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sancak alemine takılan tip Kuran-ı Kerim mahfazası. Kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile kapak kısmına Fetih Suresi’nden ayetler, yanlara ise “Allah, Muhammed, Ali, Fatma, Hasan, Hüseyin” isimleri çalışılmış. Stilize floral tezyinatlı. Askı kancaları Rumi üslubu, kilit mekanizmalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir örneklerinden. Ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 18 x 35 mm.
Ağırlık: 22 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ KUR’AN-I KERİM MAHFAZASI / HİCRİ 1271
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1271 tarihli. Gümüş. Kabartma/repouse, kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize dekorlu, merkezi “Mühr-ü Süleyman” motifli, motif içerisi “Maşallah” yazılı. Bombe kapaklı, askı kancalı. Kapak sırtı Osmanlıca ibareli ve tarihli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 13 x 15 x 2.5 cm.
Ağırlık: 340 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN TEZHİPLİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1240
19.Yüzyıl ortası. Osmanlı. Hicri 1240 tarihli, “Es-Seyyid Ali es-Sururi” ketebeli. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Her sayfası 15 satır. Orijinal şemseli deri cildinde. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 17 x 11 x 4 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL TEKKE İŞİ “BOYNUZ” ZİKİR TESPİHİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. Boynuz (yak), 500’lük. Tekke işi püsküllü. İyi kondisyonda. Osmanlı Tekke Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir.
Uzunluk: 190 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL HATEMKÂRÎ RAHLE
18.Yüzyıl. Osmanlı. Acem işi. Tüm yüzeyler “Hatemkârî” işçiliği ile stilize mozaik dekorlu. Fevkalade kondisyonda. İslam kültüründe önemi büyük olan Kur’an rahlelerinin nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir.
Provenans: Özel Koleksiyon (Eser “Provenans Mektubu” ile teslim edilecektir)
Ölçüler: 48 x 17 cm.
İRAN 19.YÜZYIL "HAMİ" ve "LALE REFİ'İ" KETEBELİ HATEMKÂRÎ ÇERÇEVELİ HAT LEVHA
19.Yüzyıl. İran, İsfahan. Hicri 1288 tarihli. Çift ketebeli. Hat “Hami”, süslemeler ise “Lale Refi’i” imzalı. Müstesna eserin taç bölümünde “Besmele-i Şerif”, çevresinde ise “Âyetü’l-Kürsi” yazmakta. Âyetü’l-Kürsi Bakara suresinin 255. ayetinde yer almaktadır, içinde Allah’ın kürsüsü zikredildiği için “Ayetü’l-Kürsi” adıyla anılmaktadır. Eserin merkezinde tezhip ve minyatür sanatının zirvesi “Lale Refi’i” imzalı çalışma yer almaktadır. Orijinal “Hatemkârî” işçilikli çerçevesi içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye sanatsal özellikleri ile ön plana çıkan, ele geçmez koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 40 x 30 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL “BANYA-LUKA” SECCADE
18.Yüzyıl. Osmanlı. Bosna işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip Banya-Luka (Manyaluka) seccade. Barok üslubunda, çok renk kumaş parçalarının zemine kabartma olarak dikilmesi suretiyle yapılmış. Kenarları saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Döneminde de oldukça kıymetli ve nadir olan Banya-Luka seccadeleri klasik seccadeler gibi günlük namazlar için kullanılmaz, yılın genelinde duvarda asılı olarak tutulur ve yalnızca bayram namazları için indirilerek kullanılırdı. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye işçilik kalitesi ve tasarımsal zenginliği itibariyle dikkat çekici, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 180 x 100 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle gümüş kılaptan ve kök boyalı çok renk iplik ile işlenmiş. Stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları sırma saçaklı. Fevkalade kondisyonda. Duvar asma aparatları üzerinde mevcut. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 190 x 105 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütünlu keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle altın/gümüş kılaptanla işlenmiş. Stilize zengin floral motifler ile dekorlu, çift sütunlu, mihrap kompozisyonlu, mihrabı kandilli ve tabanlığı saksıda çiçek motifli. Kenarları sırma saçaklı şerit kaplamalı. Fevkalade kondisyonda. Duvar asma aparatları üzerinde mevcut. Benzer örnek Konya Etnografya Müzesi’nde envanter no:2609 ile kayıtlıdır. Diğer bir örnek ise Sultan Mehmed Reşad Han’ın Sarıhacılar Camisi’ne hediye ettiği keçe seccadedir. Türünün kondisyonu ve üst seviye işçilik kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örneğidir.
Ölçüler: 155 x 90 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütünlu keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle altın/gümüş kılaptanla işlenmiş. Stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi özel astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün kondisyonu ve üst seviye işçilik kalitesi ile göz dolduran, nadir görülen süsleme kompozisyonuna sahip koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 155 x 95 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle altın kılaptanla işlenmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün kondisyonu ve üst seviye işçilik kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örneğidir.
Ölçüler: 150 x 95 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL KANDİLLİ SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütunlu, bordürlü. Altın işleme stilize zengin floral motifler ile bezeli. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir.
Ölçüler: 160 x 95 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL KANDİLLİ SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütunlu, bordürlü. Bordürleri stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları püskül saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün koleksiyonluk örneğidir.
Ölçüler: 155 x 90 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ SIRMALI SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Mihraplı tip çift sütunlu seccade. Özel dokunmuş gümüş telli bej renk çiçek motifli kumaş üzerine gümüş sırmalı. Gümüş sim ile stilize zengin floral motifler ile bezeli, çift sütunlu, mihrap kompozisyonlu. Kenarları gümüş sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Son derece nadir tesadüf edilen işçiliğe ve sanat kalitesine sahip. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 180 x 105 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ İPEK SECCADE
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Mihraplı tip çift sütunlu dival işi seccade. Mor renk ipek kumaş üzerine altın kılaptanla dival işi tekniğinde stilize floral unsurlarla bezeli, son derece nadir tesadüf edilen kompozisyona sahip. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 155 x 110 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ KADİFE SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip dival işi kadife seccade. Mor renk kadife üzerine altın kılaptanla dival işi tekniğinde Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral unsurlarla bezeli. Kenarları sırmalı, arka yüzeyi astarlı. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 140 x 85 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ KADİFE SECCADE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip dival işi kadife seccade. Bordo renk kadife üzerine altın kılaptanla dival işi tekniğinde Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral unsurlarla bezeli. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin koleksiyonluk bir örneğidir.
Ölçüler: 120 x 80 cm.